Információk, érdekességek

Az elvárások után a vakáció legyen felszabadulás

2020. július 10.

Fotó: getyimages.com

Nincs olyan gyerek, aki ne várná a nyári szünetet. Hetekkel, sőt hónapokkal korábban már visszafelé számolják a napokat. Nagy az izgalom! Pszichológiai értelemben ez így helyes, a gyerek feladata ilyenkor a kikapcsolódás, feltöltődés, azonban mi lehet annak az oka, hogy bizony sok szülő még ilyenkor is szakkörre járatná gyermekét.
 
A gyerek nagy tervekkel és megkönnyebbüléssel lép ki az iskolából, másképpen fogalmazva az évzáró ünnepség egy szimbolikus lezárása annak a feszített tempónak, amit a szülő és maga az iskola egész évben megkövetel a gyerektől. Pszichológusként a gyerek sérülékenységére hívnám fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a fokozott elvárás, megterhelés szorongásos tüneteket is tud okozni.

Egy kisiskolás szeretne mindenkinek és mindennek megfelelni, azonban mindez egy ördögi körré tud elhatalmasodni. Minél nagyobb a szülői nyomás, minél nagyobb az elvárás, annál inkább megéli a gyerek, miszerint nagy tétje van egy feladatnak, ami nyomásként nehezedhet rá. Pszichológusként gyakran szembesülök azzal, hogy a gyerek fél azoktól a helyzetektől, ahol meg kell mutatkozni, ahol teljesíteni kell, miközben a szülő azt „skandálja”, hogy ő nem vár el semmit, ő aztán elfogadó, megértő.

Ez a példa jól tükrözi, hogy a gyerekben kialakuló teljesítményszorongás háttere sokszor nem tudatos. Egy idő után azonosul ő maga is az elvárásokkal, aminek az a következménye, hogy belsővé válik a megfelelés.

A vakáció legyen egy fellélegzés. Ahogy nekünk fontos és értékes a pihenés, úgy a gyerek számára is elsődleges.

A gyerekben felgyülemlett feszültségnek fel kell szabadulnia, erre szolgálhat az aktív pihenés. A szülő próbálja meg elengedni azon vágyait, hogy a gyermek még nyáron is tanuljon, teljesítsen. Fölösleges, sőt illúzió, hogy az az aktív szünidőtöltés, ha a gyerek képezi magát, tanul. Természetesen nem azt mondom, hogy keretek nélkül hagyjuk a gyereket szabadon és csináljon amit akar, hanem azt, hogy a szülőnek meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, amelyek elősegítik a szünet hasznos eltöltését.


Hasznos tippek, ha kicsivel utaztok!

2020. július 06.

Mire lehet szükség, ha útnak indulunk a kicsivel? Ha ti is tervezitek már a nyaralást, vagy éppen utazás előtt álltok, akkor olvassátok el a cikkünket, mert sok hasznos tippel és tanáccsal készültünk nektek!

 

Fotó: gettyimages.comHa először mentek kisgyermekkel nyaralni, akkor gondoljátok végig, hogy mik azok a dolgok, amik mindenképpen elengedhetetlenek lesznek az utazás alatt. Elsőként, ha módotokban áll olyan helyen szálljatok meg, ami bababarát, illetve az sem árt, ha különböző babaholmikkal felszerelt, hogy az etetőszéket például ne kelljen magatokkal vinnetek.

Utazás autóval

Ha autóval utaztok több száz kilométert, akkor elengedhetetlen egy jó minőségű és biztonságos gyermekülés beszerzése. Hosszabb utak során nagyon kényelmes megoldás a babátoknak a dönthető változat, hiszen így akár végig is aludhatja a több órás utat. Mindig olyan gyermeküléssel utazzatok, ami teljes mértékben igazodik a gyermek testéhez, és lehetőleg ne egy frissen szerzett darabot teszteljetek.

Érdemes akár hónapokkal a nyaralás előtt beszerezni, mert így tudjátok rövidebb távokon tesztelni, hogy biztos, hogy a tökéletes darabot választottátok. Ha tanácstalanok vagytok, akkor térjetek be egy bababoltba, ahol a szakértő eladók szívesen adnak tanácsokat, illetve megmutatják az ülések helyes rögzítését, akár a saját autótokban is.

Extra tippek: Nyáron a nagy melegben mindenképpen szerezzetek be egy légáteresztő nyári huzatot, hogy semmiképpen se izzadjon bele babátok az ülésbe. Napellenzővel védekezzetek a napsugarak ellen, illetve hosszabb úton mindenképpen legyen nálatok elegendő mennyiségű babavíz is a kicsinek. A kedvenc játék se maradjon otthon, hiszen így játszva telhetnek el az utazással töltött órák.

Etetés/tárolás utazáskor
Ha autóval, vonattal vagy egyéb közlekedési eszközzel indultok a nagy útra gondoskodni kell a gyermek ételéről is. Ha szoptatjátok még a babát, akkor az utazás előtt érdemes lefejni az útra elegendő tejet. Ezeket célszerű steril anyatejtároló dobozkákban vinni, amit egy az autó szivargyújtójára csatlakoztatható ételmelegítő segítségével fel tudtok majd melegíteni. Bébiételt vagy bármilyen rágcsálnivalót is könnyedén tudtok tárolni ezekben. Cumisüvegekről se feledkezzetek meg, ebből is vigyetek több darabot az útra.


Mikor súlyos a gyermek folyadék- és sóvesztesége?

2020. július 04.

Fotó: gettyimages.com

A kisgyermekek hasmenéses (hányásos) kiszáradása a leggyakoribb probléma, amely utazás során előfordul, mivel ők sokkal fogékonyabbak az ételek és a víz által terjesztett fertőzésekre. Gyermekek táplálására és az ételek, jégkocka elkészítésére kizárólag tiszta (tisztított) vizet, ill. palackozott, nem szénsavas vizet használjunk!

Gondosan meg kell tisztítani minden leeső játékot, és folyamatosan figyelni kell a gondos kézmosásra. A gyermekeknek adott tejtermékekről meg kell győződni, hogy pasztörizáltak-e (hőkezeltek). A friss zöldségeket mosás után fertőtleníteni és hámozni kell, gondosan ügyelve az ismételt szennyezés elkerülésére. Gondoskodjunk olyan ételekről, melyeket a gyermek a főbb étkezések között rágcsálhat, és amely eltereli a figyelmét az utcai árusok kínálatától.

A gyermekekkel utazó felnőtteket meg kell tanítani, hogy melyek a kiszáradás legfontosabb klinikai jelei, és hogyan kell alkalmazni a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlásra használatos sókeveréket.

A közepes és súlyos fokú kiszáradás, a magas láz és a véres székürítés, illetve a folyamatos hányás azonnali orvosi ellátást igényel, de a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlást (üvegből vagy kanállal) folytatni kell, amíg a megfelelő orvosi segítség megérkezik!

A gyermekek rehidrációjára szükséges porok, amelyeket az előírt mennyiségű vízben kell feloldani, gyakorlatilag minden fejlődő országban megtalálhatók. Az elkészített oldatot, amennyiben nem kerül felhasználásra, 12 óra után már ki kell önteni, és ha hűtve tároltuk, akkor sem használható 24 óra múlva. A kiszáradás mértékének megítélésére szolgál a táblázat.


Pattanások, striák, szőrösödés – babavárás alatt

2020. július 03.

Csak úgy ragyogsz! – a mondat, amit minden várandós kismama szeretne hallani, még akkor is, ha a hónapok előrehaladtával nemcsak a pocak mérete nő, hanem egyre több gondot okoznak a különböző bőrproblémák is. Valakinek az életét gyulladt pattanások, vagy terhességi csíkok keserítik, más a szokatlan helyeken megjelenő szőrszálaktól vagy az állandó bőrviszketéstől szabadulna. Peterman Krisztina mesterkozmetikus tanácsai segíthetnek.

Fotó: gettyimages.comElőnyben a manuálkozmetika és a természetes hatóanyagok

Kutatások szerint a pikkelysömör tünetei sokat javulnak, az atópiás dermatitisz esetében viszont épp ellenkezőleg, az érintettek még inkább fokozódó bőrszárazsággal küzdenek a várandósság időszakában. Ettől eltekintve azonban teljesen egyéni, hogy kinél hogyan változik a bőr a terhesség alatt. Van, aki valóban ragyog, még a korábbi bőrhibái is szépen letisztulnak, ám sok olyan esettel is találkozom, ahol a korábban problémamentes bőr okoz jelentős gondokat a kismamának – figyelmeztet az egyéni adottságok, és a hormonális változások előre nem látható következményeire Peterman Krisztina.

A kozmetikusnak mindenképp jelezzük, hogy babát várunk, mert ilyenkor nem minden típusú kezelés végezhető el. Az elektromos, tehát gépi kezelések helyett előtérbe kerül a manuálkozmetika, az érintéses masszázs, a személyre szabott tisztító kezelés, melynek során a kozmetikus természetes, várandósság alatt is biztonsággal használható hatóanyagokkal dolgozik.”

Pattanások ellen, a régi bevált szerek helyett

A pattanásos bőrre, belsőleg szedett készítményeket már a tervezett teherbeesés időpontja előtt el kell hagyni, hiszen súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál. A babaprojektre készülve a hölgyek nem szedik tovább a fogamzásgátlókat sem, sokaknál már ez is drasztikus változásokat idéz elő a bőr állapotában.


Nem eszik a gyerek reggel...

2020. június 29.

Fotó: gettyimages.com

Mindennap ugyanaz a „cirkusz”: a gyerek durcáskodik, ha elé tesszük a reggelit, mi pedig erősködünk, hogy egye meg. Aggódunk, és azon tűnődünk, miért utasítja el. Vizsgáljunk meg hát néhány okot, és találjunk rá megoldást!

Egy kiadós, tápanyagokban gazdag reggelinek köszönhetően sokkal jobban tudnak figyelni a gyerekek később a tanórán, fegyelmezettebben viselkednek az iskolában – és ha az egész napi menü megfelel az egészséges táplálkozás szabályainak, nem kell a súlyuk miatt sem aggódniuk, ha bőséges a reggeli.

Túl késői vagy kiadós vacsora

Pizza vagy hús krumplival, sütemény, fagylalt – mindez például sok lehet a gyereknek vacsorára. Neki kevesebb és nem olyan fajsúlyos ételekre van szüksége este, mint olykor a felnőtteknek. Hús például nem feltétlenül szükséges a napnak ebben a szakában, ha fogyasztott belőle délben. Ahhoz, hogy felkeltsük az étvágyat reggel, tanácsos könnyíteni az előző napi vacsorán – lehet az egy kedvelt főzelék egyszerű feltéttel, különféle saláta, ízesítve pl. tojással, szardíniával, tejtermék, desszertnek gyümölcs vagy kompót. És persze lehetőleg azonos időben, a kora esti órákban fogyassza el a gyerek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...206