Információk, érdekességek

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 14.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Fotó: 123rf.comElőször is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!


Leggyakoribb kérdések a terhességi cukorbetegségről

2024. április 11.

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint, így sokakat foglalkoztat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megválaszolja az állapottal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Fotó: 123rf.comHa nem volt a családban cukorbeteg, akkor is kialakulhat nálam?

Való igaz, ha a családban előfordult már cukorbetegség, akkor nagyobb az esély, hogy Önnél is kialakul (főleg akkor, ha közeli rokonnál mutatták ki a diabetes-t). Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs esély arra, hogy Önnél is fellép, hiszen más kockázati tényezők is vannak: ha pl. elhízott, keveset mozog, PCOS-sel küzd, egészségtelenül táplálkozik, akkor bizony személyes/családi kórtörténet nélkül is kialakulhat a terhességi cukorbetegség.

Inzulinrezisztens vagyok- biztos, hogy cukorbeteg leszek terhesség alatt?

Az inzulinrezisztencia és egyéb prediabetes-es állapotok jelentősen megnövelik a terhességi cukorbetegség esélyét, hiszen a várandósság során eleve inzulinrezisztens állapotba kerül a kismama. Viszont, ha odafigyel az életmódjára, betartja az előírt diétát és rendszeresen mozog (akár kismama tornát végez), akkor elkerülheti, hogy terhességi cukorbetegség alakuljon ki.

Inzulinra van ekkor szükségem?

Az attól függ, milyenek az értékei, milyen panaszai vannak- a terápia ezeket együttesen nézve kerül összeállításra. Enyhébb esetben elegendő az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha indokolt, akkor inzulin injekcióra van szükség.

Milyen hatással van a babámra a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során a magas vércukorszint komoly problémákat tud okozni, mind a magzati létben, mind később. Amennyiben nem kezelik, úgy fokozott a rizikó a placenta problémákra, a baba nagyobb születési súllyal jöhet a világra, ami komplikációkhoz vezethet a szülés során. Ezen kívül megnő a koraszülés esélye is. Születés után hipoglikémiás állapot jöhet létre a babánál, ráadásul a későbbiekben megnő az elhízás, cukorbetegség és a szív-és érrendszeri problémák kockázata is.

Milyen hatással van rám a terhességi diabetes?

Ha a kismamánál a terhességi cukorbetegség nincs kezelve, akkor az megnöveli különböző veszélyes állapotok fellépésének esélyét: pl. nagyobb eséllyel alakul ki preeclampsia, valamint különböző fertőzések is könnyebben lépnek fel- amennyiben ez intim fertőzés, akkor a felszálló fertőzés a magzatot is veszélyeztetheti, és a méhszáj nyílását is okozhatja.


Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 08.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Fotó: 123rf.comGyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.


Így eshet teherbe PCOS-sel

2024. március 27.

A PCOS igen gyakori nőgyógyászati/endokrinológiai problémának számít, mely igen gyakran húzódik a sikertelen teherbeesés hátterében. A meddőség azonban nem egyenlő azzal, hogy a párnak nem is lehet saját gyermeke, sőt, PCOS esetén nem is feltétlen szükséges mesterséges megtermékenyítés, hiszen megfelelő terápiával természetes módon is teherbe eshet a nő. Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, hogy miket érdemes tenni a pozitív teszt érdekében.

Fotó: 123rf.comMi is az a PCOS?

A PCOS – policisztás ovárium szindróma- a nők hormonális megbetegedése, mely elsősorban a petefészkeket érinti. A kialakult endokrin zavar miatt nem képesek a petesejtek az érési folyamatukon végig menni, hanem több apró ciszta marad vissza a helyükön, innen a policisztás elnevezés.

A PCOS oka a genetikai tényezőkön túl legtöbbször a kelleténél magasabb inzulinszint. Ilyenkor a szervezet sejtejei az inzulin hatásával szemben érzéketlenek, és emiatt még több inzulin termelődik. Az emelkedő inzulin szintek miatt az agyalapi mirigy működése megváltozik, az FSH/LH arány felborul, valamint az androgén (férfi) hormonokból is túl nagy mennyiség szabadul fel, mivel az inzulin stimulálja a petefészek férfi nemi hormonjainak termelését. Ez az oka a nőgyógyászati panaszok megjelenésének – magyarázza az endokrinológus, aki hozzátette, hogy a PCOS nem csupán nőgyógyászati probléma, hanem az egész szervezetet érinti, ráadásul a jelen lévő inzulinrezisztencia miatt az érintetteknél a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lép fel 2-es típusú cukorbetegség, de a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját is megnöveli. Éppen ezért fontos komolyan foglalkozni az állapottal még akkor is, ha nem szeretne teherbe esni!

A PCOS tünetei

  • Menstruációs zavarok
  • Fokozott szőrnövekedés bajusz/áll vonalán
  • Zsíros, aknés bőr
  • Hajhullás
  • Centrális elhízás
  • Meddőség

Mit lehet tenni a sikeres teherbeesés érdekében?

Mivel a peteérés és a tüszőrepedés is zavart szenved PCOS esetén, ezért a teherbeesés is nehézségekbe ütközik.  Ám ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet saját gyermeke, hiszen az állapot kezelhető, melynek a legfontosabb lépései a következők:


Mikor elég és mikor nem a lactobacillus kúra?

2024. március 19.

Fotó: 123rf.com lactobacillusok igen fontosak az intim egészség szempontjából, hiszen segítenek fenntartani a hüvelyflóra egészségét, így védenek a különböző fertőzésektől. Éppen ezért fontos olykor – akár kúraszerűen – bejuttatni őket, hiszen mind prevenció, mind pedig terápia gyanánt igen hatékonyak. De vajon mikor elegendő ez a fajta kezelés, és mikor van szükség többre? A kérdést dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze válaszolta meg.

Mik is azok a lactobacillusok?

Akárcsak az emésztőrendszer úgy a hüvely is bővelkedik hasznos, “jó” baktériumokban, melyek közül a lactobacillusok a legismertebbek. A lactobacillusok tejsavat termelnek, így segítenek fenntartani savas kémhatását a hüvelynek, ami normál esetben 3,8 – 4,5 (ez azért hasznos, mert a kórokozók növekedését, szaporodását megakadályozza a savas PH).  Ráadásul a lactobacillusok közvetlenül is hozzákapcsolódnak a káros baktériumokhoz, elpusztítva őket.

Az intim egészség megőrzésében igen nagy szerepe van a megfelelő PH-nak, az itt lévő ökoszisztéma azonban meglehetősen ingatag. Számos olyan tényező van (terhesség, menopauza, menstruáció, túl sok irrigálás, aktív szexuális élet, bizonyos gyógyszerek antibiotiukm), mely kibillentheti a kényes egyensúlyt, a lactobacillusok mennyisége csökkenhet, és ez pedig a káros mikroorganizmusok elszaporodását, intim fertőzés fellépését eredményezi.

Prevenciós és kiegészítő terápiás eszköz is, de fertőzés esetén önmagában nem elég

A lactobacillusokat széles körben alkalmazzák a hüvelyi kórokozók elleni terápia részeként, sőt, prevenció gyanánt is!  Ez utóbbi leggyakrabban antibiotikum kúra után hasznos, hiszen az antibiotikum a nem csak a “rossz”, hanem a “jó” baktériumokat is elpusztítja (nem csak az emésztőrendszerben, hanem a hüvelyben is). Ezért olyan gyakoriak az antibiotikum kúra után az intim fertőzések, hiszen kevésbé hatásos a védelem. 

Mivel káros hatása nincs, és ha valaki hajlamosabb az intim fertőzésekre, évente 1x-2x szintén ajánlott lactobacillus kúrát alkalmaznia, főleg nyáron, a strandolós időszakban. Maga a kúra történhet orális (szájon át szedhető) tabletta vagy hüvely kúp formájában is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...279