Információk, érdekességek

3+1 kihagyhatatlan kávékoktél Szilveszterre

2019. december 30.

A Szilveszter sokaknak a nagy partik és a finom italok éjszakája - de nem mindenkinek könnyű ébren maradni éjfélig, pláne hajnalig. Egy finom kávékoktél viszont nem csak a parti hangulatát alapozza meg, de az éjszakát is segít átvészelni.  

A Szilveszter az ivást illetően ugyanúgy összeforrt a pezsgővel, ahogyan az ételek területén a lencsével és a virslivel. Bár nagyon jó pezsgőket lehet kapni, akár a hazai, akár az import kínálatot nézzük, egy finom koktél is tökéletes választás lehet ezen a különleges estén. Aki pedig nem csak megkóstolni szeretné, hanem maga keverné ki a saját koktélját, annak jó választás lehet egy profi mixer tanfolyam.

Most pedig lássuk, milyen kávékoktélokat ajánlunk Szilveszterre!

1. A klasszikus: Espresso Martini

A koktél különlegessége, hogy a kávé kétféle formában is szerepet kap benne. Az espresso mellett ugyanis egy mexikói kávélikőr, a Kahúla is az összetevői között szerepel. Első hallásra talán fura a vodkát és a kávét összepárosítani, de a legtöbben az első kóstolás után beleszeretnek ebbe a koktélba. Nagy előnye, hogy a Kahlúán kívül semmilyen speciális hozzávalót nem igényel.

Hozzávalók:
5 cl vodka
1 cl Kahlúa
1 espresso kávé
1 cl cukorszirup

Shakerben összerázzuk az összes hozzávalót, majd leszűrve egy koktélpohárba öntjük. Ha édesebb ízt szeretnénk, megcukrozhatjuk a kávét - bár az már nem a valódi Espresso Martini receptje.

2. Az alkalomhoz illő: pezsgő kávéhabbal

Pezsgő nélkül nehéz elképzelni a Szilvesztert, ugyanakkor nem könnyű összeházasítani a kávéval. Ezt az ellentmondást kreatívan oldja meg ez a koktél, amiben a kávé hab formában jelenik meg. Nem csak ízre jelent különleges élményt, de megjelenésével is az este egyik fénypontja lehet ez a különlegesség. Megéri rászánni az időt, mert a vendégeknek biztosan emlékezetes élmény lesz.

Hozzávalók:
1 espresso kávé
1 zselatinlap
1,5 cl cukorszirup
1 dl pezsgő

A forró kávét keverjük össze a cukorsziruppal, és oldjuk fel benne a zselatint, majd tegyük be a hűtőbe, és miután lehűlt, verjük habosra. (Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni.) Végül öntsünk a pohár kb. feléig pezsgőt, majd kanalazzuk rá a kávéhabot.

3. Töki kedvence: a White Russian

A nagy Lebowski című film kultikus főszereplője, Töki kedvenc koktélja kissé kilóg a sorból. Ugyanis nincs benne kávé, viszont helyette az Espresso Martiniben már megismert mexikói kávélikőr, a Kahlúa is egyik összetevője. A koktélnak egyébként sem Oroszországhoz, sem Fehéroroszországhoz (más néven Belorussziához) nincs semmi köze, a vodka és a tejszín miatt kapta ezt a nevet.

Összetevői:
5 cl vodka
2 cl kávélikőr
3 cl tejszín
jég

Egy old fashioned pohárba jeget teszünk, majd ráöntjük a kávélikőrt és a vodkát. A tejszín a tetejére kerül, végül finoman elkeverjük.

+1 Egy ital a józanoknak: Coffee Soda

Azoknak sem kell lemondaniuk a kávékoktélról, akik nem fogyasztanak alkoholt ezen a jeles napon. Ebben a sajátos ízvilágú koktélban a kávé ízét a szóda pezsgége és egy kis citrusos csavar bolondítja meg.

1 dupla espresso kávé (hideg)
1 öntet cukorszirup
5 cl tonic
5 cl szóda
jég
egy kis citromhéj, illetve citromverbéna- vagy citromfűlevél

Egy magas pohárba jeget töltünk, majd ráöntjük a kávét, a cukorszirupot, a tonicot és a szódát. Keverőkanállal összekeverjük a fenti összetevőket, majd citromhéjjal, illetve citromverbénával díszítjük. (Ha utóbbi nem áll rendelkezésre, a citromfű is megteszi.)

Reméljük, ezeket a koktélokat kortyolgatva jó hangulatban telik a szilveszteri buli, és senki sem küzd majd az álmossággal, miközben az éjféli tüzijátékot és koccintást várja. Mindenkinek finom koktélokban gazdag, boldog újévet kívánunk!

----
képek: White Russian: Flickr, Espresso Martini: Wikipédia

forrás: Harmonet.hu