Információk, érdekességek

A gyógyszerek és az étrend-kiegészítők között különbség van

2020. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A gyógyszerek a gyógyszertörvény hatálya alá tartoznak. Szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, egészen az alapanyagok beszerzésétől a gyártáson át a forgalmazásig, az engedélyezésen át a selejtezésig amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.

A gyógyszer szakértője a gyógyszerész, tehát a beteg bátran és bizalommal fordulhat felé információért. Az étrend-kiegészítők, mint az a nevükből is sejthető, a táplálkozásunkat egészítik ki, és ennek megfelelelően az élelmiszertörvény hatálya alá tartoznak.

Mivel egyik élelmiszerről sem állítunk gyógyhatást, így ezekről is tilos! A gyártástól a forgalmazásig közel sem vonatkoznak olyan szigorú törvények rájuk, mint a gyógyszerekre. Az étrend-kiegészítőknél a gyártás, forgalmazás, minőség, reklámozás tekintetében szinte a gyártók lelkiismerete a mérce. Nincs hatósági ellenőrzés.

A terméket nem kell engedélyeztetni!
A megfelelő hatósághoz „csak” be kell jelenteni – akár aznap, amikor bekerül a boltok, patikák polcaira. A szakemberek – orvosok, gyógyszerészek – hivatalosan nem jutnak hozzá szakmai információhoz az étrend-kiegészítőkről, hacsak a gyártó cég ezt meg nem teszi. Az étrend-kiegészítők különösen bizalmon alapuló termékek.


Nem járunk háziorvoshoz, mégis sok gyógyszert szedünk

2020. november 07.

Fotó: gettyimages.com

Csupán a megkérdezettek 12 százaléka érzi magát teljesen egészségesnek, egyötödük pedig rendszeresen beteg – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 632 ember megkérdezésével készített szeptemberben az Emóció 7.84.

Háziorvoshoz továbbra sem jár a magyar: a megkérdezettek közel egyharmada még évente egyszer sem megy el általános vizsgálatra. A leggyakoribb krónikus betegség a kutatás résztvevői szerint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az asztma.

Mennyit ér az egészségünk? Egy friss online kutatás szerint a legtöbben havi 5000 és 10 000 forint közötti összeget költenek az egészségükre, de a válaszadók ötöde kevesebb, mint 5000 forintot fordít erre a célra.

Az Emóció 7.84 által készített egészségtesztet 632-en töltötték ki. 70 százalékuk többnyire jól érzi magát, de csupán 12 százalék érzi magát teljesen egészségesnek. A megkérdezettek több mint egyötöde pedig úgy nyilatkozott: rendszeresen beteg.

A válaszadók 20 százalékának krónikus betegsége is van: a legtöbben a magas vérnyomást jelölték meg, de a cukorbetegség és az asztma is a gyakori válaszok között szerepel. A krónikus betegséggel küzdőkhöz képest ráadásul dupla annyian mondják azt, hogy rendszeresen fogyasztanak valamilyen gyógyszert. A válaszadók közel felének életében rendszeresen jelen van a stressz, több mint egyharmaduk pedig az anyagcseréjével is elégedetlen.

A felsorolt problémák, betegségek többsége a gyomorból és annak elhanyagolásából ered. A bélflóra helyreállítása kulcsfontosságú, ami a jól működő immunrendszer, ezáltal az egészséges élet kulcsa” – hangsúlyozza a felmérés kapcsán Bezzeg Ramóna életmód- és táplálkozási tanácsadó.

Pedig „elméletben” ismerik a helyes utat a válaszadók: a „melyek a legfontosabb tényezők Ön szerint az egészség szempontjából” kérdésre 93 százalék az egészséges táplálkozást, 80 százalék pedig a rendszeres testmozgást említette, és a legfontosabb szempontok között helyet kapott a vitaminok, étrend-kiegészítők, immunerősítő készítmények alkalmazása is.


Mi legyen a legkisebbek házi patikájában?

2020. október 31.

Fotó: pixabay.com

Az előrelátó szülők igyekeznek felkészülni arra a nehéz helyzetre, ami csecsemőjük vagy kisgyermekük megbetegedésekor éri őket. Egy hirtelen láz, egy eldugult orr vagy akár egy apró horzsolás ellátásához szükséges patikaszereket is célszerű a gyógyszeres ládában otthon tartani.

A csecsemők és kisgyermekek számára szükséges készítményeket a kezelőorvossal és gyógyszerésszel egyeztetve célszerű kiválasztani.

  • Nem elegendő a gyógyszereket beszerezni, tisztában kell lenni azok szükség esetén történő használatának módjával, dozírozásával.
  • Figyelmet kell fordítani a megfelelő hőmérsékleten történő tárolásra (pl. bizonyos lázkúpokat a hűtőszekrényben kell tartani), illetve arra, hogy fénytől, hőtől védett, száraz, és a gyermekek számára el nem érhető helyen legyen a házi patika.
  • A felnőttek gyógyszereitől elkülönítve kell tárolni a csecsemők, kisgyermekek gyógyszeres ládáját, és meghatározott időközönként (legalább évente) ellenőrizni kell a benne lévő gyógyszerek lejárati idejét. A lejárt gyógyszereket a gyógyszertárakba vissza kell vinni, és mielőbb pótolni kell azokat új szerekkel.
  • Szem előtt kell tartani, hogy a gyermekek „kinőhetik” a gyógyszereiket is, hiszen más típusú lázkúpot ajánlanak egy hat hónapos csecsemőnek, mint egy hároméves kisgyermeknek,- tehát mindig az adott életkorban megfelelő formájú és dózisú gyógyszereket kell kéznél tartani.

Véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

2020. október 07.

Fotó: pixabay.com

 

Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége – közölte az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében.

Kásler Miklós szerdán írta alá az erről szóló rendeletet, amelynek értelmében megtartják a “rendkívül sikeres és népszerű” gyakorlatot a továbbiakban is.

A telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás (telemedicina) sok százezer embernek nyújt kényelmes és biztonságos lehetőséget. Egyúttal arra biztatta az elsősorban a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel a jövőben is, ezzel tovább csökkentve megfertőződésük esélyét. A vírussal szemben ugyanis minden lehetséges módon védekeznünk kell, az ország működésének megőrzése mellett.


Melyik ibuprofén vényköteles, és melyik nem?

2020. szeptember 10.

Fotó: pixabay.com

Az utóbbi időben többször is lehetett hallani az ibuprofénes gyógyszerekről, mivel egy részük 2020. május 1-jétől vénykötelesen vásárolható meg, a mellékhatások nagyobb rizikója miatt.

Az ibuprofén az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő ható anyagok (NSAID) csoportjába tartozó gyógyszervegyület. Ez azt jelenti, hogy az ibuprofén „3 az 1-ben” módon rendelkezik fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással. Az ibuprofént közel 60 éve alkalmazzák világszerte lázcsillapításra, a legkülönfélébb fájdalmak enyhítésére és a gyulladás csökkentésére, 3 hónapos kortól gyakorlatilag 99 éves korig.

Napjainkban magyarországon több mint 50-féle ibuprofénes gyógyszer van patikai forgalomban, amelyek közül több mint 40 jelenleg és a jövőben is vény nélkül megvásárolható, és nagy biztonsággal használható a különféle fájdalmak vagy a láz csillapítására.

Általában elegendő a 400mg-os adag
Magyarországon is jelentős mennyiségben vásárolnak a betegek ibuprofénes gyógyszereket, ha a fej- vagy fogfájás, az ízületi fájdalmak, a menstruációval járó fájdalom csillapítása, a náthával, influenzával járó gyulladás és fájdalom leküzdése vagy a láz csillapítása a cél. A patikák nagy választékban tartják az ibuprofénes gyógyszereket, többek között az ibuprofénes tablettákat, szuszpenziókat, pezsgőgranulátumokat és krémeket.

Az ibuprofénes gyógyszerek egy-egy adagja jellemzően 200, 400, 600 vagy 800 mg hatóanyagot tartalmaz. Megjegyzendő, hogy a magasabb hatóanyag- tartalmú, azaz „erősebb” készítményeket elsősorban intenzív fájdalom/ gyulladás esetén, tipikusan ízületi, reumatikus fájdalmaknál alkalmazzák. Fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom esetén kellőképpen hatásosnak bizonyul az egyszeri 400 mg-os adagok bevétele.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...67