Információk, érdekességek
Küzdd le az allergiát 100 százalékig természetes vitaminok segítségével
2014. augusztus 23.
Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, tompult agy és fáradékonyság? Az allergiaszezon az idén korán kezdődött, az enyhe télnek köszönhetően a fák és virágok sokkal hamarabb kezdték meg a pollentermelést a megszokottnál, így az allergiások számára még tovább tart ez a nehéz időszak, mint a korábbi években.
A klímaváltozás következtében jelentősen megnyúlt a növények pollentermelésének ideje, így érdemes minél előbb cselekednünk, ha meg szeretnénk előzni, illetve tompítani az allergiás tüneteket. Ha valóban hatékony megoldásra vágyunk még az intenzív allergiaszezon (például a parlagfű szezon) beköszönte előtt, akkor az ablakok becsukásán túl, gyógyszerek helyett, érdemes inkább természetes módon, a vitaminok, ásványi anyagok erejével óvni szervezetünket. Egy különleges vitamin komplex, a „Kalcium Magnézium formula” nagyszerűen képes felvenni a harcot az allergia kezdeti tüneteivel szemben, sőt, a kellemetlen allergián túl kiváló feszültségoldó, valamint nagymértékben hozzájárul a csontozat és az izmok optimális működéséhez is!
A záporok lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését
2014. augusztus 21.
A záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését, de az ennek ellenére – elsősorban az ország déli és keleti részén – továbbra is elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a csapadékos időszak elmúltával, illetve ahogy melegszik az idő, már országszerte magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje.
Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is, virágporuk mennyisége elérheti a közepes, sőt esetenként a magas szintet. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.
A pázsitfüvek, a lórom és az útifű pollenje várhatóan csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően közepes, de helyenként elérheti a magas-nagyon magas szintet.
Szemviszketés és kiütések a pollenektől
2014. augusztus 13.
A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet.
Ekcéma és kötőhártya-gyulladás
A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.
Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteit
2014. augusztus 05.
A szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet és azokat hogyan fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja.
Fontos, hogy a zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (száj, szemhéj, nyelv megduzzad) – figyelmeztet a dietetikus.
- A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Ami probléma szokott lenni – mondja a dietetikus, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, amik ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek erre már nem szoktak gondolni.
- A gyümölcsöknél pedig az alma, dinnyék, citrusfélék és a banán okoz leggyakrabban allergiát.
A nyaralásgyilkos hal- és tengeri herkentyű allergia
2014. augusztus 03.
A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet!
Új ízek az étlapon
A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül, legyen az akár a Balaton, vagy a tengerpart. A halak és a tengeri herkentyűk sokak által kedvelt főzési alapanyagok, ám nem mindenki élvezheti az így készült fogásokat. Az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.
Gyorsan jelentkeznek a tünetek
Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet – figyelmeztet Dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...71