


Információk, érdekességek
5+1 tavaszi tisztító zöldség
2025. március 31.
Itt az első friss növények, zöldségek ideje, amelyek telis-tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal - ideálisak a tavaszi tisztítókúrákhoz, méregtelenítéshez, de a normál étrendünkbe is kifejezetten ajánlott beiktatni az éppen termő szezonális zöldségeket. Gyógyhatások és tippek a konyhai felhasználáshoz.
1. Medvehagyma
Fogyasztása: Az erős tisztító hatású medvehagymát a legjobb nyersen fogyasztani, salátába keverni. Párolt zöldséget is ízesíthetünk vele, vagy tehetjük spenót és más zöldfélék mellé, finoman, pici sóval és olajjal megpárolva. Zöld turmixoknak is kiváló ízesítője, de épp csak 1-2 levelet adjunk a keverékhez a medvehagyma erőteljes íze miatt.
Gyógyhatása: Méregtelenítő hatása átlagon felüli, amelyet remekül kiegészít magas klorofilltartalma, ami éltető tápanyag a sejtjeinknek. Jó hatású a májra.
2. Spárga
Fogyasztása: A friss, zsenge spárga nyersen is nagyon finom, később, amikor már fásabbak a spárgasípok, érdemes kicsit megfőzni vagy párolni őket – nagyon rövid idő alatt megvan! Ha főzni szeretnénk, kössük egy csokorba és állítva tegyük a fazékba, hogy csak a keményebb alsó részek álljanak a vízben, a fejecskék pedig lógjanak ki belőle – így nagyjából egyszerre puhul meg az egész. Magában, köretként vagy salátaként is isteni.
Gyógyhatása: Erőteljes vízhajtó és salaktalanító, serkenti a veseműködést, megújítja a teljes vízháztartást, jó hatással van a húgyhólyagra és a prosztatára, és még a libidóra is.
3. Friss saláta
Fogyasztása: Legjobb, ha bio minőségű salátához jutunk hozzá – ha tehetjük, kerüljük a sok műtrágyával és nitráttal nevelt növényeket. Többféle salátából készülhet salátakeverék, amely néhány más zöldséggel laktató fogás vacsorára vagy ebédre is. A levelet turmixolhatjuk is más zöldfélékkel, búza- vagy árpafűvel, fokhagymával, medvehagymával, spenóttal, káposztával – igazi zöld energiabombát kapunk, ami reggeliként ideális napindító.
Gyógyhatása: Alacsony kalóriatartalma ideális fogyókúrás étekké teszi a salátaféléket. A friss, zöld levelek tele vannak értékes ásványi anyagokkal és rostjaik elősegítik az emésztést.
4. Spenót
Fogyasztása: Ahogy az előző két növény esetében is – nyersen salátába keverve és zöld turmixban a legjobb a spenót. Ha mindenképpen hőkezelésnek szeretnénk alávetni, akkor inkább pároljuk, kevés olajon és sóval, fedő alatt, hogy a saját levében készüljön el. Így néhány perc alatt elkészül és több marad benne a vitamin és más hasznos anyag.
Gyógyhatása: Ásványianyag-tartalma, valamint B- és K-vitamin tartalma kiemelkedő. Fontos eleme a rákmegelőző étrendnek, mivel remekül tisztítja a vastagbelet és a májat. Nyugtatja az idegrendszert, erősíti a látást.
5. Újhagyma, új fokhagyma
Fogyasztása: Nyersen a legjobb, de természetesen ételekhez is adhatjuk.
Gyógyhatása: Minden gyógyerővel rendelkeznek, amivel a felnőtt hagymák: kimagasló a gomba- vírus és baktériumölő hatásuk, javítják az emésztést, tisztítják a májat, a beleket, a gyomrot és a tüdőt.
+1: Búzafű
Termesztett búzafűhöz egész évben hozzájuthatunk a bioboltokban és piacokon, de ilyenkor tavasszal különösen ajánlott belőle rendszeresen fogyasztani.
Fogyasztása: A friss búzafüvet ajánlott vásárolni, a kapszulában vagy por alakban kapható búzafű kevésbé hatásos. A frisshez viszont szükségünk lesz egy kézi búzafűprésre, amivel kíméletesen ki tudjuk nyerni a levet. Gyűszűnyi mennyiséggel érdemes kezdeni, mert nagyon erős tisztító hatása van, majd fokozatosan emelni az adagot. Zöld turmixnak is kiváló alapanyaga, a spenót, hagyma-, káposzta- és salátafélék savanykás, kesernyés ízét ellensúlyozza jellegzetes édes ízével.
Gyógyhatása: Sejtregeneráló és megújító hatása legendás, tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és klorofillal. Erősen lúgosítja a szervezetet, így nélkülözhetetlen egy igazán hatékony méregtelenítő kúrában.