Információk, érdekességek

Milyen tápanyagokat tartalmaznak az egyes gyümölcsök? Teljes körkép a 18 legfontosabbról!

2021. július 26.

Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az áfonya

Szakirodalmi adatok alapján az áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezen kívül tartalmaz különféle gyümölcs savakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid- és iridoid vegyületeket termése pedig antociánokat (mirtillin), C-, B1 vitamint valamint az A-vitamin provitaminját, niacint.

Ezen összetevőinek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét.

Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.

Az alma

Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén – amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.

A körte

A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

A bodza

A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot kéksav glikozidát C vitamint stb. Termése tartalmaz gyümölcssavat, C, C2 és A vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bodzavirág téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, amely mindkét féle bodzatermésben megtalálható, s rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.
A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.

A bodzát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják, vizelethajtó. Reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.


A kovászos kenyér és a zsíros halak

2021. július 23.

Fotó: pixabay.com

A kórokozók elűzésének egyik fontos eszköze a szervezet dinamizálása és immunvédelme. A fertőzésekkel, káros hatásokkal szembeni immunitást azoknak a táplálékoknak a fogyasztása is elősegítheti, amelyek fokozzák a fehérvérsejtek és az antitestek képződését a szervezetben. Kiemeltünk két dinamizáló „szuperélelmiszert”.

Kovászos kenyér
Emésztést segítő, remineralizáló hatás

A legtöbb kenyér élesztővel készül, amelytől a tészta hamar megemelkedik, így a kenyér külsejét vonzóbbnak találjuk a vásárláskor. A kovászos (erjesztett tésztából sütött kenyér) azonban előnyösebb lehet számunkra: tartalmaz enzimeket és tejbaktériumokat, amelyek javítják az ásványi anyagok (magnézium, vas, cink…) felszívódását a szervezetben. Ha teljes kiőrlésű lisztből készül, az emészthetőbbé teszi a kenyeret, és csökkenti a glikaemiás indexét (ami az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét jelenti).

Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?

Reggelente egy szelet belőle, kevés mézzel; zöldséges vagy halas szendvicsként, gyors ebédre; este 1 szelet a vacsorára.

Ajánlott mennyiség: 40-60 g naponta (2-3 szelet kenyér)

Zsíros halak
Kedvező ómega-3-források

Az ómega-3 telítetlen, esszenciális zsírsavak jótékonyan hatnak az agyműködésre, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.


Bors – a fűszerek királya

2021. július 22.

Fotó: 123rf.com

A borsot sokfelé a fűszerek királyának tartják. Nem véltelenül, hiszen a bors az egyik legkorábbról ismert és egyben legelterjedtebben használt fűszer. Szinte minden konyhakultúrában alap fűszernek tekinthető, felhasználható egészben, frissen, durvára törve vagy őrölve is.

Már az ókorban is ismerték, mint fűszer, de gyógyászati célból is felhasználták. A bors Indiából származik, de az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is fontos fűszere volt. Az egyiptomiak elsősorban a mumifikáláshoz is felhasználták. Az ókorban gyakran fekete aranynak hívták, mert nehezen beszerezhető volt, kereskedelme lassan fejlődött ki.

A fűszert fizetőeszközként is és az adó megfizetésére is felhasználták. Attila, a hun állítólag egy alkalommal 1 tonna borsot követelt váltságdíj gyanánt a Római Birodalomtól. Már a honfoglaló magyarok is ismerték és használták, mint fűszert. Középkorban tovább nőtt a jelentősége a borsnak, főként az avas, romlott ételek ízét fedték el vele. Kolumbusz Kristóf első felfedezőútjait is az indiai fűszerek iránti igény hajtotta, hiszen az Indiába vezető hajóútvonalat később kereskedelmi célokra szerették volna használni.

Egészben hűvös, zárt helyen akár egy évig is eltartható. Érdemes fénytől védeni, és olyan darálót választani, ami nem áttetsző. A borsszemeket érdemes közvetlenül a felhasználás előtt megőrölni, hogy ne veszítsen az íz intenzitásából. Minél finomabbra őröljük annál jobban érezhető az aromája. Szinte bármilyen ételhez felhasználható, általában a sóval együtt használjunk, mint alapfűszer.

A világos ételekhez, például egy tejszínes csirkemellhez az enyhébb fehér bors illik, amíg a sötétebb színű ételekhez az illatosabb, karakteresebb fekete borsot használjuk fel fűszerezéshez. A halászlében is elengedhetetlen hozzávaló, a halászlé sötét, vöröses színe miatt inkább a fekete borsot célszerű használni. De fűszeresebb süteményekben sem ördögtől való.

A bors népi gyógyászati tapasztalatok alapján étvágyfokozóként, élénkítőszerként, ízületi gyulladások esetén, továbbá vizelet,-és szélhajtóként is alkalmazható. A borsolaj külsőleg helyi vérbőséget okozó hatása miatt enyhítheti az ízületi panaszokat. A bors piperin nevű csípős alkaloid típusú hatóanyaga ígéretes gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásokat mutatott laboratóriumi (in vitro) tesztekben és in vivoállatkísérletekben.

Fekete bors: Érés előtt szüretelik, majd amikor elkezdenek sárgulni a szemek, akkor minimum egy éjszakára állni hagyják, ez alatt indul meg a fermentáció a termésekben. Ezután viszonylag egyenletes hőmérsékleten szárítják. A szárítás közben a külső része megfeketedik és összezsugorodik.


Mi micsoda? A pekándió

2021. július 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A pekándiót sokan olvastuk már recept leírásokban, de gyakran nem tudjuk mit is takar ez a hozzávaló. Mit készítsünk pekándióval? A pekándió a kismamáknak leginkább ajánlott olajos magvak egyike, nem olcsó, viszont finom és nagyon szép termés.  

Honnan származik?

A nálunk is ismert dióval rokon növény, de nincs az a kemény héja mint ami nálunk megszokott. Közel 50 méteres fákon terem és úgy néz ki mint a makk. Napjainkban az USA-ban, Ausztráliában és Brazíliában terem. Úgy tartják,hogy őshazája Amerika, ott is a Missisipi térsége. Innen terjedt el majdnem egész Amerikában. A texasi Baker barlangban i.e. 6100-ból származó leletek között találtam pekándiót, ez mutatja régi korokra visszatekintő múltját. A  Kolombusz előtti indiánok fontos eledele volt, télire raktározták amikor kevés volt az egyéb élelmük.

Mit tartalmaz?

Koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. Mint az olajos magvak általában ez a dióféle is jó hatással van a szervezetre, ajánlott a fogyasztása mindenki számára. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott!

Mi készüljön belőle?

A pekándió a mi diónknál kicsit édeskésebb, aromásabb ízű, így jól használható süteményekben, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. 
Olaját saláták, köretek készítéséhez öntetként, emellett ízesítőként ismerjük.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Jaj nekem, kánikula! Leves, saláta, frissítő gyorsan, főzés nélkül!

2021. július 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kánikula van, nincs mese, ilyekor sem enni, sem főzni nincs kedve senkinek! Összegyűjtök néhány receptet amivel átvészelhetitek a forróságot!  

Készíts salátát!

Egy tartalmas saláta kitesz egy főétkezést! Ilyenkor sok friss zöldséget találsz a piacokon, dobd fel sajttal, grillezett hússal, magvakkal, tofuval!
Néhány saláta recept:
Isteni vegyes saláta>>
Niki kedvenc salátája>>
Ínyenc saláta füstölt sajttal>>
Joghurtos-olaszos saláta>>

Turmixolj gyümölcslevest!
Főzés nélkül készíthető gyorsan és egyszerűen finom gyümölcsleves.

Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (lehet bármi-cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, stb.) , 6 dl tej, 2 dl tejszín, ízlés szerint méz vagy cukor, vanília aroma

A gyümölcsöket megmosom, megtisztítom majd két részre osztom. Az egyiket egy nagy edénybe teszem(ha magos gyümölcs akkor kimagozom), ráöntöm a tejet, tejszínt, mézet és a vanília aromát. Botmixerrel alaposan összenyomom, majd belekeverem a maradék gyümölcsöket. Hűtőben hagyom néhány órát állni, így összeérnek az ízek!

Tipp: Ha savanykásabban szereted önthetsz hozzá egy natúr joghurtot vagy keverhetsz bele müzlit, aszalt gyümölcsöt is!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...228