Információk, érdekességek

Kényeztetés mesterfokon - paradicsommal!

2023. május 28.

Nagyanyáink ősi receptjei és egy tökéletes növény a csodás bőrért, az egészségért és az izgalmas éjjelekért. Kényeztet, ápol, és szexuális kisugárzásodat a maximumra emeli!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A vitaminok szervezetünk biokatalizátorai, biológiai szerepük, hogy mint koenzimek minden sejt számára biztosítsák a normális működést. Emellett bizonyos élettani folyamatokban meghatározó szerepet töltenek be külön-külön is. Az emberi szervezet a vitaminokat nem képes szintetizálni, így azokat külső forrásból kell bejuttatni.

Az A-vitamin a szervezet hámszöveteinek épségéért felelős.
Ez a bőr, a szem és a teljes nyálkahártyarendszert érinti. Hiányakor a hámszövet megvastagszik, kiszárad és elszarusodik.

Bőrünk elszíneződik, hámlik, gyulladásra, fertőződésre hajlamossá válik. Hajunk töredezik, hullani kezd. A szem kiszáradhat... Az A-vitamin legfontosabb kozmetikai szerepét mint bőrvédő vitamin játssza.

Az elegendő napi mennyiség 0,80 mg, ez 10,2 mg karotinnal egyenértékű. Legfontosabb természetes forrása a sárgarépa, petrezselyemzöld, a sütőtök, spenót...... és a PARADICSOM.

Ki ne ismerné ezt az ízletes, piros, gömbölyded zöldséget?
Sokféle formában fogyasztjuk. Természetesen nyersen érdemes fogyasztani a fontos értékei miatt.

A paradicsom nagy mennyiségű növényi savat, esszenciális aminosavakat, nyomelemek széles skáláját tartalmazza. KAROTIN, B1, B2, C és E-vitamin tartalma jelentős. Ezen fontos vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök káros, pusztító munkájától.

Kedvelt zöldségünk fogyasztásával a szervezetünkbe jutó karotin jótékonyan befolyásolja bőrünk szépségét. Különös tekintettel az előttünk álló tavaszra, illetve a közelgő nyárra, hiszen a  gyönyörű napsütéses idő kicsal bennünket a szabadba, egyre nagyobb felületet engedünk át a nap melengető, simogató sugarainak. Szép, egyenletes barnulást biztosít.
Amennyiben óvatlanok voltunk, és lesültünk, a paradicsom ekkor is segítséget nyújt. Nem csak elfogyasztva, hanem külsőleg is jótékonyan hat a napégette, érzékeny bőrre.


Szuper gyors csokoládés muffin

2023. május 26.

Gyors és rendkívül finom csokis finomság. Imádni fogod!  

Hozzávalók:

• 15 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 5 dkg keserű kakaópor
• 5 dkg étcsokoládé
• 2 tojás
• fél csomag sütőpor

Ahogyan készítem:

A cukrot a vajjal és a tojásokkal habosra keverem. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverem, majd hozzáadom a masszához, és simára keverem. Belekeverem a darabokra tört étcsokit is a tésztába.

A masszát kiadagolom a muffinpapírral bélelt sütőformába, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm.

Ugye milyen gyors? Jó étvágyat!


Rozmaringos csirkemell sajttal sütve

2023. május 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A Dél-Európában honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer, a rozmaring főleg mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére használatos, de illatszerek is készülnek belőle. Az ókorban, akinek nem tellett a drága tömjénre, rozmaringgal áldozott az isteneknek. Jöjjön most egy isteni csirkerecept! 

Hozzávalók:
csirkemell 1,2 kg
olaj 8 cl
vöröshagyma 15 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehérbor 3 dl
liszt 5 dkg
gomba 12 dkg
sajt 15 dkg
babérlevél
rozmaring
őrölt bors, só

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük. Néhány percig letakarva állni hagyjuk.
Felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük és kevés ideig tovább pirítjuk. Fehérborral felengedjük, rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk.
Közben a csirkehús darabokat lisztbe forgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük, majd átszedjük a forrásban lévő paradicsomos lébe. Babérlevelet teszünk hozzá és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk.
A visszamaradt olajban megpirítjuk a vékony szeletekre vágott gombát, és a párolódó húshoz keverjük. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Sajtos spagettivel vagy makarónival tálaljuk.


Zöldségek, gyümölcsök

2023. május 16.

Gyakorlati tippek a zöldségek, gyümölcsök – legfőképp – a mélyhűtött termékeik vásárlásához, feldolgozásához és felhasználásához.

A zöldségek felhasználhatók frissen, fagyasztva, főzve, sütve vagy szárítva, míg a gyümölcsök szintén frissen, fagyasztva, aszalva, ill. befőtt formájában választhatók.

A vásárlás során figyeljünk a következőkre:

– A gyorsfagyasztott termék csomagolására. Sérült csomagolású terméket ne vásároljunk! Ha megtapogatjuk, és azt érezzük, hogy nagyobb tömbök vannak a csomagban, ne vegyük meg.

– Fontos a vásárlás sorrendje! Lehetőség szerint utolsó lépés legyen a hűtött termékek kosárba helyezése. A különböző termékeket (pl. friss zöldségek, fagyasztott áruk) célszerű külön táskákba tenni, hogy ne szennyezzék egymást.

– A minőségmegőrzési, ill. fogyaszthatósági időre figyeljünk!

– A friss zöldség és gyümölcs ép legyen és benyomódásoktól mentes. A benyomódás helyén gyorsabban megindul a romlás.

A feldolgozás, felhasználás során érdemes figyelembe venni a következőket:

– A fagyasztott élelmiszert a felengedés után már nem szabad újra lefagyasztani, mert a „hibernált” mikrobák a kiolvasztás után újra szaporodni kezdenek, ezáltal nő a csíraszám. Ebből adódóan a terméket csak akkor érdemes kiolvasztani, ha utána rövid időn belül fel is használjuk. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha lassan és hűtőszekrényben történik.

– Ha a fagyasztott zöldség, gyümölcs kissé fakóbb a vártnál, még nem feltétlen ad okot aggodalomra. Némi színváltozás még elfogadható, melynek oka lehet többek közt a hosszú idejű tárolás.

– A zöldségeket a felhasználási javaslat szerint, vagy felengedés nélkül tegyük forrásban lévő vízbe vagy hevített zsiradékba.

– A fagyasztott zöldség párolásához elegendő pár perc, ha túl sok ideig tart a hőkezelés, pépes állag lehet a végeredmény.

– Ha fagyasztott zöldséget grillezünk, tanácsos grillkosarat használni, mivel ilyenkor a zöldségek puhábbak vagy épp törékenyebbek lehetnek a frisseknél, így könnyen áteshetnek a grillrácson.

– Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt használunk, pl. süteményhez, s előtte nem olvasztjuk ki, akkor valamivel hosszabb sütési idővel számolhatunk.

– Fagyasztott bogyós gyümölcsnél előfordulhat, hogy levet ereszt a gyümölcs, ezért mielőtt a tésztához adjuk, szórjuk meg azt egy kis liszttel vagy búzadarával, ami felszívja a nedvességet.


Sós élelmiszerek utáni vágy: mit tehetünk ellene?

2023. május 16.

Sokunk érez gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek, pizzák, sajtok, ropogtatnivalók után sóvárognak. Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek.

Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiállt. Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.

Mi okozhatja a túlzott vágyat?

Számos magyarázat létezik. Íme, néhány közülük:

– A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket.

– Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez.

– Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.

Miért kívánhatja a szervezetünk?

A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.

Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?

Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt ​​negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve.

Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is.

A súlygyarapodás mellett számtalan problémát okozhat.

– Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését.

-Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben.

– Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást.

– Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A só egyben étvágyfokozó is, ami túlzott élelmiszer-fogyasztáshoz és hízáshoz vezet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...264