Információk, érdekességek

Miként figyeljenek a gyerekek saját testük jelzéseire!

2020. szeptember 22.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A kamaszok sokszor szégyellik vagy nem ismerik fel, ha folyamatosan változó testükön olyan jeleket érzékelnek, amelyekkel szakorvoshoz kellene fordulniuk. Ezért is kiemelten fontos, hogy tisztában legyenek azzal, meddig tartozik valami a normális fejlődésbe, és mikor érdemes betegségre gyanakodni.

Betegséggel kapcsolatos árulkodó jelzés lehet a megmagyarázhatatlan fogyás, a láz, a fáradékonyság, a szokatlan fájdalom, csomók megjelenése vagy az anyajegyek megváltozása is. Ha valaki ilyesmit tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz! Figyelmeztető jel, ha egy gyerek úgy érzi, fáj a csontja és az egy hétnél tovább tart, függetlenül attól, hogy érte-e sérülés vagy sem.

Tipikus eset, amikor vakuval történő fényképezésnél valakinek az egyik szeme nem vörösen, hanem sárgás-fehér színben csillog. Ez az árnyalat arra utalhat, hogy a szemben daganat alakulhatott ki, és érdemes szakemberhez fordulni. Jellegzetes szemészeti daganat a retinoblastoma, azaz ideghártya-daganat, amely döntő többségében kisgyerekeknél fordul elő.

Ha valaki kancsalít, akkor azonnal szemészhez kell fordulni, és a szakember alapos, pupillatágítással járó vizsgálat végez. A szemgolyó belsejének részletes vizsgálatára van ilyenkor szükség – hangsúlyozta dr. Csóka Monika, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense.


Így tehetjük vírusmentessé a tanévkezdést

2020. szeptember 21.

Bár a legtöbb iskola újra megnyitott kapuit a virtuális tér helyett, ez a tanévkezdés most még is más volt, mint eddig. Annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságosan az osztályteremben tanulhassanak és találkozhassanak egymással, sok dolgot újra kell gondolnia diákokegészsége érdekében: az utazást, a közös tanulást, az étkezéseket és a tanórák utáni szabadidős programokat is– a K&H gyógyvarázs program mutatja, hogyan.

A háromhónapos digitális tanulás és a rendhagyó nyári szünet után most újból visszatérhetnek a gyerekek az iskolába. Azonban ennek alapvető feltétele a biztonság és az egészségügyi szabályok betartása a tanárok és a gyerekek részéről egyaránt, ezért az oktatás menetét az iskolák az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott 70 pontos egészségügyi tervhez igazítják.

Nemcsak a tanévkezdés és -befejezés időpontja változhat meg, hanem a tanórák helye, az órák közti szünetek hossza, az étkeztetés és az udvari játékok beosztása is .„Függetlenül attól, hogy teljesen visszaáll-e az offline oktatási rend vagy a tanintézmények online tanórákkal is terveznek, ez a tanévkezdés több szempontból is más lesz, mint eddig. A K&H gyógyvarázs programja hosszú távon elkötelezett a gyermekegészségügy, a gyerekek testi és lelki épségének támogatásairánt, amire most, hogy újra visszatérnek az iskolába, fokozottan ügyelni kell. Bár a visszatérés örömteli lehet, hiszen a gyerekek újra találkozhatnak rég nem látott osztálytársaikkal, a hirtelen megnövekedett társas közegmiatt most még fontosabb az elővigyázatosság”– mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.


Gyerekvállalás hipertóniával?

2020. szeptember 18.

Fotó: gettyimages.com

Mint sok más terhességi problémával kapcsolatban, a magas vérnyomásról is több tévhit kering a köztudatban. Éppen ezért érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, hogy meg lehessen tudni, mennyire veszélyes ilyenkor a hipertónia, illetve miként befolyásolja a várandóság időszakát és a gyermek egészségét a normálisnál magasabb érték. Dr. Kapocsi Judit tanárnő,  magas vérnyomás specialista beszélt a problémáról.

Nem kell lemondani a gyermekvállalásról

Amennyiben magas a vérnyomása, természetesen bátran vállalhat gyereket, sőt, könnyen lehet, hogy teljesen normális és komplikációktól mentes terhessége lesz. Viszont azt nem árt számításba venni, hogy ilyenkor lényegesen megnő az esetleges komplikációk esélye!

A Blood Pressure UK közleménye szerint 20-ból 1 nőnél alakul ki hipertónia a várandósága során, éppen ezért ajánlott még a babaproject előtt kivizsgáláson részt venni, mivel ha már eleve egy kicsit emelkedettebb az értéke, akkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá, nehogy a terhesség alatt rosszabbodjon az állapota. Így tehát amint elhatározta, hogy gyereket szeretne, és a vérnyomása gyakran a normál tartományon kívül mozog, ajánlott szakemberhez fordulni, de mindenekelőtt változtatni az életmódján –sok mozgás, kevés só, kiegyensúlyozott étrend-, amit ha kell, akkor gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Magas vérnyomástól a preeclampsiaig

Amennyiben már eleve magas a vérnyomása, akkor a szakemberek szerint könnyebben fog kialakulni a kismamánál preeclampsia, ami az anyára és a babára is veszélyes lehet.


Hozzátáplálás és elválasztódás

2020. szeptember 10.

A múlt év novemberében megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálásáról, aminek az egyik legfőbb üzenete, hogy az ételallergia elkerülése érdekében hamarabb és bátrabban lehet etetni a babát. Az ország legkiválóbb szakértői, vezető gyermekgyógyászok, gyermek gasztroenterológusok és védőnők a szerzői a szakmai irányelvnek.

Csetneki Julianna szülésznő-szakértővel ezeket a tudományosan megalapozott, tapasztalatokon alapuló ismereteket közvetítjük felétek, ami szerint hazánkban az egészségügyi szakembereknek is dolgozniuk kell.

• A szülészeten mikor lehet szükség pótlásra, és azt milyen módszerrel adhatod a babádnak?
• A harmadik életnaptól mit tegyél, ha tovább csökken, vagy stagnál a picid súlya?
• Mi jöhet szóba pótlásként az első hónapokban?
• Mikor és hányszor kell fejni, ha kevés a tejed?
• A hozzátáplálás menete, ha szükséges, babád 5. hónapjától
• A hozzátáplálás menete, módszere, mennyisége és összetevői, kicsid 6. hónapjának végétől
• Az egészséges csecsemő súlygyarapodása
• A szilárd táplálékok bevezetése
• A hozzátáplálás gyakorisága, mennyisége és összetevői
• Változatosság a csecsemőtáplálásban
• Az ételek állaga
• A hozzátáplálás technikai kivitele
• Italok és itatás csecsemőkorban
• Szoptatás a hozzátáplálás mellett
• Szoptatás egy éves kor után
• Étel intolerancia/allergia
• Mesterséges, tápszeres táplálás tudnivalói


Edzés a várandósság alatt?

2020. szeptember 06.

Lehet – amennyiben nincs orvosi ellenjavallat, tehát az anya és a magzat is egészséges. A legtöbb mozgásformára vonatkozóan azonban mindenképpenmódosítások, korlátozások szükségesek a terhesség előrehaladtával,a trimesztereknek megfelelően. Fontos tudni, hogy a nemelőírásoknak megfelelő edzésnek káros hatásai lehetnek mind az anya, mind a magzat egészségére!

 

Fotó: gettyimages.comBármilyen sport megkezdése előtt körültekintő szülész szakorvosi kivizsgálás és lehetőség szerint fizioterápiás állapotfelmérés javasolt, mert csak így lehet megfelelő javaslatot tenni az edzésben való részvételre.

Milyen mozgásformát válasszon a kismama?
Mindenképpen olyat, ahol nincs kockázata az anyai és a magzati sérülésnek (pl. elesés, leesés, egyensúlyvesztés). A hormonhatások miatt lazábbak a szalagok, nagyobb a sérülésveszély. Ezért csak a gerinc- és ízületkímélő mozgások elfogadhatók, továbbá fontos a nyújtó gyakorlatokat óvatosan, kíméletesen végezni.

Várandósság alatt kerülendő(k):
• A nagy megerőltetés
• Elesés, hasi sérülés vagy ütődés veszélyével járó mozgás
• Ugrások, zökkenések, fokozott ízületi terhelés
• A stabil alátámasztás nélküli helyzetek, a felfüggesztést alkalmazó mozgásformák
• A rugózó, szaggató, lendületből végzett mozdulatok
• A hirtelen mozdulatok, hirtelen testhelyzet- és irányváltoztatások
• Ahol az alátámasztás/eszközhasználat elnyomhatja a testrészt vagy a végtagot és ezáltal a vérkeringést
• A háton fekvő helyzet a 16. hét után, ha panaszt okoz
• 10-15 percnél tovább tartó statikus helyzetek
• Magas hőmérséklet és magas páratartalom (a túl meleg környezet káros hatással van a magzat fejlődésére!)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...210