Információk, érdekességek

Újra a szabadban: természetes gyógymódok napégés ellen

2020. június 28.

Fotó: gettyimages.com

A közel két hónapos bezártság alatt – a COVID-19 járvány idején – bizonyára kevesen gondoltunk éppen arra, hogy napvédő krémet szerezzünk be. Amikor azonban hosszabb ideig újra kimehetünk a szabad levegőre, a szokatlan, erős napsütés hatására bőrünk könnyen leég. Főként ügyelnünk kell a váll, a kar, a hát, a dekoltázs bőrére. Ha még nem jutottunk odáig, hogy megvegyük a szükséges bőrvédő készítményt, íme néhány természetes gyógymód, mely gyors enyhülést hozhat a leégett bőrnek.

Minthogy mindannyian örülünk, hogy végre kijuthatunk a szabad levegőre, nem feltétlenül figyelünk bőrünk védelmére, ha napsugárzás éri. Amikor is könnyen bekövetkezhet a napégés, amely a bőr gyulladásos károsodása. Okozói a nap UV-B sugarai, amelyek megtámadják a bőr felhám rétegét (epdermisz). Ez a bőrégés különböző fokú lehet, és aszerint kell gyógymódot találni rá.

Hogyan ismerjük fel, milyen fokban égtünk le?

Ha egyszerű bőrpír és enyhe fájdalom/égő-viszkető érzés jelentkezik a bőr felhámrétegén érintett területeken, továbbá a bőr húzódik, feszül, első fokú napégésről van szó. Azzal, hogy elkerüljük az újabb napsugárzást, és rehidratáljuk a bőrt (visszaállítjuk annak víztartalmát), enyhíthetjük a fájdalmat. 

Amennyiben a kipirosodott bőrön kis hólyagocskák jelennek meg (melyeket nem szabad kiszúrni, mert elfertőződhetnek), vagy apró kiütések mutatkoznak, erősebb fájdalom kíséretében, másodfokú napégést szenvedtünk el. Ilyenkor hideg vízzel hűtsük az égett bőrt, de hidratáló, gyógynövény tartalmú krém vagy hűsítő, nyugtató zselék használata is ajánlott. Amellett szedjünk fájdalomcsillapító paracetamol vagy ibuprofen tatalmú gyógyszert. Amikor azonban a hólyagocskák terjedni kezdenek, vagy a bőrpír nem múlik, esetleg láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz.


Hideg vizes arcmosás: javíthat a bőrön és a hangulaton

2020. június 25.

Fotó: gettyimages.com

Ismert, hogy a hideg víz hatékonyan alkalmazható a testre, egyebek mellett frissítő, immunerősítő hatása miatt. De számos jótéteménye van kifejezetten az arcbőrünk állapotát illetően, és olykor még kedélyállapotunkra nézve is. Csökkenő sötét karikák a szem alatt, ragyogóbb, feszesebb bőr, kisimuló ráncok, jobb hangulat… Ismerjük meg közelebbről a hideg vizes arcmosás különböző, kedvező hatásait.

Ha reggelente eddig meleg vagy langyos vizet használtunk mosakodáskor, javasolt, hogy térjünk át a hideg/jeges vízre, és nézzük meg előnyeit az arcbőrünkre nézve is.  Az egy idő óta divatos crytoterápia (hidegterápis) már bizonyította, hogy a hideg áldást jelenthet testünkre-lelkünkre egyaránt: csillapítja a fájdalmat, zsírégető hatású, élénkíti a vérkeringést stb. A hideg és különösen a hideg víz azonban igazi ütőkártya a szépészetben is. Az egész testnek enyhülést, felfrissülést hoz, ragyogóvá teszi a hajat – miért ne alkalmaznánk az arcon is? Hasznunkra válik, ha a napi bőrápolásban minden reggel szerepeltetjük a hideg vízzel történő arcmosást. Amellett pl. meleg időben különösen jól is esik. Íme néhány jótéteménye:

Összehúzza a pórusokat

Ébredéskor a bőr pórusai tágabbak, mint általában. Annak elkerülése érdekében, hogy krémekkel vagy sminkkel eltömjük őket, ajánlott hideg vizes arcmosást alkalmazni arctisztítás után. A pórusok összehúzódnak, és a bőr készen áll a nappali krém befogadására. A szennyeződések és a smink már nem tud beszivárogni a pórusok belsejébe, a bőr kisimul, feszesebbé válik, és a mitesszerek kialakulásának esélye is csökken.

Csökkenti a faggyúkiválasztást

A hideg víz a zsíros és aknés bőr legjobb szövetségese, mivel akadályozza a faggyúmirigyek működését, és a kedvező eredmény azonnal meglátszik a bőrön. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a hideg víz nem annyira szárítja a bőrt, mint hinnénk. Egy néhány másodpercig tartó hideg vizes arcmosás a bőr fiatalosan, rugalmasan tartása érdrkében nem okoz problémákat a száraz bőrön sem.


Úgy hullik a hajam...

2020. június 15.

Fotó: 123rf.com

A hajhullás időben történő megfékezésére fokozottan ügyelnünk kell, hogy ne csak akkor essünk pánikba, amikor már jelentős a baj…

Az egészséges haj mennyisége tükrözi a szervezet belső egyensúlyi állapotát, de minőségét természetesen számos külső tényező is befolyásolja. Amikor ez az egyensúly bármely okból megbomlik, vagy az időjárás okozta megpróbáltatások, esetleg a helytelen kezelés miatt a haj-fejbőr állapota romlik, annak egyik következménye lehet a hajhullás. 

Ismerjük fel a vészjelzéseket!

Ha naponta kb. 50–80 hajszálat veszítünk, az normálisnak tekinthető. Sürgősen lépéseket kell tennünk azonban, ha ez a mennyiség észrevehetően növekszik. Jól tesszük, ha megfigyeljük, hogy egyre több hajszál gyűlik-e pl. a fürdőkád, zuhanyozó alján tisztálkodás után, vagy a fésűnkben, hajkefénkben. De a figyelmeztető jelek közé tartozik az is, ha azt tapasztaljuk, hogy a hajunk tömöttsége, sűrűsége már nem a régi, amikor csupán kezünkkel végigsimítunk rajta. És a legtöbbször nemcsak azt érezzük, hogy ritkul a hajunk, hanem azt is, hogy hajszálaink vékonyodnak.

Kutassunk az okok után!

A hajhullást számos külső-belső körülmény, hormonális változás befolyásolhatja: terhesség vagy betegség utáni állapot, nagyon szigorú kalóriaszegény diéta (mely különböző hiánybetegségek eredője lehet), erős fáradtság, stressz. De a túl erős menstruációs ciklus, a fogamzásgátló tabletta elhagyása, a változókor is ide sorolható ok lehet. A külső tényezők közül kiemelhető az évszakok, az időjárás hirtelen változása, mely az ún. szezonális hajhullást válthatja ki. És ha mi magunk végképp nem tudunk rájönni, mi okozhatja a problémát, forduljunk kezelőorvosunkhoz, bőrgyógyászunkhoz.


Arcunk árulkodó jelei

2020. június 14.

 Kép: Ryan McGuire / Pixabay Életünk során a test és a lélektani alkat szoros egységet alkot. Így egyik meghatározható a másik által, s ez azt jelenti, hogy az emberi test arányait figyelembe véve, egyes testrészek formáját megvizsgálva következtetéseket lehet levonni a lelki alkatról is.  

Első blikkre

A legtöbbször – ha először találkozunk valakivel – már az első pillanatban eldől, hogy vajon hová fejlődhet kapcsolatunk. Rokonszenves az illető, vagy sem? Tetszik nekünk, vagy éppen ellenszenvet vált ki belőlünk? Ilyenkor ösztönösen, s tudattalanul mérjük fel a másik ember testi mivoltát, s egyben felmérjük azt is, hogy saját lelki alkatunkhoz mennyire illeszkedik a másik ember karaktere. A személyiség külső jegyek alapján történő vizsgálatakor talán a legalapvetőbb, s legegyszerűbb a testalkat milyenségét figyelembevevő vizsgálódás.

Ugyan édes komámasszony, miért kend olyan sovány assszony...

Gondoljunk csak arra, hogy a kerek, gömbölyded típusú emberek nagyon szeretnek enni, de általában minden mást is nagyon szeretnek az életben, ami az élet élvezetével áll összefüggésben. Tehát lelki alkatuk szempontjából nagyon fontos nekik, hogy megtalálják az érzéki örömet az életben. Míg a nagyon vékony emberek általában nem motiválhatóak egy jó vacsorával, vagy egyéb finomsággal, hiszen ők a mozgás világában élnek. Nagyon szembetűnő rajtuk csontosságuk, s kissé szögletesek a formáik. Testileg és lelkileg is nagyon szívósak, kitartóak, általában pontosan tudják, hogy mit akarnak, s megvesztegethetetlenek. Nagyon szeretik a szabadságot, függetlenséget, s minden körülmények között megállnak a saját lábukon.

Még egy nagyon fontos csoportot különböztethetünk meg, mégpedig azokat az embereket, akik agyuk segítségét veszik igénybe saját "túlélő technikáik" alkalmazásánál. Testileg jellemző rájuk a háromszögforma, arcuk is sokszor háromszög alakú, az áll irányában keskenyedik el. Legtöbbször azonban nem "tisztán" fordulnak elő ezek testi és lelki jegyek, hanem – különböző arányban ugyan -, de mindhárom személyiségvonás fellelhető egy-egy emberben.


Maszk kompatibilis smink a mindennapokra

2020. június 11.

Az elmúlt hónapok történései minden szinten kihatottak hétköznapi életünkre. Ennek az egyik meghatározó eleme a maszkviselés, hiszen ezzel óvhatjuk magunkat és a környezetünket egyaránt. A járványhelyzet ugyan enyhült, a maszkviselés azonban még mindig sok helyen kötelező, így az elkövetkezendő időben sminkrutinunkat is némileg ehhez kell igazítanunk.  


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...80