Információk, érdekességek

Gyógynövények várandósoknak és szoptató anyáknak

2022. június 21.

A kismamákban gyakran felmerülő kérdés,  hogy a várandósság idején jelentkező panaszok kezelésében milyen gyógynövények/növényi készítmények fogyaszthatók vagy használhatók biztonsággal, valamint az, hogy a gyógyszerek helyettesíthetők-e gyógynövényekkel és gyógynövényalapú készítményekkel.

Fotó: gettyimages.comA szülésre és a babanevelésre való felkészülés során szinte minden nő elolvas néhány könyvet és több kisebb-nagyobb cikket annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ismeretanyagot összegyűjtse arról, hogy miként érdemes táplálkozni és milyen gyógyszert szabad szedni a várandósság idején. Emellett sokakban merül fel az a kérdés is, hogy a várandósság idején jelentkező panaszok kezelésében milyen gyógynövények/növényi készítmények fogyaszthatók vagy használhatók biztonsággal, valamint az, hogy a gyógyszerek helyettesíthetők-e gyógynövényekkel és gyógynövényalapú készítményekkel.

Ez utóbbi kérdés megvitatása különösen azért fontos, mert vannak, akik úgy vélik, hogy a gyógynövények és a növényi (természetes) alapú készítmények ártalmatlanok, így azok a szintetikus gyógyszerek helyettesítésére alkalmasak. Ez utóbbi vélekedés sajnos téves, ugyanis a magzati ártalom esélye a gyógynövényeknél sem zárható ki minden esetben, bár több, évszázadok vagy évezredek óta használt gyógynövény, illetve korábban táplálékként (zöldségként, gyümölcsként, fűszerként) fogyasztott és ma „gyógynövényként” is ismert növény esetében a kockázat minimális, vagy kizárható.

Dédanyáink gyógyító füvei

Mielőtt azonban a fentebb felvetett kérdésekre néhány példával válaszolnánk, érdemes néhány évszázadra visszatekintve megnézni azt, hogy milyen gyógynövényeket ajánlottak a XVII–XIX. századi füves- és orvosló könyveink szerzői, valamint a múlt században élt népi gyógyítók és bábák.

A füves- és orvosló könyveinkben az alábbi panaszokra találhatók gyógynövényes ajánlások, mégpedig gyógyteák, boros kivonatok, gőzölések és borogatások formájában (a zárójelben megnevezett növényeknek az adott célra történő használata a fitoterápiás ismereteink birtokában ésszerűnek, biztonságosnak és hatásosnak mondható):

 • várandósság idején jelentkező rosszullétek (citromfű: Melissa officinalis, fahéj: Cinnamomum sp.) ellen,
 • szülés alatti vérzések (útifű: Plantago sp., pásztortáska: Capsella bursa pastoris, cickafark: Achillea sp.) megszüntetésére
 • a szülési utófájások (rozmaring: Rosmarinus officinalis, majoránna: Majorana hortensis, szurokfű: Origanum vulgare, cickafark) megszüntetésére,
 • a gyermekágyi panaszok (szülési/gáttájéki sebek: vöröshagyma: Allium cepa; láz, vizelési zavar: varjúmák: Hibiscus trionum; lábdagadás és depresszió) kezelésére,
 • a tejelválasztás serkentésére (barátcserje: Vitex agnus castus),
 • a mellgyulladás és a mellbimbó-berepedés kezelésére (pl. görögszénamag és útifűlevél: Trigonella foenum-graceum és Plantago sp.), valamint a tej elapasztására találhatók.

Szintén nagyon gazdag és sok gyógynövény használatát érintő utalást tartalmaz a fogamzástól az elválasztásig terjedő időszakhoz kapcsolódó, hiedelmekről és gyógyító cselekvésekről összegyűjtött XX. századi néprajzi, illetve népi növényismereti anyag. Ezekből tudhatjuk meg például azt, hogy

 • a várandósság idején jelentkező panaszokat különféle táplálék- és gyógynövénnyel (pl. alma; citrom; borsmenta: Mentha piperita, gyömbér: Zingiberis officinale, fehérüröm: Artemisia absinthium) próbálták megszüntetni;
 • a vajúdó asszonyok fájásait pedig forró vizes, gyógynövényes gőzöléssel, masszírozással és különféle gyógynövények (pl. kapor: Anethum graveolens, kamilla: Matricaria recutita, kakukkfű: Thymus sp., boróka, cickafark) fogyasztásával enyhítették.
 • A szülés után jelentkező panaszok közül gyógynövényekkel például az utófájásokat (pl. kapor; kamilla; örvénygyökér: Inula helenium),
 • a vizelési zavart (boróka, petrezselyem, zeller) és a különféle sebeket, sérüléseket kezelték (pl. cserfa: Quercus sp., fokhagyma: Allium sativum, hársfa: Tilia sp.).

A kamilla nem csak gyulladáscsökkentő, de eloszlatja a szorongást is

2022. április 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Illóolajuk alapján háromfajta kamilla fajta van: a római kamilla, az orvosi székfű, vagy germán kamilla és a marokkói kamilla. A germán kamilla illóolaja kékes színű, a római kamilláé jellegzetesen édeskés és üdítő, a marokkói kamilláé pikáns, kicsit bazsalikomos jellegű.  

A kamilla megterem a szikes talajon a vadonban is, de kertészetekben a kinemesített fajtáját is termesztik. Kora tavasszal, sokszor már április végén kezd virágzani, és még június közepén is nyílik. Néha, ha az időjárás kedvező, még szeptemberi másodvirágzás is előfordulhat. Akkor kell gyűjteni, amikor a fehér nyelves virágszirmai vízszintesen állnak, mert ilyenkor lehet megkülönböztetni a hasonló virágú növényektől. Ha szétmorzsoljuk a virágvackot, az üreges és jellegzetes kamazulén illatot áraszt. Fő hatóanyaga az illóolaj, ami főleg a sötétkék kamazulénból (15%-ig) áll, továbbá a flavonoid, a kumarinok, az aromás karbonsavak, a poliszacharidok.

Illóolajuk alapján háromfajta kamilla fajta van: a római kamilla, az orvosi székfű, vagy germán kamilla és a marokkói kamilla. A germán kamilla illóolaja kékes színű, a római kamilláé jellegzetesen édeskés és üdítő, a marokkói kamilláé pikáns, kicsit bazsalikomos jellegű.

Az ókori egyiptomiak Ré napistennek ajánlották föl a kamillát, bőrüket gyakran dörzsölték be vele, mert csillapította a fájdalmat, a lázat és oldotta az izomfájdalmat és görcsöket. Az ókori görög orvosok fürdővízbe és a lenmaglisztes pakolások kiegészítésére javasolták, hogy fejfájást, vesebetegségeket, májat és húgyhólyagot gyógyítsák vele. Érdekes hatása, hogy nagy csapásokkor valamiképpen feltölt minket energiával, érdemes este fogyasztani, mert elősegíti az esti alvást.

A régi gyógyfüvesek évszázadokon át javasolták a kamillát hasfájás, fejfájás, gyomorégés, gyomorrontás, hasmenés, vizelési zavarok ellen. Lenmaglisztes kamillás pakolást tettek a tályogokra, kelésekre, izületi gyulladásokra, sajgó testrészekre. Angliában máig használják a kertészetben is, mert elriaszt sok bogarat. Ők a növények doktorának hívják, mert ahova kamillát ültettek, a mellette lévő növények egészségesebbek lettek. A mai orvostudomány és az orvosi gyakorlat is igazolta szinte valamennyi gyógytulajdonságát, amit régen tulajdonítottak neki.


A húgyutak egészségéért: közönséges aranyvessző

2022. március 02.

Fotó: gettyimages.com

A közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea) a fészekvirágzatúak családjába tartozó évelő, lágyszárú növény. Vadon erdőszéleken, domboldalakon, gyepeken gyakran előfordul. Aranysárga bugás virágzata júliustól októberig virágzik. A dísznövényként igen elterjedt észak-amerikai eredetű aranyvesszőfajok gyomnövények, mivel fokozatosan kiszorítják az őshonos, közönséges aranyvessző populációkat.

Az aranyvessző a középkor óta ismert gyógynövény, először az XIII. században írták le gyógyító, betegség megelőző hatásait. A virágos hajtást sebgyógyító, gyulladáscsökkentő szerként, megfázás kezelésére és különböző eredetű veseproblémák esetén (vesehomok, vesekő, hólyag- és vesemedence-gyulladás) alkalmazták Európa-szerte.

A közönséges aranyvessző jelentős mennyiségű, különböző szerkezetű másodlagos anyagcserterméket állít elő, és tartalmaz. Jellemző tartalomanyagai a flavonoidok, fenolos anyagok, antocianidinek, cserzőanyagok és terpenoidok. Enyhe illatát a monoterpénekben gazdag illóolajtartalma adja.

Népi gyógyászati alkalmazását számos vizsgálat bizonyítja. Az aranyvessző-kivonat vizelethajtó, gyulladásgátló és simaizom görcsoldó hatását állatkísérletek támasztják alá. Szájon át alkalmazva csökkentette a bőrgyulladást és mérsékelte az ödémát. A növény antioxidáns és fájdalomcsillapító hatását laboratóriumi tesztek igazolják. Ígéretes tumorellenes és immunmoduláns hatásokkal rendelkezik a növény virgaurea szaponin E nevű tartalomanyaga.

A népi gyógyászatban is ismert simaizom-görcsoldó hatás kialakulásában elsősorban a flavonoidok játszanak szerepet. Számos mérés igazolta a növény antibakteriális hatását húgyúti patogének ellen. A növény földfeletti hajtásából készült kivonat vizelethajtó hatását állatkísérletek és klinikai vizsgálatok is alátámasztják. Nyílt klinikai vizsgálatok során a kivonat alsó húgyutakra gyakorolt hatását egészséges, illetve húgyúti betegségben szenvedő személyeken is vizsgálták. A kivonat már rövid alkalmazást követően is jelentős vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezett, továbbá jelentősen csökkentette a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit. A kivonat vizelethajtó hatását az aranyvessző több hatóanyaga együttesen alakítja ki.

Az aranyvessző-kivonatot tartalmazó készítmények biztonságosan alkalmazhatók alsó húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére. A vizsgálatok során a növény kivonata jól tolerálható volt. Mellékhatásként túlérzékenységről és enyhe gyomor-bélrendszeri panaszokról számoltak be.


A 6 legjobb gyógynövény cukorbetegségre

2022. február 26.

A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. Éppen ezért a napi folyadékszükségletünk egy részét megelőzés céljából, vagy kiegészítő terápiaként fedezhetjük ezekre ható gyógyteákkal is. Az italokat készíthetjük egy-egy növényből, vagy egymással összekeverve is, hiszen a teakeverékek alkotói kölcsönösen fokozzák egymás gyógy tulajdonságait, ám összeállításuknál szem előtt kell tartani egyéni állapotunkat, életmódunkat és tüneteinket. Dr. Csókáné Török Orsolyától, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutájától megtudhatjuk, melyek a legjobb gyógynövények cukorbetegségre, és hogy miként érdemes őket felhasználni.

Fotó: gettyimages.comA teakészítés alapszabályai

 • egy csapott evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük
 • a gyökereket lassú tűzön 3 percig kel főzni
 • fémmel nem érintkezhet a tea (kanál, szűrő esetében is)
 • az emésztésjavító teákat nem szabad édesíteni
 • emésztésjavításra, vércukorszint csökkentésre mindig főétkezés után 15 perccel javasolt napi egy csésze teát fogyasztani, 12 mmol/l feletti értéknél napi két csészével.

Fahéj

A fahéj az egész világon az egyik legkedveltebb fűszer. Ám nem csak különleges aromája miatt értékes, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt is. Amellett, hogy remek méregtelenítő és melegítő hírében áll, kutatások szerint a cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztani, mivel csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet. Mindemellett csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét is, ám arra nem árt ügyelni, hogy erősen allergizálhat!

Felhasználási javaslat: Tabletta és tinktúra formájában kapható.

Gyermekláncfű

Sokan gyomnövényként tartják számon, ám ez a szapora virág valójában igen értékes gyógynövény, így kár irtani! Teaként és salátákhoz, sőt, szirupokhoz is kitűnő választás, így felhasználása igen széleskörű! Virágzás előtt a levele 2-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!

A gyökere magas inulin tartalma miatt természetes édesítőszer, szabályozza a szénhidrát- és a cukoranyagcserét, valamint nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Számos jótékony hatással bír, például serkenti az emésztést, az epetermelést, könnyíti a májműködést, csökkenti a koleszterinszintet és remek vizelethajtó. Hatékony puffadásra és gyomorrontásnál is.

 • Felhasználási javaslat: Gyökeréből 1 teáskanálnyi mennyiséget 4-5 percig főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le. Az egész növényből 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel és 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 4 hétig tartó fogyasztása után tartsunk 2 hét szünetet- javasolja Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

Görögszénamag

A cukorbetegség és az IR elleni gyógynövények Szent Gráljaként is emlegetik, hiszen fő hatása, hogy késlelteti a cukor felszívódását, így csökkenti a vércukorszintet, és az inzulinnal szembeni rezisztenciát. Mindemellett trigonellin, kumarin és 4-hidroxi-izoleucin nevű aminosav tartalmának köszönhetően a diabétesz okozta szövődmények ellen is hatásosnak bizonyult. Külön jó oldala, hogy íze/illata kifejezetten kellemes!

 • Felhasználási javaslat: 1 teáskanálnyi magot áztassunk 5 percig 2 dl hideg vízben, majd főzzük 10 percig. Méhösszehúzó hatása miatt fogyasztása kismamáknak nem ajánlott! Viszont szülés után fokozza a tejtermelést.
 • Tabletta formájában is kapható.

5 természetes gyógyír a depresszióra

2022. február 04.

Fotó: 123rf.com

Ne hagyjuk, hogy a borús, téli időszakban a kedvetlenség és a motiválatlanság eluralkodjon rajtunk… Különösen fontos ellenlépéseket tennünk, ha hajlamosak vagyunk a depresszióra. Leginkább ajánlott „enyhe” módszerekkel véget vetnünk a tartós szomorúságnak. Amellett természetes úton meg is előzhetjük a sötét napokban nagyobb valószínűséggel ránk törő kedélybetegséget.

Sokunkra telepedik rá a rossz hangulat, búskomorság, elkeseredettség, sőt, a „világfájdalom” érzése is a sötét téli időszak derekán. Minden korosztályra rátörhet ez a negatív kedélyállapot, mely nem válogat, és sokszor szezonális depresszióvá alakul. Az időjárás pedig „nem törődik” a következményekkel, amikor megfoszt minket a hangulatunkat kedvezően befolyásoló, napfényes napoktól.Ez a fényhiány ugyan nem magyaráz meg mindent, de bármi is lehet a levertség oka (személyes problémák, hormonális változás stb.), a rossz hangulat megjelenését nem szabad könnyedén venni. És még kevésbé szabad hagyni, hogy tartósan eluralkodjon rajtunk, tartós állapottá váljon.

De mit tehetünk ellene? Sokan nyúlnak ilyenkor antidepresszánsokhoz, amiből persze nem szabad, hogy reflex alakuljon ki.  Csak orvossal való konzultáció után, súlyosabb depresszió esetén szabad szedni őket. Mi magunk is segíthetünk rajta, érezve a búskomorság közeledtét, vagy megjelenését, „enyhe” gyógymódok segítségével. Ezek célzottan kiválasztott, megfelelő gyógynövények alkalmazását jelentik, melyek elismert hatásúak a kedélyállapot romlásakor. Ezen természetes, kevéssé erőteljes, de hatékony módszerek gyakran elegendők ahhoz hogy  állandó levertség vagy depresszió nélkül átvészeljünk néhány nehéz hetet, hónapot. Segítenek visszanyerni jókedvünket, derűnket. mellékhatások és hozzászokás nélkül…  

5 gyógynövény, mely már bizonyította hatékonyságát:


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...32