Információk, érdekességek

Felkészülés a Nordic Walkingra

2020. szeptember 22.

Fotó: gettyimages.com

A kirándulás előtt megfelelően készülnünk kell rá, hogy élmény legyen, és hasznosan teljen ez a szabad levegőn töltött idő. Jobban tesszük, ha már gyakorlott személyekkel vagy oktatókkal együtt vágunk neki az útnak, különösen a Nordic Walking-botok használatának elsajátítása érdekében.

Tanuljuk meg a helyes lépéseket!
A lábak és a karok összehangolása nem bonyolult feladat, de egyesíteni kell a helyes technikával, hogy a mozdulat természetes legyen. Számos szervezett program áll rendelkezésre a Nordic Walking technikájának elsajátításához és kis csoportokban történő gyakorlásához.

Emellett speciális klubok szerveznek kirándulásokat az északi gyaloglást kedvelőknek – érdemes csatlakozni hozzájuk, ideális motivációt adnak. Ha azonban jobban szeretünk egyedül gyalogolni, alapozzuk tudásunkat magyarázóvideókra.

Jó tanács: kíméletesen kezdjük ezt a fajta gyaloglást, rövid távon, kb. 45 percig, 2-3-szor hetente. Utána fokozatosan növelhetjük az időt másfél-két órára vagy még többre, ha kedvünk és erőnk van hozzá.

Készüljünk fel a gyaloglásra!
Mindig bemelegítéssel kezdjük a gyakorlást annak érdekében, hogy „beindítsuk” a testünket, és ne tegyünk erőfeszítéseket felkészületlenül. Amikor pedig befejezzük a Nordic Walkingot, végezzünk enyhe nyújtó gyakorlatokat.


Hogyan javítsunk napi hangulatunkon?

2020. szeptember 20.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A stresszes mindennapokban alapvető fontosságú, hogy megtartsuk jó kedélyállapotunkat, és sötét gondolataink ne uralkodjanak el rajtunk. Így törekednünk kell olyan lelkiállapot elérésére, amely pozitív gondolkodásmódot és nyugodt, derűs hangulatot eredményez, bármilyen zsúfoltak is a napjaink.

Tennünk kell annak érdekében, hogy kedvező színben lássuk a világot, minden baj, probléma ellenére, és azt kisugározzuk környezetünkre is.  Íme 3 egyszerű, naponta végezhető gyakorlat a szofrológia eszköztárából, hogy visszatérjen az életöröm, és kellemesen, stresszmentesen teljenek napjaink.

1. Reggeli szertartás: „Tárjuk ki az ablakot”!

Reggelente alapozzuk meg jó hangulatunkat azzal, hogy időt szakítunk egy sajátos, mellkasi légzésből álló gyakorlatra. Annak érdekében, hogy a tüdőnket átjárja a reggeli, pozitív energia, és így jó formában kezdjük a napot.

Álljunk egyenesen a talajon, felemelt fejjel. Húzzuk hátra a vállunkat, hogy a mellkas teljesen szabadon maradjon. 
– Emeljük fel előre, vízszintes magasságig a karunkat, majd hajlítsuk be derékszögben mindkét alkart. Térdünk is legyen behajlítva.
Lélegezzünk lassan, az orron át, oldalra szétnyitva a karokat, miközben a tenyér előre fordul, mintha kitárnánk egy ablakot. Telítődjünk a bizakodás és a jó közérzet pozitív energiájával.


Gyógyító mosoly – Boldogító nevetés

2020. szeptember 17.

Ez nem a mosoly országa – elsőként ez az egyszerű, rövid megállapítás jut eszébe az idegennek, aki Magyarországra látogat, és lépten-nyomon szomorú, elcsigázott, lehangolt emberekkel találkozik. Az első impresszió után sokan el is könyvelik a magyarokat pesszimista, szomorú, kedveszegett népnek. Pedig a mosoly ingyen van, és mindenkinek jól áll, főként ha nemcsak mimika, nem csupán a szánk húzódik mosolyra, hanem a szívünk és lelkünk is megtelik jó érzéssel.

Fotó: pixabay.comPszichológusok, pszichiáterek régóta sikerrel alkalmazzák gyógyító eszközként a tudatos mosolyt a testi-lelki jóllét, az általános közérzet javítása céljából. Azt vallják ugyanis, hogy a mosoly bevált terápiás eszköz, a nevetés pedig kimondottan gyógyszer, amihez ingyen bárki hozzájuthat.

Biokémiailag igazolt

Nem csupán megfigyelésre és saját tapasztalatra támaszkodhatunk, hiszen ennek a témának irodalma is van: gyakorlati példái és a nevetés biokémiája a modern tudománynak köszönhetően nyomon követhető a szervezetben.

Egyszerű, mindenki számára ismert példa, amikor a bohócdoktorok vidám programjaikkal mosolyt visznek a gyermekkórházakba és időotthonokba, hogy önfeledt perceket szerezzenek a súlyos betegeknek, az orvosokkal együttműködve oldják a szorongásukat, enyhítsék fájdalmukat és elősegítsék gyógyulásukat. Az elmúlt évek során több mint 150 ezer esetben tették meg ezt, és mindenütt vidámság, nevetés töltötte be a termeket.

Domján László, ismert orvos, az agykontroll magyarországi ”atyja” mélyen hisz a nevetés gyógyító erejében, főként mióta találkozott az Egyesült Államokban egy asszonnyal, aki elmondta, hogy súlyos betegségből gyógyult fel, és ebben nagy része volt a nevetésterápiának is, mint öngyógyító technikának.

Az intenzív légzésre alapozott jóganevetést – amelyet ma már csoportokban, egyre többen gyakorolnak a szabad ég alatt Indiától Európáig, Ausztráliától Amerikáig – Madan Kataria indiai orvos fejlesztette ki ősi jógaelemek felhasználásával. Domján László építészmérnök testvérének említette, hogy érdemes lenne megtanulni ezt a gyógyító módszert.


Légzőgyakorlatokkal az álmatlanság ellen

2020. szeptember 11.

Napjainkban sokaknak okoz mindennapi gondot az álmatlanság, a minőségi alvás hiánya, amennyiben mélyebben szeretne foglalkozni a pihentető alvás témakörével, illetve annak élettani és lelki hatásaival, akkor a Galenus Kiadó Magyar Alváskönyve  megfelelő válaszokat adhat kérdéseire.  

Mészáros Kriszti, jógaoktató elmondása szerint több légzőgyakorlat (pránajáma) létezik, azonban ezek között van három, amelyeket szinte bárki használhat és rendkívül pozitív élettani hatásokkal bírnak.

Első légzéstechnika- A teljes jógalégzés:

A gyakorlat elvégzéséhez helyezkedjen el kényelmes keresztezett lábú ülésben egy meditációs párnán. Amennyiben ilyen nincs otthon, akkor tegyen egy plédet vagy bármilyen párnát a medencéje alá. A tapasztalatok alapján könnyebb úgy törökülésben ülni, hogy a medence meg van emelve, így kényelmesebb, és könnyebb befelé figyelni, illetve a légzőgyakorlatra koncentrálni. Mindez pedig mind a három légzéstípusra igaz.

Figyelje meg a légzését, ahogyan egy mély belégzést hosszú kilégzés követ. Majd mélyítse el a levegővételét. Ezt követően kezdje el vezetni a folyamatot. Először a tüdő alsó részébe, a hasadba lélegezzen, ilyenkor a mellkas nem mozdul, csak a hasfal emelkedik és süllyed. Akár ide is helyezheti a kezét, hogy érezze, ahogy ez a mozgás megtörténik. Így végezzen el 8-10 légzést. Ezt követően engedje el ezt és lélegezzen a mellkasába. Ilyenkor figyelje meg, hogy a bordakosár emelkedik és süllyed. A has ilyenkor nem mozdul. Ha segít a gyakorlat követésében, tegye a mellkasára a kezét. Ebből is végezzen el 8-10 légzést. Ezt követően kösse össze a két légzéstípus gyakorlását. Lélegezzen először a hasadba, majd a mellkasba, úgymond lélegezze át az egész tüdőt.

A mély hasi légzés a legjobb “nyugtató”. Ha ideges vagy feszült, tudatosan kövesse ezt a légzési technikát, így hamar meg tud nyugodni.


Méregtelenítsünk – a nap 24 órájában!

2020. szeptember 09.

Fotó: 123rf.com

Fogyni állandó méregtelenítés és egészségünk védelme révén… Valójában az egyik nem megy a másik nélkül. Szervezetünk „tartós méregtelenítése” adhatja az eredményesség kulcsát. De mit kell tennünk ennek érdekében?

Jó ideje már, hogy a tudósok egyértelműen megállapították az összefüggést a környezetünkben (a külső és belső levegőben), kozmetikai termékekben, tisztítószerekben, tartósítószerekben stb. található különféle szennyező anyagok (méreganyagok) és a betegségek, valamint az elhízás kockázata között. Azóta nem változott semmi – kivéve, ha tudjuk milyen helyes lépéseket kell tennünk  e kockázatok elkerülésére a hétköznapokban.

Tanulmányok sora világosan rámutat a különféle szennyező anyagok egészségünkre gyakorolt káros hatásaira, beleértve a felesleges testsúlygyarapodás veszélyét. Ellentámadásként méregteleníteni kell a szervezetünket, de felejtsük el a„csoda módszereket”, mivel ilyenek nem léteznek, illetve nem vezetnek célra… Még az egyes méregtelenítő kúránknak sincs sok értelmük, ha az év többi részében egészségtelenül táplálkozunk, nem mozgunk eleget, dohányzunk, alkoholt fogyasztunk stb. A méregtelenítés konkrét folyamat, és saját testünk irányítja a nap 24 órájában, pontosan meghatározott fázisokban. Íme az ajánlott tennivalók a sikeres méregtelenítés és fogyás érdekében.

Fogyasszunk minél több bio-élelmiszert

A káros, mesterséges anyagok elkerülésére főzzünk természetes alapanyagokból, és mellőzzük az adalékokat, pl. emulgeálószereket tartalmazó élelmiszereket. Így többek közt teljes mértékben hagyjuk ki táplálkozásunkból az iparilag feldolgozott élelmiszereket. Friss halat vegyünk a fagyasztott, panírozott helyett, nyers paradicsomból készítsünk szószt, és ne konzerv paradicsomléből; natúr joghurtot fogyasszunk gyümölcsös helyett stb. Bár a bio-termékek sem garantálnak mindent, de ha méregteleníteni és fogyni akarunk, feltétlenül törekedjünk rájuk a valamilyen módon szennyezettnek tűnő táplálékok elkerülésére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...115