Információk, érdekességek

A testtartást javító és fájdalmat enyhítő stretching

2020. november 27.

Kevesebb feszültség és több mozgékonyság – többek közt ez lehet a poszturális (testtartással kapcsolatos) nyújtás (stretching) eredménye. A nyújtó gyakorlatok korrigálják a rossz testtartást, erősítik az izmokat, enyhítik a stressz okozta fizikai feszültséget  és fájdalmakat.  De hogyan induljunk el, ha még soha nem foglalkoztunk vele, noha szükségünk lenne rá? Íme néhány információ és egy ajánlott gyakorlatsor hozzá.

Fotó: gettyimages.comSzámítógép előtt dolgozunk, és gyakran fáj a hátunk, nyakunk, derekunk? A sok ülés vagy a feszült trapézizom (csuklyásizom) bizony akár hasogató fájdalmat is okozhat ezeken a területeken. A poszturális nyújtás segít kíméletesen „helyre tenni” mindazon részeket, ahol fáj.

Eredetileg az élsportolók sérüléseinek a gyógyítását segítette elő ez a fajta nyújtási technika, de napjainkban bárki alkalmazhatja. Több mint 50 éve fedezte fel Jean-Pierre Moreau francia kineziológus és edző, akinek szakmai útját leánya, Laurence folytatja. Módszerük mára már mintegy 300 célzott, statikus testtartásból áll a mélyhátizmok megmozgatására és erősítésére. Míg a gyakorlatok alatt a fokozatos nyújtásra és összehúzásra koncentrálunk, a statikusan végzett technika azt foglalja magában, hogy a nyújtott pozíciót bizonyos ideig megtartjuk.

Milyen előnyökkel jár?

Testtartásunkat az izomtónus határozza meg. Elegendő fizikai aktivitás hiányában az izmok gyengülnek, testtartásunk megváltozik, krónikus fájdalmak jelenhetnek meg 

A poszturális stretching enyhíti a mély testtartási izmok fájdalmát, javítja az izomtónust, függőleges helyzetben dolgoztat. Biztosítja a test rugalmasságát, mozgási tartományát és növeli a légzési kapacitást. Ezek a hatások már négy-öt gyakorlati óra után megmutatkoznak. Azonnali hatás emellett a teljes fizikai és mentális relaxáció, mivel a szükséges koncentráció arra „kényszerít”, hogy ne gondoljunk másra, mint a pillanatnyi testedzésre.

Ki gyakorolhatja?

Szinte mindenki, kortól és fizikai állapottól függetlenül. Ez a technika minden testhez alkalmazkodik, tekintet nélkül az olyan lehetséges korlátokra, mint pl. csípő probléma, elerőtlenedő térd, nyak-. és hátfájás vagy gerincferdülés. A számunkra nem megfelelő gyakorlatok helyett, mert pl. fájdalmasak, mindig lehet találni egy másik, alkalmas változatot, és így a sérülések is elkerülhetők. A stretching egyébként különösen ajánlott az aszimmetrikus sportot űzőknek (tenisz, golf, squash) az egyensúlyba hozás érdekében.

Hogyan zajlik egy óra?

Egyszerű utasítások sorozata alapján végezhetjük a mozdulatokat: támaszkodjunk a talajra, hajlítsuk a térdet, emeljük fel és tárjuk szét a karokat stb. Semmi bonyolult, de a testtartás lassú és fokozatos kialakulásának folyamatában az egész testrészt vesz, a lábujjaktól a fejtetőig, nyújtva vagy összehúzva az izmokat. A cél az, hogy megvalósítsuk a pontos, a testtartás izmaira nézve hatékony mozdulatot. Azután sajátos (rekeszizom) légzést alkalmazzunk, amely a gerinc stabilizációjáért felelős. Valamivel több, mint egy percig tartsuk a testtartást, mielőtt ellazulnánk, összeszednénk magunkat, és áttérnénk a következő testtartásra. Amihez nem kell különösebb fizikai állóképesség, hanem csak koncentráció és magunkra figyelés szükséges…


A férfiak ötöde küzd merevedési zavarral!

2020. november 23.

Nem a potencianövelő szerek, hanem a tényleges okok kivizsgálása oldhatja meg a merevedési problémákat. A háttérben olykor komoly betegségek állnak.  

Rengeteg tanulmány kutatja, hogy vajon a valóságban hány férfi küzdhet potencia zavarokkal. Egy amerikai becslés szerint a férfiak fele életének valamelyik szakaszában biztosan találkozik ezzel a problémával: az életkor előrehaladtával a merevedési gondokkal szembesülő férfiak aránya jelentősen megnő. Míg a 20-30 évekeseknél 5-7%-os a probléma előfordulási aránya, addig a 70-75 évesek körében már 80-90%-os. De vajon létezik megoldás?

A férfi nemi szerv már az egészen korai időktől a férfiasság szimbóluma volt, melyet minden esetben merev állapotában ábrázoltak a különböző művészeti ágakban. Valószínűleg ez az ősi megszokás okozza azt a – férfiak körében általános – vélekedést, hogy a potencia problémák jelentkezése egyben a férfiasság elvesztését is jelenti. Ezt az állapotot az erősebb nem képviselőinek nagy része éppen ezért szégyellni, rejtegetni valónak tartja, még szakemberhez sem szívesen fordul. A drogokéval versengő potencianövelő piac is jól mutatja, hogy a férfiak az egyszerű megoldást keresik, ha „ott” van gond. Egyszerűbb bevenni egy pirulát, mint elmenni egy urológiai kivizsgálásra és kideríteni a potenciazavar tényleges okát. 
 
Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója szerint a nemiszerv állapotával kapcsolatos aggodalmak valójában nagyon is helyénvalóak, lévén a merevedési zavarok oka - az esetek többségében - nem a nemiszervekben keresendő. Ez a szerv jelezheti viszont azt, hogy valami nincsen rendben a szervezetünkben. A szakember szerint érdemes lenne szűrni a merevedési zavarokat - akár már a háziorvosi rendelőkben is - hiszen nagyon sok egyéb, kifejezetten súlyos kórképet jelezhetnek előre.

Éjszaka jobban fáj a válla? Ez lehet az oka

2020. november 03.

Fotó: gettyimages.com

A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a Rotátor-köpeny sérülése, ami azonban sportolók – úszók, kézilabdázók, teniszezők – akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint életkortól függetlenül lehetséges megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a mozgás szabadságát.  

A váll fokozott terhelése rizikófaktor

A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) – köpenyben jelentkezik. Ez elsősorban azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók. Ugyanilyen kockázatot jelent ebből a szempontból, ha valaki hasonló terheléssel járó munkakörben dolgozik, például rakodómunkás, árufeltöltő. Ennek fő oka, hogy nálunk ismétlődnek rendszeresen bizonyos extrém erőhatások, amelyek könnyen károsíthatják a Rotátor-köpenyt, különösen, ha a vállcsúcs alatti tér beszűkült. Negyven-ötven év felett azonban bárki a veszélyeztetettek közé tartozik, az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése miatt. 

Éjszaka erősebb lehet a fájdalom

Sokakat az ijeszthet meg, ha esténként, és/vagy éjszaka fáj a válluk- hiszen úgy érzik, akkor nem is terhelik. Ez azonban jellemző lehet a Rotátor-köpeny sérülése után, ahogyan akkor is erre gondolhatunk, ha a fájdalom a kar emelése közben jelentkezik, ha nem tudjuk a fejünk fülé emelni a karunkat, illetve ha gyengébbnek érezzük a karunkat a korábbiaknál.
A tünetek erőssége természetesen a sérülés mértékétől és az életkortól is függ. 
– 25 éves kor alatt: gyulladás és ödéma jelentkezik, ám az egyszeri nagyobb sérülés ebben az életkorban is gyors és jelentős állapotromlást okozhat. 
25-40 éves kor között: a gyulladás következményeként kialakulhat hegesedés, degeneráció.
40 éves kor felett: az esetleg már károsodott köpeny könnyebben el is szakadhat. 
Akármikor is mutatkoznak a Rotátor-köpeny sérülésének tünetei, az időben elkezdett kezeléssel nem csak a fájdalomtól szabadulhatunk meg és a teljesítményünket fokozhatjuk, de megúszhatjuk akár a jelentős mozgásbeszűkülést is, újra sportolhatunk, dolgozhatunk.


A stressz fogyaszt? – 12 tény az alapanyagcseréről

2020. október 30.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádó püré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell félteni egy apró hámozó késtől – írja egy gyermekeknek szánt új szakácskönyv, amely igyekszik leszámolni az apró séfek konyhai sürgésforgását illető tévhitekkel.

Az iskolakezdéstől hangos szeptemberi forgatag elcsitulásával Amanda Grant brit írónő Cook School (Főzőiskola) című szakácskönyve arra hívja fel a kisgyerekes szülők figyelmét, hogy a legkisebbeket éppúgy meg kell tanítani a főzés-, mint az olvasás tudományára.

A szerző különböző korosztályokra bontva – háromtól öt, öttől hét, és héttől tizenegy éves korig – ismerteti a kicsik által is könnyen elvégezhető konyhai feladatokat. Minden fázis a gyerekek képességeihez és az általuk biztonságosan használható konyhai felszerelésekhez van igazítva.  

Engedjük, hogy segítsen a gyerek

Az óvodások talán még nem boldogulnak a hagymapucolással, de annál inkább jeleskedhetnek az avokádó pürésítésben, az eper tisztításban és a fokhagyma összezúzásban. “A gyerek mindent meg akar csinálni, a szülő azonban nem engedi neki. Ennek pedig sírás lesz a vége” – idézte az írónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.


Reggeli feltöltődés őszi hangulatban

2020. október 25.

Az őszi időszakban, a sokszor borongós reggeleken nehezebben kezdjük a napot, mint nyáridőben. Főként energiánkat hiányoljuk a napkezdéshez, de rendszerint kedélyállapotunk sem kielégítő. Íme 8 módja annak, hogy megbirkózzunk a lassan sötétedő reggelekkel, és jó hangulatban kezdjük a napot. 

Fotó: pixabay.com1. Meditáljunk

A meditáció serkentheti agyfunkciónkat, növelheti energikusságunkat, így többek közt javulhat általa a koncentráló képesség és a munkahelyi hatékonyság. 

Próbáljuk ki a következő testvizsgálat (body scan) meditációt 5-10 percen át: üljünk kényelmesen, és csukjuk be a szemünket. Először figyeljünk a fejtetőnkre, és tudatosan relaxáljunk, lazítsuk el ezt a zónát. A progresszív izomlazítás során haladjunk lefelé, testrészenként. Így következzék az arc, állkapocs, nyak, váll, kar, mellkas, hát, gyomor, láb és lábfej ellazítása. Ha befejeztük, szánjunk még egy percet arra, hogy értékeljük felfrissült elménket és testünket.

2. Mozogjunk 

A testmozgás gyors út a reggeli kábaság feloldásához, a jó közérzetet biztosító endorfin hormonok felszabadításához. De ahhoz is megfelelő módszer hogy „beállítsuk” napi energiaszintünket. Ami a mozgásfajtákat illeti – bármi hasznos lehet. Pl., ha gyalog megyünk a munkahelyre (vagy akár csak az út egy részét tesszük meg gyalog), illetve még ha kitérőt is teszünk zöld területen, fokozottan feltöltődhetünk energiával. A naponta végzett reggeli torna, vagy a kerékpározás (akár a napi rutin részeként, akár hétvégeken) szintén remek lehetőség, jobb általános és mentális egészséget kölcsönöz, csökkenti a stresszt.

3.  Kerüljük a képernyőket

Korán reggel a computerünk, mobiltelefonunk, más digitális, elektronikus eszközeink mellőzése az egyik legfontosabb módja annak, hogy jól induljon a nap. Az ébredés után közvetlenül eltelt időnek ugyanis békét kell hoznia mentálisan. Ezért ilyenkor ne ellenőrizzük a közösségi médiát a laptopunkon, a híreket a telefonunkban vagy az e-maileket, amíg nem kerültünk koncentrált lelkiállapotba.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...175