Információk, érdekességek

Ketten egy testben - Az aura mindent elárul!

2023. május 24.

Tudtad, hogy a gyermekvárás megváltoztatja aurádat? Mérések, gyakorlati tapasztalatok és szakirodalomból szerzett információk alapján adunk képet a kismamák aurájáról a várandóságot megelőző időszaktól, egészen a szülés utáni időszakig bezárólag. 

Általános megfigyelés, hogy a kismamák aurájában (energiamezejében) már a gyermek utáni vágyakozás időszakában megjelenik az ezüstöskék , kékesfehér, zöld vagy rózsaszín árnyalat. Jellemző, hogy a másállapotban jutott nő olyan ruhákba öltözik, amelyeken ezek a színek láthatók, ezzel is erősíti, felkészíti önmagát az anyaságra. Az anya és a gyermek aurája egy közös rendkívüli energiákkal feltöltött mező.

A képen egy 16. hétben lévő kiegyensúlyozott kismama aurája látható, tiszta, élénk kék, zöld színekkel

A csecsemő tisztasága, őszinte szeretete, ragaszkodása áthatja az anya gondolkodását is. A nők nagy része a várandósság ideje alatt spirituálisan nyitottabb, fogékonyabb, megerősödhet az intuíciós képessége.

Nagyon jó, ha az anya leendő gyermekével már a születés előtt kommunikál.

A névválasztásnál nagyon fontos, hogy a szülők hallgassanak intuíciójukra és a legmegfelelőbb nevet válasszák gyermeküknek.

A kismama és a külvilág
A kismamának önmaga és gyermeke egészsége és megfelelő testi, lelki és szellemi fejlődésének érdekében meg kell tanulnia kizárni a külvilágot. Ebben a kilenc hónapban a legfontosabb, amit tehet, hogy megtanul befelé figyelni és a gyermek igényei szerint a lehető legegészségesebben élni. Az aurát gyengítő tényezők közül szerencsére már egyre több beépült a köztudatba és az emberek nagy része igyekszik elkerülni azokat ill. megszüntetni az azokat kiváltó okokat.

Ilyen az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód, a friss levegő és a pihenés hiánya, a stressz, kábítószerek, dohányzás, alkohol fogyasztása és a helytelen pszichés aktivitás.

Nagyon sok olyan globális negatív tényező van, amin csak társadalmi összefogással lehetne változtatni, ilyenek pl.: környezetszennyezés hatásaként: ózonlyuk növekedése, növekvő ultraibolya sugárzás, szennyezett víz és talaj stb.

A kismamáknak javasolt elkerülni vagy legalább minimálisra csökkenteni az alábbi negatív tényezőkkel való kapcsolatát:

  • Mikrohullámú készülék használata
  • Mobiltelefon használata
  • Barnító készülék használata
  • TV nézés
  • Számítógép és egyéb gépek által keltett elekroszmog
  • Tartósítószerek, túlfinomított élelmiszerek, besugárzott, géntechnológiával manipulált élelmiszerek
  • Kozmetikumok, tisztítószerek, vegyszerek

A fentiek között lehetnek olyanok, amiket pl.: munkavégzésünk miatt nem tudunk elkerülni ill. változtatni rajta. Ilyen esetekben a negatív hatásokat ellensúlyozhatjuk pozitív tényezőkkel.


A játék pszichológiája

2023. május 18.

A játék a gyermekek számára a legfőbb ismeret és tapasztalatszerzési lehetőség. Ezáltal tanulnak a világról, kipróbálják, mit tudnak, és gyakorolják a szociális viselkedési formákat. Alakul általa én-képük, hiszen a társaik visszajelzései alapján határozzák meg magukat. Ezen kívül rendkívüli hatással van érzelmeikre. A játékuk lehet fantázia szüleménye, de gyakran megjelennek benne az őket foglalkoztató dolgok is. A mi dolgunk, hogy észrevegyük ezeket, és komolyan vegyük játékukat, hiszen azt tükrözi, ami a lelkükben zajlik.  

A gyermekekkel foglalkozó pszichológusok is abból vonnak le következtetéseket, hogy a gyermekek mit, hogyan játszanak. Kicsi korban még nem is képesek elmondani mi foglalkoztatja őket. A játékukban viszont kivetülnek a bennük zajló események. Abban próbálják feldolgozni az őket ért élményeket. Természetesen a játékban mind a pozitív, mind a negatív élmények megjelennek. Ettől függően a játék betölthet akár örömszerző, akár feszültségoldó szerepet is.

Abból, ahogy a gyerekek játszanak, megérthetjük, hogy látják a világot, milyen problémák nyugtalanítják. Érdemes megfigyelnünk, mit szeretnek játszani, mit játszanak gyakran, mennyi ideig játsszák az adott játékot? Hiszen ezekből következtethetünk arra, hogy milyen problémák foglalkoztatják, milyennek látják a világot, vagy milyennek szeretnék látni. Az is érdekes információt ad, hogy milyen szerepet vállalnak a játékban. Vezetők vagy inkább követők? Kivel szeretnek játszani, esetleg egyedül játszanak?

A játék pszichológiája egy külön tudomány, nagyon szerteágazó következtetések lehet levonni, ennek ellenére nem csak a játékterapeuták, hanem tapasztalt szülők, pedagógusok is látják a gyermekekben zajló folyamatokat, ha jól megfigyelik őket.


A kismamáknak a fogaik megtartásáért tenniük kell

2023. április 09.

Fotó: 123rf.com

Később már csak a kármentés marad. A terhesség szépségei mellett sajnos találkozhatunk kevéssé kellemes „mellékhatásokkal” is. Az egyik ilyen, ami igen sok kismamát érint a fogak romlása, sőt, akár egyes esetekben azok elvesztése is. Szerencsére megelőzhető a baj, de ehhez bizony tenni is kell. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Kalcium a csontoknak és a fogaknak

A kismamák számára igencsak rossz kilátásokat tartogathat a terhesség, ha nem figyelnek kellően. A magzat ugyanis a fejlődéséhez szükséges anyagokat az anyától nyeri, és bizony a kismama teste sokszor hajlandó áldozatokat is hozni ahhoz, hogy a kicsi egészséges lehessen.

Ez történik akkor is, amikor a kicsi csontjai növekednek. A tartórendszerünk rengeteg kalciumot tartalmaz, mely a csontokba épülve azok keménységét adja. Ennek az anyagnak a jelenléte éppen ezért elengedhetetlen, nem véletlen, hogy a kismamáknak javasolják, hogy sok tejet, tejterméket fogyasszanak, mivel ezek kalciumtartalma magas. De sok kalcium található a mákban, vagy éppen a brokkoliban is. sajnos azonban kizárólag élelmiszerekből fedezni a megemelkedett szükségleteket nem egyszerű feladat, ez pedig a tápanyagraktárak kiürüléséhez vezethet.

Amennyiben az anya szervezet nem tartalmaz elegendő kalciumot, akkor olyan helyekről vonja ki azt, melyek nem létfontosságúak, hogy az új élet kifejlődését továbbra is biztosítani tudja. Ez leginkább a fogakat érinti, melyek fokozott szuvasodási eséllyel, vagy kihullással is reagálhatnak erre a változásra. Ha a baj már megtörtént, vagyis a fogak erőteljes romlása, illetve hullása megkezdődött, akkor már a folyamatot megállítani nagyon körülményes, sőt, sokszor lehetetlen, így marad a kármentés, a fogorvoshoz való járkálás.


Méhátültetéssel is lehet babát vállalni

2023. április 06.

Fotó: 123rf.com

Nyolc gyereke született eddig olyan nőknek, akik méhátültetésen estek át 2014-től napjainkig a svéd Göterborgi Egyetemen 1999 óta folyó kutatások keretében.

A legnagyobb érdeklődés az első újszülöttet övezte, a hetedik és a nyolcadik idén nyáron jött a világra egy hét különbséggel, ám sokkal kisebb felhajtás közepette – számolt be róla a medicalxpress.com portál. Olyan édesanya is volt, akinek két gyereke született, miután a donor méhét beültették a szervezetébe.

Becslések szerint a világon több mint 200 ezer nő a méh rendellenessége vagy hiánya miatt terméketlen. Az első élő donoros átültetést Szaúd-Arábiában végezték 2000-ben, a szervet nem sokkal később eltávolították.

Törökországban 2011-ben egy agyhalott donor méhét transzplantálták, ezután számos embriót ültettek be. Két terhességről is beszámoltak a híradások, mindkettő vetéléssel végződött a korai szakaszban.

A további kilenc méhtranszplantációt a Göteborgi Egyetemen végezték a világ első szisztematikus, tudományos alapokon nyugvó kutatása keretében, amely azt vizsgálta, lehetséges-e átültetett méhben gyereket kihordani. A kutatás „első babája” 2014-ben született.

A kutatócsoport egyik új projektje a robotokkal végzett műtét, tíz ilyen operációt terveznek, közülük ötöt még idén.


A fogamzásgátló tabletta csökkentheti a libidót?

2023. március 26.

A fogamzásgátló tabletta csökkentheti a nemi vágyat (libidót). Egyes tanulmányok szerint az ilyen pirulát szedő nők 20–40%-a tapasztalja a szexuális vágy kisebb-nagyobb mértékű esését. Mindamellett a nők kb. 6%-a jótékony hatást vesz észre a vágy feléledése terén: talán a biztonságérzet miatt, a nem kívánt terhesség elkerülése kapcsán.

Fotó: 123rf.comA fogamzásgátló tabletta hatására csökken az androgén hormon szintje (a petefészek kevesebbet termel belőle), részben inaktiválódik a vérben. Márpedig ezek a hormonok jelentik a libidó forrását. E hormonszint esése maga után vonja a szexuális izgalom és fantázia, valamint a nemi szervek érzékenységének csökkenését is, ami jelentősen kihat a vágy intenzitására.

Az is problémát jelenthet, hogy az androgének – nagyobb mennyiségben – pattanást, aknét, mitesszert okoznak a bőrön. Egyes nők ezért előnyben részesítik az antiandrogén hatású tablettákat, hiszen enyhítik ezeket a kellemetlen bőrtüneteket – de azzal együtt sajnos a szexuális vágyat is.

Mit lehet tenni?

  • Magyarázza el vágya csökkenésének „miértjeit” a partnerének!

A férfi tudjon róla, hogy létezik „kémiai” magyarázata enyhülő libidójának, a fogamzásgátló tabletta miatt, ami biztosíthatja őt arról, hogy ez nem érzelmi változásnak tudható be.

  • Kérjen tanácsot orvosától!

A nőgyógyásza valószínűleg tud ajánlani egy más típusú tablettát, mert egyes formulák kevésbé erős antiandrogén hatást váltanak ki, mint mások.

  • Gondolkozzanak együtt a párjával alternatív megoldáson!

Az ösztrogéntartalmú tapasz, vagy a hüvelygyűrű nem igazán megoldás, mert ugyanakkora dózisú hormont vihet be a szervezetbe, mint a tabletta. Az ideális az lenne, ha a nem hormonális fogamzásgátlók, módszerek felé orientálódna.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...269