Információk, érdekességek

A szelén elengedhetetlen a pajzsmirigy számára

2021. május 04.

Fotó: 123rf.com

A pajzsmirigy betegségek országa vagyunk. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen hazánk jódhiányos területnek számít, nem véletlen, hogy az asztali só is jellemzően jódozott formában érhető el. Azonban sajnos más, rendkívül fontos elemből is hiányt szenved Magyarország, de ezzel valahogy kevesebbet foglalkozunk.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Szelén

A szelén egy mostohagyerek a jód mellett, mivel lényegesen kevesebbet foglalkozunk vele. Holott tény, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nem csak a jód, hanem a szelén is elengedhetetlenül fontos. Ráadásul hazánk szelénhiányos terület is, vagyis ennek az anyagnak a hiánya is vastagon benne van abban, hogy ilyen gyakoriak itthon a pajzsmirigy betegségek.

A szelén nem csak az immunrendszer megfelelő működésében vállal oroszlánrészt. A pajzsmirigy hormonok termelésében és lebontásában is elengedhetetlenül fontos. Mára több tanulmány is igazolta, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy jodotironin 5-dejodináz nevű enzimre is feltétlenül szükség van, mely egy szelén alapú enzim!

Szelént pótolni?

Természetesen a szelént is lehet pótolni, ahogyan a jódot is. Erre ma már több készítményt is találhatunk, de itt is igaz, mint minden más tápanyag esetében, hogy a szelént sem elég egyszerűen bevinni.

Ahhoz, hogy hasznosulása jó legyen, a szelén mindenképpen érdemes szerves formában bejuttatni. Erre pedig nem lesz olyan nehéz figyelni, mert a készítmények, melyek szerves-szelént tartalmaznak ezt jellemzően a dobozon fel is tűntetik.

A kismamák erre is figyeljenek!

A kismamáknak nem újdonság, hogy a magzat az ő szervezetük készleteiből fedezi a saját szükségleteit. Vagyis a várandósság és a szoptatás alatt megemelt mennyiségben kell gondoskodni a tápanyagbevitelről. Ez pedig a szelén esetében is igaz – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Mára a szakemberek jelentős többsége a terhesség alatt – illetve a fogantatás elősegítésére – javasolják a várandósvitamin szedését. Sokan azonban csak egyes anyagokat pótolnak, melyek erősen a figyelem középpontjában vannak. Ilyenek a jód vagy a folsav, de ez sokszor komoly gondok forrása lehet. Sajnos a világon jelenleg minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, amit ráadásul az élelmiszerek csökkent beltartalma miatt sokszor a kiegyensúlyozott étkezés sem képes helyrehozni (vagy megakadályozni a kialakulását). Ez pedig a kismamák esetében tragikus következményekkel járhat, hiszen a tápanyaghiány jelentősen növeli a vetélés és a koraszülés lehetőségét.

A várandósvitamin tehát legyen komplex, és tartalmazzon szerves szelént is, de itt nem állunk meg. A lehetőségekhez mérten a legtöbb anyagot szerves formában tartalmazza, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, vagyis jelentősen csökkenthető a tápanyaghiányok miatt a babára leselkedő problémák kialakulásának esélye.

forrás: Bébik.hu