Információk, érdekességek

Teázzunk az egészségért!

2020. november 05.

Fotó: pixabay.com

A tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon, nem is hiába. Finom íze, élénkítő tulajdonsága és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt a mindennapi élet szerves részévé és a kutatások középpontjává vált.

A tea (Camellia sinensis L.) Ázsiában honos örökzöld cserje, amelynek leveléből készül az a forrázat, amit teának nevezünk. Attól függően, hogy miként dolgozzák fel a leveleket, fekete vagy zöld teáról beszélhetünk.

A fekete teával ellentétben a zöld tea esetében a teacserje leveleit nem fermentálják, hanem gyorsan szárítják, így megelőzik bizonyos anyagok bomlását.

A zöld teát élvezeti és gyógyhatásai miatt évezredek óta használják Ázsiában. Melyek a hatásai?

Európában 1610 körül kezdték italként fogyasztani a zöld teát, de gyógynövényként is használták vízhajtó, emésztést segítő és fejfájás-csillapító hatása miatt. A tealevél sokak által ismert tartalomanyagai a koffein, a teofillin és a teobromin, amelyeknek az élénkítő, hörgőtágító és vízhajtó hatását köszönheti. Ezeken túl további értékes vegyületeket is tartalmaz, például cserzőanyagokat, amelyeknek hasmenésgátló tulajdonságuk van. A kutatások nagy figyelmet szentelnek a tealevél egyik polifenolos anyagának, az epigallokatekin 3-O-gallátnak, amely erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló vegyület.

A zöld tea daganatmegelőző hatásában is szerepet játszhat az antioxidáns összetevője.
A zöld tea rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásának (5–10 csésze) bizonyos gyomor-bél rendszeri daganatok és az érelmeszesedés megelőzésében betöltött szerepét epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják. Más ráktípusok, pl. a prosztatarák megelőzése esetén is közöltek biztató eredményeket. Klinikai vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a zöld tea csökkenti a szorongást, és javítja az agyi működéseket, pl. a memóriát és figyelmet.

Fotó: pixabay.com

Ezeket a hatásokat valószínűleg nem egyetlen összetevő okozza.
A zöldtea-tartalmú termékek – oly gyakran reklámozott – testsúlycsökkentő hatását ez idáig nem sikerült tudományos vizsgálatokkal alátámasztani. Az ital élvezeti és élénkítő céllal történő készítésekor 5 percig kell áztatni a tealeveleket. Hasmenés gátlására érdemes tovább végezni a kivonást (15–20 percig), hogy biztosítsuk a cserzőanyagok kioldódását.

A zöld tea italként való fogyasztása biztonságos, specifikus mellékhatások nem ismertek. A közvetlenül lefekvés előtti teázás ugyanakkor nem ajánlott, mivel nehezítheti az elalvást. A zöldtea-kivonat alkalmazása viszont óvatosságot kíván, mivel több esetben előfordult, hogy különböző termékekben található zöldtea-kivonatok májkárosodást okoztak, a mellékhatás mechanizmusára még nem derítettek fényt.

Dr. Roza Orsolya
gyógyszerész

forrás: Patika Magazin