Információk, érdekességek

Gyógyszercserebere

2023. április 22.

„A gyógyszer nem játék!” – mondjuk a gyereknek, de felnőttként ezt elfelejtjük? Ez ránk is vonatkozik, hisz nem egy fogpiszkálóról van szó, hanem egy nagyon bonyolult, precíz és érzékeny gyógyszermolekuláról, ami 20 év kutatási munkának az eredménye.

„Az elhunyt édesanyám alsó-felső protézise olcsón eladó.” „A gyerek szülinapjáról maradt tortaszeletek áron alul eladók.” „Csak néhányszor használt fogkefék jutányos áron eladók.”

Ugye, furcsának tűnnének az ilyen hirdetések? Akkor miért elfogadhatóak azok az egyre gyakoribb adok-veszek párbeszédek, online csoportok, ahol „használt” gyógyszereket árulnak egymásnak az emberek? Mert ha azt valaki megvette a patikában és hazavitte, akár felbontotta, akár nem, az már „használt”! Már megszakad a gyógyszerre vonatkozó szigorú minőségi folyamat, amit a gyógyszergyár garantál a megfelelő, előírt hatás érdekében. 

Ön hol tartja a gyógyszereit? A fürdőszobában? A konyhában? Mindkettő rossz hely! Meleg, párás, nedves stb. A gyógyszer így nagyban károsodik, még felbontás nélkül is!

A gyógyszertárban a gyógyszereket megfelelő hőmérsékleten, adott páratartalom és egyéb szigorú szakmai szabályok mellett tárolják. Otthon nyilván ezek a szigorú feltételek nem teljesen biztosíthatók, éppen ezért nem szabad akár évekig raktározni azokat pl. a fürdőben, mert komoly veszélynek lehetünk kitéve, ha bevesszük, netán átadjuk valakinek!

„Csak jót akartam, a férjem halála után megmaradtak a gyógyszerek, gondoltam, ne menjen kárba, más még felhasználhatja.” „Olyan drága a gyógyszer, a szomszéd megmaradt gyógyszereit fél áron meg tudom venni.” Akár még logikusnak is tűnhetnének ezek a mondatok, ha pl. egy zokniról lenne szó, mert azt kimosva, akár fel is vehetjük, bárki hordta azelőtt. 


Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

2023. március 19.

Számos gyógynövény gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevőjeként is forgalomban van, de hogyan állapíthatjuk meg egy termékről, hogy gyógyszer vagy étrend-kiegészítő-e?

Fotó: 123rf.comEz sokszor nem könnyű feladat, hiszen mindkét termékkategóriában előfordulnak kapszulák, cseppek, tabletták, porok. Vannak viszont olyan termékformák (pl. végbélkúp, injekció, szemcsepp), amelyek nem lehetnek forgalomban étrend-kiegészítőként.

Étrend-kiegészítőt ugyan is belsőleg csak szájon át lehet alkalmazni. Gyógyszerek esetén az engedély száma (ennek első karakterei OGYI vagy EU) a dobozon és a betegtájékoztatón szerepel.

Formai szempontokon kívül mi a különbség a gyógyszerek és az étrendkiegészítők között?
A gyógyszerek betegségek kezelésére és megelőzésére használhatók, az étrendkiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló, speciális élelmiszerek. Attól speciálisak, hogy koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb anyagokat, ezért első ránézésre inkább tűnnek gyógyszernek, mint élelmiszernek.

Ugyanakkor gyógyhatással, betegség megelőző hatással nem kell rendelkezniük, ilyen célra nem is ajánlhatók, reklámozhatók.

Miből készülhetnek étrend-kiegészítők?

Vitaminokon, ásványi anyagokon kívül számos élelmiszer- és gyógynövény is megtalálható étrend-kiegészítőkben, s több tiszta vegyület is (pl. flavonoidok) található az összetevők között. erős hatású gyógyszerhatóanyag azonban nem lehet az étrendkiegészítők alkotórésze – a gyógyszerek ugyanakkor szintén tartalmazhatnak ásványi anyagokat, vitaminokat, gyógynövényeket.

Mi a különbség a gyógyszerek és étrend- kiegészítők forgalomba hozatala között?
A gyógyszerek csak hatósági engedélyezés után kerülhetnek forgalomba. Ennek során igazolni kell hatásosságukat, ártalmatlanságukat. Az étrend-kiegészítők esetén nincs szükség engedélyeztetésre, nem kell igazolni vizsgálatokkal a hatásosságot, a biztonságosságot, a termékek egy egyszerű bejelentés után piacra kerülhetnek.

A gyógyszerek minőségét szigorú szabályok és ellenőrző rendszerek garantálják, az étrend-kiegészítők esetén ezek a garanciák gyengébbek.


Megfázáskor milyen gyógyszert szedhet véralvadásgátló mellett

2022. december 26.

A téli időszakban igen gyakoriak a megfázásos, influenzás megbetegedések, melyeket a legtöbben igyekeznek sok gyümölccsel, gyógyszerekkel kúrálni. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban fokozott óvatosságra inti a véralvadásgátlót szedőket, ugyanis vannak olyan készítmények, melyek befolyásolják a terápia hatását!

Fotó: 123rf.comA kumarin származékok esetén legyen körültekintőbb

A véralvadásgátlóknak több típusuk is létezik: ilyenek a heparinok/LMWH, az új típusú véralvadáságátlók (NOAC), valamint a kumarin-származékok. Ez utóbbiak alkalmazása bár igen elerjedt, ám fontos néhány szabállyal tisztában lenni szedésük során. Az egyik legfontosabb a rendszeres INR ellenőrzés (ez általában 2-3 közti), mivel, ha a megadott tartományon kívül esik, akkor vagy hatástalan a készítmény, vagy pedig vérzékeny állapotba került az érintett.

Hogy a véralvadásgátló megfelelően fejtse ki hatását, oda kell figyelni az esetleges étel- és gyógyszerkölcsönhatásokra!

Megfázásos időszakban mit lehet és mit nem?

A téli, megfázásokkal teli időszakban előkerülnek bizonyos gyógyszerek, gyümölcsök, házi praktikák, hogy hamarabb véget lehessen vetni a kellemetlen állapotnak. Azonban nem árt odafigyelni pár dologra!

Narancs, tőzegáfonya

A narancs és a tőzegáfonya elmaradhatatlan gyümölcsei a télnek, hiszen nem csak finomak, de egészségesek is, hiszen tele vannak immunerősítő vitaminokkal. Viszont fontos tudni, hogy az értékes C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint is, ami valójában igen fontos szerepet tölt be a véralvadás folyamatában. Amennyiben valaki kumarin-származékot szed, oda kell figyelnie arra, hogy naponta közel azonos mennyiségű K-vitamint fogyasszon! Ezért bármennyire is csábító immunrendszer turbózásnak a narancsokat egymás után elfogyasztani, ne egyen belőle többet, mint szokott! Szerencsére helyette sok más olyan gyümölcs van, melyek nem bővelkednek nagy mennyiségű K-vitaminban.

Láz-és fájdalomcsillapítók

A láz-és fájdalomcsillapítók szinte minden télen előkerülnek, hiszen az ember közérzetét nagyban javítják. Amire ügyeljen, hogy lehetőleg kerülje a NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők) készítményeket, mivel együttes alkalmazásuk a kumarinokkal megnövelik a véralvadásgátló hatást, így megnő a vérzéses szövődmények rizikója. Ennek oka, hogy ezen gyógyszerek miatt sokkal több kumarin-származék kerül a májba, mint más esetben (a kumarinok és a NSAID szerek ugyanarra a plazmafehérjére kötődnek, így a kumarinok nagy része lesodródik és a májba kerül). 

Tehát kérjük a kedves betegeket, hogy kumarinszedés esetén kerüljék a TV-ben hirdetett „megfázás” elleni szereket és csak orvos tudtával és beleegyezésével szedjenek  gyógyszert (és bármit)- tanácsolja prof. Blaskó György.

Ugyanez igaz a diclofenac, ibuprofen készítményekre, továbbá az aspirinra, és még számos készítményre is. Ha kell, kis dózisban metamizole sodium vagy paracetamol hatanyagú gyógyszert használjon, orvosával egyeztetve!


90 éves a homeopátiás szerek vezető gyártója, a Laboratoires Boiron

2022. december 13.

Hogyan lett egy kis, családi gyógyszertárból mára nemzetközi cégcsoport? Az alapítók, a szenvedélyükben is ízig-vérig hasonlító ikerpár, Jean és Henri Boiron egész életüket a homeopátiának szentelték. Vállalkozói szellemiségük és tudományos alaposságuk tette lehetővé, hogy a homeopátiás orvoslás évről évre folyamatosan fejlődhessen.

Fotó: gettyimages.comA kutatás és a gyártási eljárások terén is úttörőnek számító hozzáállásuk mozdította elő világszerte a homeopátia elismertségét és magas színvonalú oktatását. 1932-ben kezdtek homeopátiás gyógyszereket készíteni, hogy a betegeik számára minőségi termékeket kereső orvosok munkáját segítsék. A homeopátiás gyógyszereket ebben az időben maguk az orvosok készítették házi módszerekkel, a Boiron testvérek tevékenysége eredményeként azonban megszületett a szigorú szabályokat követő francia homeopátiás gyártási és minőségbiztosítási eljárás.

Ahogy a kezdetek óta folyamatosan, a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk a számunkra nyersanyagokat kínáló természetet, hogy tiszteletben tartsuk a tudásuk legjavát nyújtó munkavállalóinkat, és végül, hogy megfeleljünk a minket választó emberek elvárásainak, akiknek ma nagyobb szükségük van egészségük megőrzésére, mint valaha.” – Valérie Lorentz-Poinsot, a Laboratoires Boiron vezérigazgatója

A Laboratoires Boiron saját és a Boiron család szellemiségéhez hűen, az alábbi pillérekre támaszkodva építi folyamatosan a homeopátiát:
• humánus és tiszteletteljes orvostudomány, amely illeszkedik a betegek igényeihez, legyen szó az általános ellátás lehetőségeiről vagy a rendelkezésükre álló gyógyszerekről;
• tudományos alaposság, amely a gyártás fázisainak szigorú kontrolljával ötvözve a legnagyobb mennyiségben is biztosítani tudja a kiváló minőséget;
• szoros együttműködés az egészségügyi szakemberekkel (orvosokkal, gyógyszerészekkel, állatorvosokkal, nőgyógyászokkal stb.), akikkel az idők folyamán a Boiron elkötelezett, párbeszédre épülő kapcsolatot épített ki;
• az orvostudomány elkötelezett támogatása a homeopátia terápiás lehetőségeinek bátor és alázatos munkával végzett feltárása és integrálása révén.

A HOMEOPÁTIA MINT AZ INTEGRATÍV MEDICINA KÖZPONTI ALKOTÓELEME

A konvencionális orvostudománnyal szinergiában a világ minden táján egyre nagyobb teret nyernek a kiegészítő terápiás gyakorlatok, és az a szemlélet, hogy a betegek a gyógyulásuk támogatásán felül az életük minőségéről is gondoskodni szeretnének.

Az integratív orvoslás az orvostudomány természetes fejlődési állomása, mely az egészségügyi ellátás keretében a hagyományos és kiegészítő terápiás gyakorlatok legjobb lehetőségeit ötvözi a beteg számára. Az integratív orvosi megközelítés szerint minden beteg egyedi. Mit jelent ez a gyakorlatban? A kezelés során figyelembe kell venni a beteg életmódját, táplálkozását, fizikai aktivitását és közérzetét, illetve ugyanígy kulturális hátterét és hitvilágát is. A homeopátia az integratív orvoslás fontos lehetősége, mert módszere az egyéni, személyre szabott megközelítés, mely egy humánusabb, tiszteletteljesebb és hatékonyabb orvoslás kulcsát jelenti. Ugyanakkor a konvencionális orvostudomány rendszerébe tökéletesen illeszthető, mivel gyógyszerekben és képzett egészségügyi szakemberekben gondolkodik. Lehetővé teszi azt is, hogy a betegeknek támogatást nyújtson életminőségük javítása érdekében azáltal, hogy a kezükbe adja saját egészségük megőrzésének lehetőségét. A homeopátia egyszerre képviseli a gyógyítást („CURE”) és a gondoskodást („CARE”).


Nyákoldó készítmények: Mit szedjek köhögésre?

2022. december 05.

A hurutos köhögés kezelésében fontos szerepet töltenek be az ún. nyákoldó készítmények. Melyek ezek, és hogyan fejtik ki hatásukat? Mit érdemes tudni az alkalmazásukról? A köhögés témakörét körbejáró cikksorozatunk mostani részében ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Fotó: 123rf.comA nyákoldás jelentősége

A hurutos (más néven: produktív) köhögés jelentős váladékképződéssel jár, ez felismerésének az alapja. A hörgők váladéktermelése és a képződő nyáknak a légutakból való távozása a légzőrendszer természetes öntisztító folyamata.

Célja, hogy egyfelől nedvesítse és védje a gyulladt nyálkahártyát, másfelől pedig eltávolítsa a légutakba kerülő kórokozókat és idegen anyagokat. A hörgőváladék felköhögését megkönnyíthetjük, és a gyógyulás folyamatát elősegíthetjük, ha a képződő sűrű nyák viszkozitását lecsökkentjük. Erre alkalmazhatók a nyákoldó hatóanyagok (ún. mukolitikumok), amelyek a hörgőváladékot hígabban folyóvá, a légutakból köhögéssel könnyebben eltávolíthatóvá teszik.

Nyákoldó hatóanyagok

Számos olyan, gyógyszernek minősülő, hurutos köhögés kezelésére szolgáló készítmény van forgalomban, amely nyákoldó hatóanyagot tartalmaz. Ezeknek a készítményeknek a túlnyomó többsége vény nélkül kapható a patikákban. Alkalmazásuk elsősorban akkor javasolt, ha a hörgőkben a váladékképződés nagymértékű, és a sűrű nyákot nehezen köhögi fel a beteg.

Az acetilcisztein a cisztein nevű aminosav származéka. A hatóanyag képes a hörgőváladék viszkozitásáért felelős szénhidrátláncok közötti összeköttetéseket (diszulfidhidakat) felbontani, ezáltal a nyákot hígabban folyóvá és könnyebben felköhöghetővé tenni. Ugyanakkor az acetilcisztein – szerkezeti tulajdonságainak köszönhetően – antioxidáns és szabadgyök-fogó tulajdonsággal is rendelkezik, és alkalmazható pl. paracetamol vagy gyilkos galóca okozta mérgezés ellenszereként is.

Készítményei számos különböző gyógyszerformában kaphatók a patikákban. Javasolt adagolása felnőtteknek: napi 3-szor 200 mg vagy 1-szer 600 mg; gyerekeknek pedig: napi 2-3-szor 100 mg.

Hasonló szerkezetű hatóanyag a karbocisztein, amely bizonyos enzimek működését szabályozva megváltoztatja a képződő hörgőváladék összetételét, ezáltal azt hígabban folyóvá teszi. Kemény kapszula, rágótabletta és szirup formájában van forgalomban. Felnőtteknek napi 3-szor 750 mg, gyerekeknek 3-4-szer 125-250 mg a javasolt adag. Egy indiai cserje tartalomanyagai szolgáltak modell – vegyületként a nyákoldó hatású brómhexin kifejlesztéséhez.

A brómhexin, amellett, hogy csökkenti a hörgőváladék viszkozitását, egyúttal elősegíti a hígabban folyó nyák termelődését is. Továbbá segíti a légutak nyálkahártyáját alkotó hengerhámsejtek csillószőreinek meghatározott irányú mozgását, hozzájárulva a könnyebb köpetürítéshez.

Mind tabletta, mind oldat formájában kapható a patikákban, javasolt adagolása felnőtteknek: napi 3-szor 8-16 mg, gyerekeknek ennek a fele: 4-8 mg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...75