Információk, érdekességek

Anyák Napi Köszöntés

2020. május 03.

A földi szeretet és születés örök és megújuló körforgásában élve, álljunk most meg egy pillanatra, egy igen fontos ünnepet köszöntve, hiszen most májusban sem feledkezhetünk meg azokról a végtelen áldozatokat hozó, szerető, gondoskodó és oltalmazó emberekről, akik olykor az életüket adják értünk, fájdalmat, fáradtságot és energiát nem kímélve gondoskodnak rólunk,, és akiknek köszönhetően és által mi most itt lehetünk.

A Szeretet, a Szerelem, a Kivirágzás, a Megújulás és a Fény Ébredésének gyönyörű havába, májusba léptünk halkan, hangtalanul és nesztelenül.
A Nap áldást hozó melege, a lágy tavaszi szellő gyöngéd érintése és a minket körülölelő élő-eleven természet végtelen tiszta ereje nap mint nap itt van, itt él, itt létezik velünk együtt. A Földanya méhéből születtünk és táplálkozik testünk, gyöngéd földi fényszálakon át. A csillagok láthatatlan szellemi birodalmának fényéből ered és épül a Lelkünk és Létünk, így teljesedünk ki és tesszük valóságossá az energiák kozmikus égi-földi birodalmát.


Húsvéti dekoráció: az egyszerűség jegyében

2020. április 04.

Minden ünnep táján egyre több a giccs és a haszontalan termék... Ezeket kerülendő inkább törekedjünk az egyszerűségre a húsvéti lakásdekor esetében is. Inkább egy-két apróbb, de ízléses darabot válasszunk a könnyed, levegős, életteli tavaszi hangulat jegyében.  

Kép: Nikolette Legian / PixabayHasználjunk üde tavaszi színeket, a világos árnyalatú pasztelleket: lágy rózsaszínt, vidám kéket, üde zöldet és finom sárgát bátran kombinálhatjuk is, emelve ezzel az ünnep játékos, vidám, az életet ünneplő hangulatát.

Inkább válasszunk természetes anyagból készült termékeket, például fűzfa- vagy háncskosarat, natúr anyagokat, filcet, raffiát, kerüljük a műanyag vagy éppen fröccsöntött giccseket.

Az élő virág a legszebb dísz: a kis kaspókban pompázó jácintok, nárciszok, tulipánok igazi ékei az asztalnak és az ablaknak egyaránt. Egy vázában rendezzünk el barkaágakat is a hagyomány jegyében, de tehetünk melléjük más virágzó ágat vagy szálas virágokat is.

A gyerekek kedvence, a nyuszifészek mellett közkedvelt dekoráció a barkaágakból vagy más tavaszi rügyes-virágos ágakból készített kompozíció, ráaggatott dísztojásokkal, virágokkal, egyebekkel. Jópofa ötlet lehet vidám színű filcből apró zsákocskákat varrni egyszerű pelenkaöltéssel, amibe kerülhet 1-1 szem bonbon, édesség – nemcsak a kisebbek örömére.

Gyermekes otthonokban nagyon örülnek egy nyuszis tojáskosárnak is, hiszen a bájos plüssállat az év további részében is szeretgethető.

Egy nemes anyagból készült vastag szalaggal átkötött kosár a húsvéti tojásoknak egyszerűen elkészíthető, annál kifinomultabb dekoráció a lakás bármely pontján.
 
Ha gyönyörűen díszített, míves tojásokat festünk vagy vásárolunk, akkor bőven elég egy visszafogott, fekete kerámia vagy egy háncskosár, amiben méltó helyet kaphatnak.


5 filmtipp nőnapra - világ a nők szemszögéből

2020. március 08.

Kivételes nők és hétköznapi hősk, szerelmek és gyermekek. Nőnap alkalmából nézzük egy kicsit a világot a nők szemszögéből.

Egy hét Marilynnel – Szexszimbólum, aki megváltoztatta a nőkről alkotott képet

Valós történet alapján dolgozza fel a film Marilyn Monroe életének egy hetét. A herceg és a színésznő című produkcióban Marilyn Monroe együtt játszott a brit színészlegendával, Sir Laurence Olivierrel. Férjével, a híres drámaíróval Frank Millerrel ekkor járt először a öreg kontinensen. Sir Laurence Olivier asszisztense, Colin Clark 40 éven át őrizte a titkot, amivel élete első forgatásán találkozott.

A segítség – Jogegyenlőség, ami a konyhában, gyerekszobában és a családok legintimebb terében kezdődik

Legjobb mellékszereplőként Oscar-díjat kapot Octavia Spencer, Minny megformálója. Előkelő déli családok és fekete bejárónőik. – a bejárónők ismerik a család legféltettebb titkait, nevelik a fehér gyermekeket, hosszú órákat töltenek a házimunkákkal. Hogyan tud egy kisemmizett, lealacsonyított szolgáló forradalmi változásokat elindítani? A kulcs a szeretet és a gondoskodás.

A Vaslady - Határozott és erélyes nő gatyába rázza Nagy-Britanniát

Minden idők leghosszabban szolgáló miniszterelnöknője, Margaret Tatcher életét mutatja be a film. Hogyan tud egy ambiciózus lány betörni a férfiak világába, hogyan tud politikai vezető szerephez jutni? Hogyan lehet a nőként választásokat nyerni egy konzervatív társadalomban? S vajon megérte-e? Meryl Streep a film főszerepéért Oscar-díjat kapott.


Újévi fogadalom, babona - a hétköznapokban

2020. január 01.

Hiedelmek, babonás hit, valamint az újévi fogadalom jelensége ismert mindenki számára. Nincs olyan ember, aki ne tett volna valaha fogadalmat, vagy ne lenne valamilyen babonás viselkedése. A kérdés, hogy miért ragaszkodunk ezekhez néha görcsösen, valamint miért nem képes az ember következetesen betartani, akár az újévi fogadalmat sem. 

Szakemberként hangsúlyozni szeretném, hogy se a fogadalom, se a babona nem haszontalan, nem káros, azonban a mértéket meg kell tudni tartani. Jogos a kérdés, hogy mi számít mértéknek? A válasz erre az, hogy valami akkor abnormális, ha eltér az átlagtól, valamint kihat az ember életvitelére, mindennapjaira.

Az emberek kétharmada fogadkozik

Amikor a cikkem témája megfogalmazódott bennem, nagyon sok irodalmat felkutattam. Arra voltam kíváncsi, hogy az emberek hány százaléka tesz fogadalmat újévkor, mennyire jelenik meg a babonákba vetett hitük. Pszichológusként meglepőnek tartom, miszerint az emberek több mint kétharmada fogadalmat tesz az év utolsó napján. Ami ennél is érdekesebb, hogy mindezek a fogadalmak feledésbe merülnek pár hónapon belül. A lelkesedés, magabiztosság nagy, de szomorú módon kudarcra vannak ítélve. Mindezek alapján azt gondolom, hogy az elhamarkodott mondatoknak, fellángolásnak célja van és az sem véletlen, ha az ember arra eszmél, miszerint nem képes tartani az elhatározását.

A babonák világa is hasonló kérdéseket vet fel, hiszen nincs olyan ember, aki ne lenne valamilyen módon babonás, vagy ne tett volna fogadalmat bizonyos helyzetekben. Csak annyit mondok, hogy „fekete macska”. Mindannyian a balszerencsére asszociálunk és ez így helyes. A fogadalmak, babonák hétköznapi értelemben nagyon könnyen megfogalmazódnak bennünk, de annál nehezebb kivitelezni, fenntartani. Sokszor csak nevetünk egy babonás viselkedésen, vagy egy fogadalmat tevő emberen, azonban szeretném hangsúlyozni, hogy ez számukra nem vicc. Komoly szorongást képesek megélni, ha valami, vagy valaki megzavarja a fejükben megalkotott gondolatrendszert.


Szilveszteri hagyományok

2019. december 31.

Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is – hasonlóan, mint régen, de igazodva a mai korhoz – ünneplések és rendezvények ölelik körül. Még ma is él az alábbi mondás: Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendõ is. Ez a nagy fogadalmak ideje, amiket – attól függõen, mennyire tartjuk be a magunknak adott szavunkat – ideig óráig meg is szoktunk tartani.

A szilveszter és Újév talán a leggazdagabb babonákban
Még a hitetlenek is „varázsolnak” valamit ezen a napon. Álarcot húznak, hogy elijesszék az óévet magával vivõ szellemet, vagy szerencsepénzt tesznek a tárcájukba. Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagság varázslásra, gazdaggá teszi az új esztendõnket, ha ilyenkor pénzt találunk.

A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon.

A hagyományos ételek fogyasztása is bõséget, szaporaságot, fõleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. A malac elõre túrja a földet, vagyis „kitúrja a szerencsét”, sõt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következõ évre. A lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...46