Információk, érdekességek

Japán: a téralakítás titkai - az egyszerűen tökéletes otthon

2020. március 30.

A legjobb komfortérzetet az adja, ha otthonunk egységes, vagyis minden helyiség összhangban van, harmonizál egymással, és mellette az egyéniségünket is tükrözi, nem csupán stílusában, de apró elemeiben is. Mit tanulhatunk Japántól?  

Japán egy misztikus ország, amely speciális harmóniáját azzal teremtette meg, hogy hosszú időn keresztül senkit sem engedtek a sziget földjére lépni. Misztikus lett azért is, mert nem csak nem jártak ott az emberek, hanem nem tudtak róla, és ezért kitaláltak dolgokat, amelyek vagy igazak voltak vagy nem, s leginkább azért, mert amikor megnyíltak Japán képzeletbeli kapui, akkor csodás birodalom tárult a nyugati emberek szeme elé.

Japán önmagában véve harmóniát mutat. Tudjuk, hogy a technika terén a legfejlettebbek, oktatásukat tekintve a legszigorúbbak, a tanulást és a munkát tekintve pedig, legszorgosabbak. Azt is, hogy művészetük csodálatos, nyelvük szimbolikus, és meseszép, fegyverkészítésük lenyűgöző, táncaik, zenéjük szívet melengető, szexuális kultúrájuk pedig, oly fejlett, hogy azt álmainkban sem gondoltuk volna.

Valahogy így jellemezhetnénk. Ennek pedig, egyik fő oka, maga a japán térrendezés, a japán belső tér, amely tiszta, ápolt, egyszerű, tudatos és szép. Mint ilyen pedig, lehetőséget ad a benne lakónak:
1. otthon érezni magát,
2. felfedezni benne személyes jegyeit,
3. idejét hasznos dolgokra fordítani.

A tárgyakból a térben kevés van viszonylag, európai szemmel, épp annyi, amennyi kell, se több, se kevesebb. A tárolásnak általában nincsenek látható nyomai, egyes helyiségekben egyáltalán nem tárolnak ruhákat. Vannak szobák, amik senki-területei, vagyis amely szobában egyetlen családtag sincs otthon, ezek a közös, és vendégfogadó terek. Minden tárgy művészien illik a térbe, a színeket tekintve a fehér, a fekete, a homok, a natúr, a beige a mandula, vagyis a természet színei köszönnek vissza, olykor a zölddel karon öltve.

Az elrendezés mindig harmonizál a természettel, a térnek köze van a környezethez, ez is egy misztikus tudás, hiszen ami nincs kapcsolatba környezetével, az elveszett, táplálhatatlan és magányos. Így tehát az ajtók és ablakok a természet legszebb részei felé esnek. Tágasak. Egyaránt árnyékolhatók, vagy feltárhatók, és a belső terek, melyekbe ezek a nyílászárók vezetnek, fényesek és tágasak. A tér egyedisége, hogy mindig van benne egy-két zug, lehetőség, hogyha intimszférát kell alakítani, oda be lehessen vackolni.


Óraátállításról, alvásról otthoni karanténban

2020. március 29.

Fotó: 123rf.com

Március 29-én  hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat. Az óraátállítás kérdése a korábbi uniós határozatnak megfelelően nemzeti hatáskörbe került, vagyis a tagállamokra utalta annak eldöntését, hogy téli vagy nyári legyen a végleges időzóna az európai országokban. A járványhelyzet azonban módosíthatja a döntési időpontot, ami biztos: többoldalú egyeztetésre lesz szükség ahhoz, hogy az országok kialakíthassák a mindenki számára elfogadható megoldást. Addig is állítgatunk: vagyis a hétvégétől a téli időszámításhoz képest egy órával kevesebbet alhatunk.

A Magyar Alvás Szövetség az óraátállítás kapcsán felhívja a figyelmet: a napi életritmus, az éjszakai pihenés kiemelt fontosságú, az alvás jelentős szerepet játszik a szervezet ellenálló képességének a fenntartásában és erősítésében. Bár sokak számára lehetőség adódik korábbi alvás adósságok pótlására, a cirkadián ritmushoz igazodás, azaz a nappalok és éjszakák változásaihoz történő alkalmazkodás ütemét a rendkívüli helyzetben sem szabad megbontani. 

Az éjszakai pihenés a szervezet számára nélkülözhetetlen. A folyamatos otthoni jelenlét során is vigyünk rendszert az alvási szokásainkba, feküdjünk és keljünk ugyanabban az időben! Végezzünk rendszeres testmozgást, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt!  Előtte négy órával ne igyunk koffein tartalmú italokat és ne együnk nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket, ne fogyasszunk túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozzunk! Ügyeljünk a hálószoba folyamatos szellőzésére!

A fekhely legyen kényelmes, próbáljunk meg kizárni minden zajhatást, és gondoskodjunk a szoba megfelelő sötétítéséről! Figyeljünk hálótársunk, gyermekeink  alvására is! Az Alvásszövetség szakértői készen állnak, hogy segítséget nyújtsanak: Magyar Alvás Szövetség  www.napialvas.hu ;  gngy@gngy.eu ; t.: 06 30 9 30 41 24

Téli vagy nyári?  Mit mond a tudomány?

Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Sok évezred év óta élünk olyan időbeosztás szerint, amelyben a tevékeny óráink súlypontja a természetes fénnyel szinkronizált, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább. Ez az álláspont a Magyar Alvás Szövetség véleményét összegzi:

“Az óraátállításnak az Európai Unióban és világszerte több mint 60 országban alkalmazott, gazdasági ágazatra gyakorolt hatása ismert és meggyőző. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően azonban a Magyar Alvás Szövetség az egészségtudományoknak azokkal az irányzataival ért egyet, amelyek szerint a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) alkalmas az emberi bioritmus megzavarására. Ez szabályozza azokat a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, rövidtávon azonban okozhat kellemetlenségeket. Ugyanakkor egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a rendszeres túl korai ébredés vagy a késő esti napfény, bármilyen csalóka legyen is ez utóbbi, negatívan befolyásolják a közérzetet, a szellemi frissességet, az iskolai teljesítményeket, sőt esetenként a gazdasági teljesítményt is.”


Egyedül csináljuk, mégis enyhíti a magányt - mi az?

2020. március 29.

Ha valaki egyedül él, nagyobb az esélye bizonyos egészségügyi problémák kialakulására. A meditáció viszont remekül enyhíti a magány érzését, még akkor is, ha nem csoportban, hanem egyedül végezzük.  

Azok az idős emberek, akik magánytól szenvednek, nagyobb mértékben vannak kitéve komoly betegségeknek, így szívproblémáknak és az Alzheimer-kórnak. Nagy az esélyük arra, hogy előbb elragadja őket a halál.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói rájöttek: az éber meditációs technikák megtanítása hatékony a magány és az elszigeteltség-érzés csökkentésében és ezzel egyidejűleg nő a képesség a betegségekkel szembeni harcra is.

J. David Creswell tanulmányvezető elmondta: „Mindig azt tanácsoljuk az embereknek, hagyják abba a dohányzást  egészségük megőrzése érdekében, de ritkán gondolunk bele a magány romboló hatásaiba. Márpedig a magány az egészségügyi problémák és a halál legnagyobb rizikófaktorának számít az idős embereknél. Kutatásunk azt sugallja, hogy az éber meditációs tréning ígéretes módszer az idősek egészségének javításában.”

A 2500 éves módszer, melynek keletkezése egészen a spirituális vezető, Buddha időszakába nyúlik vissza, a jelenre, a most megélt pillanatra koncentrál.
A Brain, Behavior and Immunity szaklapban publikált tanulmány arra is rámutat, hogy a meditáció csökkenti a gyulladások szintjét, mely köztudottan számos betegség kifejlődését és előrehaladását okozza.

A tanulmányban 40 egészséges, 55 és 85 év közötti felnőtt vett részt. Valamennyien érdeklődtek az éber meditáció iránt. Magányosság-érzésüket a tanulmány kezdetén és végén is értékelniük kellett. A kutatók vérmintákat is gyűjtöttek. Véletlenszerűen osztották szét a résztvevőket: ki vegyen részt az nyolchetes éber meditációs stressz csökkentési programban (Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR) és ki ne kapjon kezelést.

A program hetente 2 órás találkozókat foglalt magába, melyen a résztvevők megtanulták a test tudatosításának technikáit, így az érzetek és a légzés tudatosítását, és annak megértését, hogyan alkalmazzák ezeket mindennapjaikban, érzelmeikkel kapcsolatosan. Arra kérték őket, minden nap gyakorolják ezeket otthon is, 30 percben – valamint vegyenek részt egész napos elvonuláson.


Töltsd hasznosan a karanténidőt! - Tavaszi ruhatárrendezés

2020. március 27.

A tavaszi ruhatárrendezés nem pusztán a meglévő ruháink átválogatása, hanem egy lelki újjászületés, melynek során megszabadulunk mindattól, ami már nem szolgálja a javunkat, és teret engedünk valami újnak. Íme, néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan szelektáljunk!  

Nagyon nagy különbség van a “megvettem, mert olyan szép, majd jó lesz valamire” vagy az “imádom magamon” ruhák között.

Mi a különbség a kettő között?

Az első esetben tipikusan a ruha szépségét és különlegességét visszük haza, csodálattal adózva tekintünk rá, mint valami műtárgyra.

A második esetben viszont sikerül egy olyan kincset találni, mely boldoggá tesz mindig, akárhányszor csak felvesszük.

Aki vett már részt nálam stílustanácsadáson, pontosan tudja mi módon kerül be helytelenül az egyik, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a helyesen választott ruhák száma gyarapodjon a ruhásszekrényben.

Mivel jelenleg egy olyan helyzet alakult ki a világban, ahol a lakásainkat elhagyni nem igazán célszerű, mégis sokan szeretnénk kihasználni a lehetőséget egy jó kis ruhatárrendezésre is, álljon itt néhány tipp, hogy miként tehetjük ezt meg hatékonyan.

Hogyan kezdjünk hozzá?

1. Szedjünk ki mindent a szekrényből. Teljesen. Így kénytelen vagyunk minden egyes darabbal külön foglalkozni. Nem maradnak benne évek óta túlélő darabok.

2. Válogassuk szét a ruhákat színek szerint. Ennek segítségével látni fogjuk milyen árnyalatok vannak túlsúlyban és melyek azok, amelyek esetleg hiányoznak. Mindenkinek minden szín jól áll, csak a megfelelő árnyalatban.

3. Takarítsuk ki a szekrényt. Legyen kellemes illata. Polcai legyenek tiszták, ahova csak és kizárólag már a válogatott és értékes darabok kerülhetnek vissza.


Gyakran ismételt kérdések a házi karanténnal kapcsolatban

2020. március 20.

A szabály az, hogy bármely tünetmentes személy, aki az új koronavírust tekintve valószínűsített vagy megerősített beteggel a tünetek fennállása idején, valamint a tünetek kialakulását megelőző két napban szoros kapcsolatban volt, karanténba (hivatalosan: járványügyi megfigyelésre) kerül. Azok is, akik COVID-19 fertőzött beteggel alkalomszerű kapcsolatba kerültek. Mit jelent ez a gyakorlatban?  

Mi is pontosan a járványügyi megfigyelés?

Azon tünetmentes személyeket szeparálja és korlátozza mozgásukat, akiknél felmerül a fertőzés lehetősége – a megfigyelés célja a fenti fertőzés továbbadásának megelőzése mellett, hogy kiderüljön, történt-e valós fertőződés, a megfigyelt beteggé válik-e. (Az elkülönítés ettől abban különbözik, hogy ott már a fertőző betegségben szenvedő betegeket különítik el az egészségesektől.)

A COVID-19 vírus esetében a járványügyi megfigyelés történhet a kijelölt egészségügyi intézményben, vagy az érintett személy otthonában (házi karantén). Kérdések főleg az utóbbival kapcsolatban merülnek fel, hiszen ez esetben sok múlik a fegyelmezettségen, miközben úgymond magunkra vagyunk utalva.

Fogadhat-e látogatót a járványügyi megfigyelés alá vont személy?

Nem.

Elhagyhatja-e a számára kijelölt helyet a járványügyi megfigyelés alá vont személy?

Nem.

Köteles vagyok magamat alávetni a járványügyi megfigyelésnek?

Igen, akinél a járványügyi megfigyelést a területileg illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya elrendelte, a járványügyi megfigyelésnek köteles magát alávetni.

Mennyi ideig tart járványügyi megfigyelés?

A COVID-19 vírus lappangási ideje 2-12 nap, elővigyázatosságból a járványügyi megfigyelés 14 napig (2 hétig) tart. Amennyiben ezen időszak alatt a koronavírus fertőzés tünetei jelentkeznek, a járványügyi megfigyelést elkülönítés válthatja fel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...378