Információk, érdekességek

A gyógyszerészek szerepe az oltási szolgáltatásokban

2024. július 02.

Fotó: peopleimages12 © 123RF.com

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) új, globális jelentése a legátfogóbb reprezentatív áttekintést nyújtja a gyógyszerészek oltásban betöltött szerepének a fejlődéséről A gyógyszertárak kihasználása az élethosszig tartó oltási program biztosításához címmel.

Az oltással megelőzhető fertőző betegségek elleni immunizálás nem csak a morbiditást és a mortalitást csökkenti, hanem az egészségügyi ellátó rendszerekre nehezedő nyomást is. Fontos szerepet játszik az egyetemes egészségügyi ellátásban – mondta prof. Ian Bates, a FIP Globális Gyógyszerészeti Megfigyelőközpont igazgatója. – A gyógyszertáralapú oltási program már legalább 56 országban engedélyezett, és 22 ország engedélyezi ezeket a szolgáltatásokat már 2020 óta.

A jelentés többek közt kiemeli, hogy 26 országban (49%) a gyógyszerészek most már jogosultak bizonyos, beadásra szánt vakcinákat felírni.

Amellett 64 ország számolt be arról, hogy a gyógyszerészek oltási képzésben vehetnek részt.

Ez a munka a folyamatban lévő FIP-oltásfelügyeleti projekt része, amelynek célja a gyógyszerészeti közegészségügyi szerepek nyomon követése az immunizációs programokban.


Kérdések és válaszok a HPV oltásról

2024. június 24.

A méhnyakrák megelőzésében a rendszeres szűrés mellett igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak, friss tanulmányok szerint hatására az utóbbi időkben jelentősen visszaszorul a méhnyakrákos megbetegedések száma. A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és azok válaszait dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza szedte össze.

Kérdések és válaszok a HPV oltásról post thumbnail imageA British Medical Journal orvosi folyóirat legfrissebb számában /BMJ 2019;365:l1161/ megjelent összehasonlító tanulmány szerint drasztikusan lecsökkent a méhnyakrákhoz vezető esetek / CIN I,II,III / és ezzel a rákos megbetegedések száma, mióta bevezették a lányok rutin HPV oltását. Az Egyesült Királyságban ugyanis a 12-13 évesek kötelezően megkapják a vakcinát, és egy nagy létszámú kutatás során azt találták, hogy az oltás hatására közel 90 százalékban visszaszorult a méhnyakrákot megelőző állapotok előfordulása az országban.

Mikor lehet beadatni?

Iskolai oltóprogram keretein belül a 12 évüket betöltött, 7. osztályos tanulók kapják meg térítésmentesen, ám a célcsoport a 9-15 éves korosztály- esetükben 2 oltás is elegendő, ám 15 éves kor felett már 3 injekció kell a védelemhez.

Felnőttként is igényelhetem?

Igen, de az oltás hatékonysága lecsökken az életkorral, azoknál érdemes, akik nem monogám párkapcsolatban élnek, mert bármikor meg/és újrafertőződhetnek, így ők is ki vannak téve a méhnyakrák veszélyének. Viszont érdemes tudni, hogy ekkor már nem térítésmentes.

100%-os védelmet nyújt?

Bár az oltás hatására jelentősen csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, érdemes tudni, hogy 100%-os védelmet nem nyújt, mivel az oltás “csak” a potenciálisan legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet


Hol van a határ a természetes gyógymódok és az állandó gyógyszerszedés között?

2024. június 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Napjainkban már szinte minden betegségre számtalan gyógyszer és természetes gyógymód közül választhatunk. Azonban hol húzódik a határ a természetes kezelések és a folyamatos gyógyszerfogyasztás között? Hogyan tarthatjuk fenn az egyensúlyt az egészségünk megőrzése érdekében? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A természetes gyógymódok szerepe

Talán az alapvető ösztöneinkből fakad, hogy a kisebb-nagyobb egészségügyi panaszainkra elsősorban természetes megoldásokat keresünk. Ugyanis nem feltétlenül szeretnénk mesterséges hatóanyagokat a szervezetünkbe juttatni, ezért amit csak lehet, megpróbálunk homeopátiás készítményekkel vagy egyszerűen csak életmódváltással kezelni.

Ha természetes alternatívák után kutatunk, akkor a kannabisz olaj biztosan szembe fog velünk jönni az interneten. Érdemes alaposan utánajárni a CBD olaj lehetséges hatásainak, ezzel kapcsolatban ma is számos kutatás folyik.

Válasszunk bármilyen készítményt is, mindig célszerű egy kis kutatómunkát végezni, és több forrásból is megbizonyosodni a várható egészségügyi hatásokról.

Bizonyos esetekben csakis a gyógyszerek segíthetnek

Vannak betegségek, amelyek kizárólag orvos által felírt gyógyszerekkel kezelhetők. Ilyenkor a természetes gyógymódok csupán kiegészíthetik, de nem helyettesíthetik a gyógyszerek használatát. Ha kisebb-nagyobb panaszokkal küzdünk, először mindig az orvos felkeresésével tanácsos elindulni a gyógyulás útján, aki a szükséges vizsgálatokat követően hatékony gyógyszert javasolhat számunkra. Sajnos hazánkban még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra, pedig a betegségek megelőzését vagy korai diagnosztizálását illetően ez jelentené a legfontosabb lépést. Évente ajánlott legalább egy laborvizsgálaton részt venni, ahol máris rengeteg információt kaphatunk az egészségügyi állapotunkkal kapcsolatban. Az időben felismert betegségeket pedig sokkal egyszerűbben és gyorsabban kezelhetjük, mint a későn diagnosztizált problémákat.


A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 4. rész

2024. május 29.

Fotó: 123rf.com

 

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

 

Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.

 


A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 3. rész

2024. május 13.

Fotó: 123rf.com

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...80