Információk, érdekességek

Nem csak a napsütés miatt lehetnek piros erek az orrán

2022. június 30.

Fotó: gettyimages.com

Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet.  Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A rozácea tünete is lehet a kipirosodott orr

A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő elpattant vagy kitágult erek, a pókháló erek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek. Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon helyezkednek el, de bármelyik testrészen kialakulhatnak. Ilyen okai lehetnek a kitágult, piros erek megjelenésének:

Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.
Genetikai hajlam: akinek már a családjában is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.
Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet.
Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.
Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
Rozácea: ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér – eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén. 

Belsőleges és külsőleges kezelés is segíthet

Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani. Sok esetben beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézer terápia. 


Fáj a térdem, mit tegyek ellene?

2022. június 15.

Szilárd, bonyolult felépítése ellenére, amelynek egy életen át el kell viselnie ütéseket, ütődéseket, egyéb erőbehatásokat, a térdízület törékennyé válhat, és fájdalmat okozhat. Az ilyen típusú problémák megelőzése és enyhítése érdekében elengedhetetlen az izmok erősítésére és lazítására irányuló, rendszeres fizikai aktivitás. 

Fotó: 123rf.comKülönböző okokból, pl. ficam következtében vagy reumás betegség tüneteként a térdfájdalom lehet egyszerű kellemetlen érzés ébredéskor, de egész napon át tartó, a mozgást nehezítő fájdalommá is válhat. De mindenképpen tennünk kell ellene, jól megválasztott mozgásformák rendszeres gyakorlásával, adott esetben borogatással, hogy enyhítsünk a fájdalmon, vagy még jobb, ha megelőzzük annak kialakulását. 

A térd az emberi test leginkább igénybe vett ízülete

A térd értékes ízületünk, és minden életkorban fontos törődnünk vele, hogy még hosszú évekig jól működhessen, miközben elkerüljük az azzal kapcsolatos fájdalmakat. Ez az erős és stabil ízület képes ellenállni pl. a futás, ugrás és csavarodás által okozott szélsőséges erőknek is. Amellett minden lépésnél a testsúlyunk ötszörösének-nyolcszorosának kitett, így ez testünk leginkább igénybe vett ízülete.

Úgy „tervezték”, hogy egy életen át több milliárd lépést kibírjon, a térd azonban gyengülhet az ízületi kopás következtében. Mit tehetünk az ilyen típusú fájdalom elkerülése és megszüntetése érdekében? Bár nem minden térdproblémát lehet megelőzni, de számos funkció javítható erő- és hajlékonyságfokozó edzéssel. Mivel az ízületet körülvevő izmok lengéscsillapító (terhelés elosztó) szerepet töltenek be, minél erősebbek, annál jobban tehermentesíthetik a csípőt és a térdeket.

Mozgassuk a térdet reggel a fájdalom enyhítésére 

Reggelente a térdünk gyakran merev, duzzadt és fájdalmas? (Ami a gyulladás jele). Ilyen esetekben segítenünk kell térdünknek „felébredni”: az ágy szélén ülve lassú mozdulatokkal masszírozzuk a térdkalács mindkét oldalán, majd kb. tízszer, óvatosan húzzuk vissza a térdet a mellkas felé. Ezek a mozgások segítenek csökkenteni az ödémával járó fájdalmat. Felkelés után ugyanezeket a gyakorlatokat pl. a zuhany alatt is elvégezhetjük a víz jótékony hatása csillapítja a fájdalmat, elősegíti az izmok és ízületek „felébredését”, a mobilitást.

Kombináljuk a hideg borogatást és az agyagborogatást a fájdalom ellen

Az ilyen módszerek hatékonysága átmeneti, de számos előnnyel jár. A hideg a fájdalmas térd szövetségese, és különösen ajánlott az ízületi porckopás (osteoarthritis) gyulladásos fellángolásának csökkentésére. Kb. 20 percig hagyjuk a térden a jégzselé párnát vagy egy ruhába csomagolt jégkockát. Alkalmazzuk újra 4 óránként a fájdalom enyhítésére.

A hideg borogatás váltakozva a zöld agyagborogatással szintén hatásos lehet. E módzser gyulladáscsökkentő tulajdonsága segít az ödéma elleni küzdelemben. Használhatunk drogériákban kapható agyagpasztát, vagy keverjük össze az agyagport vízzel, és kenjük be vastag rétegben a térdet, mielőtt fóliával becsomagoljuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne túl szorosan tekerjük rá a fóliát)..Hagyjuk hatni kb. 1 órán át, majd öblítsük le a térdünket.

Jó tudni: A hidegre vagy melegre való hajlam egyéni. Próbáljuk ki mindkettőt, hogy megtudjuk, melyik enyhíti jobban a fájdalmat. A meleg (mikrohullámú sütőben melegítendő párnák vagy száraz melegvizes palackok segítségével) általában enyhíti pl. az izom-összehúzódásokat, vagy felkészíti a térdet a fizikai aktivitás gyakorlására.

Hogyan enyhíthető a térdfájdalom edzés útján?

Városi vagy szobabicikli tekerése, északi gyaloglás, úszás… A fizikai aktivitás gyakorlása elengedhetetlen a térdízületi fájdalmak csökkentéséhez és a térdízületi mobilitás javításához.

Egyes szakemberek szerint pl. az álló kerékpáros edzés a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjük erősíteni a test alsó végtagjait. Ezzel az eszközzel különösen a térd és a csípő mobilitásán dolgozhatunk. Kombinálhatjuk ezt a tevékenységet erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokkal, amelyek célja több izomcsoport egyidejű erősítése, valamint segíthet a térd stimulálásában és az állandó térdfájdalmak megelőzésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a térdünk állapotához igazodó gyakorlatokat válasszunk, és mielőtt elkezdenénk, vagy kétségeink lennének, forduljunk orvoshoz. Hetente legalább 3 alkalommal tanácsos ily módon edzeni, de ha naponta módunkban áll, ne mulasszuk el.


Mitől gyulladt a szemem?

2022. június 09.

Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta - egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit. A fertőzést nem könnyű kivédeni, de a kezelése ma már meglehetősen hatékony.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A részletekről dr. Tóth Eszter, szemészorvos beszélt. 

Mi válthatja ki?

A szem fehér részét, az ínhártyát borító átlátszó, vékony nyálkahártyaréteg a kötőhártya, amely még a szemhéjak belső, szem felőli részét is fedi. Elsődleges szerepe a szem kiszáradásának megelőzésében van, amelyet nyáktermelő sejtjei biztosítanak, de a szem mechanikai védelméhez is hozzájárul.

Igen érzékeny területről van szó, így ritka az az ember, aki élete során néhányszor ne találkozna a kötőhártya-gyulladás (conjuctivitis) kellemetlenségeivel. A gyulladás megjelenhet mindkét szemen, de érintheti csak az egyiket is, és több dolog is kiválthatja:

  • Huzat
  • Idegen anyag szembekerülése (ez különösen poros munkahelyeken fenyeget, ahol például mésszel, homokkal, fűrészporral dolgoznak)
  • Vírus
  • Erős fény
  • Ultraibolya sugárzás
  • Kontaktlencse által okozott irritáció
  • Allergia
  • Újszülötteknél a nem teljesen megnyílt könnycsatorna
  • Baktérium (ezt különösen strandon, uszodában könnyű összeszedni)

Égő, váladékos szemek

Meg kell különböztetnünk az akut és a krónikus gyulladást, amelyek részben hasonló tünetekkel rendelkeznek – tájékoztat a szemészorvos.

Általános tünet lehet a „csipás” szem, ami a fokozott váladékképződés miatt reggelre gyakran még összeragadt szemhéjakhoz is vezethet. A duzzanat, a kipirosodás, a könnyezés, a viszketés és a fájdalom is conjuctivitisre utalnak. Az akut betegségnél gyakori az idegentest érzés, mintha egy apró tárgy zavarná a szemet, súlyosabb esetben még meg is duzzad a szemhéj. A krónikus gyulladás nem okoz ilyen erőteljes tüneteket, bár az égő, viszkető érzés ilyenkor is megjelenik. Ennek hátterében elhúzódó bakteriális fertőzés, valamint izgató vegyi anyagok, füst állhatnak.

Régebben vaksághoz vezethetett

Évtizedekkel ezelőtt a vakság fő oka a bakteriális kötőhártya-gyulladás volt, amelyet a gonorrhea nevű nemi betegségért is felelős gonococcus nevű baktérium okozott. A nemi váladék útján terjedő kórokozó a szem sűrű, gennyes váladékozását okozta és kezelés nélkül a szaruhártya átfúródásához is vezethetett. A kötőhártya csomós gyulladásáért, a trachomáért szintén bakteriális fertőzést okolhattunk, és ebben az esetben is fennállt a vakság lehetősége. Szerencsére ez a két kórkép ma már csak ritkán fordul elő.

Az egyéb, például strandon összeszedett bakteriális fertőzés mára már kezelés nélkül is meggyógyul 8-10 nap alatt, ezt rövidítheti le a célzott terápia 2-3 napra. A vírusos gyulladásnak már több idő kell a gyógyuláshoz, és gyakran más szervek is érintettek a betegségben. Főleg a garat gyulladása, a nyirokcsomó-duzzanat, a levertség, a láz jellemző erre a kórra. Az allergiás kötőhártya-gyulladás jellemzően egyéb allergiás betegségekkel, főként a szénanáthával együtt jelentkezik. 


A legtöbben nem is sejtik, hogy mennyire közeli ismerősük a reflux

2022. június 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A reflux, mint kifejezés napjainkban a köznyelv részévé vált, szinte nincs olyan, aki ne hallotta volna már. Ami ennél azonban sokkal aggasztóbb jelenség, hogy egyre többen tapasztalják meg a saját bőrükön, mit is takar ez az idegen csengésű szó. Azt sem túlzás állítani, hogy lassan népbetegséggé növi ki magát, rengeteg kellemetlenséget generálva az érintettek mindennapjaiban.  

Mi is az a reflux?

Sokan nem is sejtik, hogy ezzel a betegséggel néznek már jó ideje farkasszemet. Ezért is lényeges tisztázni, hogy konkrétan miről is van szó. A gyomor bejáratánál található egy izomgyűrű, ami optimális esetben amint az étel keresztül haladt rajta, összehúzódik és bezárul. Ha ez a záródás nem teljes, vagy ha a gyűrű túlságosan sokszor nyílik „ki”, akkor gyomorsav vándorolhat visszafelé a nyelőcsőbe, ami gyomorégéshez hasonló tüneteket okozhat. Az izomgyűrű olykor-olykor előfordulhat, hogy ilyen módon viselkedik, ez még nem számít kórosnak. De ha hetente többször is jelentkezik a probléma, esetleg minden egyes étkezés után, akkor kétségtelenül refluxbetegségről beszélhetünk.

Hogyan nyerhet bizonyítást a diagnózis?

A tünetek nagyon beszédesek, ez vitathatatlan, viszont ahhoz, hogy ténylegesen minden részlet a helyére kerülhessen, a gyomortükrözés elengedhetetlen lépés. Ekkor az is nyilvánvalóvá válhat, hogy egyrészt milyen állapotban van jelenleg a gyomor, valamint a nyelőcső, másrészt akár a reflux kiváltó oka is megmutatkozhat. Ugyan rengetegen tartanak ettől a vizsgálattól, ám ma már a kíméletesség jegyében zajlik a folyamat, ami bár némi kellemetlenséggel ugyan együtt jár, viszont nem fájdalmas és gyorsan komplex kép alkotható az aktuális állapot jellemzőiről, amikről más módszer nem nyújtana rálátást.

A járványos agyhártyagyulladás veszélyei

2022. június 07.

Fotó: 123rf.com

A járványos agyhártyagyulladás (meningococcus) veszélyeire hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A csecsemők között gyakoribb a betegség, mert az ő immunrendszerük még éretlen. Cáfolta, hogy az anyatejes csecsemők nem kaphatják el a fertőzést – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Epidemiológiai adatok szerint az egy év alatti csecsemők körében fordul elő leggyakrabban a fertőzés, közöttük a gyakoriság 24-szerese az átlagnak.

A betegség “szinte a semmiből” jelentkezik, gyors lefolyású és akár egy nap alatt halált is okozhat, vagy súlyos maradványtünetekkel gyógyul. Ugyanakkor a baktérium okozta fertőzés nehezen felismerhető, a tünetei – a magas láz, erős fejfájás, hányás – hasonlítanak más, gyakori betegségekhez. A  védekezés jelenlegi legjobb formája a védőoltás.

Folyamatosan találkoznak újabb és újabb meningococcus megbetegedésekkel, tehát a betegség nem tűnt el. A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, például tüsszentés, csókolózás, köhögés, ezért a szakemberek a csecsemők és öt év alatti gyerekek mellett a zárt közösségekben, kollégiumban, nevelőotthonban élő fiatalok oltását is javasolják.

A járványos agyhártyagyulladást okozó baktériumnak 13 típusát különböztetik meg, a legtöbb megbetegedést az A, B, C, Y, W és X változatok okozzák. Magyarországon a megbetegedések többségét a B típus okozza, a legfrissebb hazai adatok (2017-2018) szerint kétszer annyi fertőzésért felelős, mint a második leggyakoribb C típus.

Magyarországon a 2017-2018-as epidemiológiai évben összesen 42 meningococcus okozta agyhártyagyulladást regisztráltak. Hat beteg belehalt a fertőzés szövődményeibe, azaz hétből egy beteg nem élte túl a súlyos fertőzést. A betegek több mint a fele 6 év alatti gyermek volt.     

Magyarországon mind az agyhártyagyulladás B és C típusa ellen elérhető védőoltás. Utóbbit két éves kor alatt száz százalékban támogatja az állam. A menningococcus B típusa elleni védőoltás nem támogatott, bruttó fogyasztói ára nagyjából 30 ezer forint.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...205