Információk, érdekességek

A banán históriája

2008. február 17.

BanánValaha egzotikumnak számított a Dél-, illetve Délkelet-Ázsiából származó banán, mára azonban megszokott, gyakran fogyasztott élelmiszerünkké vált. A világon 400 millió ember étkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belõle, emellett 600 millió ember számára kiegészítõ táplálékforrást jelent.

 

A rizs, a búza és a kukorica után a banán a negyedik legfontosabb növényi táplálék a világban. Anyanövénye a Musa sapientum, Musa paradisiaca stb., bár mint gyümölcs nagyságban és alakban, sõt ízében is eltérõ lehet. Legelterjedtebb a hosszúkás, görbe formájú és utánérõ fajta, amit könnyen lehet szállítani. A Citromízû banán címû, 70-es évekbeli Metro-nóta szerint, átvitt értelemben a nyár legszebbik gyümölcse. Európában valószínû Napóleon volt az elsõ, aki megkóstolta, és nem hiába. A császár és nagy hadvezér egyik kedvence volt a banán, méghozzá rumban sütve. Azt írják, az alapanyagot feleségének, Josephinnek az anyja küldte Martinique szigetérõl.


Terítéken a B1-vitamin

2008. február 17.

A B-vitaminok csoportját a lengyel származású Casimir Funk fedezte fel. A londoni Lister Intézetben a beriberi ellenszerét kutatva alkotta meg a “vitamin” fogalmát. Funk galambjait eredményesen kezelte rizskivonattal. Rájött: a beriberi hiánybetegség, mely az általa elkülönített B-vitaminok csoportjával gyógyítható.

 

A B-vitaminok közül a B1-et máig is nevezik beriberi-ellenes vitaminnak. Kémiai neve a tiamin, egyike a legfontosabb vitaminoknak, hiszen elõsegíti a növekedést, segít az emésztésben, enyhíti a tengeribetegség tüneteit, de szükséges az idegek, az izmok és a szív normális mûködéséhez is.


Vitaminok, ásványi anyagok - Az A-vitamin

2008. február 10.

Az A - vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, vagyis olyan vitamin, amelynek felszívódásához a szervezetnek zsírokra van szüksége. Ezért, mondjuk, ha répasalátát fogyasztunk, célszerû azt például zsíros joghurttal meglocsolni, mivel ezzel biztosíthatjuk a vitamin felszívódásához nélkülözhetetlen zsiradékbevitelt, illetve az sem mellékes, hogy az öntettõl könnyebb, lazább lesz a saláta szerkezete.

 

Az A - vitamin élelmiszereinkben kétféle formában fordul elõ. Egyrészt azonnal hasznosítható formában, mint retinol, másrészt mint a vitamin elõanyaga, a karotin. A retinol kizárólag állati eredetû élelmiszerekben található meg, a karotin állati -és növényi eredetû élelmiszerekben egyaránt elõfordul.


Vitamint a szervezetnek!

2008. február 05.

Erõsítsük meg az igénybevett immunrendszert


Ilyenkor februárban az immunrendszerünk fokozott igénybevételnek van kitéve, ezért már legyengülhet. Vitamintartalékaink apadnak, természetes pótlásukról ebben az évszakban nehezebben gondoskodhatunk. A megbetegedések és az egészségügyi panaszok erõsödésének kivédésére az egyik lehetséges mód a fokozott vitaminfogyasztás.


A vörösbor mint gyógyszer

2008. január 10.

VörösborMilyen jótékony hatásai vannak a mértékletes borfogyasztásnak?


A borokat csaknem olyan régóta alkalmazzák gyógyszerként, amióta a szõlõt ismerik. Az antik Görögország orvosainak természettudományos gondolkodása felismerte a bor terápiás hatását. Hippokratész a bort sebek kezelésére használta, emellett nyugtató, altató, lázcsillapító, erõsítõ gyógyszerként alkalmazta, sõt elõírta emésztõrendszeri zavarok esetén, fájdalomcsillapításra, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...717273...81