Információk, érdekességek

Tavaszi pollenharc – Kerülj ki belőle győztesen!

2016. május 30.

Hivatalosan is itt a tavasz, madárcsicsergéssel, napsütéssel, virágzó növényekkel. Ez utóbbi azonban az allergiásoknak nem okoz feltétlen örömet, hisz a levegő megtelik pollenekkel, magukkal hozva a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit. Egy kis odafigyeléssel azonban a tavasz nem csak orrfújásból fog állni.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, szemviszketés, könnyezés – a tavaszi allergia leggyakoribb tünetei, amelyek hazánk lakosságának közel 15-25 százalékának keserítik meg a mindennapjait. „A tünetek hasonlítanak a megfázásra, ám ha váratlanul jelentkeznek, és pár napon belül sem enyhülnek, forduljunk orvoshoz” – tanácsolja Dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa, aki kiemelte: a kezeletlen allergia évről-évre hevesebb tünetekkel jelentkezhet, ezért fontos, hogy mihamarabb elkezdjük a kezelést.

A tavaszi allergiaszezon leginkább április közepén „tombol”, az idei enyhe tél miatt azonban a növények korábban virágoznak, így az allergiások tünetei is hamarabb jelentkezhetnek.

A leggyakoribb tavaszi allergének:

  • nyírfafélék – mogyoró, nyír
  • bükkfafélék – szelídgesztenye, tölgy
  • szilfafélék
  • hárs

Ezek mellett azonban sok embernek okoz komoly allergiás panaszokat a tiszafa és a fűzfa virágzása is.


Parlagfű allergiások figyelem: óvatosan a steviával!

2016. május 09.

A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat. 

Mi az a keresztallergia?

A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Jól ismert keresztallergia a parlagfű-görögdinnye, vagy a nyírfa-alma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nyírfa allergiás beteg, ha elfogyaszt egy almát, akkor tüsszögni kezd, a keresztallergiának az orális allergia szindróma megjelenésében van szerepe.

Allergiás tünetek a szájüregben

Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul.


Életed első évében dől el, hogy szenvedsz-e majd az allergiától!

2016. április 29.

Míg a szénanátha tünetei könnyen felismerhetőek, vannak olyan allergének, melyek sokáig és alattomosan fejtik ki hatásukat a szervezetünkben. Akár 1-2 éven keresztül is okozhatnak olyan egészségügyi problémákat, amelyről nem is hinnénk, hogy allergia.

Míg télen csak azok szenvedtek az allergiától, akik a háziporra, penészre vagy épp a háziállatokra érzékenyek, most már azok is nagy bajban vannak, akiknek a pollenek okoznak gondot. „Bőven itt van már az allergiaszezon, hiszen a mogyorófélék már levirágzottak, most épp az aranyvessző van soron és lassan beindulnak a korán virágzó fák is. Emellett egész évben allergiát okoz az arra érzékenyeknél a házipor, illetve a penész.„ – mondta Dr. Maródi Márta, az Ezüstfény Klinika fül-orr-gégésze. 


Allergiások figyelem: erősödik a pollenszezon!

2016. április 24.

Allergiás

Az idei évben is szokatlanul korán indult a pollenszezon – a mogyoró egyes példányain egész télen lehetett látni friss barkákat, és virágpora ugyan minimális koncentrációban, de folyamatosan jelen volt a levegőben. Jelenleg a természet előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, és megfigyelhető, hogy a korábban virágzó fajok pollenszezonja elhúzódik. Az Országos Közegészségügyi Központ legfrissebb pollenjelentése alapján most mintegy tízféle allergén növény pollenje fordul elő egyszerre a levegőben. A mogyoró, az éger és a szil pollenszezonja lecsengőben van, de tart még a kőris, a nyárfa, a ciprus- és tiszafafélék, a juhar és a fűz pollenszórása, illetve elkezdődött a gyertyán és a nyír virágzása is. Az arra érzékenyeknél a levegőbe kerülő pollenszemek miatt az allergiás tünetek felerősödhetnek, ezért javasoljuk a tünetek mérséklése érdekében a terápiás megelőzés megkezdését. 

A nyír első pollenszemei már a múlt héten megjelentek, az elmúlt napokban pedig koncentrációjuk a déli, délnyugati országrészen többfelé elérte az allergiás tüneteket okozó magas szintet is. Az átvonuló hidegfrontot kísérő eső átmenetileg csökkentette a levegőben lévő virágpor mennyiségét, a hét második felében azonban, ahogy javul az idő, a pollenkoncentráció gyors emelkedésére kell számítani.


Nikkelallergiások ne egyenek csokitojást?

2016. április 17.

>Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nem csak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat. 

A nikkelallergia-szindróma

Nikkelallergiások tapasztalják, hogy ahol a nikkel tartalmú öv-, vagy melltartó csat, fülbevaló, nyaklánc a bőrükhöz ér, ott rövid időn belül égő, viszkető érzés alakul ki, kiütések jelennek meg. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik a nikkelallergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó ún. nikkelallergia-szindróma is. Erre a tünetcsoportra jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, mely sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

Nikkel az élelmiszerekben

A nikkel természetes formában előfordul bizonyos ételekben, mint például néhányzöldségben, teljes kiőrlésű lisztekben, zabban, szójában, halban, kagylóban, burgonyában és a kakaóban, csokoládéban is.

A legtöbb nikkel - magasabb mint 1000µg/kg -  a mogyoróban, zabban, kakaóban (csokoládé), paradicsom koncentrátumban, lencsében, mandulában és dióban található.
  • A nikkelallergia tünetei

Nikkelallergiások körében a nikkeltartalmú ételek fogyasztása is tüneteket okozhat: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezhet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...363738...72