Információk, érdekességek
A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon
2025. január 12.
A téli időszakban szervezetünknek nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármikor. Habár ilyenkor jóval kevesebb a zöldség- és gyümölcskínálat, mégis van egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer vitaminkészletünk téli feltöltésére: a csírák fogyasztása. Néhány egyszerű tipp, hogyan neveld őket otthon.
A csírák: a természet csodái
A csírák koncentráltan tartalmazzák a fiatal növény kifejlődéséhez szükséges rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fontos tápanyagokat, enzimeket, ráadásul szinte „előemésztett” formában, vagyis a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A csírák csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá.
Csírafajták – változatos kínálat már itthon is
A kereskedelemben ma már számos csíraféléből válogathatunk, a kínálatban nemcsak a legnépszerűbb búza-, lucerna-, mungóbab vagy hagymacsíra található meg, hanem a csípős ízű retek, a különleges görögszéna, a pikáns káposzta és ezek kevert változatai is. A hüvelyesek csírái, mint a mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy lencse értékes fehérjékkel és rostokkal látják el szervezetünket. Rendkívüli vértisztító, méregtelenítő és emésztésjavító erővel bír a hagyma-, a mustár- és a retekcsíra, ezért (különösen ez utóbbit) mértékkel fogyasszuk (néhány evőkanál).
Az egyik legértékesebb csíra a friss ízű lucerna, magas A, B, C, E, K-vitamin tartalommal és az édeskés búza, amelyet önmagában, mintegy édességként is fogyaszthatunk.
A csírák fogyasztása
A csírák önmagukban fogyasztva hasznosulnak a legjobban, de amíg megszokjuk az ízüket, számos ételféleséggel kombinálhatjuk. Legjobb, ha salátába keverjük vagy pirítóshoz, szendvicsfeltétként, pitában fogyasztjuk. A csírák nagyon jól illenek (elsősorban növényi) szószokhoz és krémekhez, például a csicseriborsóból és szezámból készült humuszhoz vagy az avokádóból készült guacamoléhoz, de fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideálisak.
Mindig nyersen együk a csírákat, és lehetőleg ne tegyük ki hőhatásnak, hogy az értékes anyagok megmaradjanak.
Óvja ereit az öregedéstől – evéssel
2025. január 09.
Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz – számos, az életet korán veszélyeztető betegséghez – vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetőek. Az étrend öregedést lassító hatásáról beszélt dr. Babai László, a Trombózisközpont életmód orvosa.
Káros hatások
Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítő anyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat, az energiatermelésben részt vevő fehérjéket. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja ezek sérülésekeit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.
Anti-aging diéta az ereknek
Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Erre egy kiváló eszköz a mediterrán diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban, míg szegény vörös húsokban, tejtermékekben. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti az étkezést követő oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok szintjét, mint a lipid-peroxidok, hidrogén peroxid, tumor nekrózis faktor, valamint növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének, a SOD-nak aktivitását,
Mozgás és étrend
A mediterrán diéta védő hatása elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő antioxidánsoknak – polifenoloknak, rezveratrolnak, ómega-3 zsírsavnak köszönhető. A mediterrán étrend, különösen rendszeres mozgással kombinálva, fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiséget.
A hosszú, teljes élet titka
Az étrend sejtvédő hatását mutatja az a megfigyelés is, mely szerint az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS szálak végén lévő „farok”, mely hossza az életkorral fokozatosan csökken. Gyorsabb csökkenés gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diéta telomer-hosszt megtartó hatásában a többszörösen telítetlen zsírsavak – elsősorban a linolsav, a C- és E- vitamin, a béta-karotin játszanak szerepet.
A mediterrán diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást, párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat, lassítja a öregedést. Az erek védelmével pedig amellett, hogy segít megelőzni a szívinfarktust, agylágyulást, javítja – többek között a szexuális képesség fiatalon tartásával – az életminőséget.
Megdöbbentő módszer: 4 hét alatt 10 kg a csokoládé-fogyókúrával!
2024. december 29.
Kedves szerkesztőm dobta fel az ötletet, hogy írjak a csoki fogyókúráról, hiszen egykor sokat fogytam ezen édes és remek táplálék segítségével, ínséges időszakaim egyikében. Te még azt gondolod, hogy a csoki hizlal? Tévedsz! Szabályok és fontos információk, hogy a legfinomabb módon add le a kilókat!
Saját fogyásom története
Az eset még akkor történt mikor nyári munka alkalmából hűtőházban dolgoztam, ahol épp szezon lévén rengeteg gyümölccsel és zöldséggel voltam körülvéve. Szóval nehéz idők jártak felém, és pénzem nem nagyon volt. A nyáron vállalt munkából kellett megélnem és az ember azt eszi, amire telik. No nekem csokira telt, méghozzá leginkább konyakos meggyre ugyanis olcsón hozzá tudtam jutni. Hetente kaptam amennyit kértem. Kb. 4 hét alatt, több mint tíz kilót fogytam.
No közben azért mást is ettem. Az éppen adódó gyümölcsökből szemezgettem és ami még fontos naponta ittam egy pohár tejet. Ezt csak ma tudom, hogy miért volt jó. Ugyanis a 7. nap után, ha nem jut külső forrásból fehérjéhez a szervezetünk és éhezünk akkor, elkezdi lebontani saját fehérjeállományát. Ami például idegrendszeri, de egyéb károsodásokhoz is vezethet.
Érdekes volt, hogy míg az elején napi fél, háromnegyed kiló elfogyott, addig a 4 héten már csak egy-két szem csokit ettem és elég volt. Friss voltam, közben mivel koffeint tartalmaz és vidám, ugye mint általában, mikor csokit eszünk. Szóval 4 hét frissesség és vidámság volt az életemben a csokinak köszönhetően. Erre mondom én, hogy minden rosszban van valami jó. Azért azt hozzá kell tenni, hogy hosszú távon nem javasolt, semmi olyan diéta, ami egyoldalú. A csokidiéta észzertűtlen alkalmazása növelheti a cukorbetegség és az inzulin rezisztencia valószínűségét! Ésszel szabad csak belefogni.
Továbbá meg kell jegyeznem, hogy nem annyira volt hatásos, mert később szépen lassan visszajöttek rám a leadott kilók. Ez viszont már nem a csokin múlt, az alak megőrzése edzéssel és egészséges élelmiszerek fogyasztásával lehetséges.
Egy hatásos fogyókúra története
A fogyókúra olyan hatásos módszerét is megtapasztaltam, ami után nem jöttek rám vissza a leadott kilók és közben bőröm, szép hajam dús lett. Az emberek folyton kérdezgették, tőlem, hogy mi történt veled, fogytál, nagyon jól nézel ki és hasonlók. Te örülnél, ha ilyen dicséreteket kapnál, mert őszintén megvallva nekem nagyon dagadt a mellényem. A következő cikkemben ezt a fajta diétát fejtem ki bővebben, figyelj januárban.
Esszenciális olajok a fogyás elősegítésére
2024. december 27.
Tudjuk-e, hogy lefogyhatunk az esszenciális olajok segítségével is? Ezek az olajok ugyanis többek közt segítenek a testzsír égetésével a túlsúly csökkentésében, így az egészséges testsúly megtartásában. Önmagukban vagy kombinálva, stimuláló, étvágycsökkentő előnyöket kínálnak, amelyeket kihasználhatunk, amikor ránk tör az evési vágy. Bizonyos olajok a többinél jóval hatékonyabban segítenek a zsírégetésben. Ezek közé tartozik a súlycsökkenés támogatására szolgáló grapefruit, borsmenta vagy fahéj olaj.
Az esszenciális „csodaolajok” azáltal hatnak, hogy elősegítik a test zsírégető képességét. A fogyás mellett pszichológiai téren is jótékony hatásúak, így azok belélegzése közvetlen hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Ha enni vágyunk, amikor stressz ér minket, az esszenciális olajok hozzájárulhatnak gondolkodásunk/késztetésünk megváltoztatásához. Pl. a narancsolaj enyhítheti a rossz hangulatot, így kevésbé valószínű, hogy egészségtelen, hizlaló ételekkel próbáljuk magunkat felvidítani.
Grapefruit olaj a kalóriák égetéséhez
A grapefruit esszenciális olajról ismert, hogy elősegíti a zsírégetést. Egy kísérleten alapuló, japán tanulmány nemrégiben beszámolt arról, hogy a grapefruit olajok belélegzése csökkenti az étvágyat/evési vágyat, és segíti a testzsír lebontását. Ez a termogenézis növelése segítségével valósul meg, ami a kalória elégetését jelenti a testhő előállításához. A kísérlet résztvevői 15 percig, hetente háromszor lélegezték be ezt az esszenciális olajat, és az említett éhségcsökkentő hatás miatt kevesebbet ettek, majd egy idő elteltével leadtak súlyukból.
Amellett egy koreai tanulmány azt is megállapította, hogy amikor a menopauza utáni időszakban lévő nők hat hétig naponta masszírozták a hastájékot grapefruit és ciprus esszenciális olaj kombinációjával (hordozó-olajjal hígítva), csökkent náluk a hasi zsír, a derékméret és a narancsbőr (cellulit) mértéke.
Borsmentaolaj a vitalitásért, az emésztés javítására, az étvágy csökkentésére.
Egy másik hasznos olaj a borsmenta, amely természetes energizáló hatású. Esszenciális olajának belélegzése hozzájárul a tüdőkapacitás növeléséhez. Emiatt több oxigén jut a szervezetbe, és energikusabbnak érezzük magunkat. Miután kevésbé stresszes és nyugodtabb állapotba kerültünk, több kedvünk lesz ahhoz, hogy törődjünk a testünkkel, a súlyunkkal, a külsőnkkel…
A borsmenta előnyei elfogadottak az emésztés elősegítése terén is, mivel nyugtató, görcsoldó hatással van a belekre. Egyes tanulmányok szerint enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit.
A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor
2024. december 26.
A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk cukorbetegséggel. Dr. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.
Óvatosan a kalóriákkal
A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, mely nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok) és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre!
Panírozzon, rántson okosan
Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a különböző rántott ételek. Ha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, akkor viszont érdemes pár dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával késztik el. Igenám, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is.
Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni. Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...288