Információk, érdekességek

Többféle hennafestékben a penészgomba

2020. szeptember 18.

Fotó: gettyimages.com

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi ellenőrzés során csaknem hatvan szépségápolási cikk esett át laborvizsgálaton, miközben minden egyéb termék megfelelt az előírásoknak, nyolc hennafesték a mikrobiológiai tisztaság szempontjából megbukott, ezek forgalmazását megtiltották – közölte a tárca az MTI-vel.

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma összesen 59 női kozmetikumot és borotválkozás utáni balzsamot vizsgált. A folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek esetében a nehézfémtartalmat és mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték a szakemberek. A jogszabály a fogyasztók egészségének védelme érdekében egyértelműen rögzíti, hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő például arzén, kadmium vagy ólom.

A nehézfémtartalom szempontjából a 49 női kozmetikum mindegyike megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A mikrobiológiai tisztaság vizsgálata során azonban 19-ből 8 henna tartalmú növényi haj- és testfesték megbukott az ellenőrzésen. A színezőporok kozmetikai termékekben meg nem engedett mennyiségben tartalmaztak penészgombát és egyéb mikrobákat, ezeknek csak egy része pusztul el a forró víztől, amellyel a hennát használat előtt össze kell keverni.

A határértéket megaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság ezért megtiltotta a laborvizsgálaton kifogásolt hennafestékek forgalmazását, és arra kötelezte a gyártókat, hogy a továbbiakban csak az előírásoknak megfelelő termékeket árusítsanak – emelte ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.


Az ideális alvás a stresszmentes nappalokért

2020. szeptember 04.

Amikor az ideális alvásról beszélünk, mindig figyelembe kell venni, hogy nem vagyunk egyformák, ami az egyik embernél működik, az a másiknál nem biztos. Azonban vannak azok az optimális körülmények, amelyek az emberek többségét hozzásegítik a mély és nyugodt alváshoz.

 

Fotó: gettyimages.comEz a cikk a Galenus Kiadó Magyar Alváskönyve alapján készült, amely könyvben a kedves olvasó sokat megtudhat az alvás és az életmód, illetve az alvás és az egészség kapcsolatáról.

Bagoly, pacsirta, vagy vegyes alvástípus?

Érdemes megnézni, hogy Ön milyen típusba tartozik. A reggeli kronotípusúak, a “pacsirták” reggel tudnak igazán aktívak, és kreatívak lenni. Korán kelnek, és korábban is fekszenek, amíg az esti kronotípusúak, a “baglyok” pont fordítva vannak ezekkel. Este aktívak, sokáig szeretnek fent lenni és későn kelnek. Az emberek legnagyobb része azonban vegyes kronotípusú: ha reggel kell aktívnak lenniük, akkor pacsirtává válnak, ha pedig este akkor bagollyá. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a családtagjaik milyen típusúak, ahhoz, hogy az egész család harmonikusan tudjon (együtt)működni.

Melatonin termelődés és a “kütyük”

Az alvást segítő melatonin hormon éjszaka termelődik. Ez egy kémiai hírvivő anyag, ami a test minden egyes részének, minden sejtjének megmondja, hogy éjszakavagy nappal van e. A mesterséges világítás blokkolja a melatonin termelődést, segít ébernek maradni. A kék és fehér fény gátolhatja a nyugodt alvást, ezért érdemes a korlátozni a mobiltelefon-, tablet-, számítógép használatot és a TV-nézést lefekvés előtt. Az a legjobb, ha ezek az eszközök nincsenek a hálószobában.


Életveszélyes, ha az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol

2020. augusztus 25.

Fotó: pixabay.com

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke szerint életveszélyes lehet, ha a nyári strandolásnál “az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol”. Bagyó Sándor erről beszélt Alsóörsön, ahol a vízimentők tipikus vízi baleseti szituációkat mutattak be.

Az évek óta tanulmányozzák a strandokon előforduló balesetek, tragédiák okait, de a megelőzés – tájékoztató kiadványok, táblák, médiamegjelenések – ellenére évről évre visszatérnek bizonyos problémák. Úgy fogalmazott: amikor “az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol”, gyakran szembemegyünk a logikával és a józan ésszel, veszélybe sodorva önmagunkat.

Fontosnak nevezte, hogy a fürdőzők ismerjék a határaikat, csak olyan messzire menjenek a vízbe, ahonnan biztonságosan ki tudnak jönni. Sokan szeretnek a strandbóján belül a mély vízben fürdőzni, de Bagyó Sándor szerint sokkal biztonságosabb nem befelé, hanem a parttal párhuzamosan úszni vagy megszervezni kíséretünket, hogy ne egyedül legyünk a mély vízben.

Nemcsak a mély, hanem a sekély víz is életveszélyes lehet. Minden évben történik haláleset vagy maradandó bénulás különböző fürdőeszközökről ugrálás miatt. A közelmúltban Siófokon ugrott 80 centis vízbe egy fiatal, akin már nem tudtak segíteni. A sekély víz veszélyét a strandon egy vízibicikli mellett kézen álló emberrel is szemléltették a vízimentők.


Bőrsérülések a maszk alatt

2020. augusztus 23.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A COVID-19 járvány különböző szakaszaiban egyelőre mindvégig szükséges az maszk hordása. Figyelnünk kell ugyanakkor ennek a védőeszköznek bőrünkre gyakorolt hatásaira is. Hiszen aki arra érzékeny, vagy bárki, akinek hosszabb ideig kell viselnie a maszkot, kellemetlen bőrtüneteket tapasztalhat. Íme néhány tudnivaló a maszkviselés „mellékhatásairól” és megelőzésükről vagy enyhítéséről.

Többféle zavaró bőrtünetet okozhat, ha tartósan maszkot kell viselnünk. Ilyen lehet a kipirosodás, az irritáció, vagy az apró bőrsérülések azokon a részeken, ahol a textília dörzsöli az arcbőrt (orrnyergen, fül mögött stb.).

Amellett súlyosbíthatja a korábban már meglévő bőrproblémákat, pl. az aknét, a rosaceát, melyek a maszk alatti meleghez vagy izzadáshoz kapcsolódhatnak. Ezenfelül a maszk anyaga  bizonyos esetekben (pl. ha szintetikus anyagból készült) allergiát is okozhat. Mindezen tünetek általában több órán át tartó hordás során jelentkezhetnek.

Melyek a veszélyeztetett bőrtípusok, és kiknek kockázatos a maszkviselés?

A száraz bőr, mely fokozottan érzékeny a gyakori dörzsölődésre; a zsíros bőr, melynél a megnövekedett mértékű faggyúképződés elősegíti az aknés (pattanásos) bőr kialakulását, veszélyeztetettek. A világos bőrű és a 65 év feletti embereknek szintén számolniuk kell a kockázattal, mert a bőrük finomabb/vékonyabb, és kevésbé ellenálló a külső, agresszív hatásokkal szemben. Végül mindazoknak, akiknek a bőr barrier (védő) rétege korábban már gyengült különféle (bőr)betegségek miatt.


Karcsúság és motiváció: legyen cél ezen a nyáron

2020. augusztus 08.

Fotó: gettyimaes.com

Amennyiben célul tűzzük ki, és kihívásként kezeljük a nyári fogyást, több motivációt is figyelembe vehetünk ebben az időszakban. Ilyen a karcsúság elérésének és megtartásának örök vágya, amely csak fokozódhat a meleg napokban, amikor szeretnénk előnyösebbnek mutatkozni a rövid nyári ruhákban, térdnadrágokban, fürdőruhákban…

És ha sikerül leadunk néhány kilót, egyúttal jobban érezzük majd magunkat nemcsak testben, hanem lélekben is. Íme néhány tipp és egyszerű, táplálkozási, valamint testmozgásra, életvitelre vonatkozó javaslat, melyeket – ha vállaljuk a kihívást –, tanácsos megfogadnunk.

Miért jelent kihívást?

Mielőtt belekezdenénk fogyási „programunkba”, azonosítsuk, hogy melyek lehetnek e kihívás okai.  Hogy szebbnek érezzük magunkat, vagy könnyebben beleférjünk a ruháinkba, netán jót tegyünk vele az egészségünknek? Írjuk le válaszainkat egy öntapadós cédulára, és ragasszuk ki pl. a hűtőszekrényünkre, hogy célkitűzésünk mindig szem előtt legyen. A lényeg, hogy csak mi magunk akarjuk a változást, és ne a párunk, a családunk vagy a barátaink kedvéért akarjunk fogyni, átalakítva táplálkozásunkat, életmódunkat. Amikor meghoztuk a döntést, vágjunk neki a fogyáshoz vezető útnak!

Vegyük számba táplálkozási szokásainkat

Úgy véljük, hogy kiegyensúlyozott étrendet követünk? Nehéz tárgyilagosnak lenni, amikor a táplálkozásunkról van szó. Azon egyszerű okból, hogy mindenkinek megvannak a maga vélekedései, szokásai, és főleg meggyőződései ezen a téren. Kezdhetjük kiegyensúlyozott táplálkozásunk „ellenőrzését” pl. azzal, hogy írjunk le mindent, amit egy adott napon elfogyasztottunk (ételt, italt beleértve).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...82