Információk, érdekességek

Találjunk rá a pihentető alvásra: 6 jó tanács

2023. május 15.

Hogyan merüljünk álomba esténként úgy, hogy előtte „ne számoljuk a bárányokat”, és egész éjjel jól aludjunk?  Elsősorban tartsuk be az ún. alváshigiénés szabályokat, ami azt jelenti, hogy vegyünk fel olyan életmódbeli szokásokat, magatartási formákat, melyek elősegítik az alvászavarok megelőzését vagy megszüntetését. Tippek a jó alváshoz, köztük néhány kevésbé ismert ötlettel.

Fotó: 123rf.com1. Ébredés mindennap ugyanabban az időben

A felkelés ideje jelentős mértékben függ attól, hogy este mikor tudunk elaludni. Rendkívül fontos, meghatározó tényező lehet, hogy a felkelés és a lefekvés mindennap azonos időben történjék. Ennek célja, hogy a rendszertelenség e téren ne zavarja meg a biológiai óránkat, és ne okozzunk elalvási nehézségeket magunknak. Még alkalmi késői lefekvések esetén is – pl. egy sokáig tartó munkával töltött vagy ünnepi este után – keljünk fel a szokásos időben. Ennek fő előnye, hogy jobban alszunk tőle este! A rendszeresen ugyanabban az időben történő étkezések szintén segítenek abban, hogy ne „toljuk el” biológiai óránkat., hiszen az étkezési idő fontos hivatkozási pontot jelent.

2. Kék fényt szűrő szemüveg használata

Egy 2020. júliusában publikált tanulmányban amerikai kutatók vizsgálták a kék fényt szűrő szemüvegek hatását 60 olyan személy esetében, akikre a késői órákban is fokozott képernyő-használat (computeren, okostelefonon, táblagépen) volt jellemző. A tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy ezek a védőeszközök hatékony beavatkozást jelenthetnek az alvás javítására, különösen az „éjszakai baglyoknál”.  Nem ok nélkül, hiszen ezek a szemüvegek védenek a nagy fényerejű elektronikus eszközök monitorai által kibocsátott kék fény nemcsak a szemre gyakorolt káros hatásai ellen, hanem az alvás szempontjából is. 

Ennek okai: a kék fény élénkítő hatású, és megzavarja az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon termelődését. Emiatt csökken a melatonin szintje a szervezetben, és nehezebben tudunk elaludni. Mellőzzük tehát, ha lehet, ezen elektronikus eszközök használatát a lefekvés előtti órákban. De ha pl. a késő esti vagy éjjeli munkavégzés elkerülhetetlen, mindenképpen viseljünk kék fényt szűrő szemüveget. A kék fényről mindazonáltal tudnunk kell, hogy része a természetes fény spektrumának, és segít napközben éberen tartani minket. Reggel pl. elengedhetetlenül szükséges, mert elősegíti az ébredést és biológiai óránk helyes működését, sőt még hangulatjavító hatású is.

3. Végezzünk rendszeres testmozgást, de ne későn

A testmozgás akkor is különösen fontos, ha a járvány idején többet kell otthon maradnunk. Nemcsak az alvásminőségre káros stressz mérséklésére, hanem a fizikai aktivitás gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Hiszen a krónikus gyulladás az immunrendszer túlaktiválását idézi elő, ami nem megfelelő alváshigiéniát okozhat Amellett a testmozgás hatására emelkedik a szerotonin (boldogsághormon) szintje a szervezetben, mely segíti később az elalvást, és javítja az alvásminőséget (az életkor előrehaladtával kevesebb termelődik belőle). A fizikai aktivitás csökkenti továbbá a lehetséges alvási apnoéval (légzéskimaradással) összefüggő nappali aluszékonyságot. Mindezek ellenére, ha a késői órákban, pl. 18h után sportolunk, mivel az növeli testhőmérsékletünket, elmozdulást okozhat a biológiai órában, és így zavarja az elalvást.


Masszíroztass talpat, gyógyulj reflexológiával!

2023. május 11.

Mindenki tud valamennyit a talpmasszázsról, de nagyon kevesen értenek hozzá. A reflexológia jóval több, mint a talp nyomkodása. Állapotfelérő, keringésjavító, energetizáló, gyógyító módszer, melyet nagyszerűen beépíthetünk az akadémikus kezelés mellé is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A páciens által panaszolt szervek mellett, a reflexológus rövidebb-hosszabb ideig kezeli a test összes zónáját. Elmondjuk, miért. Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért szükséges például egy derékfájás esetén a teljes test zónáit kezelni, miért nem elegendő az úgynevezett célzónák talpmasszírozása. A válasz összefügg az emberi szervezet összetett működésével és a reflexológia látásmódjával.

Állapotfelmérés
Az első kezelés alkalmával a terapeuta finoman végignyomkodja és gondosan szemügyre veszi a lábfejet és a talpat. Kezével és szemével rengeteg információt tud meg a páciens szerveinek állapotáról, ezek alapján gondolatban már kezelési tervet fogalmaz meg. Ilyenkor szükséges a teljes test zónáinak vizsgálata, hiszen a talpon sokszor hamarabb jelentkezik „lerakódás” mint a fájdalom az adott szervben. A terapeuta intuíciós képességeit is használja a minél szélesebb érzékelésre, ezért a vizsgálat általában csendben zajlik, bár van amikor beszélgetés hatására nyílik meg a páciens és a gyógyulásához vezető kapu.

Holisztikus szemlélet
A reflexológia az embert nem különálló részek halmazaként, hanem egységes egészként kezeli. Ez vonatkozik a szervek egymásra hatására, a test – szellem – érzelem hármasra és az energiatestek összefonódására is. A reflexológus gyógyító az adott célzónák mellett a szervezet rendszereit kezeli. Például a vizeletkiválasztó rendszer stimulálásával támogatja a méreganyagok kiürülését, a keringési- és az immunrendszer erősítése szolgálja a gyorsabb regenerálódást. A masszírozás emellett megszünteti az energetikai blokkokat, szabad áramlást biztosítva a meridián-rendszerben, miáltal az energiahiány vagy –többlet automatikusan kiegyenlítődik.

Belső szervek hatásai
Mind a nyugati, mind a keleti gyógyászat tisztában van azzal, hogy például a hátfájdalmat okozhatják a  belső szervek betegségei is. Előbbi az autonóm idegrendszerrel, utóbbi a meridián rendszerrel magyarázza a kölcsönhatást.
Ennek hatása van a kezelésre is. Ha maradunk a példaként felhozott derékfájdalomnál, szükséges megvizsgálni többek a vese és a húgyhólyag  zónáit is. Ugyanígy egy fülgyulladás vagy egy érszűkület könnyen okozhat nyaki tüneteket. Fontos, hogy mindig az okot szüntessük meg már fizikai szinten is. Pácienstől függően valakinek ez elég, ám van aki tovább akar lépni…

Lelki oldal
A könyveket hagyjuk akkorra, ha a betegnek már nincs saját ötlete. Általában ugyanis van. Ha szembe mer nézni életével, megtalálja azt a pontot, ahol a betegségéhez „szükséges” lelki háttér megjelent. Az a teher, az a feszültség, amire a szervezet a betegséggel mint lelki gyógymóddal reagál. Ez az a pont, ahol a gyógyítónak a legnagyobb türelemmel kell várnia, amíg a páciens saját maga ráébred a probléma forrására és megszületik benne a vágy a változásra, a gyógyulásra. A teljes test zónáinak masszírozása közben, az ellazult állapotban a beteg teljesebben ráláthat életére és ráérezhet összefüggésekre, amiket a mindennapok kuszasága végre nem takar el.


Ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz - mikor melyiket igyuk?

2023. május 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarország vízkészletei kiemelkedő méretűek. A felszín alatti vizek, így az ivóvíz minősége is igen jó, 70 %-a kifogástalannak mondható. Egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet "fogyasztunk el", különböző oldott ásványi anyagok formájában. Amikor emberi fogyasztásra szánt vizekről beszélünk, többféle kategóriákat kell megkülönböztetnünk, úgy mint természetes ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz és ivóvíz. Melyiknek milyen hatásai vannak a szervezetünkre, mikor melyiket válasszuk?  

Természetes ásványvíz
Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelem tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga, illetve biológiailag aktív anyaga elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy oldottanyag-tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.

Gyógyvíz
A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók napi rendszerességgel!

Forrásvíz
A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.

Csapvíz
Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő a fogyasztásra, mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást végeznek.

Szikvíz
Más néven szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója a magyar Jedlik Ányos, így hungarikumnak tekinthető.

Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványi só pótlását egyaránt szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként, vagy régiónként. A természetes vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat.


Fogyás 45 felett – lehetséges!

2023. május 05.

Negyvenes éveink második felében sokunkat keserít el a hízás veszélye. Pedig megvalósítható cél, hogy ne hagyjuk felgyülemleni a felesleges kilókat. Éhezés és örökös megvonások nélkül, ha betartunk néhány fontos táplálkozási és életmódbeli szabályt, megőrizhetjük régi alakunkat. Különösen lényeges ez a törekvés a menopauza közeledtével, amikor életünk a hormonális változások szakaszába lép.

Fotó: 123rf.comKontroll alatt a „hamis barátok”

Mivel anyagcserénk kevesebb „kilengést” enged meg, miután túlléptük a 45. életévünket, egyre fontosabb megszabadulnunk korábbi, helytelen táplálkozási szokásainktól. Hiszen sokszor e beidegződések miatt billen a rossz oldalra a mérleg nyelve a testsúly mérésekor.

Ismerjük fel, és kerüljük a „rossz cukrokat”

A magas glikémiás indexű cukrok (GI az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége), melyek számos cukros termékben (pl. édes üdítőkben cukrászsüteményekben, lekvárokban, dzsemekben stb.) fellelhetők,  valamint  többek közt a fehér lisztből készített kenyérfélékben, egyéb pékárukban, rizsben, iparilag előállított, reggeli cereálékban, de a burgonyában is jelen vannak. Ezek a magas GI-értékű élelmiszerek különösen veszélyesek, mert növelik a vércukorszintet, és elősegítik a hasi zsír formájában való lerakódást. Ez utóbbi a hormonszint csökkenésével, a változókorban sajnos még könnyebben bekövetkezik.  Ahhoz, hogy fogyjunk, illetve megakadályozzuk a további (hasi) hízást, részesítsük előnyben tehát az alacsony GI-jű cukrokat.

Mivel ezek nem okoznak inzulincsúcsot, inkább hosszú időre jóllakatnak, mert kisebb a kockázata az inzulin reakciónak. Táplálkozásunkban helyezzünk hangsúlyt pl. a hüvelyesekre (lencse, borsó, bab), a nem finomított, komplett cereáliákra (ilyen a barna rizs, tészta, a gabonafélék közül az árpa, tönköly, zab) de ajánlott pl. a quinoa mag és a föld felett termő zöldségféle is. 

Jó tanácsok: ne fogyasszunk cukor hozzáadásával készült tejterméket, és főzéskor sem tanácsos, hogy kéznél legyen a fehér cukor….Amellett vásárláskor figyeljünk  a glükózfruktóz szirup (répacukor) jelzésre a különböző termékek címkéin, mert ez a fajta cukor hizlal, továbbá elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Jó szervezéssel készítsük elő az egész heti menüt 

Túlzott mennyiségű cukor, só, „rossz” zsírok, továbbá a proteinek, rostok, vitaminok, ásványi anyagok hiánya… Mindez jellemző az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, melyek nemcsak az alakunkra, hanem az egészségünkre nézve is veszélyesek.  Amellett nem tudjuk pontosan ellenőrizni az összetevőiket, melyek színvonala mindig alatta marad „házi készítésű” megfelelőiknek. Ha kerülni szeretnénk ezeket az élelmiszereket, ellent kell állnunk annak a kísértésnek, hogy a félkész vagy kész termékekkel időt takaríthatunk meg. Ami nem is mindig igaz, ugyanis ha másképp szervezzük az életünket, általunk ellenőrzött, egészséges hozzávalókból az egész heti főzést lényegesen kisebb időráfordítással megoldhatjuk.  Tervezzük meg előre a napi menüt, és főzzünk maximum 2-3 órát hétvégén úgy, hogy az ételadagok a hét egyes napjain elosztva, kb. 15-20 perces befejezés után fogyaszthatók legyenek. Egyszerű, de egészséges ételeket készítsünk elő a hétvégén, és így egész héten ügyelhetünk jó alakunk megőrzésére.


Női igazságok: hormonegyensúly és egészség

2023. április 30.

A női problémák új és életszerűbb megközelítése sok nő számára nyújt reményteli lehetőséget gondjaik orvoslására és életminőségük javítására.

„Sebészként és magánemberként egyaránt fontosnak tartom minden olyan lehetőség ismeretét, amely természetes módon és átfogó szemlélettel közelít az emberhez. A női hormonegyensúly ilyen módon történő helyreállítása értékes alternatívát kínál a női problémák tartós megoldásához és az életminőség javításához.

Ezért ajánlom e könyvet mindazoknak, akik természetes módon szeretnék javítani nőiségüket, fizikai, lelki és szellemi állóképességüket.

A nőknek szóló könyv megírásának első gondolata műtét közben merült fel bennem. Egy 55 éves nő hasüregi operációja során néhány, a méhhez és a petefészkekhez szívósan letapadt bélszakasz zavarta a műtét további menetét. Nőgyógyászt hívtunk segítségül, hogy döntsön az érintett kismedencei szervek sorsáról: megtarthatók-e, vagy a letapadások okozta károsodás miatt el kell-e távolítanunk ezeket? A nőgyógyász kolléga bemosakodott, majd néhány percnyi helyzetfelmérés után, a hölgy korára tekintettel – mivel »már úgysem fog szülni« – és a biztonság okán a méh és a petefészkek eltávolítása mellett döntött.

S bár a nagyobb biztonságra törekvés elve valóban létezik a sebészetben, annak a betegnek, aki felébredt abból a műtétből, s szembesült méhének és petefészkeinek eltávolításával, nemcsak ennek hormonális következményeivel, de nőisége egy darabjának elvesztésével és az abból fakadó lelki terhek súlyával is szembe kellett néznie. Ami a sebésznek egy döntés és néhány mozdulat, az a nőnek az élete és a sorsa. A károk helyreállítása sokszor évek kitartó munkáját igényelheti testi és lelki szempontból egyaránt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...141