Információk, érdekességek

Aromaterápia a lelki egyensúlyért és a spirituális fejlődésért

2023. május 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mely illatok segítik meditációdat vagy koncentrációdat? Mitől nyugszik meg a lélek, vagy éppen pezseg fel, hogy a magasabb szintű tanulmányokra tudj fókuszálni? Teszteltük! Illóolajok és parfümök a lélekre való ráhatásuk szerint.  

Nyugtató és hűsítő hatásúak nem csak testnek, hanem az idegrendszernek is, s ezáltal fokozzák a nyugodt koncentrációt pl. a meditáció során:
a valódi levendula, yland-ilang, mandarin, narancs…
Esti használatuk segíti az elalvást. A nyugtató, kellemesen lágy kölnivizek a levendula, vanília, citrom, gyömbér, írisz, narancsolaj és bergamot illóolajok. Illóolajként erős higításban alkalmazandók, azaz kb. másfél dl vízhez adjuk 10 cseppet.
Szintén fókuszáló, de egyben lazító a menta illató parfümgyertya.

Élénkítő, felpörgető, ezáltal reggeli jógát, meditációt, vagy éppen tanulást segítő hatású:
Borsmenta, rozmaring, kámfor, erdei fenyõ, illatos verbéna, lucfenyõ, szerecsendió, grapefruit…
A zöld színû, friss illatú készítmények, mint a bergamot, citrom, édesgyökér, illatos verbéna és menta illóolajok, életre keltik az emberben rejlõ természetes erõt. Nem erős, hanem lassú élénkítés, vagyis nem kiégést, hanem éberséget okoz.
Hasonló hatású a fenyő illatú parfümgyertya.

Energetizáló, feltöltő hatásúak az alábbi illatok, ezáltal meditáiónk erejét növelő, roboráló:
Rózsafa, grape fruit, geránium, narancsvirág, virginiai boróka…
A rózsa e mellett természetes szerelmi harmonizáló is.
Az élénk színû, gyümölcsös olajok felpezsdíti az energiaáramlást. Az alma, szilva, õszibarack és pacsuli illóolajok. Hasonló hatású a vanília, bár bizonyos menyniség felett bódít, és a tömjén is, parfümgyertyaként. A tömjén e mellett évszázados hanyományoknak örvend keresztény körökben. A szellem, a lélek, az elme megtisztítója, a tudat kipucolója.


Csak a trendi alak vonzó? – Korunk testtrendjei

2023. május 28.

Egy-egy kor aktuális testtrendjét a kifutók modelljei képezik le, mutatják meg a legnyilvánvalóbban. Ám a 90-es évek anorexiára hajazó divatos testképe sem tudta elhomályosítani a nők emlékezetét – pl. a Willendorfi Vénusz dús idomait illetően… Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász beszélt nekünk a divat globalizációjáról, s hogy mennyire függünk az aktuális testsúlytrendektől.

A zsírpárnák évezredeken át a gazdagságot, egészséget jelképezték, hiszen “vész-éléskamrát” biztosítottak éhínség esetére. Az utóbbi bő 100 évben azonban a divat globalizációja gyorsan változó alak-divat trendeket teremtett, melyek nagyjából 10 évenként változnak.

Az a szép, az a szép– Ki a szép?

“Az 1900–1910 közötti időszakban a homokóra alak: nagy keblek, széles csípő, karcsú derék hódított, a következő évtizedben viszont a bakfis testalkat volt divatos. Az 1930-as években a nőies domborulatok kora visszatért, a 40-es évek sztárjai ehhez képest karcsúbbak, sportosabbak lettek. A háború után érthetően az élet élvezetére vágyott mindenki, és megjelentek az 50-es évek teltkarcsú szexszimbólumai. Az 1960-as évek drasztikus alak-divat változást hoztak: a teltkarcsú helyébe a még serdületlen lányokra jellemző vékony testalkat lépett. A 70-es években az egészségesen sportos alak volt a trendi, a napbarnított bőr kötelező kelléknek számított. A 80-as évek szupermodelljei vékonyak, mégis sportosak voltak egyszerre, a 90-es években  az extrém, szinte anorexiásan  vékony testalkatra, az ún. heroinsikkre  váltott a divatvilág, az egészség háttérbe szorult.

Jelenleg a magas, sportos, de nem túl izmos, dúskeblű testalkat a divatos, és izgatottan várjuk, mi lesz a következő trend, amelyhez alkalmazkodni kellene.”

Téged is megviselnek az elvárások?

“Felvetődik természetesen a kérdés: mennyire egészséges az alak-divat trendek szolgai követése, illetve egyáltalán lehetséges-e ez? Hiszen minden embernek megvannak azok a testalkati adottságai, melyek  nem változtathatóak meg gombnyomásra.

Felvetődik még egy kérdés: pszichésen milyen hatása van annak, ha a testalkatunk az egyik időszakban még trendi, a másik időszakban pedig már kiment a divatból – anélkül, hogy akár egy kilót is felszedtünk vagy leadtunk volna” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.


Szakértői tippek a szorongás enyhítésére

2023. május 23.

A legszebb tavaszi hónap a május! Ez egyúttal a mentális egészségtudatosság hónapja is. De mit is jelent ez pontosan? És mit tehetünk, ha úrrá lesz rajtunk a szorongás? Utánajártunk!

Fotó: gettyimages.comAnnak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, feltétele a mentális egészség. A mentális egészség fogalma pszichológiai, érzelmi és szociális jóllétet takar – azt, hogy részt veszünk a közösségi életben, könnyedén alakítunk ki kapcsolatokat, képesek vagyunk az önmegvalósításra, hatékonyak a munkánkban. A mentális egészség zavarai az emberek egész életpályájára hatással lehetnek. Ma Magyarországon minden 5. ember érintett a mentális egészséggel kapcsolatos valamilyen problémában.

„A mentális egészségünket befolyásolja a genetikai örökségünk, az agyunkban zajló kémiai folyamatok, az életünk során megtapasztalt élmények és történések, valamint a családtagjainkat érintő nehézségek, komoly kihívások. A mentális egészségünk kialakítása és megőrzése egész életünkre kiterjedő folyamat, akkor is törődnünk kell a mentális jóllétünkkel, ha éppen nincs diagnosztizálható problémánk! A mentális egészség megőrzésének és fejlesztésének számos módja létezik, a rendszeresen végzett fizikai és szellemi gyakorlatoktól, gondolataink és érzelmeink tudatos irányításáig, új, egészséges szokások kialakításáig.” – avat be a részletekbe Dr. Bohács Krisztina, a kognitív képességek fejlesztésével foglalkozó intelligenciakutató.

Mentális egészségünket karban tarthatjuk többek közt azzal, hogy megfigyeljük a hangulatainkat, tudatosan foglalkozunk a lelkiállapotunkkal, változtatunk a szokásainkon, életmódunkon, aktívabb közösségi életet élünk vagy valamilyen jótékony célú tevékenységben veszünk rész. Pozitív hozzáállással, a személyiségünk fejlődésére irányított figyelemmel könnyebb leküzdeni a mindennapok kihívásait.

Támad a szorongás

Néha mindannyian aggódunk, feszültek vagyunk vagy félünk – ezek normális reakciók bizonyos helyzetekre. Sőt, bizonyos mértékű stressz kell az élethez, ahhoz, hogy dolgozni vagy alkotni tudjunk! Ám ha valaki szorongásos zavarral él, ezek a félelem- és veszélyérzetek folyamatosak lehetnek, negatív hatást gyakorolnak az életminőségére, és megakadályozhatják abban, hogy teljes életet éljen. A Mentális Egészség Nemzetközi Hetének idei hivatalos témája a szorongás, mivel a szorongásos zavarok 10-ből 1 embert érintenek. Fontos, hogy megismerjük és felismerjük a szorongás és a szorongásos zavarok közötti különbséget, felhívjuk rá az érintett figyelmét, és megfelelő támogatást tudjunk nyújtani, vagy ha sajátmagunkról van szó, tudjunk segítséget kérni!

Soha nem „csak” szorongás!

Amikor a szorongásról beszélünk, gyakran elintézzük azzal, hogy az illető „csak aggódik” vagy „csak stresszes”, ami kifejezetten káros lehet. A gyakori szorongás ugyanis idegességet, félelmet és fizikai tüneteket is okozhat, például szapora szívverést, verejtékezést, szédülést, légzési nehézséget, izomfeszülést vagy szívritmuszavart. A szorongásos zavarból sokszor csak külső támogatással és orvosi kezeléssel sikerül kigyógyulni. A kezelés módja attól függ, hogy mennyire súlyosak a tünetek. A szorongásos zavarok leggyakoribb típusai a kényszerbetegség (OCD), poszttraumás stressz zavar (PTSD), generalizált szorongásos zavar (GAD), különféle fóbiák és a szeparációs szorongás.


Úgy izzad a lábam...

2023. május 21.

Ki gondolta volna, hogy akár 20 000 lépést is megteszünk naponta? Pedig egyes felmérések ezt mutatják. Nem csoda hát, ha sokunknak jelent problémát a kisebb-nagyobb mértékű lábizzadás, különösen meleg időben. 

Fotó: 123rf.comA lábizzadás nem csak időjárásfüggő, hanem a fizikai aktivitás vagy a lábbeli hordási ideje is befolyásolja. Íme néhány jó tanács ahhoz, hogy miként előzzük meg, enyhítsük vagy szüntessük meg ezt a fajta izzadást.

Törekedjünk a tökéletes higiéniára!

Ez a követelmény természetesnek tűnik, de nem mindig gondolunk rá pl. zuhanyozás, fürdés közben. Egyik fő szabály: külön figyelni rá, hogy mindegyik lábujj között jól beszappanozzuk a bőrt. A másik fontos teendő: a zuhanyozás vagy a fürdőzés befejeztével gondosan, egyenként meg kell törölni a lábujjakat, mielőtt zoknit, harisnyát, illetve cipőt húznánk. Ennek oka, hogy a legkisebb nedvesség is kedvez a baktériumok terjedésének, így a kellemetlen lábszag megjelenésének.

Megfelelő cipőt válasszunk! 

Régi tapasztalat, hogy cipőn spórolni nem lehet! Részesítsük előnyben a bőrcipőket, melyek jobban szellőznek, mint az olcsóbb, műbőrből készült lábbelik. És amint az időjárás engedi, vagy ha egész nap zárt helyen tartózkodunk, lehetőleg nyitott fazonú cipőt viseljünk. Amikor pedig beköszönt a csizmaviselés szezonja, és gyakran csapadékos is az időjárás, a nedvesség esetleges beszivárgása miatt biztosítsuk lábunk szárazságát azzal, hogy gyapjúzoknit húzunk a lábbelibe. A pamuthoz hasonlóan a gyapjú természetes szálainak köszönhetően szabályozza, illetve megakadályozza az izzadást is, ha pl. egész nap hordjuk a csizmánkat, és befülled, beleizzad a lábunk. Egy másik fontos szabály, hogy ne hordjuk ugyanazt a lábbelit egymás követő napokon, hanem váltogassuk az időjárásnak megfelelő „cipőkészletünkből” nap mint nap.

Használjunk speciális lábdezodort!

Ajánlott a könnyű, friss illatú lábdezodor használata, melynek természetes, növényi hatóanyagai gátolják a nagyfokú izzadást, megszüntetik a kellemetlen lábszagot. Összetevője lehet kamillakivonat, D-panthenol-provitamin, regeneráló allantoin, teafa- vagy eukaliptusz-illóolaj, mentol (ez utóbbiak hozzájárulnak a fokozott bőrhigiéniához is). Léteznek pordezodorok is, melyek hatékonyabbak, hosszabban megőrzik a lábbőr szárazságát, izzadtságmentességét, mintha egyszerűen bepúderoznánk a lábunkat.


Testi-lelki fittség - A meditáció fajtái

2023. május 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Emberek milliói élnek vele, testi gyakorlatokat is végezve, vagy ülve és relaxálva. A meditáció a test szépítője és pihentetője, a tudatszint megemelője, és a lélek gyógyírje. Mi kell a sikeres meditáláshoz?  

A meditáció segítségével távol kerülhetsz a stressztől, úgy, hogy nem kell drága repülőjegyet venned a Kanári-szigetekre. Valójában a meditáció nem más, mint egy gyors módja annak, hogyan tereljük el gondolatainkat a mindennapi gondoktól és stressztől, és csak az ittre és mostra tudja koncentrálni, ahol csak Te létezel, és csak magadra figyelsz. A végén sokkal kipihentebb leszel, és az élettel kapcsolatban is sokkal jobb gondolataid lesznek.

A meditáció nem valamilyen egzotikus rituálé. Minden világvalláshoz kapcsolódik valamilyen meditációs forma, valamilyen egyszerű légző gyakorlattól kezdve egészen a transzcendentális meditációig, olyan egzotikus nevekkel illetve, mint vipassana és autogén reakció. Bárhogyan is nevezik, a meditáció minden formája a relaxáció elérését célozza.

Találd meg azt a technikát, ami nálad a leginkább működik

Lehet, hogy te más, formálisabb meditációban találod meg a megnyugvást. De először próbáld ki valamelyiket otthon (valamilyen könyv vagy kazetta segítségével, ami végigvezet az egyes lépéseken).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...208