Információk, érdekességek

Megoldások a téli búskomorság elkerülésére

2023. december 05.

Kint minden sötét és szürke, elő kell venni a téli dzsekit, a nyaralás meg még reménytelenül messze van… Ilyenkor az embert könnyen maga alá gyűri a borongós hangulat – de van ellenszer!

A fotó illusztráció: pixabay.comSóhajtani egyet a hideg, borongós decemberi reggelen és arra gondolni, mi lenne, ha nem mennék ma dolgozni… Tegyük a szívünkre a kezünket – ugye, mindnyájunkkal előfordult már ilyen? Sokszor elég csak meglátni az őszi vagy téli égbolt egy darabját, hogy eluralkodjon rajtunk a reménytelenség. Fáradtság, levertség vesz rajtunk erőt, semmihez sincs kedvünk a nassoláson kívül, úgy érezzük, hogy nem tudjuk megfelelően elvégezni a munkánkat, és mintha született elégedetlenkedők lennénk… Bármily meglepő, a felsorolt tünetegyüttes nagyon racionális okokkal magyarázható.

A retina, vagyis szemünk recehártyája speciális érzékelőkkel rendelkezik, amelyek képesek felfogni a fényben rejlő információt. Ezek a receptorok azután a fényjelet az agyhoz csatlakozó tobozmirigy felé továbbítják, ahhoz a szervhez, amely a melatonin kiválasztásával biológiai óránk beállításáért felelős. A melatonin tulajdonképpen a tobozmirigy hormonja, és éjszaka termelődik. Mivel télen tovább van sötét, nagyobb mennyiség képződik ebből a vegyületből, a többlet pedig „becsapja” belső óránkat. Az eredmény: minden harmadik embernek csökken a vitalitása a november és március közötti időszakban.

A fénynek mágikus hatása lehet a sötét gondolatok leküzdésében!

Megfigyelték, hogy fény alkalmazásával csökkenthetők a téli depresszió tünetei. A jótékony hatás nemcsak napfény, hanem mesterséges megvilágítás nyomán is tapasztalható, kellemesebben érezzük magunkat. Nem véletlen, hogy a tévéműsorok pódiumán a szereplők gyakran fénycsóvában ülnek. Vizsgálatok bebizonyították, hogy minél erősebb a megvilágítás, annál nagyobb a műsor nézettsége. A világosság ugyanis vonz! Tanuljunk ebből: cseréljük le 75 W-os izzóinkat százasokra, esetleg helyezzünk el még egy világítótestet a nappaliban, ezzel is harcolhatunk a sötét gondolatok ellen.

Vannak olyan erős fényű lámpák, amelyeket kimondottan gyógyászati céllal hoznak forgalomba. Ezekre jellemző, hogy – ellentétben mindennapi világító berendezéseinkkel – nem bocsátanak ki sem infravörös, sem pedig ultraibolya sugárzást, tehát minden veszély nélkül élvezhetjük jótékony hatásukat. Egy amerikai vizsgálat szerint napi 30 perc fényterápiás kezelés érezhetően csökkenti a téli depresszió tüneteit.


Mivel javíthatunk a testképükön?

2023. november 15.

Fotó: gettyimages.comErőtlenség, fáradtság, hízás, ingerlékenység, lankadó nemi vágy többek közt jelentős hatással lehet a magabiztosságunkra és a testképünkre is. A női szexualitás összetett dolog, megannyi tényezőtől függ, beleértve a hormonális egészséget és a magunkról alkotott képet is. Ha nem érezzük magunkat magabiztosnak a testünk (vélt vagy valós) hiányosságai miatt, akkor nem fogjuk szexinek sem tartani magunkat.

Amikor meghízunk, kényelmetlenül érezzük magunkat intim helyzetekben is, ami nagy szerepet játszik a szexuális vágy kialakulásában. Az egészséges, kielégítő szexuális élet viszont növeli az oxitocin (boldogsághormon) termelődését, növelve a vágy intenzitását. Így ebből a szempontból is fokozottan törődnünk kell testképünk javításával. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy még a szerény mértékű fogyás is javíthat a libidón. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik lefogytak, javult a szexuális vágy és izgalom mértéke. (Amellett már kb. 4-5 kg leadása segíthet a nemi hormonok egyensúlyának helyreállításában és stimulálásában is.)

Amikor rendben van a hormonrendszerünk, több energiánk van, élénkebbnek érezzük magunkat fizikai, szellemi és szexuális téren. Könnyebben lefogyunk, csökken a puffadás, az esetleges menstruációs és bőrproblémák megoldódnak. Mindezek eredményeként nő az önbizalmunk, megnyugszunk, sokat adunk a külsőnkre, testképünk javul – és lassanként visszatér a libidó…


Öregedés? Na ne!

2023. november 13.

Fotó: 123rf.com

Fitoterápia, aromaterápia, zen torna… Az „enyhe” gyógymódok a hagyományos orvoslás kiegészítői, és az életkorral összefüggő, kisebb-nagyobb bajok enyhítésére, megelőzésére is ajánlottak. Íme, egyes természetes megoldások, melyeknek anti-aging (öregedésgátló) hatása már bizonyított.

A jó lelkiállapot fenntartásához ajánlott praktikák.

A nyugtató hatású levendula

Az aromaterápiában is alkalmazott levendula esszenciális olaj hatékony a stressz ellen, és antioxidáns hatóerővel rendelkezik. Fő hatóanyaga a linalool, mely szorongásoldó, nyugtató, alvást segítő tulajdonságú.

A gyakorlatban:

– Stresszes időszakokban a csuklónkra vagy zsebkendőre tegyünk 1-2 csepp levendula-illóolajat, és mélyen lélegezzük be. Üvegcséből is belélegezhető.

A stresszoldó magnézium

A magnézium hozzájárul a megfelelő érzelmi és idegi egyensúly fenntartásához Növeli az agy dopamintermelését serkentő aminosav szintjét (GABA-t). Amennyiben szervezetünknek hiánya van magnéziumból, a legkisebb bosszúság, stressz, izgalom is komoly hatást gyakorol ránk. A stressz pedig fokozza a vizelettel történő magnéziumveszteségünket. Igazi ördögi kör… Ha a táplálkozásunkból hiányzik a kalciumnak ezen előanyaga, forduljunk az étrend-kiegészítőkhöz.

A gyakorlatban:

– Az átlagos adag 7 mg/kg/napnak felel meg, azaz egy 70 kg-os személynek körülbelül 500 mg magnéziumot jelent naponta. Részesítsük előnyben a magnézium-citrátot, amely a magnézium citromsavval alkotott, legjobban felszívódó sója. 1-2 hónapos kúra keretében ajánlott szedni.

Egy kevéssé ismert nyugtató növény az Ashwagandha

Ez az indiai ginszeng néven is ismert növény (Withania somnifera) lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a környezeti tényezőkhöz (adaptogén) és elkerülje azok negatív hatásait. Tonizáló és nyugtató hatású, enyhíti a depressziót és javítja az alvásminőséget.

A gyakorlatban:

– Szedjünk belőle 3 kapszulát naponta, 1 hónapig, kúraszerűen, terhesség, szoptatás esetén viszont ellenjavallt.


Stresszkezelési módszerek: A preventív életszemlélet része

2023. november 12.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a stressz romboló hatású lelki, testi és pszichés egészségünkre nézve egyaránt. Fontos szót ejtenünk a hatékony kezeléséről, ugyanis enélkül idővel rengeteg probléma megjelenhet. A legtöbb panasz pedig a kezeletlen feszültség, folyamatos idegeskedés számlájára írható.

Fotó: 123rf.comNem meglepő, hogy egyre nagyobb az igény a különféle stresszkezelési megoldásokra, melyekkel hatékonyan tehetünk a betegségmegelőzés érdekében, ezáltal egy jobb közérzet megteremtéséért.

Egészségmegőrző preventív szemlélet

Egy nyugodtabb és tudatosabb életvitel sajnos nem menthet meg az összes létező betegségtől, de segíthet a megelőzésben, egy jobb életkörülmény, egy boldogabb életstílus elsajátításában, ahol a stressznek egyértelműen kívül tágasabb.

A kellemes közérzet mindennél fontosabb!

Érdemes minél több gyakorlatot, módszert kipróbálni, majd a leghatékonyabbat be-építeni a mindennapokba. Különösen lényeges, hogy tartósan kell végezni, különben nem érezhető a változás. Életünk minden területén elengedhetetlen a megelőzés, vagyis a preventív szemlélet, s ebbe beletartozik

• az egészségesebb, tudatosabb táplálkozás,

• a rendszeres testedzés,

• a folyamatos mentális tréningek,

• az ajánlott és kötelező szűrővizsgálatok.

Amennyire magától értetődő az ideális életmódra való áttérés fontossága, gyakran mégis „kifelejtődik” a stresszkezelés mint lényeges elem. Pedig az állandó stressz pont annyira veszélyes és „mérgező” tud lenni, mint egy lappangó betegség.

Stresszcsökkentés a rohanó hétköznapokban

Szerencsére számos módja van a feszültségoldásnak, köztük a legismertebb megoldások és a leghétköznapibbak is éppúgy megállják a helyüket. A stresszkezelési módszerek közül kezdjük a népszerű meditációval!


Az, aki szép… Ki a legszebb a világon?

2023. november 10.

Miért gyönyörködtet a naplemente, a virágok színe, az alkonyi táj, az erdők-mezők végtelen zöldje és lankái, egy gyermek mosolya, egy igéző szempár, egy csodálatos forma? Miért? Mert szép, és az emberek szeretik a szépet és vonzódnak is hozzá.

Ősidők óta igény van bennünk a szépségre, hiszen minden műalkotás, épület, szobor annak a bizonyítéka, hogy nem csupán házakban, épületekben akarunk élni, hanem szép otthonokat szeretünk megteremteni magunknak és szeretteinknek. A szépség igénye velünk született, hiszen évezredek óta kíséri az emberiséget, és valószínű, hogy sosem mondunk le erről a luxusról, a szépség iránti vágyunk luxusáról. Ha lemondanánk, az valószínű, a végítéletet jelentené. Szép gyermekeket akarunk, szép feleséget, jóképű férjet, szép lakást, szép festményeket, ruhákat, cipőket stb., szóval a hétköznapok és ünnepek minden szegmensében ez is vezérel minket.

Az ősi barlangrajzokat nem csupán a vadászat víziója miatt festették elődeink, hanem díszítő motívumként is szolgáltak a barlangok falán. Állítólag a legelső „műtárgy”, melyet találtak, egy kb. 22 ezer éves kis botocska, melyre tulajdonosa rovátkákat vésett, hogy díszítse azt. Szóval nem elégedett meg azzal, hogy a birtokában van egy használati tárgy, kidíszítette, hogy szebb legyen, és nyilván örömét lelte abban, hogy gyönyörködött alkotásában. De bármely használati tárgyunkat ősidők óta igyekszünk díszíteni, formázni, festeni. Gondoljunk csak az ősrégi agyagedényekre, milyen káprázatos színpompában ragyognak a mai napig, vagy Egyiptom falfestményei, melyek évezredek óta őrzik a színeiket, ahol nem koptatta le a sivatag homokja, az időjárás, a szél ereje, ott szikrázóan ragyognak az egyiptomi kékek, okkerek, vörösek…

Már közhellyé vált Kant híressé vált mondása, miszerint „szép az, ami érdek nélkül tetszik”.

Talán nem lehet egyszerűbben megfogalmazni a szépség esszenciáját! Igen, de kinek mi vagy ki a szép?

Megkérdeztek egyszer a Távol-Keleten egy bölcs öreget, mondja már el, ki a legszebb nő a világon? Az öreg elmosolyodott, és azt válaszolta: „A legszebb nő az, akit szeretsz!” Milyen igaz, hiszen akit szeretünk, azt szépnek látjuk, és mindenkinek más a szépség, hiszen van, aki a vékonyakat szereti, van, aki a teltebb idomok felé vonzódik, és sorolhatnám tovább.

Természetesen van a szépségnek tudományos magyarázata is, és az aranymetszés szabályait állítólag ösztönösen megérzi a lélek, nyilván a szimmetria is nagyon meghatározó lehet, vagy éppen az aszimmetria is lehet vonzó. Szóval mielőtt belebonyolódnánk a teljes szépségskálába, meg kell, hogy állapítsam: minden lélek ösztönösen vonzódik a szépség felé, de hogy kinek mi a szép, az szinte minden emberre más és más módon jellemző.

Erre mondanám, hogy mindenkinek van egyfajta igazsága, de senkinek nincs abszolút igaza.

Hiszen nincs csak egyetlen igazság a földön, rengeteg igaz van, abszolút igazság nyilván nem létezik, nem is létezhet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...215