Információk, érdekességek

Gesztenyekrémleves ropogós prosciutto sonkával

2020. február 22.

Recept és ételfotó: venusz.huA gesztenye antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Ugyanakkor kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz.

Magas a nyersrosttartalma is, ezért élelmirost-hányada jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket is.

Hozzávalók

  • 300 g gesztenye (mirelit)
  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál zeller
  • 1 kis petrezselyem gyökér
  • 1 kis sárgarépa
  • 1 kk mustár
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 tk őrölt koriander
  • 3-4 babérlevél
  • 1,6-1,8 l víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 120 g parmezán
  • 100 g prosciutto (vagy fekete erdő sonka)
  • só, bors 
  • snidling a tálaláshoz

Mesebeli köles zöldségekkel

2020. február 19.

Minden tisztességes mesében legalább egyszer eszik kölest a főhős. Te mikor ettél kölest? Ha azt sem tudod, miként készül, itt egy jó recept neked! Elronthatatlan és finom!  

Hozzávalók:
12 dkg köles,
2 közepes vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
1 cukkini
1 padlizsán
3 evőkanál olívaolaj,
só,
borsika,
5 gerezd fokhagyma,
kakukkfű,
babérlevél

Elkészítése:
Pirítsuk meg az olíván az apróra vágott hagymát, tegyük bele a szeletekre vágott zöldséget, a paprikát csíkokra vágva.

Fűszerezzük, majd lassan, kevergetve adjuk hozzá a kölest. Picike víz hozzáadásával lefedve kb. 20 percig pároljuk.

Igen kiadós és ízletes főétel v. köret. Víz helyett zöldséglével is párolhatjuk.


5 szuper zöldség és gyümölcs, amely kombinálható pulykával

2020. február 12.

Megérkezett a hűvösebb idő, ilyenkor egyre inkább kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét. A dietetikusok által ajánlott zsírszegény és fehérjében gazdag pulykahús jól kombinálható a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel – Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint.

1. A sokoldalú sütőtök

Az őszi hónapok nagy kedvence a sütőtök, hiszen ez az olcsó alapanyag csodálatos narancsszínnel emeli ételeink látványát. Alacsony kalória-, ugyanakkor bőséges vitamintartalmával egyik legegészségesebb szénhidrátforrásunk lehet. Az ismert fogások mellett igazán ínyenc falatok is készülhetnek sütőtökből: például a pulykahússal töltött sütőtök vagy a sütőtökös pulykatekercs, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

2. Gesztenye, nem csak süteménybe

Már a 4. században jóízűen ették őseink a sült gesztenyét, és még napjainkban is szívesen fogyasztjuk forrón sütve. Végre érik a szelídgesztenye, így érdemes kihasználni, hogy nem a fagyasztóból kell előkapnunk egy agyoncukrozott gesztenyemasszát. Nem csak magában vagy sütemények töltelékeként fogyasztható, hanem húsok mellé is kínálhatjuk. A gesztenyével töltött pulyka akár egy őszi ünnepi ebéd főfogása is lehet.


Alacsony zsírtartalmú tej – lassabb biológiai életkor

2020. február 11.

Fotó: 123rf.com

A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké – derült ki egy új tanulmányból.

A Utah állambeli Brigham Young Egyetem professzora, Larry Tucker az úgynevezett telomerek hossza, valamint a tejfogyasztás gyakorisága (napi, heti vagy kevesebb) és az elfogyasztott tej zsírtartalma (teljes tej, 2 százalékos, 1 százalékos vagy sovány) közötti kapcsolatot vizsgálta 5834 amerikai felnőtt bevonásával – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A telomer a DNS-t “becsomagoló” makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.

A Oxidative Medicine and Cellular Longevity című folyóiratban publikált tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.

A tanulmány szerint az 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekhez képest a 2 százalékos tejet fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek, ami több mint négy év pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány tejet fogyasztó felnőttekéi.

A tanulmányba bevont emberek csaknem fele naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1 százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13 százalékuk pedig nem iszik tehéntejet.


Mai receptajánlatunk alapanyagai: a gesztenye, a gomba és az ananász

2020. február 09.

Karamellizált, gyömbéres szőlőragu

 

Karamellizált, gyömbéres szőlőragu

Hozzávalók:
1 db szép nagy fürt szőlő (mag nélküli),
1 teáskanál gyömbér (friss, szárított, vagy por),
1 evőkanál barnacukor,
5 dkg vaj,
2-3 evőkanál fehér balzsamecet.

Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk a vajon egy serpenyőben. Erre szedjük a megmosott szőlőszemeket. Rászórjuk a gyömbért, és folyamatos rázogatás mellett addig pároljuk, amíg a szósz besűrűsödik. Körülbelül 5-6 perc alatt el is készül. Ekkor meglocsoljuk a balzsamecettel.
Ajánlás: Karácsonykor, húsok mellé kínálhatjuk ezt a gyümölcsös ragut. Ízlés szerint aprított csilivel, bazsalikomlevéllel még pikánsabbá tehetjük.

 

 

Tejszínes, gesztenyés gombaragu

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
50 dkg barna csiperke,
só, törött bors,
őrölt szerecsendió,
25 dkg előfőzött,
hámozott gesztenye, 1,5 dl tejszín.

Elkészítés: A csiperkét nagyobb darabokra vágjuk, olvasztott vajon megpároljuk.
Közben sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Hagyjuk, hogy levet eresszen, majd a levének a felét elpárologja. Az előfőzött gesztenyéket félbevágjuk és a gomba mellé keverjük. 1-2 percet pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel. Szószos állagúra forraljuk, majd sült húsok mellé tálaljuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...204