


Információk, érdekességek
A penészgomba allergiás tüneteket okozhat
2017. február 14.
A téli hidegben nehezebben vesszük rá magunkat az ablaknyitásra, modern nyílászáróink pedig nem engedik szellőzni a lakást. És akkor nem beszéltünk még a sok benti teregetésről… Ezek mind-mind elősegítik a penészgombák beltéri szaporodását és a kicsik allergiás tüneteit. Előzzük meg! Ki a penésszel a lakásból!
Gombák a lakásban?
A leggyakoribb beltéri penészallergiát okozó gombafajok a Penicillium és Aspergillus gombák, melyek elszaporodásának kedvez, ha a lakásban tartósan magas, 70% körüli a páratartalom. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ez a mai háztartások többségét érintő probléma, a jól szigetelt falak és korszerű nyílászárók hátulütője, hogy általuk nem biztosított a lakások folyamatos szellőzése. Éppen ezért az olyan otthonokban, ahol erre nem gondoltak – például a nyílászáróba épített szellőző berendezéssel – ott a téli időszakban folyamatos gondot jelent a magas páratartalom. Pusztán attól, hogy a zárt lakásban lélegzünk is rengeteg pára termelődik, ehhez jön még a főzés, fürdés és mosás, teregetés során keletkező nedvesség, ami ha a levegőbe kerül, a lakás leghűvösebb pontjain fog lecsapódni. A házak északi falain, a sarkokban, ablakok mellett, hőhidak mentén megjelenik a jól látható sötét elszíneződés. A penész sokszor a külső falra tolt szekrények, falvédők mögött kezd el terjedni, ilyenkor csak a dohos szag és az egyre gyakoribbá váló légúti betegségek, allergiás tünetek hívják fel rá a figyelmet.
A penészgomba-allergia tünetei és kezelése
A tünetek hasonlóak bármiféle más légúti allergiás betegséghez: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő. A kivizsgálás lényege a kiváltó ok azonosítása – magyarázza dr. Balogh Katalin. Allergiavizsgálattal pontosan meg tudjuk határozni, hogy a beteg panaszait mi okozza. Beltéri allergén esetén a megoldás egyszerűbbnek tűnhet, de mégsem mindig az. Ha a forrást megszüntetjük, akkor a tüneteink is javulni fognak. Ehhez javasolt a penészes falfelületet penész eltávolító szerekkel letisztítani. Ha azonban a penész újra és újra megjelenik az adott falfelületen, akkor nem elég a lemosás, fel kell deríteni a kiváltó okokat. Ez lehet a lakás túl magas páratartalma, vagy valamilyen szerkezeti hiányosság – például az adott terület nem megfelelő szigetelése. A panaszokat tüneti kezeléssel tudjuk csillapítani, ám ha a gombák tartósan jelen vannak a környezetünkben, akkor célszerűbb a hosszútávú megoldást választani és allergén immunterápiával több évre tartósan megszüntetni az allergiás tüneteket.
Milyen tüneteket okoz a dió- és a halallergia?
2017. január 16.

Tudta, hogy nem is kell ennie belőle, a dió már a sütemény készítése közben is okozhat allergiát? Felismeri a halallergia tüneteit? Az ünnepi menüben gyakran előforduló két allergénről dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Az évnek ebben az időszakában fogyasztjuk a legtöbb diót és halat is. Bejgli a legtöbb család asztalára kerül, és a halas ételeknek is hagyománya van, a halászlé pedig még mindig az egyik legnépszerűbb karácsonyi ételünk. Sajnos a hirtelen megnövelt fogyasztásnak kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, a dió és a halak is okozhat allergiás tüneteket.
Ha a dió a bűnös
Dióallergia bármilyen életkorban kialakulhat, tünetei az egészen enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek. Felléphet szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban, ziháló vagy nehézlégzés, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás; súlyos esetben akár életveszélyes és azonnali orvosi ellátást igénylő anafilaxia is kialakulhat.
Dióallergiásoknak fontos tudni, hogy az allergén fehérje belélegezve, vagy a bőrrel érintkezve is allergiás reakciót okozhat!
Fogyaszthat-e mézet, aki allergiás?
2017. január 09.
Télen szívesen kortyolgatunk forró teát, különösen megfázás, torokfájás esetén esik jól egy csésze forró ital, mézzel ízesítve. Ebben az időszakban sokan szednek különböző propolisz tartalmú készítményt is immunerősítésre, vagy használnak propolisz krémet különböző problémákra. Néhányan azonban kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, amennyiben virágporra allergiásak és mézet, vagy propolisz tartalmú készítményt fogyasztanak.
Mézallergia?
Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Megelőzési célzattal, vagy azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban jelentkeztek a tünetek.
Milyen tüneteket okoz?
A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.
Mit tegyen, ha tünetei vannak, de a vizsgálat nem mutat gluténérzékenységet?
2017. január 01.
Az utóbbi években nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven vált ismertté a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a korábban is ismert lisztérzékenység, más néven cöliákia vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni. A gluténérzékenység a hasi panaszok mellett egyéb tüneteket is produkálhat: fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet.
Nem csak képzeli a betegségét
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, megtalálható a búzában, rozsban, árpában és a zabban is. Ha valakinél rendszeres probléma a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, akkor gondolni kell arra is, hogy panaszai az étkezéssel, a gluténtartalmú ételek fogyasztásával függhetnek össze. A lisztérzékenység vérvizsgálattal és bélbiopsziával kimutatható, ám dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy ilyen esetben egy negatív lelet nem jelent egyet a NCGS diagnózisával. A gabonaféléknek ugyanis több összetevője is okozhat hasonló panaszokat. A cöliákia mellett, ami egy autoimmun betegség létezik a búza-, vagy gabonaallergia is, ilyenkor a tüneteket nem a glutén, hanem a búza más fehérjéi (amiláz és tripszin inhibitorok, gliadin) okozzák. Emellett előfordulhat gluténérzékenység, amely definíciója szerint a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetegyüttest jelöli, nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezést.
Mi történik a kivizsgálás során?
Ha felvetődik bennünk a gyanú, hogy visszatérő tüneteink hátterében a gabonafélék fogyasztása állhat, akkor gasztroenterológushoz forduljunk. A kezelőorvos első körben részletesen kikérdez a tüneteinkről (mióta jelentkeznek, mikor, milyen jellegűek a panaszok). Jó, ha a kivizsgálás előtt ezekre felkészülünk, érdemes fel is jegyezni, hogy a vizsgálat előtti napokban-hetekben milyen ételeket fogyasztottunk, amik után panaszaink jelentkeztek. Fontos, hogy ebben az időszakban a szokásos ételeket fogyasszuk, ne zárjuk ki a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendből, mert így a vizsgálat sikertelen lehet, vagy hamis eredményt kapunk. Ezt követően cöliákia szerológiai vizsgálatra és allergia vizsgálatra kerülhet sor. Ha valakinek IgA hiánya van, akkor nem működik a szerológiai gyorsteszt, ezért lehet szükség vérvételre egyes esetekben. Ha ezek nem hoznak eredményt, segítségükkel nem sikerül beazonosítani a tüneteket kiváltó fehérjét, akkor a kezelőorvos kizárásos diétát javasolhat. Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy mivel jelenleg nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, ami egyértelműen igazolná a NCGS-nek nevezett betegség fennállását, a diagnózisban nagy szerepet kap a kizárásos diéta. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálatot követő kettő-négy hétben ne fogyasszunk semmilyen gabonát tartalmazó ételt és figyeljük meg, hogy a panaszaink javulnak-e.
Lisztes alternatívák gluténérzékenyeknek
2017. január 01.
Egyre többen térnek át a gluténmentes táplálkozásra, egyesek orvosi javaslatra, míg mások csak az egészséges életmód jegyében. A lisztválasztás sokaknál nagy fejtörést okoz, de ma már számtalan alternatíva közül lehet választani. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa a legnépszerűbb gluténmentes liszteket ismerteti.
Kukoricaliszt
Az E-vitaminban gazdag kukoricaliszt a gluténmentes táplálkozás egyik fő alapanyaga, hiszen nem tartalmazza a problémát okozó fehérjét. Jól alkalmazható sütemények készítéséhez édeskés ízének köszönhetően, de jellegzetes íze miatt nem mindenki kedveli. Sárga színének köszönhetően nem tűnik fel, ha tojásmentesen készül az ételünk. Hátránya, hogy ha 30-40%-nál több kukoricalisztet tartalmaz egy kenyér, akkor törékennyé, szárazzá válik.
Rizsliszt
A finomra őrölt rizsből készült liszt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gluténmentes diétát követők körében. Nem csak kenyerek és különféle tészták készítéséhez alkalmas, hanem sűrítőanyagként is kiváló. Viszonylag jól alkalmazható a búzaliszt helyettesítésére, de kevés tojás és margarin tartalmú süteményeknél érdemes magasabb zsiradék tartalmú lisztekkel keverni! Magasabb rosttartalmú változata a barna rizsliszt, mely ugyanúgy használható, mint a fehér változat- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...353637...73