Információk, érdekességek
Az omega egészségünk alfája?
2018. november 06.
Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség, mely itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?
„Az egészség nem feltétlenül magától értetődő, és nem csak az a kötelességed, hogy elérd, de az is, hogy megőrizd.”
A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya szerint 5-10-szer annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod naponta, mint a szüleidnek a 60-as években, ennyivel csökkent ugyanis élelmiszernövényeink tápanyagtartalma az elmúlt időszakban. Emelkedett viszont a környezetet szennyező vegyi anyagok használata, s ez az emberi szervezetre is hatalmas feladatokat ró. Folyamatosan pótolni kell a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, nyomelemeket, hogy a mennyiségi túl-, ám de minőségileg alultápláltságot ellensúlyozni lehessen. Ehhez segítenek hozzá a minőségi táplálék-kiegészítők, amelyekkel elérhetjük, hogy azt pótolja, ami legjobban hiányzik a szervezetből, és amit a mai élelmiszerekkel nem tudunk bevinni, vagy csak nagyon kis mennyiségben.
Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség Hallottál már róluk? Az egészség itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?
Annak ellenére, hogy az emberi szervezet nem tud működni az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavak nélkül, előállításukra nem képes, ezért táplálkozással, ill. táplálék-kiegészítőkkel szükséges ezeket napi szinten pótolni. Általános egészségi állapotunk nagymértékben függ rendszeres, megfelelő arányú fogyasztásuktól. Ezek a zsírsavak hozzájárulhatnak a test regenerációjához, az energiaszint magasan tartásához, az immunrendszer működéséhez, a zsírszövet csökkenéséhez és segítik az izomszövet növekedését, a porcok és ízületek kapcsolódását. Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz. Tudni kell, ha hiányunk van omega-3-ból, az sok-sok betegség alapjául szolgálhat!
Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a triglicerid szintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkenthetik a vérnyomást, rugalmasabbá tehetik az érfalakat és hígíthatják is a vért.
Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok keletkeznek folyamatosan. Az egyensúlyt csak a megfelelő zsírsav-arány kialakításával lehet elérni.
Az ideális omega-3/omega-6 arány 1:1, de legfeljebb 1:4! Magyarországon ez az arány sokkal rosszabb, kb. 20-30x annyi omega-6 van táplálkozásunkban, mint omega-3. Ez nem meglepő, hiszen rengeteg állati zsíradékot fogyasztunk, amelyek hemzsegnek omega-6-zsírsavakban, míg az omega-3 megfelelő forrásait (EPA és DHA) csak alig fogyasztjuk, hiszen az csakis sós vízi halakban és tengeri „herkentyűkben” fordul elő.
Ha egészségesen akarunk élni, törekedni kell a megfelelő zsírsavarány kialakítására. Feltétlenül csökkenteni kell az omega-6 zsírsavak bevitelét, ilyen például a legtöbb takarmányozott állat zsírja. Olajos magvak közül ajánlható kesudió, dió, lenmag, mandula, törökmogyoró és makadámiadió, a többi olajos magban rengeteg az omega-6.
Megfelelő omega-3 bevitelről (EPA és DHA) leginkább tisztított halolaj szedésével vagy zsírosabb tengeri halak fogyasztásával tudunk gondoskodni. Ha táplálékkiegészítőként fogyasztjuk, a halolaj vásárlásakor nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű terméket válasszunk, meg kell győződni, hogy az olaj nem avas, nem oxidálódott. Fontos tudni, hogy az oxidálódott halolaj „berozsdásítja”, tönkreteszi a sejtfalakat, csökkenti a szervezet antioxidáns szintjét, ezzel egészségre ártalmas folyamatok beindulását generálja a szervezetben. A kapszulázott termékben nem lehet érzékelni az avas olaj rossz ízét és „bűzét”, ezért fontos, hogy egy termék a megfelelő totox index-szel rendelkezzen (26 alatti), illetve hogy megszagolható, kóstolható legyen (folyékony formula, nem kapszula).