Információk, érdekességek

Allergia darázs- és méhcsípéstől

2023. május 02.

Tavasz közepétől az őszi hidegek beálltáig gyakoriak a különböző rovarcsípések. Ezek közül súlyosságuk miatt kiemelkednek a darazsak és méhek csípései, amelyeket számos esetben követhet allergiás reakció. Ez nem az első csípéskor jelentkezik, mivel ott a szervezet először találkozik a méreganyagokkal, súlyosabb következményekkel csak a későbbi csípések során számolhatunk. A nyakat és a szájüreget érintő csípések a helyileg kialakuló duzzanat miatt már első alkalommal is okozhatnak életveszélyes állapotot.

A legtöbb csípés csak kis helyi reakciót okoz, amely fájdalmas duzzanat kialakulását jelenti, 10-15 perccel a csípést követően, a házi patika készítményeiből ellátható tünetekkel. Néhány esetben nagyobb helyi elváltozás alakul ki a csípés körül: A duzzanat 12-24 óra múlva 5 cm-nél nagyobb átmérőjűvé válik. Esetenként a teljes végtag feldagad.

A csípést követően rövid időn belül kialakulhatnak különböző súlyosságú, szisztémás (anafilaxiás) reakciók. A tünetek, mint csalánkiütés, nehézlégzés, szédülés, gyomorgörcsök, hasmenés, hányás, ájulás jelentkezésekor célszerű azonnal orvost hívni, mivel az állapot gyorsan életveszélyesé válhat. Amennyiben ismert az allergia megléte, és van öninjekciózásra alkalmas készítménye a betegnek, úgy azt késlekedés nélkül be kell adni. Ezt követően is fontos orvosi segítség igénybevétele, mivel a tünetek pár órával később újrakezdődhetnek.


Tavaszi tüsszögés – támadnak a pollenek

2023. március 30.

aparó torok, tüsszögés és orrfolyás? A tünetek náthára utalhatnak, ám egyáltalán nem biztos, hogy megfázással van dolgunk. Kora tavasszal ugyanis a levegőben található pollenek már allergiás reakciókat válthatnak ki. Az általuk okozott panaszok hasonlóak a náthához, de azoknál, akik érzékenyebbek, akár asztmás rohamok is jelentkezhetnek. Hogy mely növények okoznak allergiás reakciókat tavasszal, melyek a legjellemzőbb tünetek és hogyan védekezhetünk ellenük, dr. Szilágyi Katalin fül-orr-gégész szakorvos mondja el nekünk.

Fotó: 123rf.com„A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék (közönséges mogyoró, közönséges nyír), a bükkfafélék (szelídgesztenye, tölgy) és szilfafélék. Azok, akik ezekre a pollenekre érzékenyek, már áprilistól – sőt idén, az enyhe tél miatt már korábban is – számíthatnak allergiás reakciókra. Aki allergiás, pontosan tudja, mikor indul a kora tavaszi allergiaszezon.

Azonban vannak olyanok is, akik a betegséget megfázásnak hiszik és nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Ha a tünetek váratlanul jelentkeznek, néhány nap múlva sem enyhülnek, vagy épp fokozódnak, érdemes szakorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy nátháról vagy allergiáról van-e szó” – mondta dr. Szilágyi Katalin.

Allergiás tünetek

Az allergia leggyakoribb tünetei az orrdugulás, tüsszögés, orr-, torok és szemviszketés, könnyezés és orrfolyás, de vannak olyanok is, akiknél köhögést, súlyosabb esetben pedig asztmás rohamokat is okoznak a pollenek. Ha a fenti panaszok mindig ugyan abban az időben jelentkeznek és a szeles, száraz időben, valamint a szabadban fokozódnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolgunk. Ilyenkor ugyanis nagyobb a pollenszórás, így az allergiás reakciók is intenzívebbek lehetnek.

Allergiás panaszok kezelése

A megfázás okozta panaszok néhány nap alatt házi praktikákkal kezelhetők, ám ezzel ellentétben az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapíthatjuk.

Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, ahol allergiavizsgálat segítségével megállapíthatjuk, hogy mely allergének, és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt körülbelül két héttel elkezdeni annak érdekében, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson. Az allergia ellen sajnos nem tudunk védekezni, de néhány hasznos módszerrel megelőzhetjük, vagy enyhíthetjük a tüneteket.


Gluténmentes tiramisu, amihez tojás sem kell

2023. március 28.

A megszokott tiramisu-íz kedvelői nem fognak csalódni ebben a receptben! Elkészítése egyszerű, tojásallergiások és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.  

120 g gluténmentes keksz (pl. 3Pauly)
8 ek marsala vagy amaretto vagy kávélikőr
200 ml tej
1 csomag vaníliás pudingpor
150 g mascarpone
60 ml presszókávé
kakaópor

Elkészítése:
A kekszeket helyezzük el tepsiben vagy tortaformában. Főzzük le a kávét, majd keverjük össze a likőrrel, és a kész öntettel locsoljuk meg a kekszeket. A tej 2/3-a segítségével készítsük el a pudingot, majd keverjük hozzá a mascarponét.

Az elkészült krém egy részét simítsuk el a leterített kekszeken, majd tegyük rá újabb réteg kekszet. Ezt ismét locsoljuk meg a kávés öntettel, s kenjük meg a mascarponés krémmel. Addig folytatjuk a rétegezést, míg a kekszek elfogynak, és a sütemény tetején már csak krém van. Végül kakaóport szórunk a tetejére. Díszítésként tehetünk rá gyümölcsöket vagy csokireszeléket. 


Lisztérzékeny a gyermekem. Kell kontrollra vinnem?

2023. március 02.

Fotó: 123rf.com

A lisztérzékenység, másnéven cöliákia jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, a tünetek megszűnéséhez az érintettnek örökre száműznie kell a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendjéből. Jogosan merülhet fel a kérdés a szülőben, hogy ha a diétát élethosszig kell tartania, akkor szükség van-e időnként orvosi ellenőrzése. Erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.


Csak a diéta szünteti meg a tüneteket

A cöliákia első tünetei a gluténtartalmú ételek bevezetését követően hónapokkal később jelentkeznek gyermekeknél. Glutént a búza, rozs és az árpa tartalmaz, tüneteket ezekből a gabonákból készült pékáruk, kásák, kenyerek, sütemények fogyasztása okozhat. A szülők általában arra figyelnek fel, hogy a gyermek hasfájós, megváltozott a széklete, gyakran hasmenése van, többször puffad.

„A cöliákia diagnózisát gyermekeknél a tünetek megléte mellett, vérből kimutatható ellenanyag meghatározással és genetikai vizsgálattal tudjuk igazolni, de bélbiopsziás vizsgálatra is szükség lehet. Ezt követően, ha a beteg szigorúan tartja a gluténmentes diétát, akkor a tünetei megszűnnek és idővel a laborértékei is rendeződnek. Mivel a cöliákia esetén fokozott a családi hajlam, ezért ha a gyermeknél pozitív az eredmény, fontos elvégezni a többi családtag (testvérek, szülők, sőt akár nagyszülők) szűrését is.”

Fél-egy év múlva kontroll
A diagnózist követően meghatározott időn belül a kezelőorvos kontroll vérvizsgálatot rendel el, (a bélbiopsziát nem kell megismételni), s ebből ellenőrzik, hogy a szöveti transzglutamináz (tTG) értéke elérte-e már a normál tartományt. Ezt azért fontos tudni, mert a tünetek megszűnése mellett ezzel igazolható, hogy a diéta eredményes. „A számokban is kifejezett változás mindig nagyon megnyugtató a szülők számára, akik erre az időszakra ugyan már többnyire belerázódtak a gluténmentes étkezésre történő átállásba, ám öröm látni, hogy valóban jól csinálják, diétahiba nélkül haladnak ezen a kezdetben még igen rögös úton.”


Tévhit az ételallergiáról

2022. október 22.

Fotó: 123rf.com

Ez azonban sokszor nem a megfelelő vizsgálat, így csalódottan szembesülnek azzal, hogy feleslegesen költöttek rá, mivel a panaszaik alapján egész más irányban kellene kezdeni a kivizsgálást – mesél tapasztalatairól Sárdi doktornő. A helyzetet nehezíti, ha a lelet alapján már diétázni is kezdtek, és azért fordulnak orvoshoz, mert így sem javultak a tüneteik. Ilyenkor sajnos vissza kell vezetni az étrendbe azt az ételt, amit addig nem fogyasztottak, ellenkező esetben a kivizsgálás során álnegatív eredményt kaphatunk.

Tévhit, hogy felnőttkorban nem jelentkezhet ételallergia

A köztudatban leginkább elterjedt nézet szerint ételallergia gyerekkorban jelentkezhet, amikor a kicsi először fogyasztja – vagy az anyatejen átjutva kerül a szervezetébe – azt az ételt, amivel szemben az immunrendszer kóros túlérzékenységi reakciója miatt a szervezete ellenanyagot kezd termelni. Ételallergia azonban felnőttek körében is felléphet, 2-5 százalékos gyakorisággal. A kivizsgálás során ennek az ellenanyagnak – IgE – a szintjét nézzük, amire magasabb értéket mutat, arra allergiás a beteg.

Még gyakoribb felnőtteknél az ételérzékenység

15-30 százalék körüli gyakorisággal fordul elő felnőttek körében ételérzékenység, másnéven ételintolerancia. A legismertebb talán a laktózintolerancia, de érzékenység gyakorlatilag bármilyen összetevővel szemben felléphet, amit elfogyasztunk, bár leggyakoribb a tejfehérje-, tojás-, fruktóz-, hisztamin- és a gluténérzékenység. Itt külön ki kell emelni, hogy a gluténérzékenység, amiről most beszélünk, nem azonos a lisztérzékenységgel, másnéven cöliákiával, ami egy autoimmun betegség, de nem keverendő össze a búzaallergiával sem, ami egy harmadik kórképet jelöl – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina.

Az ételérzékenység vagy intolerancia IgG vizsgálattal mutatható ki, ennek emelkedett értéke mutatja, hogy mi az az élelmiszer, ami összefüggésben állhat a panaszainkkal.

Az egyik életveszélyes is lehet

Az ételintolerancia emésztőszervi-, (puffadás, hasmenés) bőr- (akne, ekcéma) és felsőlégúti (orrfolyás, orrdugulás) tünetek mellett fejfájást, fáradékonyságot, alvászavart és ízületi fájdalmakat is okozhat.

Ételallergia esetén is jelentkezhetnek légúti és emésztőszervi tünetek, és okozhat ekcémát is, de itt jellemzőbb a csalánkiütés, illetve az, hogy a tünetek a szájüregben is jelentkeznek – viszketés, ajak-nyelv duzzanat. Emellett még egy nagyon fontos különbség, hogy az ételallergia életveszélyes is lehet, ha az elfogyasztott étel következtében anafilaxiás sokk – szédülés, vérnyomáscsökkenés, ájulás – alakul ki, azonnali sürgősségi ellátás szükséges.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...789...72