Információk, érdekességek

Tavaszi energiatréning 7 lépcsőben

2020. március 17.

Tavasszal a rohanás, stressz, az időjárás viszontagságai és erős változásai gyakran lehangolttá, fáradttá tehetnek, noha az év legszebb szakában járunk, s vágyunk a pezsgésre, eredményekre, kikapcsolódásra. Hogyan töltődhetünk fel energiával, miként válhatunk lelkessé, motiválttá és érhetjük el a külső ragyogással párosuló belső lelki egyensúlyt? Az Ájurvéda, az élet ősi, indiai tudománya több ezer éve bevált receptet ajánl!  

Kép: Rakel S.I./ Pixabay 1. Óvd a lélek templomát
A védikus írások a test és szellem kapcsolatát úgy írják le, mint a ruha és a vendég kapcsolatát. A test pusztán egy öltözet, egy ruhadarab, amelyben a lélek vendégként van jelen. Mind a testre, mind pszichés állapotunkra célszerű vigyázni. A test számára ezt megadhatjuk, hogyha egészséges, tápláló, finom ételeket fogyasztunk, a lélek számára a szellemi útkeresés, a vallásos-lelki folyamatok jelentenek táplálékot. Jó esetben a két tényező harmonikusan együttműködik egymással. Ezt segíthetjük korai fekvéssel, hajnali keléssel és napi meditáció beiktatásával.

2. Tudatos táplálás
Az Írások a főzés gyakorlati tudnivalóin túl említést tesznek a táplálkozás magasabb rendű funkciójáról is, arról, hogy az miként befolyásolja a gondolkodásmódot és tudatállapotot. A megfelelő táplálást csak a tiszta, egészséges ételek jelentik, más módon, ún. minőségi éhezés alakulhat ki. Az Ájurvéda a különböző diétákat is egyéni alkat szerinti étkezésként, rövid böjtként javasolja, helyteleníti viszont a koplalást. A zsír, cukor vagy fehérje néhány napos elhagyása az alakra is jó hatással van.


3. A főzés, mint lelki gyakorlat
Az étkek akkor teljesek, ha nem csak a testnek adnak életerőt, hanem a léleknek is. Ehhez az szükséges, hogy a főzés eredményén túl magát az egész folyamatot, az elkészítés folyamatát is Istennek ajánljuk. A megszentelt ételek a lelket is táplálják. Egy ilyen módon elkészített, felajánlott indiai ételnek gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet is. Az alapanyagok esetében döntő fontosságú, hogy megszerzésük ne járjon erőszakkal, állatok elpusztításával. Ez biztosítja, hogy az ételek nem csak a testi egészségre vannak kedvező hatással, hanem az ember lelki békéjét is elősegítik. A természet finomabb törvényszerűségeinek az értelmében a szakács tudata hatással van a készülő ételre - jó és rossz gondolatok szinte "belefőnek" az ennivalóba.

4. Nyugodt étkezés, pozitív körülmények
Az étkezés családi, társadalmi esemény. A közös étkezések alkalmával közelebb kerülünk egymáshoz, az étkezés során így a szeretet, az együttlét öröme is táplál. A szellemi harmónia összefügg a testi tápláltsággal. Mind a felesleges, de üres kalóriák, mind az éhezés megnehezítik szervezetünk dolgát – veszíthetünk életerőnkből. A megfelelő szellemi frissességhez, tudatos, konstruktív életvezetéshez a test táplálása szükséges. A védikus kultúrában a konyhaművészet elválaszthatatlan az egészségmegőrzés folyamatától. Ha valamilyen betegség vagy probléma adódik, akkor azért a helytelen étkezést hibáztatják. A gyógyulásban az ételed legyen az orvosságod! - tartja az Ájurvéda.


Mártózz, szaunázz, lazíts és mozogj az egészségedért!

2020. március 16.

Nem sok ez egy kicsit egyszerre? Semmiképp, mivel az Ensana Health Spa Hotelekben mindez elérhető.

A téli időszak közepén immunrendszerünk segítségért kiált. Tartalékainkat feléltük, a nyári szabadság emlékei szinte elhalványultak, így igazán itt az ideje egy kényeztető programnak. A testi-lelki feltöltődésnek sajnos nem tulajdonítunk elég jelentőséget, pedig lemerült akkumulátorral a napi teljesítményünk, kedélyállapotunk is romlik. A jó hír azonban, hogy van megoldás, nem muszáj alvajáró üzemmódban élni mindennapjainkat télen sem. Az Ensana Health Spa Hotelek wellness-kínálata, szépségcsomagjai a kikapcsolódás minden lehetséges módját biztosítják, sőt annál is többet, mivel a mozgás szerelmesei is megtalálhatják számításukat

Már biztos sokan eljátszottak a tökéletes 24 óra gondolatával. Íme, egy olyan nap forgatókönyve, ahol a főszerep a vízé, az illatos olajoké és a ránctalanító krémeké. A wellness-programot érdemes a hűvös úszómedencék, a meleg termálvizek és a lazító vízsugarakat szóró jacuzzik közelében kezdeni, hogy a felgyülemlett feszültségtől a víz jótékony hatásának segítségével minél hamarabb megszabaduljunk. Ha már amúgy is nyakig vízben vagyunk, itt az ideje a medencében végzett tornagyakorlatoknak, amik korra és edzettségi szintre való tekintet nélkül mindenkinek javasoltak.

A vízitorna amellett, hogy az izmokat alaposan megdolgoztatja, kíméli az ízületeket, nem terheli a csontokat és a szalagokat. Miután szervezetünket megszabadítottuk némi felesleges kalóriától, ideje megszabadulni a méreganyagoktól is, melynek egyik leghatékonyabb módja a szauna. Lehet finn, lehet aroma vagy infra, a lényeg, hogy segít a salakanyagok ürítésében és hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

A rendszeresen szaunázók ellenállóbbak, ritkábban kapnak el fertőzéseket. A szaunában ellazulnak az izmok, kinyílnak a bőr pórusai, így kellőképpen előkészítjük testünket egy kényeztető masszázsra vagy fiatalító arckezelésre, a mindent bele hívei akár mindkettőre.

Ha igénybe vesszük például a hévízi Aqua szálloda speciális anti-aging kezelését, akkor feszesebb, kontúrosabb arcélekkel, kisimult bőrfelszínnel, kevesebb ránccal térhetünk haza. A csúcstechnológiás ráncfeltöltő kezelés (tű nélküli Meso Lézer kezelés és a CW lézeres hialuronsavas arcfeltöltés) nem kevesebbet ígér, minthogy évekkel fiatalabb külsőt kölcsönöz azonnali eredménnyel.


Megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz

2020. március 15.

Brazil és amerikai kutatók megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz.

Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek – írja a BBC.com.

Fotó: gettyimages.comA kutatók szerint érdemes további kutatásokat végezni ezen a területen, hogy a jövőben olyan hatóanyagot fejleszthessenek ki, mely megakadályozza a haj idősebb korban bekövetkező színveszteségét.

Harmincas éveik közepétől a férfiak és a nők haja is őszülni kezdhet, a szülők hajának változása alapján megjósolható, nagyjából mikor. Bár ez nagyrészt a természetes öregedési folyamatokra és a génekre vezethető vissza, a stressz is kiemelt szerepet játszhat benne.

Eddig azonban nem tudták, pontosan hogyan hat a stressz a hajra.

A Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, a Sao Pauló-i Egyetem és a Harvard Egyetem tudósai úgy vélték, a hatás a melanocitákhoz, azaz a pigmentet termelő őssejtekhez kapcsolható. Ezek melanint, vagyis sötét színű pigmenteket termelnek, mely a bőr és haj színéért felelős. Miközben az egereken végeztek vizsgálatokat, bizonyítékokra bukkantak, mely a stressz és az őszülés kapcsolatát támasztja alá.

 “Most már biztosan tudjuk, hogy a stressz felelős a haj és a bőr bizonyos változásaiért és tudjuk, hogyan zajlik a folyamat” – mondta Ya-Cieh Hsu, a Harvard tudósa.

A fájdalom hatására az egerekben adrenalin és kortizol szabadul fel, ettől szívük hevesebben dobog, vérnyomásuk megemelkedik, hatással van idegrendszerükre és akut stresszt idéz elő. Ez a folyamat felgyorsítja a melanint termelő őssejtek leépülését.

“Azt tudtam, hogy a stressz ártalmas, de az ártalmas hatások mértéke, amit feltártunk, túl van azon, amit elképzeltem. Csupán néhány nap alatt kimerültek a pigmentregeneráló őssejtek” – mondta Hsu.

Egy másik kísérletben a kutatók megfigyelték, hogy képesek blokkolni ezeket a változásokat, ha az egereknek magas vérnyomást elleni szert adnak.


A méz hatása a szépségápolásban

2020. március 02.

Ezt az értékes, a méhek által összegyűjtött nektárból származó, édes anyagot ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban és a szépségápolás területén. A méz jótéteményei napjainkban is számos területen megmutatkoznak. Így többek közt a sebgyógyításban és a bőrápolásban kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak a méz használatának.

Kellemesen édes, télen jólesően melengető ízén és illatán túl a méz értékes gyógyhatású tulajdonsággal is rendelkezik. Már az ókori, egyiptomi gyógyszerkönyvben, az egyik legősibb, papíruszra vetett iratunkban is szerepelt. Baktériumölő hatása miatt gyógyszerként használták, sebeket, fekélyeket balzsamoztak vele, melyek így nem fertőződtek el. A halhatatlanság forrásaként ez a természetes anyag a holttestek bebalzsamozására is szolgált.  Bőrszépítő hatására pedig az a legenda utal, mely szerint Kleopátra a fürdőjébe is tett belőle, hogy megőrizze szépségét…

Néhány jellemzője

Számos mézfajtát ismerünk, attól a virágtól-fától függően osztályozva, melyen a méhek gyűjtik a nektárt. Ezek a változatok különféle ízűek, aromájúak és színűek, az átlátszótól az aranybarnáig, de állaguk is sokféle, a folyékonytól vagy a majdnem szilárd halmazállapotig terjedően. Eltérőek a mézek a víz- és gyümölcscukor-tartalom (glükóz és fruktóz) tekintetében, ami befolyásolja az állagot. Így minél kevesebb vizet tartalmaznak, annál inkább kristályosodnak, és minél magasabb a fruktóz mennyisége bennük, annál folyékonyabbak. A méz több mint 180 összetevőt tartalmaz: döntő arányban (80%-ban) cukrokat, de vitaminok, ásványi anyagok, oligo-elemek, enzimek, proteinek, illóolajok és organikus savak is találhatók benne.

Kiváló sebgyógyító, hegesítő hatású

Az ősi tapasztaláson túl a napjainkban készült tanulmányok is kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek mintegy kétszer olyan gyorsan gyógyulnak, mint amikor más szereket alkalmaznak. Ennek oka a méz erős antibakteriális és vírusölő, valamint hámosító hatásában rejlik, ami a hegesedés, a sebgyógyulás elősegítésében és az elfertőződés megelőzésében jelentős szerepet tölt be. Ugyanis  magas cukortartalma akadályozza a baktériumok további szaporodását, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig a sebek állapotromlását hátráltatják. A méz hatása olykor vetekszik az antibiotikumokéval…


Sárgarépa kivonatos maszk, a jó arcszín garanciája

2020. február 07.

Fotó: 123rf.com

Sokunk néz tanácstalanul a tükörbe a napfényhiányos, téli időszakban fakó, sápadt arcszíne láttán… Ennek a problémának egyik hatékony ellenszere lehet a bőrregeneráló és kondicionáló hatású sárgarépa-kivonat.

Magas béta-karotin tartalma miatt erőteljes antioxidáns, de pigmentáló tulajdonságú is, narancssárga növényi színanyagának köszönhetően. A sárgarépa-kivonatból készített arcmaszk, kombinálva vörös agyag összetevővel, segít visszaadni a természetes, enyhén napbarnított arcszínt, és egészséges, élettel teli, lágy bőrt eredményez.

Az ajánlott maszk összetevői:
3 evőkanál vörös agyagpor
2 evőkanál sárgarépa hidrolátum 
1 kávéskanál sárgarépa macerátum
4 csepp sárgarépa esszenciális olaj

Recept:
– Fokozatosan öntsük az első 3 összetevőt egy edénybe.
– Ezután, a cseppeket számolva. adjuk hozzá az esszenciális olajat.
– Végül keverjük össze valamennyi összetevőt, miközben enyhén felrázzuk.

 Hogyan alkalmazzuk?

Vigyük fel a készítményt az arcra, a nyakra és a dekoltázsra. Hagyjuk hatni 15-20 percig. Míg hat, rendszeresen nedvesítsük a keveréket víz permetezése útján, hogy az agyag ne száradjon ki. Végül langyos vízzel öblítsük le a maszkot, kesztyű vagy szivacs segítségével.

Kislexikon

A hidrolátum az esszenciális olaj dessztillátuma (vizes kivonata), így kevésbé koncentrált anyag, könnyebb használni.

A macerátum növényi olajokban, vízben vagy glicerinben történő áztatás után nyerhető ki.  Az így készült olajos kivonatok konzerválják az adott növény összes hatóanyagát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...77