Információk, érdekességek

Mitõl félnek a cukorbetegek?

2008. március 11.

A betegség szövõdményeitõl is félnek, de a hatékony, korai inzulinkezeléstõl is tartanak.


A megfelelõ idõben elkezdett inzulinkezeléssel az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek esetében is elérhetõ, hogy a beteg életfunkciói ugyanúgy mûködjenek, mint egy egészséges embernek. Mivel a vércukorszint megemelkedését alapvetõen nem érzi a beteg, ha nincs megfelelõ kontroll, a szövõdmények észrevétlenül alakulnak ki. Egyre több szakmai érv szól a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében a korai inzulinterápia alkalmazása mellett, a szakmai ajánlásokon túl a 2008. január 1-jén bevezetett finanszírozási támogatások is kedvezõ feltételeket teremtettek ehhez. Jelenleg mintegy százezer 2-es típusú diabéteszes beteget kezelnek inzulinnal, de legalább kétszer ennyien szorulnának már inzulinterápiára. Csakhogy a betegek többségének még mindig félelmei vannak az inzulinnal kapcsolatban - mondja Dr. Vándorfi Gyõzõ, fõorvos, a Magyar Diabetes Társaság vezetõségi tagja.


Allergiás, Asztmás, gyakran beteg?

2008. március 09.

Az egészség és wellness új értelmezése


A XX. sz. végén robbanásszerûen megnõtt az allergiás, asztmás és egyéb felsõ és alsó légutakkal kapcsolatos megbetegedések száma, ami elsõsorban az ún. „nyugati típusú életforma" terjedésének köszönhetõ, akárcsak a wellness térhódítása. A legújabb wellness trend preventív és általános egészségi állapotjavítás címén a speleo (sóbánya) -terápia alkalmazását szeretnénk bemutatni, amelyet már az ókori görögök is elõszeretettel használtak kifejezetten hatékony megelõzési és kezelési módszerként. Mi köze a terápiának a sporthoz? Aki kicsit is foglakozik egészségével, sportol, fitness terembe jár, gyakran tapasztalja, hogy szívesen edzene úgy, hogy maximális teljesítményt nyújt, amellett hogy egészséges testi, szellemi egyensúlyban próbál élni. Ezt úgy lehet elérni a terápia segítségével, hogy maximalizáljuk a tüdõ kapacitását, amely a mozgás és teherbíró-képesség egyik fõ motorja. A légúti megbetegedések, köhögés, fulladás, allergia ugyancsak akadályoznak abban, hogy a kitûzött sportolási céljainkat elérjük.


Vérnyomáscsökkentõ oltás?

2008. március 08.

Ha az elsõ adatokat a további vizsgálatok is megerõsítik, a magas vérnyomású betegeknek legalább egy része évente néhány injekcióval megoldhatja az egyébként állandó gyógyszerszedést igénylõ kezelést.


A hatásos vakcina


A svájci Cytos laboratóriumban már évek óta a legfontosabb téma olyan oltóanyagok elõállítása, melyek jelentõsen növelhetik az oltás útján megelõzhetõ, kezelhetõ betegséget körét. Tavaly Milánóban, az Európai Magasvérnyomás Kongresszuson már beszámoltak azokról az eredményekrõl, melyeket a CYT006-AngQb oltóanyag használatával nyertek. Ez a vakcina hatásosan csökkentette a vérnyomást.


Magzati szûrõvizsgálatok a genetikai rendellenességek kimutatására

2008. március 08.

A magzati rendellenesség-szûrés feladata a számbeli és egyéb kromoszóma-rendellenességek, az öröklött genetikai rendellenességek, valamint a fertõzések és a különféle magzatkárosító anyagok által okozott fejlõdési rendellenességek kimutatása: a szakszerûen elvégzett szûrõvizsgálatok segítségével jó eséllyel megelõzhetõ, hogy a komolyabb problémákra csak a szülés után derüljön fény.

Tavaszi hajvizsgálat

2008. március 07.

Vegyük számba a tél okozta károkat!


A téli hónapok elmúltával gyakran vesszük észre, hogy hajszálaink állománya károsult, töredezik, végei felrostozódnak, a hajszálaink elvékonyodnak. Sokszor hajlamosak vagyunk a tavaszi fáradtságunkra, vitaminhiányunkra fogni ezen jelenségek okait.


Seborrhoea


A hajunk állományának állapota biztosan követi az évszakok változásait, hiszen õsszel kifejezetten növekedhet a hajhullásunk mértéke, olykor ijesztõ mennyiségben is.


A tél folyamán leginkább a zárt, száraz levegõn való tartózkodás, a sapka vagy a kalap viselése is okozhat fejbõrviszketést, korpázó hámlást. A szaknyelv seborrhoeának nevezi.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...125126127...151