Információk, érdekességek
Hogyan vigyázzunk egészségünkre a nagy hidegben?
2015. január 01.
A hőmérséklet változása, az érkező hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.
Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől
- A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot.
- Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket.
- Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt.
A lakást is tartsuk melegen
- A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba.
- Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is biztosítani kell.
- A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15oC alatti a hőmérséklet – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot.
- A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot.
- Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé illetve közé helyezzen párnát, szőnyeget.
C-vitamin – a tél vitaminja
2014. december 13.
A vitaminok olyan biológiailag aktív szerves vegyületek, melyek kicsiny mennyiségben, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az ember szervezete ezeket nem tudja előállítani, ezért a napi szükséglethez csak étellel vagy táplálék kiegészítőkkel juthat hozzá.
A zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk tartalékolni tudja, a vízben oldódókból hasznosítja az éppen szükséges mennyiséget, a fölösleget kiüríti. Ilyen viz-oldékony vitamin a C-vitamin vagy kémiai nevén aszkorbinsav (Anti skorbut sav) is, melyet felfedezője Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar tudósunk nagyobb mennyiségben a szegedi paprikából állított elő. Sok más élelmiszerünkben is jelen van, de a hasznosulását segítő bioflavinokkal együtt csak a friss és érett gyümölcsök, zöldségek tartalmazzák. Gazdag C-vitaminban a csipkebogyó (1000g-ban 100 mg), a paprikafélék (150-200g/100mg), a citrusfélék (50g/100mg), a paradicsom, az alma, a salátafélék, a savanyú káposzta. A C-vitamin cukorszármazék, savként viselkedik, oxigén, fény és hőérzékeny. Ezt fontos tudni, mert az áztatás, a főzés, és a hosszas tárolás csökkenti a források vitamintartalmát.
Képtelen lefogyni? Ezek állhatnak a hátterében
2014. december 09.
Számtalan nő és férfi állandó, illetve vissza-visszatérő problémája a súlya, ugyanis bárhogy is igyekeznek, képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Sokszor hiába a divatos diéták és a mozgás, az álomalak elérése lehetetlen célnak tűnik. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ennek okait vette sorra.
PCOS, inzulinrezisztencia
Manapság egyre több nőnél diagnosztizálnak inzulinrezisztenciát, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Hogy megértsük a betegséget, tudni kell, hogy az inzulin szerepe az, hogy ha megemelkedik a vércukorszint, akkor azt visszaállítja a normális tartományba. IR esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, és hogy megfelelő legyen a vércukorérték, a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint termel, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont specialistája.
A megemelkedett inzulinszint hatására azonban a petefészek működése is zavart szenved, és kialakul a PCOS. Ekkor a petefészek túl sok androgén hormont termel, és ez megakadályozza a normál tüszőérést-és repedést, így kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki a petefészekben.
Sajnos az állapot jelentős túlsúlyt eredményezhet. A legújabb kutatások szerint a magyarázat erre az, hogy PCOS esetén nem termelődik elegendő adiponectin, mely a zsír és a cukor feldolgozásáért lenne felelős.
Cukorbetegség: az inzulinrezisztencia kezeletlen esetben könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mivel a magas inzulinszint miatt az illetőt gyakrabban kínozza éhség, ezért is jár sokszor kéz a kézben az elhízás és a cukorbetegség.
Őszi-téli időszak betegség nélkül?
2014. december 02.
Nem lehetetlen küldetés, csak egy kis odafigyelés és az immunrendszer erősítése szükséges ahhoz, hogy betegség nélkül átvészeljük a következő hónapokat.
Ehhez az optimális állapothoz viszont tenni is kell valamit. A kulcsszó az immunrendszer, ami a szervezetünk védekezőrendszere.
Mi az a természetes és szerzett immunitás?
A kórokozók elleni védelmünk két fő részből áll: természetes és szerzett immunitásból. Előbbit minden élőlény megszerzi az előző generációktól, ezek öröklött készségek. Európa lakosságának jelentős részét nem háborúk, hanem járványok irtották ki, és ez a XX. századra is érvényes. Ám ezek a járványok nem múltak el nyomtalanul: amikor az élőlények találkoznak egy kórokozóval, viszonylagos védettséget szereznek vele szemben, és a túlélők átadják az információkat utódaiknak.
A másodlagos védelmet az előbbire épülő szerzett immunitás adja, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védett mindenfajta kórokozóval szemben.
Hogy ápolják a fogukat a magyar fogorvosok?
2014. november 25.
Átlagosan naponta két-három alkalommal mos fogat egy magyar fogorvos, kedveli az elektromos fogkefét, egyébként pedig a kis fejű, sűrű és puha sörtéjű fogkefére esküszik. A fogkrém mindegy milyen, csak legyen jóízű.
Többek között ez derült ki abból a felmérésből, melyet a fogászat hónapja kapcsán Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális inplantációs esetek szakértője végzett 200 kollégája körében.
“November a fogászat hónapja és a felméréssel szeretnénk felhívni a figyelmet a szájápolás fontosságára, mert az Egészségügyi Világszervezet WHO felmérése szerinta szájüregi daganatok tekintetében világelsők vagyunk. Megfelelő szájápolással ezek a megbetegedések megelőzhetők lennének. Úgy gondoltuk, hogy nincs hitelesebb annál, ha mi fogorvosok vallunk arról, hogy mit csinálunk, hogy ne legyen rossz fogunk” - mondta Dr. Czinkóczky Béla.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...878889...160