Információk, érdekességek

Mennyi folyadékot igyon egy iskolás?

2020. november 28.

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van.  Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Fotó: gettyimages.com– 6-14 éves gyerekeknek mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk naponta?

A különböző ajánlásoknak megfelelően a 6-8 éveseknek naponta 1,2-1,6 liter, a 8-12 éveseknek 1,6-2 liter, a 12-14 éveseknek pedig 2-2,4 liter folyadékra van szükségük. Édesanyaként is tudom, hogy ezek a mennyiségek csak számok. A lényeg az, hogy gyermekeinket a rendszeres folyadékfogyasztásra ösztönözzük. Meg kell nekik tanítani, hogy amikor már a szomjúságot érzik, az már késő, olyankor már a szervezet védelmi rendszere kiált segítségért.

– Mi számít folyadéknak?

Természetesen minden, a nap folyamán elfogyasztott folyadékot figyelembe kell venni. Gyermekek esetében legjobb, ha a folyadék legalább 60%-a ivóvíz, a többi lehet kisebb mennyiségben leves, gyümölcslé, tea, vagy a sporttevékenység kiegészítéséhez jó választás az izotóniás vagy a vitaminos ital is.

– Sok gyermek ül a számítógép előtt, ők milyen rendszeresen igyanak?

A számítógép teljesen leköti a gyermekek figyelmét, ezért nagyon fontos, hogy készítsünk be nekik folyadékot. A gyerekek sokszor nem szívesen isznak vizet, ezért jó praktika például egy vitaminital, ami nem tartalmaz felesleges cukrot, esetleg gyümölcstea pici mézzel ízesítve. Lehetőség szerint próbáljuk meg őket elmozdítani a gép elől, és egészséges, rengeteg mozgással tarkított programokat szervezni.

– Hosszú távon érdemes-e vitaminitalt innia egy gyereknek?

– A vitaminok fogyasztása nagyon fontos rövid és hosszú távon is. Sajnos nagyon sok gyerek van, aki egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben eszik gyümölcsöt, zöldséget, így nekik még fontosabb a vitaminok pótlása. A gyerekek a tablettákat nem szívesen nyelik le, a rágótablettákat kellemetlen szagúnak titulálják. Ezért is jó választás a vitaminozott ital fogyasztása, melynek van még egy plusz hozadéka a vitaminpótlás mellett, nevezetesen ezzel tudjuk biztosítani a számukra szükséges folyadékbevitelt is, ráadásul a folyadékkal bevitt összetevők hatékonyabban tudnak felszívódni, a felesleg pedig könnyedén kiürül. Jó szívvel ajánlom a Fit Kid izotóniás italt, amely biztosítja az energiát rövid és hosszú távon, négyféle B-vitamin tartalma pedig jó hatással van a kitartásra. Napközben, amikor az iskolai feladatokat végzik a gyerekek, a multivitaminos, vagy az immunity C+D italokkal pótolhatják a szükséges folyadékot és vitaminokat.


Magzati károsodást nem okoz a fertőzés

2020. november 26.

Fotó: pixabay.com

Magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélését – közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcast műsorának hétfői adásában.

Szlávik János arról számolt be, hogy a világon volt már olyan eset, amikor átjutott a fertőzés az édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka.

A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy a vírus az újszülöttekre nem veszélyes. Azoknál a csecsemőknél, akik megfertőződtek, nagyon enyhék voltak a tünetek. Ennek ellenére előfordult, hogy az újszülött a fertőzés következtében meghalt – mondta.

Magyarországon is voltak olyan várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem észleltek náluk semmilyen problémát a terhesség és a szülés során. Ha azonban a kismamák kezelésre szorulnak, azt nehezíti, hogy a koronavírus ellen használt kísérleti gyógyszerek nem adhatók nekik, csak lázcsillapítót, köhögés elleni szereket lehet alkalmazni.

A főorvos arra hívta fel a várandósok figyelmét, hogy a járványhelyzetben vigyázzanak magukra, és kerüljék a “felesleges izgalmakat”.

Szlávik János azzal kapcsolatban, hogy a kórokozók 80-90 százaléka ismeretlen az emberiség számára, azt mondta: a tudósok elsősorban azokkal a kórokozókkal foglalkoznak, amelyek megbetegítik az embereket.

Áder János a beszélgetésben úgy fogalmazott: “magunk rontjuk az esélyeinket azzal, hogy nem tiszteljük kellően a természetet, és nem figyelünk oda a természettől kapott jelzésekre.”


A szülői hatás szerepe a döntő a matektanulásban

2020. november 24.

Nem az iskola, hanem a szülői hatás játssza a döntő szerepet a gyerek sikeres általános iskolai matematikatanulásában – állapította meg a Sussexi Egyetem friss kutatása.

A fotó illusztráció: unsplash.comAz egyetem pszichológusai szerint a kisdiák matematikai sikerének sokkal erősebb előrejelzői a szülők saját tanulmányai és a gyerekkel kialakított kapcsolatuk, mint a gyereknek az iskolához vagy egyes tanárokhoz fűződő érzései.

A tanulmány szerzőit meglepte, hogy az általános iskolások körében nincs szignifikáns kapcsolat az iskola és a tanítóhoz köthető képességek, valamint a matematika elsajátítása között. A pozitív iskolai légkör, a szeretetteljes diák-tanító kapcsolat és a tanár jó tulajdonságai sem növelték a matematika tanulásának sikerét.

Az ALSPAC elnevezésű kutatás mintegy hétezer gyermek megkérdezésén alapult.

Azok az általános iskolás gyerekek, aki szeretik a matematikát, egy évvel előbbre járnak tudásukban azoknál, akik nem szeretik a tantárgyat akkorra, amikor középiskolások lesznek.

A diákok válaszaiból kiderült, hogy a középiskolások jobban teljesítenek matekból, ha úgy érzik, hogy tanáruk minden osztálytársukkal igazságos, ám eredményeikre nincs jelentős hatással az oktató tudása még akkor sem, ha olyan tanár tanította őket, akiket a gyerekek jónak ítéltek meg, olyannak, aki nagyon otthon van a tantárgyában és megpróbálja érdekesen átadni azt, kiemelni annak jelentőségét.

Miközben a tanulmány készítői nem találtak jelentős összefüggést az iskola környezet és a matematikai tudás között az általános iskolai oktatásban, a középiskolában azonban a gyerekek által szerzett tapasztalatoknak nagyobb volt a hatása a tantárgyban elért sikerekre.

“Kutatásunk megmutatta, hogy a szülői hatás az egyik legerősebb tényező a diákok matematikatanulásában, valamint feltárta a pozitív és igazságos oktatási környezet fontosságát, különösen a középiskolában – idézte Danielle Evanst, a tanulmány vezetőszerzőjét az egyetem közleménye.


Hogyan készüljünk fel a várandósságra?

2020. november 21.

Tippek gyermeket tervező nők számára

A gyermekvállalás, nem csak a várandósság kezdetétől és a gyermek megszületésétől igényel komoly elköteleződést, hiszen megfelelő életmóddal, már a várandósság tervezésekor támogathatjuk születendő kisbabánk egészségét. A várandósságra testben és lélekben is fel kell készülnünk, így érdemes odafigyelnünk életmódunkra és táplálkozásunkra. Ebben nyújtanak segítséget Károlyfi Edit, az AVON szakértőjének tippjei.

NA fotó illusztráció: unsplash.comőként tápanyagszükségletünk egész életük során változik, viszont gyermektervezés idején, még tudatosabban kell figyelnünk az életmódunkra és a táplálkozásunkra. A várandósság megterheli szervezetünk tápanyagraktárait, így érdemes testünket felkészíteni erre az időszakra, hiszen ilyenkor bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból többre van szükségünk, míg más tápanyagok esetében fokozottan figyelnünk kell a túladagolás elkerülésére. 

Az AVON szekértőjének tanácsai segítenek tudatosan felkészülni a várandósság időszakára, hogy szervezetünk a legjobb formáját hozhassa ebben a várakozással teli periódusban is.

Hagyjuk abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást! Ezek a káros szenvedélyek nem csak a mi szervezetünkre vannak rossz hatással, de születendő gyermekünk egészségére is negatív hatást gyakorolhatnak.

Mozogjunk rendszeresen! Sokan abbahagyják a sportolást, amikor úgy döntenek, babát szeretnének, mert félnek, hogy ezzel árthatnak majd a magzatnak a terhesség korai szakaszában. Pedig épp ellenkezőleg! A testmozgás is hozzá tartozik a terhességre való felkészüléshez, hiszen a fitt kismamák várandóssága, szülése és a szülés utáni regenerálódása is könnyebb. Végezzünk könnyű gyakorlatokat, jógázzunk, sétáljunk, vagy kerékpározzunk, mindössze a nagy megterheléssel járó testedzést kell kerülnünk. 

Kövessük nyomon ciklusunkat! Itt az ideje, hogy kellően megismerjük ciklusunkat, hiszen így könnyedén meghatározhatjuk azt az időszakot, amikor a legtermékenyebbek vagyunk. Mindig jegyezzük fel naptárunkba, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget, vagy használjuk a számtalan, erre kialakított telefonos applikáció egyikét. 

Vizsgáltassuk ki magunkat! Az egészségi állapot rendszeres, évente történő felmérése fontos, hiszen csak így tudjuk az esetleges egészségügyi problémákat idejében felfedezni. Babatervezéskor még fontosabbak ezek a vizsgálatok, jelentkezzünk be nőgyógyászunkhoz egy várandósság előtti vizsgálatra, hiszen vérképünk alapján informálódhatunk, mire kell fokozottan odafigyelnünk. 

Aludjunk eleget! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen, hiszen szervezetünknek szüksége van pihenésre ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni.


Állami gondozott gyerekeknek indul edukációs program

2020. november 20.

Karriertámogatás, életmentés, a járvány hatásainak kezelése a témák között

A fotó illuszráció: splash.com (Anna Samoylova)Edukációs kampányt indít állami gondozott gyermekeknek a Gyermekhíd Alapítvány, amelyhez vállalatok támogatását kéri. Az ÚTRAVALÓK program keretében többek között Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok közreműködésével indul kurzus a COVID-helyzet mentális kezelésére, de karriert támogató tanfolyam, életmentés, valamint drogprevenció és szexuális edukáció is szerepel a programok között. Az alapítvány az akcióval arra szeretné felhívni a cégek figyelmét, hogy az állami gondozott gyerekek életében is nagy változást hozott a járványhelyzet, és most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra.

Cégek összefogását kéri az állami gondozott gyermekeknek indított programsorozatához a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a pandémiás helyzet okozta bizonytalanság az állami gondozott gyermekeket még kiszolgáltatottabbá teszi, ezért most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra. Az alapítvány a novemberben induló kampányához vállalatok támogatását kéri, akik maguk is részt vehetnek a programok kialakításában. A Gyermekhíd által indított kezdeményezéshez egy külön erre a célra létrehozott online platformon lehet csatlakozni.

A kampány egyik hangsúlyos eleme a pandémiás edukáció, melynek első állomásaként az alapítvány Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok segítségével egy online beszélgetés keretében osztja meg a vírushelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Joó Beatris operatív igazgató az kezdeményezés kapcsán elmondta: „Alapítványunk önkéntesei napi kapcsolatot ápolnak a gyermekotthonok lakóival, és különböző fejlesztésekkel, valamint beszélgetésekkel igyekeznek pótolni a szülői támogatást.” A folyamatos kapcsolattartás szerepe a COVID-helyzet miatt még inkább felértékelődött, emellett pedig az alapítvány szeretné a felnőtté válásra is felkészíteni a gyerekeket. „Erre a célra találtuk ki az Útravalókat, melynek keretében az élet számos területére reflektáló kurzusok keretében edukáljuk a gyerekeket” – tette hozzá.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...215