Információk, érdekességek

Egyedi méltányosság alapján kapható meg az egyik SMA-gyógyszer

2021. április 29.

Áprilistól egyedi méltányosság alapján válik elérhetővé az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszer – közölte az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós bejegyzésében az olvasható: a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedő betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, így már egyedi méltányosság alapján elérhető a Zolgensma készítmény.

“A rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon, ilyen módon viszont az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években” – fogalmazott a miniszter.

Az új megállapodás értelmében a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenvedők hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá a nélkülözhetetlen kezeléshez.

A spinális izomatrófia vagy gerincvelő-eredetű izomsorvadás (Spinal Muscular Atrophy, SMA) egy ritka öröklődő betegség, amelyet az SMN1 gén hibája okoz.


Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

2021. április 25.

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

 

  • Fotó: gettyimages.comAggódom, mert a kétéves lányomnak antibiotikumot írt fel az orvos. Igaz, hogy csúnyán köhög már egy ideje és láza is van. Biztos, hogy kell az antibiotikum? Annyi rosszat hallottam róla…

Ne aggodalmaskodjon feleslegesen! Az orvos megvizsgálta a gyermeket, látta az állapotát, mérlegelt, és biztosan helyen döntött, amikor felírta az antibiotikumot. Napjainkban kicsit visszafogottabbak az orvosok az antibiotikumok felírását illetően, mint évekkel ezelőtt; általában csak akkor rendelnek antibiotikumokat, ha arra valóban szükség van. Vannak olyan betegségek, amelyek hatásos kezelésére csak a megfelelően megválasztott antibiotikumok alkalmasak.

  • Meddig kell szednie a gyógyszert a gyereknek?

Hatóanyagtól és készítménytől függően ez eltérő lehet. Az önnek felírt „kanalast”, ami egy penicillin-származékot tartalmaz, például hét napon keresztül napi kétszer kell bevenni a gyógyulás érdekében.

  • Lehet, hogy rossz ötlet, de mi lenne, ha kicsit kevesebbet adnék csak belőle a lányomnak? Kapná hét napon keresztül, csak mindig kicsit kevesebbet…

Ne tegye! Ezzel csak árthat a gyereknek! Erre szokták azt mondani, hogy a „pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Ha kisebb dózisban adja a gyógyszert azzal éppúgy bajt okozhat, mintha túladagolja! Ugyanis, ha a szükségesnél kevesebb antibiotikum jut be a gyermek szervezetébe, akkor lehetséges, hogy az nem lesz elegendő a kórokozó baktériumok elpusztításához. Ellenben, ahhoz már elég lehet a kisebb mennyiség is, hogy a baktériumok különböző módszereket fejlesszenek ki, amikkel visszaverhetik az antibiotikum támadását, azaz ellenállóvá, rezisztenssé válhatnak a szerrel szemben. Ha aluladagolja az antibiotikumot, vagy az előírtnál hamarabb abbahagyja annak a szedését, akkor ez akár a készítmény hatástalanná válásához is vezethet.

  • Ezek szerint akkor is hét napon keresztül adjam a lányomnak a gyógyszert, ha már mondjuk a negyedik napon jól érzi magát?

Igen, abban az esetben is be kell szednie az előírt mennyiséget.


Mit érdemes tudni a szemcseppekről?

2021. április 11.

A szem bakteriális eredetű betegségeinek, így például a viszonylag gyakran előforduló kötőhártyagyulladásnak a kezelése antibiotikum tartalmú szemcseppekkel történik. Szemcseppek csepegtetésekor a szemkönnyezéssel és vörösödéssel járó allergiás tünetek enyhítése, vagy a zöldhályog okozta magas szembelnyomás csökkentése is lehet a cél. Egyes esetekben szemészeti vizsgálatok teszik szükségessé a diagnosztikai beavatkozás előtti szemcsepp-alkalmazást; erre a célra gyakran a pupillatágító hatású atropin-tartalmú szemcseppeket rendeli a szemész.

Fotó: gettyimages.comA szemészeti gyógyszerkészítmények legnagyobb részét képviselő szemcseppeket (latinul: Oculogutta) számos betegség miatt rendelhetnek az orvosok.

Fontos a sterilitás

A szemcseppek a gyógyszerek speciális csoportját képezik, amiket különös gonddal kell előállítani. A gyulladt, beteg szem különösen érzékeny a felülfertőződés szempontjából, emiatt a szem kezelésére szánt készítményeknek minden esetben sterileknek kell lenniük, azaz baktériumokat, vírusokat, gombákat nem tartalmazhatnak. Ennek megfelelően mind gyógyszergyári, mind pedig gyógyszertári laboratóriumi körülmények között szigorú szabályok szerint történik a szemcseppek előállítása.

Szemcsepp alkalmazásakor ezekre kell különösen ügyelni

Annak érdekében, hogy a szemcseppek a terápiás hatásukat optimálisan kifejthessék, és mikrobiológiai tisztaságukat megőrizzék, számos aprónak tűnő dologra kell odafigyelni a szemcseppek alkalmazásakor.

  • Ügyelni kell az előírt helyen, megfelelő hőmérsékleten történő tárolásra. Nem minden szemcseppet kell hűtőszekrényben tartani! – vannak olyanok, amiknél ez kifejezetten kerülendő.
  • Egyes, szemészeti készítményekben használt antibiotikumok annyira bomlékonyak, hogy a belőlük készített szemcseppek hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolhatók. Ezeket a szemcseppeket a gyógyszertárak laboratóriumában – mindig „frissen” – készítik el a gyógyszerészek az orvos által felírt recept alapján.
  • A felhasználhatósági időn belül történő alkalmazáson túl figyelni kell arra is, hogy a felbontástól számítva hány napig/hétig használható a szemcsepp. Felbontáskor célszerű ráírni a szemcseppes flakonra a felbontás dátumát.
  • Az ún. szuszpenziós típusú szemcseppeket, amiknek a hatóanyagtartalma tárolás során ülepedhet, a használat előtt fel kell rázni.
  • A gyógyszertárból történő gyógyszerkiváltást követően a tárolás és használat során különös gondot kell fordítani arra, hogy a készítmények ne szennyeződjenek.
  • Csak meleg vízzel és szappannal megmosott tiszta kézzel, az adagolóflakont a szemhez, szempillákhoz nem érintve szabad a szemcseppet a szembe juttatni.

Rendkívül biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagai

2021. február 24.

Fotó: pixabay.com

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közzétett hatástanulmánya szerint rendkívül biztonságos a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két vakcina, a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard professzor ugyancsak pénteken közzétett tájékoztatásában közölte, hogy az AstraZenecával együttműködésben kifejlesztett vakcina hatékony a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított variánsával szemben is.

A MHRA 16 oldalas oltásbiztonsági tanulmánya szerint, amely a január 24-éig beadott 6,9 millió első oltási dózis tapasztalatait veszi figyelembe, 22 820 visszajelzés érkezett enyhe mellékhatásokról.

A felügyeleti hatóság közölte: e jelentések kivizsgálása azt az eredményt hozta, hogy mindkét vakcina esetében hozzávetőleg 3 ezrelék – vagyis ezerből három – a beadott oltások számához mért, a vizsgálatok által kétséget kizáróan igazolt mellékhatások aránya.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a mellékhatásokkal járó esetek elsöprő többségében is mindössze a szúrás helyén érzett izomfájdalom, néha influenzaszerű tünetek, fejfájás, borzongás, fáradtságérzet, hőemelkedés, szédülés jelentkezett.

A gyógyszerfelügyeleti hatóság a vizsgálati jelentésben kiemeli azt is, hogy ezek a mellékhatások az emberi szervezetben kialakuló normál immunreakció velejárói, csaknem minden egyéb oltásfajta beadása esetén jelentkeznek, és rendszerint egy-két nap alatt elmúlnak.

A tanulmány hangsúlyozza: a Pfizer/BioNTech-vakcina esetében korábban jelzett súlyos allergiás tünetek részletes kivizsgálása azt mutatja, hogy az ilyen reakciók rendkívül ritkák, százezer beadott dózisonként egy-két ilyen esetről érkezett bejelentés.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség és a vele járó súlyos szövődmények kialakulásának megakadályozásával a koronavírus elleni oltások beadásának előnyei messze túlmutatnak bármelyik ismertté vált mellékhatáson – fogalmaz az MHRA pénteken ismertetett oltási hatástanulmánya.


A placebo hatás – tudjunk meg többet róla

2021. február 05.

Fotó: pixabay.com

Valóban tud-e gyógyítani ez az aktív hatóanyagot nem tartalmazó, semleges szer, a placebo? Hallottunk már róla, de mi is ez valójában, és hogyan működik? Biológus és pszichológus szakemberek kutatásai alapján válaszolunk a placebo-hatással kapcsolatos, gyakran felmerülő kérdésekre.

A placebo szó a latin „placere”, tetszeni szóból ered, és olyan „gyógyszert” jelöl, amely inkább a beteg „tetszését”, megnyugvását szolgálja, és nem a gyógyítását. Bár nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot, az ezzel a szerrel (pl. fruktóz kapszulával, sóloldattal) történő kezelés mégis működhet, mert a beteg elvárja, hogy hatása legyen. És ez a biológia és pszichológia kapcsolatán alapuló placebo-hatásnak köszönhető. Az elme testre gyakorolt ​​erejét szemléltetve a placebo-hatás a kezelés fokozott hatékonyságát is elősegítheti, összehasonlítva azzal, amit egyedül a hatóanyag tekintetében vártak. A placebo-hatás a kezelések legkülönbözőbb típusaiban jelentkezhet.

Hogyan működik?

A páciens elvárása a kezeléstől különféle pszichológiai változásokból ered, lehetővé téve az egészség javítását, pl. hormonok vagy agyi anyagok felszabadulása, az immunitás stimulálása vagy akár a vérnyomás változása révén. Így fájdalom esetén pl. a placebo-hatás az agyunk által természetesen termelt fájdalomcsillapító molekulák (endorfinok, enkefalinok) termelődését idézi elő. Vagy megfázáskor csökkenti a stresszhormon felszabadulását (ami gyengíti az immunitást), és ezáltal az immunvédelem fokozódását váltja ki.

Kicsiknél is hat?

Minthogy az egészen kicsi gyermekek képtelenek bármit elvárni a kezeléstől, azt gondolhatnánk, hogy náluk nincs placebo-hatás. Egy amerikai kutatás azonban,  melyet 119  2–47 hónapos csecsemőnél, illetve kisgyermeknél végeztek, azt mutatta, hogy azok, akik placebót kaptak köhögés ellen szüleiktől, jelentős javuláson mentek át. Természetesen ezt meg lehet magyarázni „közvetítővel” jelentkező placebo-hatással, ami nem a kicsi, hanem a szülei elvárásából fakad. Hiszen ha a szülők meg vannak győződve a kezelés hatékonyságáról, kevésbé lesznek szorongók, ami visszahat a gyermekükre. Jótékony pszichológiai és élettani hatásokat válthat ki nála.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...69