Információk, érdekességek

Egyre több a lisztérzékeny gyerekek

2015. április 26.

Az Archives of Disease in Childhood folyóiratban megjelent adatok alapján, az Egyesült Királyságban élő gyermekek 1 százaléka érintett lehet. A kutatás szerint a betegszám emelkedése elsősorban lányoknál, a 2 év feletti gyermekek körében jelentős.

 lisztérzékeny gyerekA kutatók a The Health Improvement Network (THIN) anonimizált adatbázisát felhasználva összesítették 2,063,421 gyermek adatait. Születéstől 18 éves korig 1247 gyermeknél diagnosztizáltak lisztérzékenységet. A betegség előfordulását tekintve a nemek közt jelentős különbséget figyeltek meg: 53%-kal gyakoribb lányok, mint fiúk körében. A számottevő eltérés akkor sem változott, amikor 1993 és 2012 között a fiúknál 39%-os emelkedés következett be. A lányoknál ugyanis ez idő alatt a betegség diagnózisa duplájára emelkedett. A nemek közti különbségnél is nagyobb eltérés mutatkozott a betegség életkorok szerinti megjelenésében. A csecsemők és kisgyermekek esetében döntően nem változott az előfordulása, de a 2 év felettiek esetében közel háromszorosára emelkedett. 2008-2012 között 75 százalékkal több 2 évesnél idősebb gyermeknél diagnosztizáltak lisztérzékenység, mint 1993-1997 között.

Az idejében megkezdett kezelés segít elkerülni a szövődményeket

A kutatást végző orvosok szerint a diagnosztizált esetek számának emelkedése a betegség jobb megismerésének is köszönhető. Az elmúlt években nőtt a szülők tájékozottsága, így korán felismerik a tüneteket és időben orvoshoz kerülnek a kis betegek. Erről számolt be dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa is. „Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt: a négy év alatti gyermekek körében 5-8 százalékos a táplálékallergia előfordulása. Az elmúlt években valóban sokat javult a helyzet, a betegségre utaló tüneteket a szülők is ismerik, az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények is megelőzhetők.”


Mentes és Finom – védjegy a táplálékallergiásoknak

2015. április 20.

A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd. A védjegy garanciát ad arra, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből választhat.  

Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus több évtizede foglalkozik táplálékallergiás betegek kezelésével, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Gyermek-gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. A Szakmai Biztosság tagjaként a közelmúltban egy új, a táplálékallergiások mindennapjait megkönnyítő kezdeményezéshez, a Mentes és Finom védjegyprogramhoz csatlakozott.

  • Megközelítőleg hány embert érint valamilyen táplálékallergia Magyarországon?

- A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség, a betegek számáról pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre. A nemzetközi felmérések szerint, az európai lakosság 6-8 %-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás, de ennél jóval nagyobb számban vannak azok, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után. A táplálékallergia egyetlen kezelési módja, ha a beteg nem fogyasztja azt az összetevőt, ami a tüneteit előidézi. Odafigyeléssel ez az otthoni környezetben biztonsággal megvalósítható, gondot rendszerint az éttermekben, cukrászdákban, pékségekben, kávézókban vagy pizzériákban fogyasztott ételek allergénmentessége szokott okozni.


Allergiás a tojásra? – Így helyettesítse!

2015. április 06.

tojás

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal, és egy sütemény recepttel is segíti a tojásmentes diéta összeállítását. 

Durum

A tojás számtalan, a hazai konyhában is gyakran előforduló étel alapanyaga. A rántotta és omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemény is elképzelhetetlen lenne nélküle, ha nem létezne ma már több összetevő és praktika is a helyettesítésére. A tojásmentes diétát tartó betegeim számára több alternatíva is rendelkezésre áll, hogy ne kelljen egy alapanyag kiesése miatt drasztikusan változtatni étkezési szokásaikon – mondja Varga Dóra. Durumtészta például a legtöbb üzletben kapható. Ízében teljes mértékben a hagyományos, tojást is tartalmazó tésztákkal megegyező termék, a különlegessége abban rejlik, hogy mivel a durumliszt fehérje tartalma magasabb, ezért tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket. Súlyos tojás allergia esetén arra azért érdemes figyelni, hogy a legtöbb durum tészta nyomokban tartalmazhat tojást, így a címke olvasását sose mellőzzük vásárlás előtt!


Itt a húsvét és itt a tojásallergia is

2015. április 04.

Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat.

tojásallergia

Csecsemőkorban is elkezdődhet?

Az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is, az ételallergia tünetei tehát már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Érdemes ezért megfigyelni, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek és a továbbiakban teljesen kizárni az étrendből a gyanús élelmiszert-magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusa. Ha így nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt érdemes a tojásmentes diétát tartani. Amennyiben az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, akkor lehet más élelmiszerek mellőzésével is próbálkozni, de ilyenkor mindenképpen javasolt egy szakorvost felkeresni.


A száradó ruhák veszélye

2015. március 09.

A száradó ruhák veszélye

A téli időszakban, különösen többgyermekes családokban okoz gondot a nagy mennyiségű, frissen mosott ruha szárítása. A száradó ruhákból távozó pára nagymértékben növeli a lakások páratartalmát, így kedvező feltételeket biztosít a penészgomba és a poratka elszaporodásához. Mit tehetünk ellene? 

Allergének a lakásban

Az őszi-téli időszakban jelentkező allergiás panaszokat a lakáson belüli allergének okozzák. A tünetekért a legtöbb esetben a penészgomba és a poratka a felelős – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A nedves környezet mindkét allergén számára kiváló életfeltételt biztosít, ha a lakás páratartalma huzamosabb időn át meghaladja a 60 százalékot, előbb-utóbb számíthatunk a megjelenésükre.

  • Penésszel a legtöbb esetben az épületek rosszul szigetelt külső falain, vagy hőhidak mentén találkozhatunk, de megjelenhetnek a lakás nedvesebb pontjain is, a fürdőszobai, konyhai mosdó körül, vagy a cserepes virágok földjén.
  • A háziporatka emberi hámmal táplálkozó, mikroszkópikus méretű élőlény. Legnagyobb mennyiségben a lakás kárpitozott bútorain – ágynemű, matrac, kanapé, szőnyeg – fordul elő.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...72