Információk, érdekességek

Tőrösdarazsak - ne féljünk tőlük, ne üldözzük őket!

2023. június 01.

Fotó: Halmos GergőMájustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!  

Ártalmatlanságuk miatt a Magyarországon élő féltucatnyi faj irtása felesleges, ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft, elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is. A tudatlanság sajnos évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik le a tőrösdarazsakat. 

A rovarcsalád hazai képviselői túlnyomórészt termetesek és látványos megjelenésűek, az óriás tőrösdarázs, melynek nősténye közel öt centiméteres, egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is. Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal.

A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.


Bagolydivat és feng shui

2023. május 31.

Apró bagolyfigurákat elhelyezni a "bölcsesség" területen régi feng shui hagyomány, de nem csak itt lehetnek hasznunkra. Mind a kilenc életterületen szerepet kaphatnak, sőt, ruhán, cipőn, táskán és lakberendezésben egyaránt menő a bagoly.  

A bagoly, mint jelkép – a görög Pallas Athene istennő „kedvence”, a bölcsesség, egyúttal a női princípium, tehát a női bölcsesség jelképe is. A bagoly – különösen a kuvik – halálmadárként híresült el, mivel éjszakai életet él és gyakran fészkelt a sok kis rágcsálónak otthont adó, békés, csöndes temetők környékén. A világ számos helyén kultikus állatként tisztelik, gyakran gyógyító erőt, különleges uralmat tulajdonítanak neki. (Gondoljunk csak mindannyiunk régi kedvencére, Dr. Bubóra.) Harry Potter madara is egy bagoly – a titokzatos éjjeli hírvivő, aki a bölcsességet szállítja a mágikus égen. A heraldikában az ülő, szemből ábrázolt bagoly a tudós foglalkozású családok címerállataként vált ismertté.

Bagoly a feng shuiban
Korábban a feng shui kizárólag a bölcsesség sarokba utalta a baglyot, ám ma nagy divatja van a tudás megszerzésének, a bölcsesség keresésének. Így aztán ha más életterületünket is szeretnénk kissé „bölcsebbé tenni”, nincs más teendőnk, mint dobjunk be pár baglyot az adott területre.

Bagoly a szerelemsarokban
A páros baglyok valók a szerelem sarokba. Ha arra vágyódunk, hogy párkapcsolatunkban ne pusztán a szexualitás, hanem a bölcsesség, a beérkezett tudás legyen a fontos, akkor keressünk efféle bagoly-duókat. A kis gyertyapár a bölcsességet és a meleget is behozza a szerelmi életünkbe, a kis páros szív pedig összehoz bennünket.


Miben más a mammográfia és az emlő MR?

2023. május 30.

Az emlőrák a 40 év feletti nők körében egyike a leggyakoribb daganatos megbetegedéseknek. Az időben történő diagnózis kiemelten fontos a sikeres gyógykezelés szempontjából, ezért rendszeres szűrővizsgálatokra van szükség. A mammográfia és az emlő MR kulcsszerepet játszanak az emlőrák megelőzésében és időben történő felismerésében.  

Képek forrása: FreepikMammográfia: az emlőrák korai felismerésének kulcsa

A mammográfia egy diagnosztikai vizsgálat, ami az emlőket röntgensugárral vizsgálja, lehetővé téve az emlőben esetlegesen található elváltozások, például csomók, ciszták felfedezését. A mammográfia fontos szerepet játszik az emlőrák korai felismerésében, mivel képes kimutatni olyan kis elváltozásokat is, amelyek kézzel nem tapinthatók.

Az emlőrák korai felismerése érdekében a mammográfia rendszeres fizikális vizsgálatokkal együtt javasolt. Ez az eljárás a legjobb módszer az emlőrák okozta halálozás kockázatának csökkentésére. A mammográfia segíthet eldönteni, hogy a mellben lévő elváltozás további vizsgálatot igényel-e, és képes kimutatni azokat a kis csomókat is, amelyek kézzel nem tapinthatók. Az Európai Unióban, beleértve Magyarországot is, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján a 35-65 éves nőknek kétévente (de ajánlott az éves szűrés) kell részt venniük mammográfiás szűrővizsgálaton, 65 éves kor után pedig évente. Ha a családban előfordult emlőrák, az orvos javaslatára korábban is el kell kezdeni a szűrővizsgálatokat, és azokat gyakrabban kell végezni.

Emlő MR: kinek és miért érdemes igénybe venni?

Az emlő MR (mágneses rezonancia) vizsgálat egy másik képalkotó eljárás, ami részletes képeket készít az emlőkről mágneses mező és rádióhullámok segítségével. Ez a vizsgálat egyfajta kiegészítő lehetőséget nyújt a mammográfiához, különösen akkor, ha további információkra van szükség a mellben található elváltozásokról, vagy ha a páciensnek magasabb kockázata van az emlőrák kialakulására. Az emlő MR vizsgálatot általában kontrasztanyag alkalmazásával végzik, és az eredmények részletes információkat nyújtanak az emlők szerkezetéről és esetleges elváltozásairól.


Kapu a középpontba: a mandala

2023. május 29.

A legtöbb ember tudatában a mandala a mai napig szorosan a Kelethez kapcsolódik. Ez viszont nem jelent kizárólagosságot, ahogy a gótika rózsaablakai tanúsítják, tehát nem kéne azt kizárólag kelet sajátjának tekinteni, hiszen a mandalák minden kultúra eredeténél, minden ember gyökereiben ott vannak. A miénk.  

Ahogy Rüdiger Dahlke mondta: "A mandala mozgás, az élet kereke, az univerzum leképezése, mindig egy középpontból indul ki, kifelé törekszik, s a sokféleségből egyidejűleg halad egy Közép Pont felé. Ezt az alapmintát minden ember felismeri, mert magában hordja."                                

A "mandala" szó a szanszkritból ered, tehát keleti eredetű (ha az ember eltekint attól, hogy a brahmanista hagyomány esetleg druida /Ram/ eredetre vezethető vissza). A legtöbb ember tudatában a mandaláka mai napig szorosan a Kelethez kapcsolódik. Ez viszont nem jelent kizárólagosságot, ahogy a gótika rózsaablakai tanúsítják, tehát nem kéne azt kizárólag kelet sajátjának tekinteni, hiszen a mandalák minden kultúra eredeténél, minden ember gyökereiben ott vannak. A mienk. Ahogy Rüdiger Dahlke mondta: „A mandala mozgás, az élet kereke, az univerzum leképezése, mindig egy középpontból indul ki, kifelé törekszik, s a sokféleségből egyidejűleg halad egy Közép Pont felé. Ezt az alapmintát minden ember felismeri, mert magában hordja.

A szó jelentése kör, kapcsolat, közösség, az őt készítő nő vagy férfi szimbóluma a világban. A tibeti mandala a kozmosz és az ember jelképköre, az elmélyülés eszköze, a világ rendjének és törvényszerűségeinek a kifejezője. A meditáló számára egyfelől az éberség, másfelől az áhítat és az odaadás védőköre. A mandala jelképezi azt, hogy az áldozattevő szimbólikusan felajánlja saját magát és a világot a rajta levő lényekkel együtt az adott istenségnek, aki nem más, mint Buddha egy aspektusa. Ha egy mandalát feláldozunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy annak igazi lényegét egyáltalán nem lehet elpusztítani. Mi csupán a materializált - és ezáltal megmerevített - formájától tudjuk megszabadítani és visszajuttatni oda, ahonnan jött. Ugyanezt a gondolatmenetet követik a navajo indiánok, amikor homokmandaláikat a rituális szertartás után átengedik az enyészetnek. Az igazi forma, elképzeléseik szerint, már rég egyesült az illető emberrel, állattal vagy istennel.


Az egészséges párkapcsolat titka - 3 tipp, amivel megőrizhetjük a szerelmet

2023. május 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egy párkapcsolat menedzselése mindkét fél számára nagy feladat, ami gyakran nehéznek tűnik, hosszú távon azonban mindenkinek megéri. De vajon a szerelem örökké tart? És mi az egészséges párkapcsolat titka? A következő 3 tipp segítségével könnyebb lesz eligazodni a szív kifürkészhetetlen útjain és megtalálni a harmóniát a párkapcsolatban!  

Kalandra fel! – Minőségi időtöltés

Az első és egyik legfontosabb módszer, amivel megőrizhetjük a párkapcsolati egyensúlyt, hogy elegendő minőségi időt töltünk egymással. Minél régebb óta tart egy kapcsolat, annál inkább bevésődnek a közös rutinok, ami komfortossá teszi az együttlétet. Azonban a kényelem és a biztonság nem mindig elegendő, ezért fontos, hogy szenteljünk időt a közös kalandoknak is!

A minőségi időtöltés mindenki számára mást jelent: vannak párok, akik utazni vagy kirándulni szeretnek, míg másoknak a klasszikus „mozi és étterem” típusú randik jelentik a tökéletes kikapcsolódást. Keressétek meg, hogy számotokra mi az ideális minőségi időtöltés és vezessétek be az életetekbe! 

Figyeljünk egymásra! – Párkapcsolati tanácsadás

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek és terheltebb időszakok. Sajnos ez egyre gyakrabban vezet váláshoz vagy szakításhoz, pedig a probléma sokszor megoldható lenne. Az ilyen esetekben a hiba legtöbbször a kommunikációs hiányosságokban keresendő. Ezekben a helyzetekben a párkapcsolati tanácsadás jó megoldás lehet.

Ahhoz, hogy képesek legyünk meghallani, meghallgatni és megérteni egymást, fontos, hogy elegendő munkát fektessünk a kapcsolatba és megtanuljunk egymás nyelvén kommunikálni. A párkapcsolati tanácsadás azért hatékony módszer, mert így a közös „nyelvtanulás” szakmai segítséggel, biztonságos és segítő környezetben történik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...431