Információk, érdekességek

Szívbemarkoló történet

2008. január 20.

Életünk történetét mi magunk (is) írjuk. Ennek a kijelentésnek legérzékelhetõbb igazsága az, hogy mennyire vagyunk képesek megõrizni egészségünket, a szívünk egyenletes, erõs dobbanását.


Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetõ halálokként szerepelnek, minden második betegségbõl adódó halál erre, illetve a szélütésre vezethetõ vissza. Ezzel messze megelõzzük Nyugat-Európa más országait, de még keleten is kielégítõbb a helyzet, mint nálunk.


Egészségvédõ gyümölcslevek

2008. január 18.

GyümölcsléA gyümölcsöket és a belõlük frissen, cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket kedvezõ tulajdonságaik miatt a természet tökéletes táplálékaként tekinthetjük (ez különösen igaz az organikus termesztésbõl származókra). Kevés zsírt, allergizáló fehérjét és sok élelmi vagy diétás rostot (vízoldékony és vízben nem oldható) tartalmaznak, emellett kalória- és nátriumtartalmuk is alacsony (az itt említett gyümölcsök kalóriaértéke nem éri el a 100 kcal/100 grammot). Fogyasszuk õket rendszeresen!


Az utóbbi néhány évtizedben egyre kedveltebbé váltak a különbözõ gyümölcslevek, amelyek mára szinte teljes mértékben felváltották a korábban fogyasztott szörpöket. Manapság gyakran kerülnek az asztalra a reggelik részeként, de sokan fogyasztják egyéb üdítõitalok helyett más fõétkezésekhez, illetve a nap bármely szakában.


A gyógyító víz - Hidegvíz-kúra vagy melegvíz-kúra?

2008. január 17.

A vízNemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is. Sebastian Kneipp, a nagyhírû német természetgyógyász a XIX. században így fogalmazott: "Ez a gyógyítás igazi mûvészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében."


A legfontosabb: a mérték


A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdõ nem helyes. A hideg víz eszerint csak 20-30 mp-ig alkalmazható és kizárólag csak meleg testre, de mihelyt fázik a beteg, rögtön abba kell hagyni a hideg fürdõzést. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni. A gyenge szervezetûek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hideg vízfürdõ, de azért hatásos gyógymód az is. "A meleg víz egyedül renyheszt, elpuhít, a befejezõ hideg vizes lemosás erõsít, edz és egészséges fejlõdést biztosít."


Mit javasol a dietetikus a téli fázós napokra?

2008. január 15.

Téli...Télen, mikor kint mínusz fokok vannak és híján vagyunk a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek, immunrendszerünk sem mindig mûködik tökéletesen.


Ilyenkor könnyebben kapunk influenzát, leszünk náthásak vagy fájni kezd a torkunk...


Mindenképp hasznos tehát, ha ebben az idõszakban is sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ezáltal vitaminokhoz jutunk, melyek segítik a védekezõrendszerünk mûködését.


Ha már megtörtént a baj, azaz megbetegedtünk, netán lázunk is van, akkor a következõ útmutatások segíthetnek a gyógyulásban. Ha belázasodtunk, figyeljünk az elegendõ mennyiségû folyadékfogyasztásra. Ihatunk vizet, ásványvizet, teákat. Utóbbi teofillint tartalmaz, mely tágítja a hörgõket, s így könnyíti a légzést. A bõséges B1-vitamin-bevitel pedig az oxigén leadását segíti elõ.


Macskajaj után... Gyümölcs, víz és hal

2008. január 01.

Valahogy éreztem, hogy amikor eljön ez a január elseje, akkor fejfájással küszködõ emberekkel lesz tele az ország. Írja a Hírextra oldal szerkesztõje.


A másnaposságot mindenki tapasztalta már, ha nem saját magán, akkor a környezetén. Akár betegségnek is tekinthetjük, hiszen rosszul vagyunk tõle, bár orvoshoz nem megyünk. "Doktor úr, tegnap nagyon sokat ittam, fel tudna rá írni valami gyógyszert?" Valljuk be, ilyen kéréssel ritkán szaladunk az orvosi rendelõbe. Ennek ellenére nem tartozik a felkutatott és megmagyarázott "betegségek" közzé. Nagymennyiségû sejtmérgezõ cucc kerül a szervezetünkbe. Az a cucc, vagy nevezzük más néven acetaldehidnek, amely izgatóan hat - az idegek mellett - a gyomor nyálkahártyájára is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...129130131...151