Információk, érdekességek
7+1 ok, amiért képtelen vagy lefogyni!
2024. szeptember 24.
Napi rutin, íz-, és illat kavalkád, megszokások, kedvenc ételek. Ezek és más indokok, speciális helyzetek sora vezet oda, hogy képtelen vagy lemondani az ételről és folyamatossá válik a túlevési szindróma. Étkezési berögződések, harapnivaló szokások, durván fennragadt kilók. Csapdák, amikre jó, ha figyelsz.
Megszokás
Ha minden nap ugyanabban az órában reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk, arra tanítjuk a testünket, hogy bizonyos időszakokban várja az élelempótlást. Még akkor is, ha egyébként nem korog a gyomrunk. Reggel automatikusan kinyitod a hűtőajtót, értekezlet után bevágod az ebédet, és alig várod, hazaérj, hogy vacsorázhass egy jót. Reandy Seely, a Cincinnati Egyetem professzora szerint azért vagyunk éhesek például délidőben, mert az elmúlt 100 napban akkor ebédeltünk.
Gusztaságok látványa
A fénykép feltalálóját is okolhatjuk a plusz dekák miatt. Az agyunk ugyanis nem tesz különbséget aközött, hogy kedvenc ételünket vagy csak annak kétdimenziós mását látjuk – véli a professzor.A testünk érzékeli, hogy ennivaló van a környéken, és felkészül rá, hogy az be fog kerülni a szervezetünkbe. Ezért indul el a nyálelválasztásunk anyuka almatortája és a reklámokban szereplő almatorták láttán egyaránt.
Illat zivatar - bepörget
A szaglás kulcsfontosságú eleme a folyamatnak, melynek során érzékeljük, hogy kaja van a közelben. Amint kiszimatolunk valami finomat, beindul az inzulinelválasztás, ami éhségérzetet okoz. A látvány és a szag együtt beindítják a lavinát a szervezetben: minden porcikánk ételre vágyik.
Pityókásan megéhezünk – a sörkorcsolya szindróma
Tudományosan még nem bizonyították be, hogy az alkohol miatt ennénk többet, de a fogyókúrázók többsége szerint nehezebb tartaniuk a diétát, miután alkoholt fogyasztottak. Az alkholokban is sok kalória van, de mások meg arra esküsznek, hogy a partyk alatt elveszi az alkohol az étvágyat. Minden esetre sokan ráesznek.
6 boldogító étel - Endorfin (boldogsághormon), amivel megúszod az őszi depressziót!
2024. szeptember 18.
Hivatalos nevén endorfin, népszerű nevén boldogsághormon. Mi az endorfin? Különleges, fehérje jellegű anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az őszi-téli nyomottságot.
Ma egy picit ízelítőt kapunk az őszi napokból. Ha megjön az igazi ősz, sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak.
Mi az endorfin? – Az agyban termelődő fehérje jellegű, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelősek.
6 hatásos boldogító étel őszi napokra:
Ezek az ételek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését. Ezek az ételek nem tartoznak az egészséges táplálékok sorába – de mégis boldogabb velük a világ. Aki nyakló nélkül fogyasztja ezeket, az egészen biztosan súlyos szeretet-hiánytól szenved. Ám a borongós napokon ezekből egy-egy falatka csak javít közérzetünkön.
- érett és lágy sajtok, - Ebből néhány falatka – például szőlőszemmel vagy savanyú szilvával fogyasztva teljesen elveszi az étvágyat – míg ha bezabálunk belőle, tönkretesszük a fogyókúrát és stresszessé válunk!
- a vörösbor – azok az emberek, akik gyerekként kevés simogató szeretetet kaptak, felnőtt korukban hajlamosak alkoholistává válni. Az alkohol ugyanis endorfint termel, akárcsak a simogatás. Aki azonban este, vagy alkalom szerűen egy-egy pohár vörösborral vidítja fel magát, tett egyet egészsége és jókedve érdekében!
- joghurt- kefir, a tejföl – a tejtermékek közül azok, melyek élő flórát tartalmaznak, nagyon jótékonyan hatnak nem csak emésztésünkre, hanem teltségérzetünk által a boldogságunkra is! Egy pár korty kefir ráadásul a csokizási vágy ellen is kiváló!
- az érlelt és füstölt húskészítmények – Észrevetted már, hogy a férfiak csokizás helyett néha egy darab házi kolbásszal vigasztalódnak? Ennek az az oka, hogy a füstölés és a pácolás által keletkező ízek ugyancsak az endorfin termelésre hatnak.
- élesztős ételek – sütemények – Ha egy szerelmi csalódott csajt megkérdezel, mi jobb egy pasinál, a válasza valószínűleg az lesz: egy süti (vagy kettő – vagy egy malomkeréknyi torta!) A tortákban nem csupán a cukor, de az élesztő is endorfint termel, tehát, ha élesztőt tartalmazó ételt fogyasztunk, azzal is elérhetjük a vágyott hatást.
- édességek, csokoládé, kakaó – az édességek mindegyike közismert „boldogság forrás”.
Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?
2024. szeptember 13.
A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően.
1. A sejtek éhsége
Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.
– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…
2. A szem éhsége
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.
– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…
3. A fül éhsége
Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…
– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.
Búza finomság
2024. augusztus 28.
Búza édesen, aszalt gyümölcsökkel! Bizonyos népek karácsonyra készítik ünnepi ételként.
A búzát glutén érzékenységben szenvedők semmilyen formában nem fogyaszthatják.
Hozzávalók:
4 csésze búza tisztítva, megmosva, egy éjszakán át áztatva
2 csésze mazsola megmosva
2 csésze dió
különféle befőttek
méz
2 csipet tengeri só
Elkészítés:
A búzát puhára főzzük, kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben. Ha kész, tiszta konyharuhára terítjük szikkadni. Egy csészényit félreteszünk. A többihez hozzátesszük a diót és a mazsolát és kis lyukú húsdarálón, vagy aprótógépben ledaráljuk. A félretett főtt búzát hozzákeverjük, esetleg kevés mézet is teszünk bele. Kis tálkákba adagoljuk, különféle befőttekkel.
Harmonet tipp: a mazsolát akár datolyával is pótolhatjuk, különleges ízt kapunk.
A délszláv népeknél elmaradhatatlan karácsony esti étel, Magyarországon azonban az új kenyér ünnepén, akár kenyér helyett, desszert gyanánt is kipróbálhatjuk.
Mi micsoda? A mogyoróvaj
2024. augusztus 23.
Minden amcsi filmben legalább egy főhős, legalább egy alkalommal eszik belőle. Úgy tűnik, ami nálunk a lecsó, az az Amcsiknak a mogyoróvaj. Nemzeti eledelük valóban helyi találmány, és nem más, mint a végtelenül prűd müzlimogul, Kellog kezdte el gyártani.
Fontos – NEM édes!
Ne keverd össze a mogyorókrémmel, ez ugyanis egyáltalán nem édesség, hanem egy kellemes, sós jellegű, igen tömény étel. Ha még nem ettél, semmiképp ne valami Nutella jellegű édességre gondolj. Olyasmi, mint a ledarált mogyoró – és az is! Vannak darabos és vannak egész krémes kiszerelésű mogyoróvajak. Van, amelyik tartalmaz hozzáadott cukrot, sőt vannak kifejezetten sózott, ízesített változatok is a boltok polcain, tehát ha vásárolunk belőle, érdemes elolvasni a cimkét.
A mogyoróvaj eredete
A mogyorót már a XV. században használták ételek ízesítésére: főleg húsokra reszelték, vagy krémes szószokba hintették. Az amerikai polgárháború idején pedig a katonák zabkásáját bolondították meg mogyoróval. Egy fizikus 1890 táján arra bátorította egy élelmiszer forgalmazó cég tulajdonosát, hogy kezdjen el őrölt mogyoróból készült krémet gyártani. Az ugyanis a benne található gazdag tápérték és magas protein miatt roppant jót tenne a szegény sorban élők fogainak, hiszen ők nehezen jutnak húshoz. A gyártást a világhírű W. K. Kellog kezdte el az 1800-as évek végén Michiganben. Aztán Kellogék hamarosan átnyergeltek a reggeliző pelyhek világába, de a mogyoróvaj gyártása szerencsére nem szakadt meg.
A nagy berobbanásra azonban közel 100 évet kellett várni és csak 1922-ben kezdődött el az általunk is ismert krémes, ízletes finomság gyártása.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...285