Információk, érdekességek

Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemő- és kisgyermekkorban?

2024. április 17.

Tejallergia esetén minden tejtartalmú élelmiszer fogyasztását ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez és a teljes értékű tejmentes étrend kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. A tejmentes diétával kapcsolatban Sarnyai Tünde gyermek dietetikust, a Budai Allergiaközpont szakemberét kérdeztük.

Fotó: 123rf.comAnya és baba diétája

Tejallergia anyatejes csecsemőnél is jelentkezhet, ilyenkor az édesanyának kell tejmentesen étkeznie. A szoptatás időszakában a tehéntejből készült tejtermékek helyett növényi alapú készítményeket lehet fogyasztani. Ezek ma már széles választékban megtalálhatóak a boltok polcain, de a dietetikus az otthoni elkészítésükhöz is tud hasznos praktikákkal szolgálni, így akár a tejmentes étrend miatt növekvő kiadásainkat is csökkenteni tudjuk

Meglepő tejtartalmú élelmiszerek

A tejmentes diéta során nemcsak az ismert tejtermékeket, hanem minden olyan egyéb élelmiszert is kerülni kell, amely tejet tartalmaz. Tejszármazék előfordulhat például péksüteményekben, felvágottakban is. Fontos ezért mindig alaposan átolvasni az összetevőket, illetve tájékozódni az üzletben vagy vendéglátóhelyen arról, hogy az adott ételek tejet tartalmaznak-e.   

Az egyértelmű jelölések mellett, mint a tejpor, tej vagy joghurt olyan összetevőkkel is találkozhatunk bevásárlás során, amelyekről nem tudjuk elsőre egyértelműen eldönteni, hogy pontosan mit jelent – magyarázza Sarnyai Tünde. Tejszármazékot jelöl például az összetevőknél többek között a citopánpor, a kazein, a laktóz, a laktalbumin és a laktoferrin is. Fontos még ismerni a tejsav és a tejsavó közötti különbséget, a tejmentes diétában ugyanis csak az utóbbi az egyértelműen kerülendő. A tejsav nem minden esetben tiltólistás, csak ha vastagon szedett vagy dőlt betűvel jelölik a csomagoláson – ahogyan a többi allergént is – mert ez azt jelenti, hogy ez esetben tejszármazékot is felhasználtak az elkészítése során. 

Nagyon lényeges még ismerni a különbséget a laktózmentes és a tejmentes termékek között, tejallergia esetén ugyanis csak az utóbbi a megfelelő. A laktóz tejcukor, vagyis a laktózmentes termékek laktózintolerancia esetén, tejcukor érzékenyek számára megfelelőek. Tejallergia esetén nem fogyaszthatók.

Tápszerek és növényi tejpótlók

Tejallergiás csecsemőnek a gyermekorvos speciális, tejfehérjementes tápszert ír fel receptre, mely fedezi a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyag, fehérje és vitamin mennyiséget. Sütéshez és főzéshez használhatunk növényi italokat tej helyett, de ügyeljünk rá, hogy a mandula és a szója erős allergének, ezért gyerekek számára fogyasztásuk nem javasolt. A zabtej vagy zabtejszín ideális választás: magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.


Mikor forduljunk szempanaszokkal allergológushoz?

2024. március 30.

Fotó: 123rf.com

Hetek óta viszket, ég, könnyezik a szeme? A kellemetlen tüneteket nemcsak szemészeti betegségek, fertőzések okozhatják, hanem allergia is állhat a háttérben. Az évnek ebben az időszakában elsősorban a beltéri allergénekhez köthető a tünetek jelentkezése. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Az allergia nem csak légúti tüneteket okoz

Az allergia ismertebb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés. Kevésbé ismert, hogy bőrtünetek is jelentkezhetnek, például poratka vagy pollenallergiás betegeknél, ha az allergén a bőrrel érintkezik, a bőrön hosszabb ideig megtapad. Sokakat érint a bosszantó torokviszketés is pollenszezonban. Az allergiásokat azonban a szemtünetek sem kímélik. Sokan szenvednek a kezelés nélkül akár heteken vagy hónapokon át is tartó szemviszketéstől vagy könnyezéstől is. 

Így ismerheti fel, ha légúti allergia bántja a szemét

 • Szemviszketés esetén fertőzés jele lehet, ha – legalábbis kezdetben – csak az egyik szem érintett. Ha a panaszt légúti allergia okozza, akkor mindkét szem viszket és ez az állapot huzamosabb időn át fennáll.
 • Szemkönnyezés és szemvörösség kapcsán is felmerül a légúti allergia gyanúja.  A tüneteket ilyen esetben az okozza, hogy az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel. Erre a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy légúti allergia miatt jelentkező szempanaszok esetén rendszerint egyéb tünetekről is beszámolnak a páciensek. A szemtüneteket ilyen esetben tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és orrviszketés is kíséri. A panaszok jelentkezhetnek időszakosan, az évnek adott hónapjaiban – ilyenkor pollenallergiához köthető – de akár egész évben is, ami például háziporatka vagy egyéb lakáson belüli allergiára utalhat.


A szénanátha terrorja

2024. március 15.

Fotó: gettyimages.com

Elkezdődött a szezon, itt a lakosság nagy részét „terrorizáló” szénanátha ideje. A tavasztól őszig tartó pollen allergia szinte már népbetegségnek számít, szinte nincs is olyan ember, akinek a családjában ne fordulna elő valamilyen légúti allergia. Jön az orrfolyás, a tüsszögés, a könnyezés, rosszabb esetben viszketés, kiütések, puffadás, sőt akár fuldokló köhögés, vagy később az asztma. Ráadásul a tünetek sokszor az évek múltával egyre csak erősödnek. Ritkán komoly a szervezet keringésének összeomlásához vezető anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Sok fizikai és gyógyszeres védekezési módszert ismerünk, de a tünetek enyhítését először a bennünk zajló folyamatok megértésével kellene kezdenünk.

Az allergia az immunrendszer reakciója valamire, ami mások számára korántsem biztos, hogy  problémát okoz. Az allergia kialakulásához szükség van valamilyen genetikai adottságra és környezeti faktorra. Immunrednszerünk a külső betaolakodóktól hívatott megvédeni bennünket, de allergia esetében sajnos egy téves riasztás történik, sőt az allergiás emberek sokszor többféle dologra is érzékenyek. A leggyakoribb természetes allergének (allergiát okozó anyagok) a pollenek után a házipor és poratka, a penészgomba, az állatszőrök, a rovarcsípések, és sajnos egyre növekvő jelentőséggel az ételek.

Mi is történik valójában?

Szervezetünk a betolakodó anyagra reagál, megpróbálja azt hatástalanná tenni. Ennek folyamata egyfajta gyulladásnak minősül, melynek menete a következő:

 1. Immunsejtjeink ellenagyagokat kezdenek termelni az allergénnel szemben, és ezek az ellenagyagok hozzá kötődnek az allergénhez
 2. Más immunsejtek is odakerülnek, melyek egy része bekebelezi az adott anyagot és így távolítja el
 3. Az immunsejtek további anyagokat termelnek, melyek különböző reakciókat hoznak létre
 4. Emlékező sejtek is kialakulnak, hogy a következő alkalommal gyorsabban tudjon a szervezet reagálni
 5. Az immunsejtek hatására értágulat alakul ki, mely vérbőséghez vezet (pirosság, kiütések oka)
 6. Víz lép ki az erekből, hogy a szövetekben „felhígítsa” a betolakodó anyag koncentrációját
 7. Ez nyálkahártya duzzanat képében is jelentkezhet (pl. orrdugulás)
 8. A felszaporodó anyagok direkt ingerlik az érző idegsejteket (viszketés, égő érzés, fájdalom)
 9. Ha az allergén anyagot sikerült eltávolítani, kihígítani, akkor a reakció befejeződik
 10. A reakció befejezésében gyulladás ellenes folyamatok is szerepet játszanak

Allergiás?

2024. március 14.

Fotó: gettyimages.com

Önnek is folyik az orra? Úgy érzi, hogy orrdugulása van? Tüsszög, netán viszket az orra/szeme/torka? Ha a felsorolt tünetek közül legalább kettőt tapasztal magán, és az egyik az orrfolyás vagy az orrdugulás, akkor valószínűleg ön allergiás rhinitisben, azaz szénanáthában szenved, éppúgy, mint hazánkban minden 7. ember.

Létezik megoldás panaszai enyhítésére: a legújabb hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szerint is az ún. antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes gyógyszerek az elsőként választandó szerek, melyek a szénanátha minden tünetét hatékonyan csökkentik. A legtöbb hatóanyag recept nélkül is elérhető a patikákban.

Többféle formában alkalmazhatja az antihisztaminokat; szájon át szedendő (film)tablettákat, belsőleges oldatot vagy orrsprayt választhat.

Tudni kell:

– ha csak orrtünetek vannak jelen, azaz orrfolyás, orrdugulás vagy orrviszketés, akkor a helyileg alkalmazható készítmény, az antihisztamint tartalmazó orrspray a javasolt. Mivel a hatóanyag ilyenkor közvetlenül az orrnyálkahártyára jut, ezért gyorsabban és erőteljesebben csökkenti az orrdugulást, mint az antihisztamin-tabletták, és a helyi alkalmazás miatt kevesebb mellékhatással jár.

– Amennyiben több szervet (szem, torok, orr) érintő allergiás panaszok a jellemzők, akkor a szájon át szedendő tabletták, oldatok a megfelelőbbek.


Allergiás a pázsitfűfélékre? Erről tudnia kell!

2024. március 13.

Fotó: 123rf.com

Az esős, borús hűvös időben aligha jut eszünkbe a közelgő allergiaszezon, pedig annak, aki tartósan megszabadulna a tüneteitől, már most kell készülnie! A pázsitfűfélék virágzása áprilistól akár október közepéig is tarthat. Ha nem szeretne hónapokon át gyógyszereket szedni, vagy nem érzi kielégítőnek az eddigi tüneti kezelést, érdemes allergén immunterápiát kezdenie. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ebben az évben erre még március elejéig van lehetőség.

Hónapokon át tartó szénanáthás tünetek

A pázsitfűfélék rendkívül változatos családjába több ezer növényfaj tartozik, ezek pedig eltérő időpontokban virágoznak, ezért húzódik hónapokig a fűpollen allergiások számára az allergiaszezon. Ráadásul a fűpollen allergenitása magas, emiatt a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban. 

Tartós megoldás tüneti kezelés helyett

A hónapokon át tartó allergiaszezon jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét, emiatt egyre többen keresnek tartós megoldást a tüneteik enyhítésére. 

Az allergén immunterápia a tüneti kezeléssel (például: antihisztamin tabletta szedése, szteroid orrspray) szemben nemcsak az allergia tüneteit kezeli, hanem a kiváltó okra hat. Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítmények segítségével az immunrendszer működését hangoljuk át, ami így idővel megtanulja elviselni azt az anyagot, amire a beteg allergiás, ami a tüneteit okozza. A hatás ezáltal nemcsak átmeneti, hanem valóban tartós.

Ha a tüneti szerek szedését abbahagyjuk, akkor allergiaszezonban az allergiás panaszok néhány nap múlva ismét jelentkezni fognak. Ezzel szemben a 3-5 éves kezelést követően az allergén immunterápia hatása akár 10-12 éven át is tart, vagyis ez idő alatt az allergiás tünetek nem fognak jelentkezni.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a kezelés hatása már az első évben érezhető. Ilyenkor szükség van még a szokásos tüneti szerek használatára, de jelentősen kevesebbszer kell például orrspray-t is használni, ezt pedig idővel akár teljesen el lehet hagyni, ahogy a kezelés halad. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...68