Információk, érdekességek
A bélflóra titkai: baktériumok libikókája
2012. június 03.
Paracelsus elhíresült ismert mondása, amely szerint "a halál a bélben lakozik", mára sem veszítette el aktualitását - azzal a kiegészítéssel és felismeréssel, hogy az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van. A gasztroenteorológusok, az emésztés szakavatott tudósai általában gyomor-, bél-, máj-, és hasnyálmirigy problémákra hívják fel a páciensek figyelmét, de csak ritkán hallani, hogy a bélflóra sérüléseire figyelmeztetik a beteget. Pedig az emésztési problémák gyökere a bélflórában rejlik. De mi is az a bélflóra és mit tehetünk az egészségéért?
A bélflórát a bélnyálkahártyán lévő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok képezik. Bélflóránk csak születés után épül fel, születésünkkor még steril ez a terület. Később a bélnyálkahártya 400 négyzetméteres felületén 400-500 féle baktérium él mintegy két kilogrammos súlyt képezve.
Napfény, stressz, dohányfüst – arckrémek speciális esetekre
2012. május 31.
Mit tudhat és mi az, amit mindenképp tudnia kell egy nappali arckrémnek?
1. A nappali krémnek hidratálnia kell
Ez az elsődleges funkciója! A bőr felhám rétege vizet tartalmaz, mely állandóan párolog. A nappali krém szerepe, hogy segítse fenntartani ezt az állapotot a felhámon belül. Ha rugalmas és hidratált a bőr, könnyebben védekezik az oxidáció, a szennyezett levegő okozta ártalmak és az UV-sugárzás ellen.
Ahhoz, hogy teljes mértékben betöltse funkcióját, a nappali krémet mindig sminktől mentes, tiszta bőrre kell felvinni.
Fél kiló zöldség és gyümölcs minden nap!
2012. május 30.
Az egészség megőrzése kiemelten fontos mindenkinek. Használjuk ki a nyári piac adta lehetőségeket, ebben az időszakban könnyen előteremthetjük szervezetünknek a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Legyünk bátrak a választással, próbáljunk ki új zöldségeket, gyümölcsöket, a kiegyensúlyozott étrendbe illő új ételkészítési eljárásokat. Élvezzük a természet ajándékait!
A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt, könnyen be tudjuk tartani a fenti ajánlást.
Cukor helyett: sztívia, agavészirup, xilit és társaik
2012. május 26.
Az emberek táplálkozásában mindig nagy szerepe volt az édes íznek. Kezdetben növényekből nyertek édesítőanyagokat, később a mézet használták édesítésre, majd az V-VII. század körül beindult a cukorgyártás és elterjedtté vált a cukor használata. Manapság a cukrot helyettesítő termékeket keressük, és azok közül is inkább a természetes eredetűeket.
Az étkezési cukor mellett cukorpótlók vagy cukorhelyettesítők jelentek meg a XX. században, ezeknek közel azonos az energiaértéke, de lassabban szívódnak fel, alacsonyabb a vércukorszint-emelő hatásuk. Egyik ilyen természetes édesítő a fruktóz, melyet gyümölcsökből állítanak elő, ezért gyümölcscukornak is nevezik. A másik cukorhelyettesítő-anyagot, a szorbitot erjesztéssel állítják elő gabonából.
Természetes eredetű édesítők új generációja: sztívia, agavészirup, xilit és társaik
2012. május 22.
Az egészséges táplálkozásra odafigyelők számára jó hír, hogy ma már egyre szélesebb körben hozzáférhetők a cukor egészségesebb alternatívái: a sztívia, a nyírfacukor és társaik.
Az emberek táplálkozásában mindig nagy szerepe volt az édes íznek. Kezdetben növényekből nyertek édesítőanyagokat, később a mézet használták édesítésre, majd az V-VII. század körül beindult a cukorgyártás és elterjedtté vált a cukor használata.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...112113114...160