Információk, érdekességek

A tévénézés összefügg az egészségtelen táplálkozással

2022. július 02.

Fotó: 123rf.com

A tévénézéssel töltött idő összefüggésben van a kalóriadús rágcsálnivalók és az egészségtelen üdítőitalok fokozott fogyasztásával – figyelmeztetnek a szakértők egy átfogó tanulmány eredményeire támaszkodva.

A brit Loughborough Egyetem sporttal és egészségüggyel foglalkozó karának (SSEHS) szakemberei az ülő tevékenységek és az ételfogyasztás kapcsolatát vizsgáló 53 tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a képernyő előtt töltött idő és az egészségtelen ételek fokozott fogyasztása között a gyerekek, a kamaszok és a felnőttek esetében egyaránt.

A tévénézés esetében különösen erős összefüggést fedeztek fel az energiadús sós rágcsálnivalók, cukros üdítőitalok és gyorséttermi harapnivalók megemelkedett, illetve a gyümölcsök és a zöldségek csökkent fogyasztásában.

Ha tévét nézel, nem tudod mit és mennyit eszel

“Nem csupán a televíziónézők vannak kitéve az olyan reklámoknak, amelyek erősen befolyásolhatják az ételválasztásukat, illetve fogyasztásukat, de a képernyő egyfajta figyelemelterelőként is képes működni azáltal, hogy elvonja a figyelmet az aktuálisan fogyasztott ételről, vagy a teltségérzetről, amely túlevést eredményezhet” – mondta Stuart Biddle, az egyetem munkatársa.

“Néhány ember számára a tévénézés közben elfogyasztott mennyiség teszi ki a napi energiabevitel jelentős részét” – idézte a szakembert a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál (http://www.sciencedaily.com). A szakemberek igyekeznek hangsúlyozni a szülők meghatározó szerepét az egészségtelen táplálkozási szokások kialakulásában, mivel a televízió előtti nassolást általában a nagyobbaktól lesik el a gyerekek. A rossz beidegződések kijavítását célzó intézkedéseknek ezért mindkét korcsoportra ki kell terjedniük.

A tévé előtt etetett gyerek egészségtelenül fognak enni

“Amennyiben a szülők a televízió elé ültetik le a gyerekeket valamilyen harapnivalóval, vagy az ebédjükkel, amíg ők a házimunkákkal foglalkoznak, akkor a kicsik idővel automatikusan összekötik a tévénézést az evéssel” – mondta Natalie Pearsen, a tanszék másik kutatója. Mint hozzátette: “Minél több időt ülnek a gyerekek és a kamaszok a képernyő előtt, annál nagyobb valószínűséggel fognak egészségtelen ételeket enni”.

forrás: Bébik.hu