Információk, érdekességek

Ha a pillanat szépsége megmarad

2020. szeptember 21.

Fotó: pixabay.com

Az élet már csak olyan, hogy a dolgok alakulása, együttállása folytán időről időre nehézségeket hoz elénk.

A napjainkban egyre inkább teret hódító „pozitív pszichológia” számos egyszerű gyakorlattal gazdagította repertoárunkat arra vonatkozóan, hogy megőrizzük az örömképességünket. Ha a megterhelő időszakokban is képesek vagyunk örömöt átélni, és az óhatatlanul megtapasztalt negatív érzelmek mellett a pozitív oldal sem tűnik el az életünkből, akkor ezzel az érzelmi típusú stratégiával a nehéz körülmények közepette is rendben tarthatjuk mentális egészségünket.

A legegyszerűbb módja annak, hogy örömet éljünk át, az, ha gyakoroljuk az „ízlelgetést” (angol kifejezéssel: savoring). Ennek lényege, hogy tudatosan erősítjük a pozitív tapasztalatok intenzitását és hosszát. Egyszerű dolgokban is kereshetünk örömöt: az ablakon beáramló napfényben, az arcunkat simogató szellőben, a kedvenc kávénk vagy teánk illatában. Ezek a dolgok általában akkor is jelen vannak az életünkben, ha stresszes időszakon megyünk keresztül, és alkalmasak arra, hogy elmerülve bennük pozitív érzelmeket ébresszünk.

Tulajdonképpen kiaknázzuk az elménk természetes szépérzékében rejlő lehetőségeket. A szobát elárasztó napfény, a növényeinkkel való bíbelődés akkor is örömet okoz, ha nehézségekkel küzdünk. Akkor is rácsodálkozhatunk egy zenemű szépségére, ha egy hete vesztettük el az állásunkat.

Az ízlelgetés kétféle módon valósulhat meg:
• Minden érzékszervünkkel belemerülünk a jelen pillanat egy szép aspektusába
• Felidézzük egy múltbeli szép pillanat teljes érzékszervi élményét


Le vagy törve? 6 tudati szintlépés, hogy feljöhess a mélypontról

2020. szeptember 17.

Az éjjeliedény hallószerve, vagyis a bili füle effektus. Amikor le vagy törve, és fogalmad nincs, mi hozhatna fel arról a mélypontról, amiben minden összejött, minden ellened fordul, még az ág is húz és ráadásul még itt van ez a csomó plusz szabály és megszorítás is.  

Van olyan időszak, amikor minden öszejön. Le vagy törve, mint a bili füle.

  • Van, aki ilyenkor az alkoholhoz, vagy a  drogokhoz nyúl.
  • Van, aki jósnő függő lesz és kívülről várja, hogy valaki megmondja végre neki, hogy mit tegyen. (A jósnő szerepében itt lehet egy vallás, vagy egy szekta vezetője, vagy egy függésben tartó párkapcsolat, aki segít nem gondolkodni.) 
  • Van, aki felírat egy jó kis kedélyállapot javítót és úgy kapkodja a retiküljéből ezeket a gyilkos szereket, mint más a szájszagot űző cukorkákat.
  • Megint mások mély letargiába süllyendek és a gödör mélyén szemlékik a saját köldöküket, értekezve arról, hogy a leszart szar is le van szarva, és most aztán tényleg ez itt mindennek a mélypontja. 

... és igazuk is van.

Ahogy annak is, akinek a kívülállók szerint semmi oka a depresszióra és mégis úgy érzi, hogy kinyílt a Föld alattta.


Az időjárás miatt fáj a feje?

2020. szeptember 16.

Fotó: gettyimages.com

Időjárásfrontok jönnek-mennek, és sokan nemcsak az időjárás-jelentésekből „értesülnek” ezekről, hanem a zsigereikben érzik: fejfájás, ízületi fájdalmak, koncentrációs nehézségek, keringési problémák formájában jelennek meg a panaszok.

Az időjárással és főként az időjárás- változásokkal szembeni érzékenység nem betegség, mégis rendkívül sok kellemetlenséget tud okozni. Míg a fiatal és egészséges emberek szinte észre sem veszik, ha változik az időjárás, addig a betegeknél, az időskorúaknál és az elhízott személyeknél fokozottan jelentkeznek a különféle tünetek.

Érdekes módon nembeli különbségeket is felfedeztek: a nőknél gyakoribb az időjárással összefüggő panaszok fellépése. A környezeti hőmérsékletben és légnyomásban bekövetkező változások hatással vannak a vérnyomásra és a pulzusszámra, aminek a következményei a hormonháztartáson és az immunrendszeren is nyomon követhetők lehetnek.

Akár harmadával gyakoribbá teheti az időjárás a fejfájást

 

Kimutatták egy vizsgálatban, hogy a hőmérséklet 6 °C-kal való emelkedése 36%-kal emeli a migrénes rohamok előfordulási gyakoriságát. A levegő páratartalma is erős hatással van a fejfájós betegek életére: a levegő páratartalmának a 20%-os növekedése körülbelül 22%-kal gyakoribbá teheti a fejfájást.

A fülledt meleg tehát igencsak megkínozhatja azokat, akik fejfájásra hajlamosak. Többen azt javasolják a frontérzékeny, fejfájós betegeknek, hogy vezessenek naplót, amelyben rögzítik, hogy milyen időjárás esetén jelentkezik náluk fejfájás. Ha megismerik a fejfájásuk jellegét, a jövőben könnyebben felkészülhetnek az újabb fejfájós rohamokra, illetve tehetnek azok megelőzéséért.


Amikor szervi baj áll a hangulatingadozás hátterében

2020. szeptember 08.

Fotó: 123rf.comA pajzsmirigy bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése – akárcsak alulműködése- számtalan problémát okozhat, azonban a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris depresszióval és a szorongással is összefüggésbe hozható. Az összefüggésről Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Bár a pajzsmirigy túlműködés hasonló lelki panaszokkal jár, mint a mániás depresszió, ugyanakkor csak kevés tanulmány született arról, hogy a betegség valóban megnöveli a mentális zavar kialakulását. Az azonban biztos, hogy ha szabályozzák a hormon termelődését, akkor vannak esetek, amikor az csillapíthatja a kedélyeket is, így megfelelő kezeléssel előfordulhat, hogy lényegesen lehet javítani a közérzeten.

Kutatási bizonyítékok

Li-Yu Hu, a tajvani Yuli Veterans Hospital munkatársa a közelmúltban 4200 embert vizsgált, melynek felénél pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak. A nemzeti egészségbiztosítás nyilvántartása szerint ezen önkénteseknél sokkal nagyobb számban fordult elő bipoláris zavar, mint az egészséges csoportnál. Továbbá azt is megfigyelték, hogy még nagyobb volt a rizikó nők, asztmások, valamint alkohol problémákkal küzdők esetében, és összességében azt állítják, hogy a bipoláris zavar hátterében 75 százalékában pajzsmirigy probléma állhat, éppen ezért érdemes a lelki problémákkal küzdő betegeknek TSH szintjüket is ellenőrizni, mert meglehet, hogy szervi gond áll a hangulatingadozásuk hátterében.

„ A pajzsmirigy túlműködése valóban változatos tüneteket okoz. Figyelmeztető jel lehet a tartós hőemelkedés, a szem kidülledése, szapora pulzus, normál étvágy melletti fogyás, illetve fokozott izzadás. Nőknél a ciklus során is zavarokat okozhat, ezért gyakran ez áll a meddőség, vetélés hátterében. Továbbá a hangulatra is hatással van, így a stressz kezelési problémák szorongás és a mániás depresszió hátterében is ez állhat.”- mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.


Teszteld magad! Milyen mozgás való hozzád?

2020. augusztus 09.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Kedve lenne belevetni magát valamilyen fajta sportba, testmozgásba? Bizonyára oka is van rá, és jól gondolkodik, hiszen a fizikai aktivitás alapvető fontosságú ahhoz, hogy formában legyen a test és a lélek is. De milyet válasszon? Ingadozik? Ahhoz, hogy megtudja, melyik sportot, testmozgást találták ki önnek, alkatától, életmódjától függően, végezze el az alábbi tesztet, majd nézze meg a „testre szabott” eredményt!

1. Mennyi tejet és tejterméket fogyaszt átlagosan?
A) Nem kedveli túlzottan a tejet, inkább a tejtermékeket részesíti előnyben. Naponta egyszer fogyaszt sajtot, joghurtot, illetve olykor megiszik egy csésze tejet.
B) Hetente csak egyszer-kétszer fogyaszt tejet vagy tejterméket.
C) Az étkezések végén rendszeresen fogyaszt sajtot vagy joghurtot, illetve a reggelijébe is beiktatja, továbbá mindennap iszik tejet.”

2. Mennyit iszik naponta?
A) Másfél liter körüli folyadékot fogyaszt « vegyesen », beleértve üdítőt, vizet, levest.
B) Kb. egy liter ásványvíz + alkalmanként leves.
C) Kb. két liter ásványvíz + mindennap leves.

3. Általában hogyan reggelizik?
A) Nem csinál nagy ügyet belőle : egy tálka müzlit eszik tejjel, hozzá egy pohár dzsúzzal.
B) Expressz módon: egy kávé, 1-2 keksz, és irány a munkahely!
C) Kompletten, hogy megalapozza a napját : meleg ital (tejeskávé, kakaó, tea), gabona, tejtermék és gyümölcs is mindig szerepel a reggelijében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...173