Információk, érdekességek
Süssünk pulykát Rákóczi Ferivel!
2014. december 24.
Az már nem újdonság, hogy Rákóczi Feri imád főzni, s kedvenc ételeit valószínűleg a Korhely "Faloda és Daloda" nevű éttermében is felkínálja a vendégeknek.
Karácsonyi pulykasült
Igen, ez itt pontosan az, aminek látszik. Egy gyönyörű, ízletes, szaftos és omlós, egészben sült pulyka!
Nem mondom, hogy ez legyen a kezdő háziasszonyok első próbálkozása, de aki már túljutott egy-két karácsonyi menün, annak menni fog. Ráadásul nem túl bonyolult a dolog, inkább csak odafigyelést igényel. Az a macera benne, hogy mire a comb kész, addigra a mell annyira száraz lesz, hogy szinte ehetetlen. Ezt fogjuk orvosolni egy király fűszervajas pakolással a cici bőre alatt, belül pedig gőzölgő illatfelhőt kibocsátó fűszerek, zöldségek pihennek. Ráadásként lesz mézzel karamellizált zöldségünk, lesz egy remek mártásunk, és csinálunk még egy finom kelbimbót is.
Két isteni koktél az ünnepi vacsorához Lajsz Adrástól
2014. december 24.
Lajsz András a Gundelben kezdte, ma már a 2010-es Budapest győztes saját éttermében „személyre szólóan” keveri a koktélokat a többszörös magyar bajnok, és a szingapúri világbajnokság 3. helyezettje. 2004-ben Guinness rekordot állított fel, 45 perc 58 másodperc alatt 204-féle long drinket készített el.
A La Bodagita nem csak nevében, hangulatában is hozza a karibi érzéseket, hétvégenként élőzenés aláfestéssel.A Magyar Mixer Szövetség alapító tagja, a Mixer Bizottság elnöke két koktélt is ajánl az ünnepekre.
Tipp
A téli időszakban különösen előnyös a citrusfélék (citrom, lime, narancs) immunerősítő, fertőtlenítő és C-vitaminban gazdag hatása. Persze mértéktelen fogyasztásuknak ez esetben határt szab az alkoholtartalom
Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot!
2014. december 23.
A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.
Nassolni egészségesen is lehet
Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen az otthonában is elkészítheti ezt az ízletes édességet, csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá. A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használjon hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul.
(Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.) - mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Ünnepek alatt a kórházban
2014. december 22.
Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt.
Ez fokozottan nehéz helyzet, hiszen az ünnepek alatt a gyerek még jobban érzi az otthon és a család hiányát, sokkal jobban fáj a külvilágtól való elszigeteltség. Hogyan könnyítsük meg gyermekünk számára a kórházi tartózkodást? Hogyan feledtessük fájdalmukat, és hogyan próbáljuk megélni az ünnepeket a kórházi falak között? Ehhez ad most tippeket a K&H gyógyvarázs, amely mesedoktorok programja révén meseolvasásokkal igyekszik hozzájárulni a kis betegek gyógyulásához.
Kellemes ünnepeket – balesetek nélkül!
2014. december 22.
Néhány nap és az év legmeghittebb ünnepéhez érkezünk, de gyakran előfordul, hogy a legszebb pillanatok néhány másodperc alatt pokolivá változnak. Hogy az ünnep valóban a szépsége miatt maradjon emlékezetes, nem árt néhány jó tanácsot megfogadni.
A karácsony a meghittségről, a szeretetről, a családról szól, de vitathatatlan, hogy a várakozás időszaka rohanással, kapkodással, stresszel és feszültséggel telik. Van, amely elkerülhetetlen, de a baleseteket könnyedén megelőzhetjük. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ szakmai vezetőjeként széles körű tapasztalattal rendelkezik az alapján, milyen sérülésekkel keresik fel leggyakrabban baleseti ügyeletüket.
Vigyázzunk mindennel, ami forró!
A sütés, főzés minden családban rutinszerű elfoglaltság, de egy apró figyelmetlenség miatt is szenvedhet valaki súlyos égési sérülést, miközben benyúl a sütőbe, vagy odateszi a fazekat a tűzhelyre. Ha megégette a kezét, azonnal tegye folyó, hideg víz alá legalább tíz percre, hiszen így csökkentheti a fájdalmat és elkerülheti a bőr további elhalásának terjedését. Ha a sérülése csupán egy-két centis, bőrpír, vagy apró hólyagok alakultak ki, nem kell feltétlenül orvoshoz sietni. Ne tegyen semmit a sérült testrészre, bármilyen népi gyógymódot is ismer, inkább pihentesse rövid ideig a kezét, majd a fájdalom csökkenésével, megszűnésével folytathatja a megkezdett munkát. Ha nagyobb, több ujjnyi területet érintő sérülést szenvedett, nagyobb hólyagok jelentek meg, azonnal keressen fel egy orvost, hogy ő lássa el.
Tipp: legyen körültekintő és egy védőkesztyű a legkisebb munkafolyamat esetében is jól jöhet.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...373839...60