Információk, érdekességek

Körömgomba: több, mint esztétikai hiba

2021. július 24.

Fotó: 123rf.com

Noha a körömgomba jelentette probléma évszaktól függetlenül, hosszú időn keresztül fennállhat, a panaszok elsősorban nyáron válnak zavaróvá, amikor a könnyű lábbelikből kilátszanak a megvastagodott, megsárgult, törmelékessé vált állagú körmök.

Sárgás-feketés, vastag, málló, letörő körmök

A kéz- vagy lábujjak körmein egyaránt kialakulhat gombásodás, de a panaszok sokkal gyakrabban fordulnak elő a lábujjak körmein. Vizsgálatok alapján a körömgombától szenvedő betegek mintegy fele fájdalmat, kellemetlen érzést tapasztal. A körömgomba (latinul onychomycosis) körülbelül minden 10. embert érinthet.

A lábkörmök az évek múlásával hajlamosak megvastagodni, de ha a köröm színe megváltozik, és sárga, sötétzöldes vagy fekete színű lesz, annak gomba is lehet az oka. Emellett a körömgomba esetén az érintett köröm körül lévő rész érintésre vagy nyomásra fájdalmas lehet, a köröm egyes részei letörhetnek, leeshetnek, és a körömágy körüli bőr kipirosodhat és viszkethet.

A körömgomba és a lábfej bőrének gombásodása együtt járhat

Sajnos a körömgomba-fertőzés könnyen elkapható. Nyilvános edzőteremben, sportlétesítményekben, uszodákban, strandokon, közös zuhanyozókban, egymás cipőjét, papucsát vagy körömápoló készletét használva bárki megfertőződhet. Időskorban, cukorbetegeknél, keringési problémával küzdő betegeknél, antibiotikumot tartósan szedőknél a betegség előfordulásának a kockázata az átlagosnál magasabb.

A körömgombáért felelős gomba ugyanaz, mint a láb bőrét fertőző gomba, amely bőrviszketést, égő érzést idéz elő a lábujjak között, illetve a talppárnákon. Nem véletlen, hogy a körömgomba az esetek több mint felében együtt járhat a láb bőrének gombás fertőzésével. Ha valakinek a lábfej bőrén gombásodása van, érdemes minél hamarabb kezelnie, hogy az ne terjedjen rá a körmökre, és fordítva.

A körömgomba nem gyógyul magától

Leszögezendő, hogy a körömgomba magától nem múlik el. Így tehát a tipikus tünetek esetén cselekedni kell, mégpedig minél hamarabb, megakadályozva azt, hogy a gombás fertőzés a köröm mélyebb régióiba, esetleg a többi körömre is átterjedjen, és a későbbiekben még nehezebben lehessen megszabadulni tőle.


Fartáji fájdalom kínozza? Nem csak sérv okozhatja!

2021. július 14.

Az ülőmunkát végzőknél gyakori panasz az egy oldali fartáji- és az onnan kisugárzó lábfájdalom. Emiatt gyakran nem is nehezednek teljesen az adott oldalukra, ami egy idő után további mozgásszervi problémákat okozhat. Éppen ezért érdemes idejében utánajárni a problémának és kezeltetni azt. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a panasz gyakori kiváltó okát ismerteti.

Fotó: gettyimages.comPiriformis szindróma

A körtéhez hasonlító piriformis izom a csípő kifelé fordításában vesz részt és a keresztcsontot köti össze a tomporcsúccsal.  Mivel alatta fut az ülőideg, így amennyiben az izom nyomása alá kerül, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár, mely gyakran mind a combba, mint a lábszárba kisugározhat. 

Okai közt leggyakrabban valamilyen trauma, gyulladás, rossz tartás, veleszületett rendellenesség áll (pl. más hosszúságú alsó végtagok), melynek hatására az izom megfeszül, görcsbe kerül, majd az idő folyamán megrövidül.  Mindezeken kívül az ülőmunka is kiválthatja az állapotot, ugyanis ekkor a csípőízület huzamosabb ideig ugyanabba az abnormális pozícióban van, aminek hatására a medence körüli izmok megfeszülnek- ez pedig hatással van a piriformis izomra is.

Tünetek

  • fartáji  fájdalom
  • farból kisugárzó lábfájdalom, zsibbadás (rendszerint egyoldali)
  • üléskor a fájdalom fokozódik

A tünetek alapján gyakran összekeverik a porckorongsérvvel, ellenben jelentős különbség, hogy a piriformis szindrómánál nincs derékfájdalom. Ennek ellenére természetesen képalkotó vizsgálattal lehet megbizonyosodni a pontos diagnózisról – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Van megoldás a fájdalomra

Bár az otthoni gyógymódok és az izom nyújtása jó ötletnek tűnhet, ám ha gyulladás is van a környéken, akkor ez csak tovább ronthatja az állapotot. Éppen ezért érdemes segítséget kérni, hiszen az elsődleges feladat a gyulladás megszűntetése. Ebben remek megoldást kínál az aktív fájdalomcsillapítás, hiszen az alapját képező injekciós-infiltratív technikával a gyulladásért felelős anyagot a keringésfokozás miatt gyorsan eltávoznak. Eztán gyógytorna segítségével izomlazítás szükséges, melyet ki lehet egészíteni lazító, fájdalomcsillapító alternatív kezelésekkel is (pl. guna terápia, akupunktúra).


Scleroderma

2021. július 08.

Fotó: unsplash.com

A scleroderma egy ritka betegség, amely alapvetően befolyásolja az érintettek életét, megnehezítve a legalapvetőbb tevékenységeket is. A sclerodermával élők problémáira, az életminőségük javításának lehetőségeire hívja fel a figyelmet a Scleroderma Világnap, amelyet minden év június 29-én tartanak világszerte.

Begombolni egy ruhát, kinyitni egy ásványvizes palackot, felemelni a földről egy leesett tollat – nehéz lenne ezeknél mindennapibb cselekedeteket felsorolni. Azonban van egy olyan ritka betegség, amely ezeket is komoly kihívássá teszi, és azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, az ilyen apró dolgokhoz is külső segítségre van szükségük – vagy különleges trükköket kell alkalmazniuk, hogy egyedül is elvégezhessék azokat az egyszerű dolgokat maguk körül, amelyek az egészséges társaiknak fel sem tűnnek. De mi is ez a betegség, és miért okoz ilyen nehézségeket az érintetteknek?

A sclerodermáról

A betegség szó szerint „kemény bőrt” jelent, azonban messze többről van szó, mint a bőr megkeményedéséről: a betegség a szervezet kötőszöveteit támadja meg. A kötőszövetek tartják össze a testünket, ezek támasztják, kapcsolják össze és választják el a testünk egyes részeit. A scleroderma gyakran okoz ízületi- és izomproblémákat is. A tünetek jelentkezhetnek a nagyízületekben (térdben, könyökben, csípőben) és kisízületekben, így az ujjakban is, ami gátolja ezek szabad mozgatását. Ez odáig vezethet, hogy a sclerodermával élők számára már a tárgyak megfogása és megtartása is gondot okozhat4

A betegségben érintettek számát világszerte 2,5 millióra becsülik. A legtöbb esetben az életük aktív időszakában lévő, 25-55 év közötti nőknél jelentkezik ez az igen ritka betegség1,2. Kialakulásának okát nem ismerjük, és jelenleg gyógymód sincs rá, jóllehet már vannak olyan terápiák, amelyekkel sikeresen lehet lassítani a betegség előrehaladását.


Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás?

2021. július 05.

Fotó: 123rf.com

A klimax tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a kellemetlen panaszokon, ám nem árt figyelembe venni azt is, hogy csakúgy, mint a fogamzásgátló tablettáknál, ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet.

Klimax és a hormonok

A menopauza 45-50 éves kor körülire tehető, és a menstruáció tartós megszűnésével jár. A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy most már végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságát és termékenységét, másrészt kellemetlen tünetek sorozata lép fel. Ilyenkor ugyanis szinte teljesen megkeserítik az ember életét a folytonos hőhullámok, a szapora szívdobogás, a fokozott izzadás és a gyakori fejfájások.

Mindez a hormonok kegyetlen játékának tudhatók be, hiszen a kamaszkor mellett a klimax idején következnek be hormonális változások. Először a peteérésért és a magzat beágyazódásáért felelős progeszteron mennyisége csökken, melynek hatására eleinte ösztrogéndominancia lép fel. Ekkor még általában nem jelentkeznek különösebb tünetek, ám később, amikor az ösztrogén szintje is leapad, megkezdődnek a gyakori rosszullétek és hangulatingadozások.
Éppen ezért fordulnak sokan úgynevezett klimax ambulanciákra, ahol bevált kezelési módszer a hormonpótlás, mellyel lényegesen enyhíthetőek a zavaró tünetek.


Ezek a betegségek jelenthetnek problémát 40 fölött

2021. június 20.

Amíg az ember 20 éves, azt gondolja, hogy örökké fiatal marad. Aztán eljön a 30 és kezd szembesülni azzal, hogy a bőre már nem termel elég kollagént, hogy tovább tart leadni 1-2 kilót, hogy nehezebben piheni ki a bulikat, vagy épp fáj a dereka és a nyaka az irodai munkától. 40 éves korunkra pedig sajnos előjöhet pár olyan betegség is, amivel korábban nem találkoztunk.  

Miért bűvös szám a 40?

Valójában nem az. Mindenkinél egyedi genetikai meghatározottság, hogy mikor kezd ráncosodni, őszülni, mikor lassul be egy kicsit az anyagcseréje. És persze rengeteg múlik az életmódon, ezt mindenki és mindenhol hangsúlyozza.
  1. Táplálkozz okosan!
  2. Hidratálj megfelelően!
  3. Mozogj valamit rendszeresen!
  4. Kerüld a negatív stresszt!
Tényleg az itt felsoroltak kulcsfontosságúak abban, hogy az örökletes adottságaink mikor és miként fognak előjönni. A testünk folyton változik, a kollagén termelés például már a 25-öt meghaladva csökkenni kezd. Az őszülés van, akinél 25 van, akinél 45 évesen kezd jelentkezni. És ezek csak a külsőségek. 
 
A bűvös szám tehát van, akinél 30, van akinél 50, de az is lényeges szempont, pszichésen ezt hogyan éljük meg. Sokan afféle életközepi válságnak élik meg a 40-et, amikor átértékelik, mit tettek le eddig az asztalra, jó helyen tartanak-e, megfelelő-e a párkapcsolatuk, megvalósították-e az álmaikat. A válasz pedig gyakran nem kielégítő. Azonban sosincs késő változtatni és valami újba, hasznosba fogni, maradandót alkotni, felfedezni egy másik, eddig ismeretlen oldalunkat vagy kvalitásunkat!
Ha valaki lelkileg rendben van, egész másként szemléli a világot, az idő múlását, a változásokat, és higgyük el, jobban is néz ki! Igaz ez a férfiakra és a nőkre is. Egy önazonos, magát szerető ember minden életszakaszában sugárzik.
 
A helyes étrend, az elhízás és tunyaság elkerülése nem azért életbevágó, hogy jól nézzünk ki, hanem azért, hogy elkerüljük a civilizációs ártalmak okozta betegségeket.

Milyen civilizációs betegségek jöhetnek 40 környékén?

Persze a legnagyobb igyekezetünk ellenére is szembesülhetünk problémákkal 40 után, mert tény, hogy az anyagcsere lassul, a regenerációs folyamatok lassulnak, az immunrendszernek több muníció kell, hogy távol tartsa a betolakodókat, és így tovább. De ha odafigyelnük magunkra, rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, akkor sok probléma megelőzhető és kivédhető, illetve az idejében felfedezett betegségek sokkal eredményesebben kezelhetőek!

Kötelezően ajánlott lenne 35 év felett mindenkinek az éves vérvétel (labor és vizeletvizsgálat), a mellkasröntgen, az EKG, a fogak állapotának felmérése és a fogkő eltávolíttatása, a szemvizsgálat, férfiaknak az urológia, nőknek a mammográfia és a nőgyógyászati szűrés.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...189