Információk, érdekességek
Acerola, a C-vitaminbomba
2019. március 10.
Hatásai
Egy maroknyi friss gyümölcs vagy csészényi kipréselt lé már hat a láz és hasmenés (vérhas) ellen, többek közt gyulladásgátló és vizelethajtó hatása miatt.
Az acerola fő erénye magas C-vitamin-koncentrációja:
kb. 2 g-ot tartalmaz belőle 100 g gyümölcshús, ami 10-40-szerese a narancsénak!
Bővelkedik még magnéziumban és káliumban, tartalmaz A- és B-vitaminokat, vasat és erős antioxidáns hatású polifenolokat. Egyes tanulmányok kimutatták fertőzések (pl. gombás vagy tbc-fertőzés) ellen kifejtett hatását, sőt állatokon rákellenes tulajdonságát is. Élénkíti a májat és a vesét.
Az acerola fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott (kivéve a néhány adott betegségben szenvedőket) élénkítő és tonizáló hatása miatt. Ami a magas C-vitamintartalom jelentőségét illeti: a mellékveséknek nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségük a hormonok szintéziséhez, ennek hiánya állandó és tartós fáradtságot okozhat. A C-vitamin pótlására szolgálhat az acerola rendszeres fogyasztása.
Hogyan és mikor fogyasszuk?
A C-vitamin pótlása többféle módon történhet. Részesítsük előnyben a természetes forrásból származó vitamint (így az acerola cseresznye kivonatát) a szintetikussal szemben a jobb felszívódás miatt. Válasszunk minimum 500 mg acerolatartalmú készítményt, maximum 1000 mg-ig (1 g) terjedően, a szedését két részre osztva, reggel és este.
Amellett a nap végén szedett C-vitamin sem akadályozza az alvást, ha természetes eredetű. Figyelmeztetés: gyermekeknél ne lépjük túl a 250-500 mg-os napi határt. Továbbá savassága miatt nem ajánlott ismétlődő hólyaghurutban szenvedőknek.
forrás: Patika Magazin