Információk, érdekességek

Mi az, ami rákot okoz? Hitek és tévhitek

2020. április 05.

Fotó: 123rf.com

A daganatok kialakulását a genetikai tényezők és bizonyos környezeti hatások – fizikai, kémiai behatások, fertőzések – együttesen határozzák meg.

Köztudott a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód hajlamosító szerepe, de ismert bizonyos anyagok (pl. kátrány) rákkeltő hatása is. A rizikó csökkenthető, de hajfestéktől vagy dezodortól nem lehet rákot kapni – hívja fel a figyelmet a tévhitekre dr. Dank Magdolna, a SE I. Sz. Belgyógyászati Klinika onkológiai osztályvezetője.

Dr. Dank Magdolna sajnálatosnak nevezte, hogy sok tévhit, sok pánikkeltő cikk jelenik meg a mellrákkal kapcsolatban. Példaként említi azokat a tévedéseket, miszerint melltartótól, hajfestéktől vagy dezodortól rákot lehet kapni. Ahogy mondja, ez utóbbin csak mosolyog az, aki tudja, hogy a nyirokkeringés az emlők felől kifelé vezet a nyirokcsomók felé, hiszen így ha a dezodorból bármilyen káros anyag fel is szívódna a szervezetben, az nem az emlők felé, hanem éppen ellenkező irányban áramolna

A rák megelőzése érdekében a rizikófaktorokat érdemes csökkenteni, ezért dr. Dank Magdolna tanácsolja, hogy kerülni kell a túlzott mennyiségű tartósítószer fogyasztását. Az élelmiszerek esetében érdemes figyelni a gyártási idő és a lejárati idő közelségére. Hiszen ha ez a kettő nagyon távol esik egymástól, vagy például ha éjszakára kint marad egy joghurt és nem romlik meg, az gyanús. Ez a fajta fogyasztói éberség szükséges az „E betűs” összetevők esetében is, érdemes az apró betűt elolvasni. Annál jobb, minél inkább természetes az állagmegőrzéshez szükséges tartósítóanyag (C-vitamin, aszkorbinsav). Kiemeli azonban, hogy a túlzott mennyiségű C-vitamin-bevitel sem jó, mert túlterhelheti a vesét, aki erre érzékeny.

A doktornő tanácsa szerint ajánlatos kerülni a túl sok, tömény kémiai anyag alkalmazását (oldószerek, tartósítószerek, tisztítószerek stb.), mert a sok vegyszer hatása összeadódik. Tehát amikor lehetőség van rá, érdemes természetes anyagot használni (pl. zsíroldásra ecetet, citromot). Nem javasolja a 48 vagy 72 órás izzadásgátlást biztosító dezodorok állandó használatát sem. Szerinte nincs szükség ilyen hosszan elnyomni, gátolni a verejtékmirigyek működését. Lehet akár naponta többször olyan dezodort használni, ami mellett van izzadás, de szagtalanít.


Virológus: nagy a nemzetközi összefogás a kórokozó kutatásában

2020. március 25.

Fotó: 123rf.com

Német és olasz szakemberek is segítségére voltak magyar kollégáiknak abban, hogy sikerüljön mesterséges körülmények között izolálni a koronavírust – mondta Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa kedd este az M1 aktuális csatornán.

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először.

Kiss Zoltán telefonon nyilatkozva az eljárásról elmondta, több mint egy hétig kellett várniuk arra, hogy a speciális sejtkultúrába helyezett vírus szaporodni kezdjen. Az eljárásban segítségükre voltak német kollégáik, akiknek Európában az elsők között sikerült izolálniuk a vírust, valamint azok az olasz szakemberek is, akik megosztották a szükséges “laboratóriumi trükköket” a magyarokkal.

A virológus szerint nagy a nemzetközi összefogás a kórokozó kutatásában, a szakemberek megosztják egymással a tapasztalataikat, és összehangolják eredményeiket. A vírus kutatása során megszerzett ismeretanyagokat egy nemzetközi adatbázisba is feltöltik.    

A tapasztalatok megosztása, illetve az így nyert szélesebb kép fontos a vírus teszteléséhez – ami az izoláció után elkezdődhet -, végül pedig a vakcina gyártásához.


Vásárlási és étkezési tanácsok járvány idejére

2020. március 25.

Hogyan érdemes táplálkozás szempontjából előre tervezni, és milyen élelmiszereket ajánlatos beszerezni, ha járvány idején a vásárlási szokásaink átmenetileg megváltoznak, ritkábban járunk boltba, piacra és egyszerre nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolunk?

Fotó: pixabay.comEbben az időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges étrend követésére, mivel ez alapvető fontosságú az immunrendszerünk érdekében, a betegségek megelőzése és legyőzése szempontjából. A készleteket ésszerű mennyiségű, az egészséges étrendbe illeszkedő élelmiszerekkel töltsük fel.

Vásárlás előtt:

Mérjük fel a készleteinket!

     Ellenőrizzük le, hogy mekkora készlet áll rendelkezésünkre azokból az élelmiszerekből, amelyeket szeretnénk otthon tudni ebben az időszakban. Ha úgy ítéljük meg, hogy kb. két hétre elegendő mennyiség van az adott élelmiszerből, felesleges még többet vásárolnunk belőle, hiszen ez könnyen vezethet felesleges pénzkidobáshoz és élelmiszerpazarláshoz.

       Írjunk bevásárlólistát előre!

       A listán ne csak a megvásárolni kívánt termékek neve szerepeljen, hanem az is, hogy azokból mennyit szeretnénk vásárolni. Így biztos, hogy mindenből megfelelő mennyiség kerül a kosárba. Vásárlás ideje is jelentősen csökkenthető.

Mi és miért szerepelhet a bevásárlólistán?

Gabonafélék és száraz hüvelyesek, melyek hosszú ideig eltarthatók és sokoldalúan felhasználhatók. Fogyasszunk minden nap 3 adag gabonát (pl.: rizs, lisztből készült termékek, kenyérfélék, pékáruk, kekszek, müzliszeletek stb., amiből legalább 1 adag teljes értékű legyen (teljes kiőrlésű lisztből készült étel, barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kuszkusz, köles, hajdina, teljes kiőrlésű keksz, stb.). Fogyasszunk rendszeresen száraz hüvelyeseket (szárazbab, lencse, sárgaborsó stb.). Felbontás után, minőségük megőrzésének érdekében tároljuk ezeket légmentesen záródó edényben, valamint hűvös és száraz helyen.

Fagyasztott zöldség, gyümölcs amely fagyasztóban, mélyhűtőben sokáig eltartható. Ha friss zöldség, gyümölcs nem áll rendelkezésünkre, fagyasztottból is készülhet párolt zöldségköret, rakott zöldség, főzelék, zöldségleves (akár krémleves), a gyümölcsök belekeverhetők natúr joghurtba, túróba, de készülhet belőlük turmix is.


Virológus: legalább egy év szükséges a vakcina kifejlesztéséhez

2020. március 23.

Fotó: 123rf.com

A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez – mondta Kiss Gábor, a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Néhány kísérlet semmit sem ér, vagyis akkor tekinthető hatásosnak egy szer, ha több ezres populáción eredményes a tesztelése.

Ugyanakkor a vírus izolációja azért jelentős eredmény, mert csak akkor kezdődhet meg a vírus ellen hatásos szer kifejlesztése, ha a “kezünkben van a vírus” – fogalmazott a kutató.

Az izoláció során a fertőzöttektől vett mintákat olyan sejtekkel “hozták össze”, amelyekhez kötődni tudott, beléjük tudott jutni a kórokozó, és azokban sokszorosítani tudta magát.

Mindennek nyomán olyan mennyiségben tudták előállítani a vírust, ami lehetővé teszi a kutatását, vagyis meg tudják osztani a tudományos közösséggel – ismertette a folyamatot Kis Gábor.


Okostelefon okosan!

2020. március 22.

Az okostelefon mindennapi életünk része, olyannyira, hogy tartós használata az egészségi állapotunkra is rányomhatja a bélyegét. Sok helytálló és téves információ kering ebben a vonatkozásban a felhasználók között. Melyik igaz és melyik nem?

Fotó: pixabay.comAki elalvás előtt okostelefonozik, nehezebben alszik el?

Igen
Naponta több órát töltünk el fényt kibocsátó készülékek, köztük az okostelefonok nézésével. Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is „fertőzöttek” ebből a szempontból.

Mindez az alvásminőségre is rányomhatja a bélyegét, különösen akkor, ha este, a tervezett elalvás előtt olvas vagy játszik valaki az okostelefonján. Az okostelefon nézése közben a szembe jutó fény intenzitása akár tízszer nagyobb lehet, mint az a fényintenzitás, amely egy hagyományos könyv olvasólámpa melletti olvasása során jut a szembe. Ez a nagy fényintenzitás – amely a „világos van, nem kell aludni” jelzést küldi az agynak – gátlólag hat az elalvást elősegítő melatonin hormon elválasztására. Melatonin hiányában pedig nincs alvás. Azaz okostelefonozás után egy jó darabig nem jön álom a szemre… 

Értelemszerű, hogy a fényt emittáló eszközöket nézegetők a következő nap reggelén álmosabban ébrednek, mint akik hagyományos megvilágítás mellett olvastak, noha ugyanannyi időt voltak az ágyban – vagy álomba merülve, vagy arra várva. Mindez nem játék! Az alváshiány számos betegség előfordulási gyakoriságát növeli. Az alváshiányos gyerekek és felnőttek gyakrabban lesznek cukorbetegek, a túl rövid alvásidő növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját, csökkenti a koncentrációs képességet, rontja a tanulási képességeket, és folytatható a felsorolás.

Ront a helyzeten, hogy az elektronikai eszközök által kibocsátott látható fény hullámhossza a rövidebb hullámhossztartományba (kb. 400-500 nm) esik, és ez a rövid hullámhosszúságú látható (kékes) fény képes a legnagyobb mértékű eltolódást és zavart okozni a biológiai órában, ugyanis ez képes a legjelentősebben gátolni az elalvást segítő hormonnak, a melatoninnak az elválasztását. Másként fogalmazva, ez a kékes fény képes a legnagyobb mértékben felborítani a belső órát, megzavarva az alvás-ébrenlét ciklusokat. A kék fény negatív hatásainak ismeretében az elektronikai eszközök, így az okostelefonok gyártói ma már tudatosan törekszenek a kibocsátott kékes színű fény intenzitásának a csökkentésére. Érdemes emellett azokat az applikációkat alkalmazni, amelyek képesek a kijelző színhőmérsékletét változtatni, és a kékes fény kibocsátását blokkolni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...140