Információk, érdekességek

Van megoldás a kismamák haj- és bőrproblémáira

2021. március 02.

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Változások a bőrön
A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások azt is eredményezhetik, hogy a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek pedig változhata színe, mérete. Ezen változások általában jóindulatúak, de – mint minden változást – ezt is ajánlott bőrgyógyásszal ellenőriztetni. A terhességre különösen jellemző lehet, hogy bőrszínű, nyeles növedékek (fibrómák) alakulnak ki a nyak, hónaljak, mellbimbó területén. Megjelenhetnek apró, olykor viszkető, száraz felszínű, barna növedékek is, amelyek jóindulatú, fokozott szarutermelés következtében kialakuló, nem fertőző szemölcsök (seborrhoeasverruca). Ha ezek esztétikailag vagy elhelyezkedésük miatt zavaróak, a terhesség után bőrgyógyásszal lehet eltávolíttatni.
Szinte minden kismama megfigyelheti, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig egy sötétebb csík jelenik meg. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. Megelőzésképpen azonban a pigmentációs zavarok ellen különösen fontos a megfelelő faktorszámú fényvédő termékek használata.

A striákat érdemes megelőzni
A magzat növekedésével természetesen a has körfogata is nő. Jórészt alkati tulajdonságok és genetikai tényezők kérdése, hogy milyen mértékben alakulnak ki egy nőnél a terhességi csíkok, vagyis a striák. Ettől függetlenül érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan kifejlesztett készítményeket alkalmazni. Fontos, hogy ne csak a has, de a mellek és a csípő területét is rendszeresen krémezzék a kismamák, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlása miatt kialakuló viszkető érzés is csökkenthető rendszeres krémezéssel. A szülés után pedig fáslizással, alakformáló fehérneműkkel lehet elősegíteni a megnyúlt bőr összehúzódását.


Hialuronsav-kezelés: a fiatalos, üde és természetes arcbőr titka

2021. február 26.

A 30-as, 40-es évei táján mindenki szembesül vele, hogy a tükörbe nézve már nem pontosan ugyanazt az arcot látja, mint azelőtt. Az arcbőrünk elveszíti rugalmasságát, petyhüdtebbé válik, megszaporodnak a ráncok a homlokon, a szemek és a száj környékén.  

SFotó: Pixabayzerencsére létezik olyan megoldás erre a problémára, amely természetes, 100%-osan biokompatibilis, és hatására az arcbőr visszanyeri feszes tónusát, rugalmasságát és üdeségét. Mindezt úgy, hogy a végeredmény teljesen természetes látványt nyújt. 
Mielőtt azonban rátérünk a hialuronsavas arcfeltöltés kezelés részleteire, nézzük meg, hogyan függ össze a hialuronsav mennyisége az arcbőr öregedésével. 
Kollagén és hialuronsav: nem mindegy, mennyi van belőlük
Számos dologtól függ, hogy ez a folyamat, vagyis az arcbőr öregedése kinél mikor kezdődik és mennyire válik előrehaladottá. Az örökletes tényezők mellett meghatározó az is, mennyi napsugárzás éri az arcbőrünket, de számos egyéb tényező is befolyásolja a bőr öregedését. Ilyen például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a stressz, a szmogos levegő, de még a rendszeres rágózás is elősegíti a szájkörnyéki ráncok kialakulását. 
A fő ok azonban az, hogy az életkor növekedésével a bőrszövetben található zsír, valamint kollagén mennyisége csökken. A kollagén legfőbb összetevője pedig a hialuronsav, amelynek rendkívüli vízmegkötő képessége van. Egyetlen gramm ugyanis képes akár 1 liter vizet is megkötni. Idősebb korban a hialuronsav termelése fokozatosan csökken, miközben lebomlása felgyorsul. Így a bőr lényegesen rugalmatlanabb, petyhüdtebb lesz, a ráncok kialakulása pedig felgyorsul.
Adjuk vissza a bőrnek, ami egyébként is az övé
Az arcbőr eredeti állapotának visszaállítására többféle lehetőség is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb a hialuronsavas arcfeltöltés. A hialuronsav nagy előnye, ahogyan már említettük, hogy a bőrben eleve jelenlévő kollagén egyébként is tartalmazza. Így egy ilyen kezelés során semmilyen mesterséges anyag nem kerül a bőrszövetbe.

6 smink előtti tudnivaló a tavaszra - bőrfrissítés természetesen

2021. február 25.

Mit érzünk ilyenkor, február végén? Kifogyott energiatartalékok, elhasználódott test, idegszálak és megcsappant türelem. Lemerült elemnek érzed magad, mégis fel kell készülnöd egy partira, vagy csak egyszerűen nőnek akarszlátszani, ha az utcára lépsz?  

Február havának vége a nagy változások ideje. Amikor lekerülnek a téli kabátok, a fenekek mérete automatikusan nagyobbnak tűnik, a bőrünk hókábbnak, mint bármikor, és a fejünk ordítva kiált kozmetikusért. De nem fogyhatsz le, cserélhetsz ruhatárat és arcbőrt egyszerre! Nyugi!

Február a tisztulás ideje

A mérsékelt égövön a leghidegebb hónapok egyike, melyben azt érezhetjük, hogy a tél során minden energiatartalékunk elhasználódott. Február a tisztulás ideje, nem csak a beleket, emésztőrendszert érdemes ilyenkor átsuvickolni, hanem kívül is érdemes frissíteni a szervezetet. Farsang után, a böjtidőszak közepén, amikor a méreganyagok a bőrön át távoznak, fontos lehet néhány apróságnak tűnő arcápolási művelet, hogyha partizásra adnánk fejünket, vagy mindenképp muszáj megjelennünk egy rendezvényen.

Mivel a legfontosabb ekkor, hogy tiszta, áttekinthető, könnyed hatást kapjunk, arcunk is újdonsültnek tűnjön, jobb, ha kerüljük a túl sötét vagy erős sminkeket ezekben a hetekben. Február havához a halovány kék és zöld színek harmonizálnak a legjobban kiegészítve egy kis ezüsttel, vagy fekete szempillaspirállal. Szintén előnyös lehet egy kevés hófehér szemfesték használata.


Termálvíz, relaxáció, immunerősítés!

2021. február 22.

Így október közepén mindenhonnan az immunerősítés fontosságáról olvashatunk. Számtalan praktikát és még több csodaszert, tuti receptet ajánlanak, amiket valljuk be, néha ki is próbálunk. Pedig van egy nagyon egyszerű képlet, így szól: ami a lelket kényezteti, az a testet is erősíti.

Köztudott, hogy az immunrendszer erősítésében az egészséges életmódnak is kiemelkedő szerepe van. A szabad levegőn végzett mozgás és a tudatos táplálkozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok, de léteznek más alternatívák, kiegészítő lehetőségek is. A fürdőzés jótékony hatása már az ókorban ismert volt, nem csoda hát, ha a modern, integratív orvoslás egészségügyi koncepcióinak is alapvető elemévé vált. Az Ensana szállodákban használt egyedülálló termálvizek és gyógyászati szakértelem kombinációja kifejezetten előnyös házasság. A gyógyvízzel végzett kezelések egész arzenálja megtalálható kínálatukban, köztük olyan különlegességekkel, melyekről tán sose hallottunk. Épp itt az ideje, hogy megtudjuk, mire jók ezek a preventív célra is alkalmas csomagok. 

A gyógyvízzel végzett kezelések, illetve a szénsavas-fürdő a vendégek egyik nagy kedvence. Nem véletlen a népszerűsége, ugyanis használata javíthatja a szív egészségét, sőt a bőrünket is tisztítja, hidratálja. A szénsavas fürdőzés során egy 32-34 °C hőmérsékletű kádba merülhetünk el, amibe az élelmiszeriparban is használt széndioxid gázt vezetnek, amelyek apró buborékokat képeznek. Ezek a bőrön keresztül felszívódnak, s azon túl, hogy kellemesen csiklandoznak, csökkentik a vérnyomást, oldják a stresszt. A 15 perces kezelés végén megújulva szállhatunk ki a vízfürdőből.


Szaunázzunk bátrabban!

2021. január 26.

A szaunázás hagyománya már több mint kétezer éves múltra tekinthet vissza. Pontos eredetét nehéz lenne egyetlen földrajzi helyhez kötni. A legrégebbi leírások a skandináv népek közel ezer éves írásos emlékeiben lelehetők fel. Az északi területeken kívül a szaunázásnak komoly jelentősége volt az indián népeknél (gödör fürdő vagy izzasztó sátor formájában), valamint a török és görög népek életében egyaránt.

A legtöbben a szauna szó hallatán vagy a finn szaunára, vagy az infrakabinra gondolnak kizárólag. Talán azért, mert ezek a legelterjedtebbek Magyarországon. A tepidárium, a laconium, a caldarium vagy éppen a török fürdő már kevésbé ismertek. Tévhit, hogy a szaunázás nem mindenkinek ajánlott. A modern technika és a régi korok bölcsességének ötvözése ma már lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja azt az izzadási formát, amellyel biztonságosan élvezheti annak jótékony hatását.

Nézzük most a két leggyakoribb téli wellness forma összehasonlítását!

A finn szauna

  • Hőmérséklete: 90-100°C
  • Szaunában eltölthető idő: 12-15 perc
  • Páratartalom: 6-15 %
  • Ajánlott használati idő: 2-3 alkalom/nap
  • Izzadás: 10-20 g/perc

A finn szaunában a levegő először a bőrt melegíti fel, ez serkenti a szervezetünk hőszabályozó rendszerét, megindul az izzadás. A bőrfelületen összegyűlt szennyeződések kiválnak, majd a test salakanyagai is távoznak az izzadási folyamat segítségével.

A rendszeres szaunázás fokozza szervezetünk ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, edzésben tartja a szívünket, és ezzel jótékony hatással van a vérnyomásra is.

  • Néhány jó tanács a finn szaunához:

– előtte mindig zuhanyozzunk
– a lábunkat melegítsük elő, hogy könnyebben izzadjunk
– utána nem csak a hideg zuhany vagy a merülőfürdő ajánlott, hanem néhány perc a friss levegőn is jól eshet
– minimum 10-12 perc pihenőidő szükséges a melegedési ciklusok között
– merülőfürdő használata esetén a fürdőruha helyett szaunalepedőt használjunk, mivel a medencében lévő vegyszeres anyagok elpárologva a légtérbe kerülnek


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...85