Információk, érdekességek

Gyógyszer nélkül is gyógyítható az asztma?

2022. június 05.

Asztma, gyakori megfázás, idült hörghurut esetén jelentős javulást ígér a Buteyko-módszer, amelynek hatására javul a szervezet vér- és oxigénellátása.

Fotó: gettyimages.comManapság népbetegséggé vált az asztma és allergia, sokaknál felnőtt korban alakul ki, gyakran az orvosok sem értik, hogy miért, gyógyítása hosszadalmas és nehézkes.

Az asztma valószínűleg egyike a nyugati civilizáció leginkább túldiagnosztizált és túlgyógyszerezett betegségeinek. Az asztma kezelésére mindössze kétféle gyógyszer van, a hörgőtágító spray-k és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, illetve ezek kombinációi.

Az asztmásoknak többnyire csökken a tüdő szén-dioxid szintje

Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor rájött egy jelentős összefüggésre, mely szerint a légzéskönnyítő hörgőtágítók folyamatos használata nemhogy segítene, de éppen, hogy árt az asztmának, az asztmásoknak, ráadásul egyik kiváltó tényezője lehet a szívbetegségeknek. Közismert tény, hogy

az asztmások sokkal többet lélegeznek, mint mások.

Többnyire szájon át veszik a levegőt és zihálnak, lihegnek, levegő után kapkodnak, amikor jön a roham. Mindez csökkenti a tüdő szén-dioxid szintjét, ez pedig a légutak további összehúzódásához vezet.

Buteyko professzor  kidolgozott egy légzésterápiás módszert, amelyet ma már Magyarországon is alkalmaznak.

A mai embert sújtó ártalmak legtöbbet a légzésünknek ártottak. Tíz emberből kilenc helytelenül lélegzik, sokan a szájukán át veszik a levegőt, amitől leromlik a sejtjeik oxigénellátása és ez rendkívül sok problémát okoz a szervezetükben” – mondta el Varga-Szilágyi Gyula légzésterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kivétel nélkül minden betegnek javult az állapota, aki elsajátította a Buteyko-módszert – mondta a légzésterapeuta, aki korábban maga is asztmától szenvedett.

Hangsúlyozta, a szájlégzéssel alapvetően az a probléma, hogy a nyelv izomtevékenysége, ami csukott száj esetén megvan, és a szájpadláshoz simul, szinte tolja kifelé a fogakat, az állkapcsot, addig  nyitott száj esetén lekerül az alsó álkapocsba, és ezzel megszűnik a belső támasztás.

„Ennek következményeként keskenyedik el az arc, az állkapocs, a fogaknak nem marad hely, összetorlódnak, elferdülnek. A fogszabályzót is akkor van értelme betenni, akkor lesz tartós az eredmény, hogyha megszüntetik a gyereknél a szájlégzést” – mondta.


Mit kell tudni a vaspótló gyógyszerekről?

2022. május 20.

Ha valaki sápadt, fáradékony, erőtlen vagy fejfájással küzd, akkor gyakran vashiány áll a tünet(ek) hátterében. Az előbbi figyelmeztető jelek mellett a körmök töredezettsége, a hajhullás vagy a fertőző betegségekre való fogékonyság is utalhat vashiányra. A havivérzés miatti vérvesztéssel összefüggő módon a nőknél gyakoribb a vashiány, mint a férfiaknál. A terhesség és a szoptatás – egyébként normális vasszinttel rendelkező nőknél is – a tartalékok felélésével járhat, ami vaspótlást tehet szükségessé.

Fotó: 123rf.comA vashiány hátterében az áll, hogy a vérben, a vörösvértestekben, az oxigén szállításáért a hemoglobin a felelős, aminek a központi fémionja vas. Ennek a kulcsfontosságú nyomelemnek a hiányában vashiányos vérszegénység (anémia) jön létre.
Ha valaki vashiányra gyanakszik, egyszerű módon, egy vérvétellel utánajárhat vasháztartása tényleges állapotának. A vérvizsgálati laboreredmények árulkodó paraméterei (pl. hemoglobinszint, vörösvértestszám, szérum vastartalom, transzferrin és szérum ferritinszintek stb.) alapján ugyanis hamar nyilvánvalóvá válik, ha valaki vaspótlásra szorul.

Mennyi vasat szükséges a szervezetbe juttatni?

Nem vashiányos esetben, az ajánlások szerint férfiaknak napi 10 mg, nőknek napi 15 mg vasbevitelre van szükségük. A nők menstruáció miatti vérvesztesége magyarázza esetükben a jelentősebb szükségletet. Terhesség alatt a nők napi vasszükséglete 30 mg-ra nő, és a fokozottabb vasigény a szülést követően, a szoptatás hónapjai alatt is fennáll. Szoptatós kismamáknál napi 20 mg vasbevitel javasolt.

Hogyan tölthetők fel a vasraktárak vashiány esetén?

Ideális esetben a táplálékkal jut be a szervezetbe a vas. A húsételek, különösképpen a vörös húsok, belsőségek (pl. máj), halak tojás tartalmaznak magas koncentrációban vasat. A zöldségek, gyümölcsök vastartalma jelentősen alacsonyabb, így a vashiány a vegetáriánusoknál jóval gyakoribb, mint a vegyes táplálkozásúaknál.
A vaspótlás szempontjából az állati eredetű ételek előnyben részesítendők. Tízszer több a vas a marhamájban mint a céklában.
Az állati eredetű, úgynevezett „hemvas” jobban szívódik fel és hasznosul a szervezetben, mint a növényi eredetű, úgynevezett „nem hemvas”. Példaként a növények között kiemelkedően magas vastartalmáról ismert cékla és a marhamáj vastartalmát lehet összehasonlítani: a cékla 100 g-ja kb. 0,8 mg vasat tartalmaz, míg a marhamáj 100 g-ja 8,8 mg-ot. Több mint tízszeres a különbség! Konyhatechnikai szempontból lényeges, hogy a hőkezelés, így sem a hosszú ideig tartó sütés, sem a főzés nem csökkenti az élelmiszerek vastartalmát.

Vaspótló gyógyszerek

Vashiány esetén a táplálkozási változtatások gyakran nem bizonyulnak elegendőnek, és orvosi javaslat alapján gyógyszeres vaspótlásra is szükség lehet. A vasat általában vas-szulfát (esetleg vas-aszkorbát vagy vas-fumarát) formájában tartalmazzák a vaspótló készítmények. A gyógyszerformák változatosak: filmtabletták, rágótabletták, kapszulák, szirupok vagy cseppek egyaránt használhatók.

A csecsemőknek és kisgyermekeknek általában cseppeket, a nagyobbaknak szirupot rendel az orvos; a felnőtteknél könnyebb a gyógyszerforma kiválasztása, náluk nem ütközik a lenyelés/bevétel nehézségekbe. Az említettek mellett kórházi körülmények között injekciós formában is sor kerülhet vaspótlásra, pl. vérzéssel járó gyomormegbetegedések, vagy valamilyen okból bekövetkezett jelentős vérveszteséget követően.

Gyógyszeres terápia esetén napi mintegy 100–200 mg a vasadag (ez a többszöröse annak, amit nem vashiányosaknak ajánlanak napi beviteli értékként). A vaspótló patikaszerek egy része, amik nagyobb mennyiségű vasat (kb. 100–110 mg) tartalmaznak, orvosi vényre kaphatók. Recept nélkül az alacsonyabb dózisban (kb. 10–20 mg) vasat tartalmazó  patikaszerek érhetők el. A vaspótló készítmények némelyike a vas mellett folsavat is tartalmaz.

Ha valaki vaspótlásra szorul és gyógyszert kezd szedni, nem szabad türelmetlennek lennie!

A vasterápia hatása nem jelentkezik pillanatszerűen, legalább nyolc hétig tartanak a kúrák, és csak néhány hónap múlva mutatható ki a vaspótló gyógyszerek hatása, a vastartalékok rendeződése. Közben négyhetente általában ismételt vérvételek történnek a vasháztartás javulásának nyomon követésére.


Használjunk hintőport vagy inkább ne?

2022. május 16.

Jó, ha használjuk a hintőport gyermekeink ellátásában vagy kerüljük inkább ezt a “divatjamúlt” gyógyszerformát? – Erre a kérdésre segít megtalálnunk a választ Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

Fotó: gettyimages.comMi az a hintőpor, s miből van?

A nagyon finom, kis szemcseméretű, könnyen szálló, kellemes tapintású, gyógyszergyárakban vagy gyógyszertárakban készített hintőporok kisebb vagy nagyobb, speciális feltéttel ellátott hintőporos dobozban jutnak el a betegekhez. A csomagolásokon általában latinul is megtalálható a hintőpor elnevezés: „Sparsorium”. A hintőporok tömegének jelentős része talkum (kémiai nevén magnézium-szilikát; latinul Talcum, Talcum venetum), és ezzel van elkeverve az adott hatóanyag, ami fertőtlenítő hatású anyag, antibiotikum, vagy gombaellenes hatóanyag is lehet.

Idejétmúlt a hintőpor?

Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal népszerűbbek voltak a hintőporok, mint napjainkban. A hajdani fény megkopása azzal magyarázható, hogy a tudományos ismeretek gyarapodásával egyre korszerűbb gyógyszerkészítmények jelennek meg.
Régebben a gyerekek kisebb-nagyobb horzsolásos sebeit, hegeit fertőtlenítő hatású vagy antibiotikumot tartalmazó hintőporral szórták be. A hintőporos doboz akkoriban szinte minden elsősegélyládában jelen volt. Ma már ismert, hogy a sebgyógyulás folyamata abban az esetben gyorsabb, ha nem szórják tele a sebet talkumos porral. Néhány sebhintőpor ennek ellenére továbbra is elérhető a gyógyszertárakban.

„Divatjamúlt” kezd lenni a bárányhimlő esetén alkalmazott (mentolos) hintőporozás is, és a legkorszerűbbnek az tűnik, ha semmilyen gyógyszeres anyagot nem viszünk fel a himlőkre.

Hexaklorofént ne juttassunk a legkisebbek szervezetébe

A hexaklorofénes hintőporokat (Sparsorium hexachloropheni pro infante FoNo VII. néven; hintőpor, ami 0,5 % hexaklorofént tartalmaz talkumban eloszlatva) korábban általánosan alkalmazták az újszülöttek köldökcsonkjának fertőtlenítő célú beszórására. Még ma is sok szakember ragaszkodik hozzá – gyakran az alkoholos kezeléssel kombinációban (alkoholos letörlést követő hintőporos beszórás), miközben ismert, hogy az újszülöttek szervezetébe jutó hexaklorofén idegrendszeri mellékhatásokat is okozhat.

Felnőtteknél jó szolgálatot tesz a hintőpor?

A hintőpor a gyermekgyógyászatban alkalmazott gyógyszerformák között kezd háttérbe szorulni. Marad tehát a hintőpor a hagyományos gyógyszerekhez ragaszkodó felnőttek gyógyszerformája?

Felnőtteknél, néhány speciális esetben előnyös a hintőpor alkalmazása. Így például a láb gombásodásának a megelőzésére, kezelésére a gombaellenes hatóanyagot tartalmazó hintőporok eredményesen használhatók. Továbbá, az erős izzadás okozta kellemetlen panaszok mérséklésére az izzadásgátló hatóanyagot is tartalmazó hintőpor, vagy a különbözőképpen illatosított vagy natúr talkum egyaránt eredményesen alkalmazható. Többen, akik kipróbálták, ragaszkodnak a kellemes, selymes tapintású hintőporokhoz.


Jó tudni a filmtablettákról

2022. április 01.

Fotó: pixabay.com

Manapság a tabletták jelentős része speciális, bélben oldódó filmbevonattal – vagy más néven gyomorsavnak ellenálló bevonattal ellátott – tabletta.  Mi a cél ezekkel a különleges tablettákkal?

A cél kettős

 1. egyes hatóanyagok a gyomrot irritálhatják, ezért célszerű olyan tablettákat fejleszteni, amelyek csak a gyomor elhagyása után, a vékonybélben engedik szabadon hatóanyag-tartalmukat, így a gyomorirritáció kiküszöbölhető.
 2. vannak olyan hatóanyagok, amik a gyomor erősen savas pH-jú közegében elbomlanak és hatásukat vesztik. Ezeket a gyógyszermolekulákat egy speciális burokkal – jelen esetben filmbevonattal – lehet megvédeni a lebomlástól, és elérni azt, hogy csak a bélbe jutva váljon szabaddá a hatóanyag-tartalom.

Ránézésre nem derül ki egy tablettáról, hogy az bélben oldódó bevonattal van-e ellátva. Fontos a gyógyszer csomagolásának a tanulmányozása és a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztató elolvasása, amiből egyértelmű lesz, hogy milyen a készítmény bevonata.

Mire kell ügyelni a bélben oldódó bevonattal rendelkező gyógyszerek szedésekor?

 • A (film)tabletta a lenyelési nehézségek és a félrenyelés veszélye miatt nem tipikusan a gyermekeknek szánt gyógyszerforma, emiatt a kezelőorvos és a gyógyszerész általában kúpokat, cseppeket vagy szuszpenziókat javasol, ha a szükséges hatóanyag az említett „gyermekbarát” gyógyszerformák valamelyikében is rendelkezésre áll.
 • A filmtablettákat csak bizonyos életkor fölött lehet alkalmazni – akkor, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy a félrenyelés veszélye nélkül le tudja azt nyelni. Ez legalább 4-5 éves kort jelent.
 • A bélben oldódó bevonattal ellátott tablettákat egy nagy pohár vízzel kell bevenni, és egészben lenyelni.
 • A víz helyett egyéb, esetleg lúgos kémhatású italokkal, tejtermékekkel (pl. kakaó, joghurtital) való gyógyszerbevétel a védőbevonat idő előtti leoldódásához vezethet.
 • A bélben oldódó bevonattal ellátott filmtablettákat nem szabad kettétörni, elaprítani vagy lenyelés előtt megrágni. A filmbevonat sérülésének többféle következménye lehet, megeshet, hogy a gyomorban elbomlik a hatóanyag, és a várt terápiás hatás elmarad vagy nem a kívánt erősségű lesz. Előfordulhat továbbá az is, hogy a tápcsatorna nem megfelelő pontján felszabaduló hatóanyag károsíthatja a vele érintkező nyálkahártyákat, és pl. nyelőcső-felmaródást okozhat.
 • Sokszor a szülők jó szándéka vezet a bajhoz. Előfordul, hogy ők elaprítják a tablettát, és azt kellemes ízű ételbe vagy italba keverik, hogy a gyermek könnyebben le tudja nyelni. Ezzel többet árthatnak a gyermeknek, mint gondolnák.
 • A gyógyszerbevételi időpontot (étkezés előtt, közben vagy után) illetően a betegtájékoztatóban írtaknak megfelelően kell eljárni.
 • A gyógyszert fénytől védett, száraz, hűvös helyen kell tárolni.
 • Ügyelni kell a gyermekek számára el nem érhető gyógyszer-tárolási hely kiválasztására.

Mi az igazság a visszérkrémekkel kapcsolatban?

2022. március 13.

Fotó: gettyimages.com

A gyógyszertárakban többféle visszérkrém is kapható…Melyik mire jó? És miként lehet tartósabban megszabadulni a kacskaringós, kitüremkedő erektől? Ezekről kérdeztük Dr. Sepa Györgytől, a Trombózisközpont érsebész főorvosát.

Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást

Bár a visszeres fájdalmak rendszerint a nyári kánikulában jelentkeznek, ám nem ritka, amikor évszaktól függetlenül kellemetlen panaszokat okoznak – különösen akkor, ha az illető ülő- vagy állómunkát végez. Ennek oka, hogy a kitágult erekben a keringés lelassul, vénás pangás alakul ki, majd ödéma lép fel, aminek következtében károsodhat az erek belső fala, gyulladásos állapotot generálva.

A visszérkrémek ezeket a gyulladásokat mérsékelhetik, illetve szüntethetik meg. Ezen kívül pedig csillapítják a tágulatokkal együtt járó, un. nehézláb érzést és hűsítik a végtagokat. Ráadásul ma már kaphatóak érerősítő hatóanyagokkal dúsított készítmények is, valamint olyanok, melyek a pangás miatt létrejövő vérrögök kialakulását hivatottak megakadályozni (ezek a heparin tartalmúak).

Csupán tüneti a kezelés

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a visszérkrémek csupán a fájdalmas tüneteket csillapítják, ám a mélyebb rétegekben kialakult visszértágulatokat nem fogják eltűntetni, ráadásul az olyan életveszélyes szövődmények ellen sem fognak nagyfokú védelmet nyújtani, mint a mélyvénás trombózis.

Éppen ezért érdemes a visszeres panaszokkal szakemberhez fordulni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a probléma kezelését illetően.

Ez lehet kompressziós terápia, mely során a felületes vénákat összenyomjuk, ezzel megszüntetjük bennük a keringést. Ennek hatására a mélyvénákban felgyorsul a vénás áramlás, ami csökkenti a súlyos vénás pangást a végtagban és javítja a bőr vérellátását- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...72