Információk, érdekességek

Fájdalom nélkül szülni

2022. június 28.

Az emberek – mint mindenben – a fájdalom megélésében és elviselésében is igen különbözőek. Van olyan asszony, aki már a jósló fájások alatt kiabált, mások meg sem mukkannak, még a kitolási szakban sem.

Fotó: 123rf.comEpidurális szülészeti érzéstelenítés

Igen gyakran kérdezik tőlem, kérjenek-e a szülő nők epidurális érzéstelenítéstIlyenkor általában azt mondom, hogy ezt nem célszerű előre eldönteni. Ennek a szülőszobán, a szülés közben kell eldőlnie. Szeretnék továbbá még egy fogalmat tisztázni: úgynevezett „fájdalommentes szülés” nincs. Van számos szülészeti fájdalomcsillapító módszer, ezek közé tartozik az epidurális érzéstelenítés is.

Nagyon sok múlik a körülményeken. Az újabban egyre divatosabb apás szülések során jóval ritkábban kell fájdalomcsillapító beavatkozást végeznünk. A férj jelenléte önmagában jóval elviselhetőbbé teszi az egész szülést. A várt, tervezett gyermek világra jövetele is „kellemesebb”, mint a nem kívánt, vagy „ha már összejött a terhesség, hát maradjon meg” újszülötté. (Persze ezek nem állandó érvényű szabályok.)

Időigényes folyamat

Ezután a kissé hosszúra nyúlt bevezető után beszéljünk az epidurális érzéstelenítésről. Már a nevéből adódóan (epi=mellett, dura=gerinchártya) az érzéstelenítő gyógyszer beadása nem a gerincbe, hanem a gerinc mellé történik

A gyakorlati kivitelezése úgy történik, hogy a hát bőrének fertőtlenítése után általában a 2. és 3. ágyéki csigolya között egy vékony – 1 mm-es – műanyag kanült vezetünk közvetlenül a gerinchártya mellé (tehát a gerincvelőn kívül maradunk). Ezen a kanülön keresztül egy Lidocain-szerű gyógyszert juttatunk a gerinc melletti térbe oda, ahol az idegek kilépnek a gerincből. Ez – a fogászati érzéstelenítéshez hasonló módon – elérzésteleníti az itt haladó idegeket, így csökkenti a fájdalomérzetet. A kanül a szülés végéig benn marad, és a gyógyszert a fájdalomérzés újraindulásának megfelelően 30-60 percenként lehet ismételni.

Alkalmazásához tudni kell, hogy onnantól kezdve, hogy eldöntöttük az epidurális érzéstelenítés alkalmazását, kb. másfél óra múlva áll be a hatás. Először 3 palack infúzióval fel kell tölteni az érpályát, ugyanis az epidurális érzéstelenítés hatására mindig csökken a vérnyomás. Ezt követően vezetjük be a kanült, majd bejuttatunk egy úgynevezett teszt-adagot, hogy lássuk, nem várható-e valamilyen szövődmény. Ezt követően kb. 20 perccel kapja meg az asszony a teljes, már fájdalomcsillapító hatású mennyiséget. Ezért a szülés folyamatának végén már nincs idő az epidurális érzéstelenítés alkalmazására.


Milyen játékok jók a gyerekeknek?

2022. június 25.

Nem elég, hogy biztonságos legyen, de fontos, hogy segítse a gyermek fejlődését is. Milyen játékot érdemes a gyermeknek venni?

Fotó: gettyimages.comLegfontosabb a biztonság

A biztonságos gyermekjáték jól van elkészítve (nincsenek éles részek rajta, szúrós, szálkás darabok, és nem is szorulhat be a keze, az ujja vagy esetleg a feje) nem mérgező, ólommentes festéket használtak hozzá törésbiztos, és könnyen tisztítható. Minőségi jelölés nélküli játékot nem szabad vásárolni.

Ha 3 évesnél fiatalabb gyermekek játékainál meg kell bizonyosodni arról, hogy nincsenek leváló kicsi részek vagy darabok, amik megakadhatnak a gyermek torkán, és fulladást okozhatnak. Fontos észben tartani azt is, hogy az elhasználódás miatt az egykor biztonságos gyermekjáték is veszélyessé válhat.

 Játék  – mint a tanulás eszköze

Sok biztonságos és megfelelő tárgy, anyag megtalálható a  háztartásokban. Kartondobozok, műanyag tálak és fedők, műanyag kupakok és más kincsek többféle módon is felhasználhatók különböző életkorban lévő gyermekek számára.

Listákba gyűjtöttük, hogy mely játékok, milyen életkorban javasoltak. Azombnan ki kell hangsúlyozni, minden gyermek saját, egyéni módon fejlődik. Egyes listákon szereplő játékok – amennyiben biztonságosak – jó választás lehet idősebb vagy fiatalabb gyermekek számára is.

Az első hat hónap játékai

A babák szeretik figyelni az embereket, követni őket a szemükkel. Szeretik az arcokat és a ragyogó színeket. A babák gyakran elcsodálkoznak azon, miféle dolgokat tud a kezük vagy a lábuk csinálni, emelgetik a fejüket és a hang irányába fordulnak, és minden dolgot a szájukba raknak.

 • olyan dolgok, amiket meg tudnak fogni, tartani, megcsócsálni, rázni és hangot adni ki vele – csörgők, nagyobb karikák, összenyomható csipogó játékok, rágókát, rongybabák, műanyag vagy táblakönyvek.
 • dolgok, amiket meg lehet hallgatni – mondokáskönyv, gyerekdalokat tartalmazó könyv, vagy egyszerű dalok és altatók felvételei.
 • dolgok, amiket meg lehet figyelni – arcokról készült képek a falra felakasztva, törhetetlen tükrök.

7—12 hónapos babák számára játékok

A nagyobb babák már mozognak, átfordulnak, ülnek, szaladgálnak, csúsznak-másznak, állnak. Tudják a nevüket, egyszerűbb szavakat is megértenek, testrészeket is meg tudnak mutatni, sőt, megtalálják az elrejtett tárgyakat, ki-be pakolgatnak.

 • dolgok, amikkel utánozni lehet – játékbabák, műanyag vagy fa járművek kerekekkel, fürdőjátékok,
 • dolgok, amikbe pakolni lehet – műanyag tálkák, nagyobb golyók, labdák, egymásba rakható kockák, matrjoskababa-szerű összerakható játékok
 • dolgok, amikkel építeni lehet – nagyobb szivacskokcák, fa építőkockák
 • dolgok, amikkel nagyobb mozgások gyakorolhatók – nagy labdák, tologató játékok, húzogató játékok, alacsony és puha játékok, amik alatt át lehet mászni.

Cumizás: igen vagy nem?

2022. június 24.

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak bébijüknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival nyugtatják kisbabájukat.

Fotó: gettyimages.comVan előnye a cumizásnak?

Elalvást követően sok bébi kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik.

A legújabb eredmények alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál, a bölcsőhalál kockázatát, így elfogadottsága is jelentősen nő.

Árt a cumizás?

 • Az, hogy a cumizásnak van-e negatív hatása a szoptatás csecsemő általi elfogadottságára, még nem egyértelmű. Mindenesetre sok orvos csak négy hetes kor fölött ajánlja a cumit. Tény azonban, hogy míg a játszócumi csak nyugtató szerepet tölt be a csecsemőknél, addig a cumisüveg etetőcumija a szopás jelentette megnyugvást a táplálékkal kombinálja, így az jobban hasonlít az anyai mellre. A szopásról való leszokás veszélye inkább fennáll a cumisüveges táplálás esetén, mint a játszócumi csecsemőnek adásakor.
 • Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. A kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az eddig bekövetkezett esetleges állkapocs-és fogelváltozások később még helyreállnak. Idősebb gyermekeknél egyébként alacsony, mindössze 1% a cumizók aránya.
 • A cumizásnál rosszabb szokás az ujjszopás, az állandóan kéznél lévő hüvelykujj szopása nagyobb nyomást fejt ki a fejlődő állkapocsra, így jelentősebb mértékű deformációkhoz vezethet, mint a cumi. Emellett a kézujj tisztasága nehezebben biztosítható, mint a cumié.

Mikor nem tanácsos használni a cumit?

Ha már egyszer cumizik a csecsemő vagy kisgyermek, ügyelni kell arra, hogy csak vigasztaláshoz, altatáshoz legyen a szájában a cumi, és a cumizás időtartama lehetőleg napi hat óránál kevesebb legyen.

Amikor beszélni kezd a gyermek, és az első szavakat ejti ki, azt sose cumival a szájában tegye, ugyanis a cumi – mint minden szájban lévő idegen test – a hangok képzését jelentősen zavarja, és a gyermekben a rossz hangképzési technika rögzülhet.

A cumihigiénia

A megvásárolt cumit használatba vétel előtt alaposan meg kell mosni, és „kifőzni” vagy gőzzel sterilizálni. Mindennapi használat esetén naponta ajánlott a mosás és kifőzés ismétlése. A földre, koszos felületre esett cumit nem szabad a gyermek szájába visszaadni. Teljességgel a higiéniai szabályokba ütközik az, ha az anyuka a leesett cumit úgy próbálja „tisztítani”, hogy bekapja, lenyalja, majd a gyermeke szájába adja. Ezzel a tisztításnak vélt művelettel számos kórokozó baktérium átadható a csecsemőnek.

A cumit megédesítendő, sosem szabad azt cukros vízbe vagy mézbe mártani, és úgy a gyereknek adni. A méz egy éves kor alatt egyébként sem adható csecsemőknek, mert esetleg abban a súlyos ételmérgezést okozó Clostridium botulinum baktérium spórái lehetnek.

Ha a cumi anyaga ragadóssá válik, szakadós lesz, netán porózus vagy lyukas, azt le kell cserélni. A cumik élettartama két-három hónapra rúg, azt követően újakat kell vásárolni.


Miért kell a kismamáknak gyakran WC-re menni?

2022. június 20.

A terhesség viszonylag korai jelei közé tartozik a gyakori vizelési inger. Zavaró, hogy szinte óránként kell a mellékhelyiséget felkeresni, akkor is, ha nem iszik a megszokottnál többet a kismama.

Fotó: gettyimages.comJobb azonban hozzászokni a gyakori WC-re menésekhez, mert a terhesség végéig ez általában nem változik. Bár a várandósság trimeszterei során az okok különböznek, a végeredmény ugyanaz: gyakori vizelési inger és vizeletürítés. A terhes nők mintegy felénél vizelettartási problémák is kialakulhatnak, és néhányuknak inkontinencia betétet célszerű használni.

Kezdetben hormonális

A terhesség első heteiben a kismamáknak gyakran kell WC-re menniük. Ekkor a méh még nem nyomja a húgyhólyagot, nem az okozza a gyakori vizelési ingert. A terhesség korai jelei közé tartozó tünet oka az, hogy a hormonháztartás megváltozása a húgyhólyag izomzatára is kifejti a hatását, gyengíti a záróizmokat, illetve a vese tevékenysége kismértékben fokozódik, aminek eredményeként több vizelet termelődik.

A második trimesztertől a méhlepény nyomja a húgyhólyagot

A második trimeszterben átmenetileg fellélegezhet a kismama, csökkenhet a vizeletürítés gyakorisága, ekkor a szervezet már hozzászokik a terhességi hormonszintekhez, ugyanakkor a méhben fejlődő magzat még nem akkora nagy, hogy az jelentősen nyomja a húgyhólyagot.

A második trimeszter végétől a növekvő magzat, a magzatvíz és a méhlepény egyre nagyobb súlya nehezedik a húgyhólyagra, ami mintegy összepréselve tartja azt. A húgyhólyagra kifejtett szinte állandó nyomást fokozza az, hogy a magzat – fekvésétől függően – vagy a fejével, vagy a végtagjaival megütheti meg, vagy netán megrúghatja a húgyhólyagot. Ez a hirtelen magzati mozgás nemcsak gyakori vizeletürítéshez, de akár akaratlan vizeletvesztéshez, vizeletcsorgáshoz is vezethet.

Amikor orvoshoz kell fordulni

A sokat rugdalózó magzatok miatt a kismamák már-már attól tartanak, hogy összekeverik a magzatvíz elfolyását az akaratlan vizeletvesztéssel. Kétes esetekben szülészorvoshoz kell fordulni.

 • inkontinencia

A terhesség alatt a nők mintegy fele tapasztalja az inkontinencia gyengébb vagy erősebb formában való jelentkezését. A hüvelyi úton való szülés tovább rontja a helyzetet: az anyák több mint fele a szülést követően tüsszentés, köhögés alkalmával, vagy akár egy erősebb nevetéskor is vizeletcsepegést tapasztal.

A gyermekágyas időszak végére (a szülést követően hat héttel) a panaszok általában rendeződnek, egyes esetekben azonban a vizeletvesztés, a vizeletcsepegés a továbbiakban is megmarad. Ez különösen a többször szült nőkre jellemző. Inkontinencia tünetei esetén szülész-nőgyógyász, háziorvos vagy urológus szakorvos felkeresése javasolt, a probléma önmagától való megoldódására, elmúlására nem szabad várni!

A panaszok megszűnéséig/orvoslásáig a mindennapi életet zavaró kellemetlenségek elkerülésére nem a tisztasági vagy menstruációs betéteket, hanem a kifejezetten a vizelet elvezetésére kifejlesztett ún. inkontinencia betéteket célszerű használni. Ezek a betétek – széles méretválasztékban – a gyógyszertárakban recept nélkül is megvásárolhatók, és segítik a kismamákat a vizeletvesztés okozta problémák átvészelésében.

A terhesség alatti akaratlan vizeletvesztés megelőzésének egyetlen módja a medencefenék- és gátizomzat torna révén történő megerősítése. A medencefenék- és gátizomzat tudatos összehúzásával, elernyesztésével járó intim tornát ideális esetben már a teherbeesést megelőzően is napi gyakorisággal végzik a nők, és a várandósság hónapjai alatt tovább folytatják.


Gyermektípusok

2022. június 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokan ösztönösen is nagyon jó szülőkké válnak, másoknak kell egy kis segítség, tanács. Bármelyik típushoz is tartozunk, ahhoz, hogy gyermekünk fejlődését józanul, elfogulatlanul tudjuk megítélni, érdemes nyitott szemmel járni a környezetünkben lévő hasonló korú gyermekeket figyelve, vagy szakemberek tanácsait olvasva, hiszen csak akkor tudunk neki segíteni, ha objektíven, elfogulatlanul tudjuk őt szemlélni a korának megfelelően.  

Segíteni is akkor tudjuk gyermekünk fejlődését, ha tisztában vagyunk vele, milyen folyamatok zajlanak a gyermek fejlődésében, milyen funkciók érnek abban az időszakban. Milyen érési folyamatok történnek.

Sokat segít, ha nem csak az életkori sajátosságokkal vagyunk tisztában, hanem ezen kívül azt is megfigyeljük, hogy gyermekünk milyen típusba tartozik.
• A taktilis gyermekek nagyon szeretnek odabújni hozzánk, szeretik, ha megérintjük, megsimogatjuk, ölelgetjük. Inkább csendesebbek, bújósabbak.
• A verbális típusoknak szóbeli dicséretnek sokkal jobban örülnek, vagy ha az a jutalom, hogy most ők beszélhetnek, ők mesélhetnek el valamit. Szeretnek sokat beszélni.
• A vizuális típusnak elég sokszor, ha összenézünk, rámosolygunk. Mesét nézni jobban szeret, mint hallgatni.
• Az auditív pedig jobban örül annak, ha szóban megdicsérjük, vagy mesét hallgathat.

Ennek függvényében tudjuk segíteni a tapasztalatszerzésben, tanulásban is, s a jutalmazás is annál hatásosabb, minél jobban figyelembe vesszük, hogy minek örül.

Tanulási módszer kiválasztásánál a különböző típusú gyermekeknek különböző módszerekkel könnyebb a tanulás is.

Az auditívnak elég meghallgatni, a vizuális szereti látni is amit hall, a taktilis pedig kipróbálni, a verbális pedig szereti maga megfogalmazni, elmondani a leckét.

De természetesen minél több csatornán jut be egy információ, annál jobban működik, annál könnyebben tanulja meg a gyermek.

Ezért szerencsések azok a gyermekek, akik olyan iskolában tanulnak, ahol lehetőségük van egy-egy tananyagot a lehető legtöbbféleképpen feldolgozni.

Például történelem órán beöltözni görögöknek, megeleveníteni egy-egy ókori eseményt, görög ételeket kóstolni. Biztosan sokkal maradandóbban fognak emlékezni az anyagra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...250