Információk, érdekességek

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 15.

Fotó: gettyimages.com

A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 


Magány vagy egyedüllét?

2024. április 12.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.

Tyúkszem vagy szemölcs nőtt a lábamra?

2024. március 28.

A tyúkszem és a szemölcs sok esetben a megtévesztésig hasonlíthat egymásra, miközben a kialakulásuk oka és a megelőzési, kezelési lehetőségeik is különböznek egymástól.

Fotó: gettyimages.comTyúkszem – nyomás okozza

A tyúkszem ovális vagy kerek, sárgás színű, néhány milliméteres (maximum 10 mm) átmérőjű, megvastagodott szaruréteg, a közepén szarucsappal. A tyúkszem nagyon kemény, körömmel megnyomva gyakorlatilag nem lehet rajta benyomódást létrehozni. A tyúkszem mechanikai irritáció, nyomás hatására alakul ki. A szorító, ittott nyomó, szűk lábbelik a csonthoz közeli bőrterületet (jellemzően a talpon és a lábujjak felső részén) erős nyomásnak teszik ki. Ezeken a területeken a bőr, mintegy védekezési reakcióként, erőteljesen megvastagodik, és tyúkszem fejlődik ki. Minél tartósabb és kifejezettebb a nyomás, annál mélyebbre hatol a tyúkszem közepén lévő szarucsap. Ha ez az elszarusodott tüske eléri és nyomja a csonthártyát és az idegeket, az erős fájdalommal jár. A tyúkszem tehát erős járás közbeni fájdalommal járhat, minden lépést fájdalmassá téve.

Mit lehet tenni?

Először meg kell puhítani a tyúkszemet, és csak azt követően szabad eltávolítani. A megkeményedett „szem” puhítására leggyakrabban szalicilsavas tyúkszemtapaszokat vagy kenőcsöket alkalmaznak; de vannak tejsavas, triklórecet savas termékek is. Ezek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Használatuk során ügyelni kell arra, hogy a tyúkszemet puhító savak a környező, ép bőrfelületet ne marják fel. A védelem érdekében javasolt a tyúkszem környékét zsíros (vazelines) védőkenőccsel bekenni.

A „puhító savak” alternatívájaként léteznek ún. hidrokolloid-tapaszok. Ezek a – testnedvekkel áttetsző kocsonyás anyagot képző – tapaszok a tyúkszem befedése és a megfelelő nedvességtartalom biztosítása révén fejtik ki puhító hatásukat.

Gondolni kell arra is, hogy a jövőben ne alakuljon ki újra a tyúkszem!
Alkalmas kialakítású talpbetétek, a lábujjak közötti tyúkszem megelőzésére alkalmas védőgyűrűk hordása, kényelmes cipők, párnázott talpú zoknik viselése segíthet a tyúkszemek kialakulásának a kivédésében.

Szemölcs – vírusos fertőzés

A talpon kialakuló szemölcsök a talpat érő nyomás miatt nem valódi kinövések (nem kidudorodások), sokkal inkább a talp síkjával egy síkban lévő, szarusodott réteggel fedett, bőrszínű vagy barnás, a közepükön pirosas, feketés pöttyöt tartalmazó megvastagodások.

Gyakori, hogy egyszerre 2-3 vagy több szemölcs is kialakul a talpon. A talpi szemölcs vírus okozta, jóindulatú bőrképlet, amelyet a humán papillomavírusokkal (HPV) való megfertőződés vált ki.

A humán papillomavírusok könynyen okoznak fertőzést, ez kialakulhat uszodákban, strandokon, szaunákban, edzőtermekben vagy hotelekben. Egymás lábbelijének a viselése vagy fertőzött ember törölközőjének a használata is fertőzést okozhat. Egy szemmel nem látható, apró bőrsérülés már elegendő lehet ahhoz, hogy a szemölcsöt okozó vírusok bejussanak a bőrbe. Nem árt tehát a higiéniára odafigyelni, ha meg akarjuk előzni a talpi szemölcsöket!


Óráról órára - testünk és lelkünk valódi ritmusa

2024. március 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Valódi bioritmusunk függ az idősávoktól, és attól is, hogyan ébredünk, és alszunk el esténként. Cikkünkben az általánosan érvényes biológiai belső óra működését mutatjuk be. Kísérjük figyelemmel, és próbáljuk tartani magukat hozzá, közben figyelve, hogyan reagál erre testünk. Alakítsuk ki saját ritmusunkat!  

Életünk, tudjuk vagy sem, tudatos irányítás nélkül folyamatosan működik születésünktől halálunkig. Jó ha ismerjük, hogy milyen ütemben segíthetjük a működését, ha lehetőségünk van rá.

Az alábbi fölosztás nem azonos a kínai gyógyászatból ismert szervi órával, hanem egy általános megfigyelést tükröz, melyet irányadónak használhatunk saját szervezetünk megfigyeléséhez és egy sikeres külső-belső napirend kialakításához.

6 óra:  Ébredési időszak. Az anyagcserénk beindul, a testünk energiát és fehérje-építőköveket kezd gyártani.

7 óra:  Még a test nem teljesen éber, a megerőltető dolgokat kerüljük. 7 és 8 között reggelizzen, mert az emésztőrendszer nagyszerűen működik, a szénhidrátok értékes energiává alakulnak. (este zsírrá)

8 óra:   A fájdalomküszöb igen alacsony, a reggeli cigi jobban szűkíti a véredényeket. Nagyszerű óra a szexre, a testünk ontja a hormonokat.

9 óra:  A test ebben az órában igen ellenálló. Ilyenkor érdemes oltatni, nincs komplikáció, duzzanat és láz sem lép fel. A röntgensugárral is ellenállóbbak vagyunk.

10 óra: Szervezetünk a maximumon dolgozik. A rövidtávú memória most a legjobb.

11 óra:  Beszédesek vagyunk, villámgyorsan kapcsolunk minden helyzetben, teljesítményre vagyunk állva. A szív és a keringés tökéletes. Ha lehet most sportoljunk.

12 óra: A gyomor savtartalma nő, a koncentráció gyengül, az agy pihenne. Ebédeljünk még ha valami semmiséget is, és pihenjünk legalább 15 percet, így energiát termelünk a nap hátralevő részére.

13 óra:  Teljesítésünk 20% al csökkent, a belső szerveink takarékon dolgoznak, tele az epe kész a táplálék feldolgozására. Mindenképpen együnk valamit. Most vagyunk a leghajlékonyabbak

14 óra:  A vérnyomás és a hormonszint süllyed. Ilyenkor a leghatásosabb a helyi érzéstelenítés akár 30 perc is lehet, (reggel 14p este 20 p.) a fogorvost is ilyenkor érdemes beiktatni, fogyó Holdnál kedden kevésbé fáj.


Mire képes a hála?

2024. március 24.

Mire képes a hála energiája? Spirituális körökben sokat halljuk, mondjuk és alkalmazzuk. Nem véletlen, mert a hála az az energia, ami bármit képes elhozni az életedbe. De hogyan?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egy terapeuta akkor lehet hiteles, ha ő önmagán is folyamatosan dolgozik, ha egyensúlyban van és valóban azt az életet éli, amire vágyott. Ezzel sokan vagyunk így. Segítőként vagyunk jelen és közben az élet nevű kalandokkal teli játékban részesülünk mi is ugyanúgy a lehetőségekből.

Ebben a pillanatban azt mondhatom, hogy minden rendben van a világomban, így van minőségi időm a részletekbe merülni és azon dolgozni, ami éppen eljön hozzám.

Szerencsés embernek mondhatom magam, mert gyermekkorom óta ismerem a hála fogalmát. Autodidakta módon használtam sokáig, vagyis tudtam mindig köszönetet mondani. Megfigyeltem hamar, hogy van különbség a között, amikor a társadalmi elvárásoknak megfelelően illedelmességből, figyelmességből, rutinból, automatizmusból akartam hálás lenni. És a között, amikor el sem hittem, hogy velem megtörténhet az, ami éppen akkor nagydolognak számított.

Egy idő után rutinná lett nálam és beépült a terápiákba is, hogy megmutatom azoknak, akiknek ez hiányzik a rendszerükből. Nem nagy dolgokra kell gondolni, csak mondjuk egy hónapon keresztül hálanaplót írni.

Minden este papírra vetni legalább 5 dolgot, aztán mondjuk 10 dolgot, amiért köszönetet tudsz mondani. Leírni, majd amikor elolvasod magadban, mindegyik után kimondani: köszönöm, köszönöm, köszönöm!

Hihetetlen ereje van. Lehet érezni, mikor gépies a köszönet és mikor jön szívből. Óriási ereje van.
Sok magyarázat van rá, miért működik azoknál az embereknél a teremtés jobban, akik hálásak, mint akik kevésbé vagy soha.

Nekem ez tetszik a legjobban: „A hatáshoz mindig tartozik egy ellentétes irányú és egyenlő mértékű ellenhatás.” – ez Newton törvénye.

Vagyis ha a hála fogalma köré akarjuk ezt tenni, akkor ez azt jelenti: valahányszor hálát adunk, ellenhatásként mindig kapunk. Minél hálásabbak vagyunk, annál többet kapunk. Minél őszintébb, mélyebb a hála a szívünkben, annál nagyobb az, amit cserébe ellenhatásként kapunk.

Ha valakinek nehéz alkalmazni a köszönet kifejezését, természetesen meg kell nézni, miért? Mondom sokszor, hogy a fizikai síkon megvalósult eseményeket mi teremtjük, a tudatos énünkkel és a tudattalanban futó hitrendszerekkel és programokkal. Szóval, ha blokk van ezen a területen, akkor thetában kidolgozzuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...220