Információk, érdekességek

Az emberi szervezet is állít elõ aszpirint?

2009. január 16.

A fûzfakéreg gyógyító hatásáról azóta olvashatunk, amióta írásos emlékeink vannak a gyógyításról.

 

 

Nemcsak a fûzfakéreg tartalmazza, hanem a legújabb vizsgálatok szerint az emberi szervezet is képes elõállítani a szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásának alapja. Angol kutatók eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte.


Csonttörések

2009. január 05.

Az emberi csontvázat 206 csont alkotja. A test ezek köré épül, szövetei a csontvázon rögzülnek. Mozgásukat az teszi lehetõvé, hogy a csontok sok helyen ízületekkel összekapcsoltak. A vázizmok a csontokhoz kötõdnek és akaratunk irányítása mellett speciális idegpályákkal összeköttetésben mozgatják azokat.
A csontot ért közvetlen vagy közvetett erõhatásra a csont eltörhet vagy megrepedhet.

Még mindig alacsony a tájékozottsági szintünk

2009. január 03.

A 18 és 24 év közöttieknél és a 70 évnél idõsebbeknél a legnagyobb az egészséges életmód iránti érdeklõdés hiánya...
Az orvosok szerint 1-tõl 10-es skálán még a 4-est sem éri el a magyar lakosság gyógyszerekkel, betegségekkel, életmóddal kapcsolatos informáltsági szintje, pedig a rendszeres tájékozódásnak kiemelt szerepe van a gyógyulásban és az egészségmegõrzésben!

Ütõs téma: a stroke - 2. rész

2009. január 02.

A stroke-ot követõ beszédzavarról és beszédképtelenségrõl, s ezek rehabilitációs lehetõségeirõl...
Abban az esetben, ha a betegnek mind a beszédformálással, mind pedig a beszédmegértéssel is vannak problémái, akkor globális afáziáról beszélünk. A fentiekbõl látható, hogy az agy egyes anatómiai régióinak (Broca-mezõ, Wernicke-terület) épsége alapfeltétele bizonyos nyelvi képességek kivitelezésének - ez a lokalizáció-központú (helyileg meghatározott) afáziaelmélet alapja.

Ütõs téma: a stroke – 1. rész

2009. január 02.

Cikksorozatunk következõ részeiben a stroke-ot követõ beszédzavarról és beszédképtelenségrõl olvashat.
Az afázia a nyelvi központok károsodása következtében alakul ki. Jelentése kommunikációs zavar, mely a beszédet, a beszédmegértést, az írás és az olvasás zavarát is magában foglalhatja. Ennek megfelelõen különféle afáziaformák vannak, melyeknek kialakulását más-más agyterületek sérülése okozza. A stroke-ot elszenvedett betegek esetében kb. 20–25%-ban lép fel beszédzavar.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...120121122...151