Információk, érdekességek

Gyógynövény, ami Iránban már bevált - Segíthet kigyógyulni a járványból

2020. november 22.

Egy iráni orvos, aki a természetes megoldások iránti fogékonyságát édesanyjától örökölte, most Pécsen az akadémikus kezelések mellett javasolja, hogy a kórházi "menza tea" helyett Igazi Édesgyökér teát igyanak a betegek. Ez ugyanis segít a betegség leküzdésében! Elárulta, hogy kell fogyasztani!  

Dr. Ali Soltani Iránból érkezett Magyarországra. Itt járta ki az orvosi egyetemet. Pécsen dolgozik, most a COVID osztályon. Sok gyógyultat engedek már szabadon az osztályról, többek közt egy igen közeli hozzátartozója is megkapta a betegséget, de szerencsére ő nem igényelt kórházi gondozást.

"Édesanyám Iránban, a megszokott édesgyökér teát itatta azokkal, akik betegek lettek - meséli az orvos. Az első hullám ideje alatt sok rokonom átesett ezen a betegségen, és mindenki azt a megfigyelést tette, hogy a tea kifejezetten könnyíti a tünetek elviselését, és rásegít a gyógyulásra." 

Lehet, hogy szerencsés lenne, hogyha a megszokott kórházi teát a fertőző részlegen lecserélnék az Igazi Édesgyökér a teára? Édes íze jellegzetes, bár a betegek - akik elvesztették ízlelőképességüket - nem sokat észlelnek ebből. Még nem tudni, megkapja-e a jóváhagyást.

Ez a gyógynövény ötvenszer édesebb a cukornál, mintegy négyszáz jótékony összetevőt tartalmaz. Nem csak az egyik leghatékonyabb természetes stresszoldó és immunerősítő, de az édesgyökér kedvelt ízesítőszer, számos élelmiszerben, üdítőitalban, sőt dohányban megtalálható. Aki szeretné tudni, hogy milyen az íze, a búcsukban és vásárokban kapható fekete medvecukor is ennek a gyógynövénynek köszönheti különleges aromáját.

Jótékony gyógyhatásait elsősorban az édes ízt is biztosító glicirrizin-tartalmának köszönheti.

Gyengéden gyógyító virágvizek

2020. október 14.

A virágvizek gyengédebben hatnak, mint az esszenciális olajok, ezért belsőleg és külsőleg is könnyebben felhasználhatók. Íme öt közülük, melyeknek érdemes helyet találnunk az enyhe gyógymódok eszköztárában.

Fotó: pixabay.comA virágvizek, vagy más néven hidrolátumok vízgőzdesztilláció (lepárlás) útján nyerhetők ki a növényekből. Amikor a gőzt átengedik a növényi részeken, a lepárlókészülékből eltávozott víz tetején úszik az esszenciális olaj. Ennek leválasztása után fellelhetők az illóolaj maradványai, a növény aromás és más, vízben oldható hatóanyagai (pl. ásványi anyagok, oligoelemek). A virágvíz sokkal kevésbé koncentrált anyag, mint az esszenciális olaj, ami lehetővé teszi, hogy belsőleg is könnyen alkalmazható legyen – annál is inkább, mert a vízzel tökéletesen elegyedik.

Válasszunk jól

Szájon át történő alkalmazásra válasszunk saját védjeggyel ellátott terméket, ami garancia arra, hogy a virágvíz biogazdálkodásból származik, tartósítószer vagy alkohol hozzáadása nélkül.  Továbbá csak a desztilláció során keletkezett hatóanyagokat tartalmazhatja, azaz az összetevők listáján csak a növény neve szerepelhet. Amennyiben találunk kézműves terméket, feltétlenül részesítsük előnyben, és ha lehetőségünk nyílik rá, vásárláskor szagoljuk meg a virágvizet, és azonosítsuk az illatát.


Rózsagyökérrel a stressz ellen

2020. augusztus 17.

Az illatos varjúháj a ginzenghez és az álombogyóhoz hasonlóan adaptogén hatással rendelkezik és javítja a szervezet stresszel szembeni ellenállóképességét.

Az illatos varjúháj vagy másnéven rózsagyökér, aranygyökér (Rhodiola rosea L.) Európa, Észak-Amerika és Ázsia magashegységeiben, valamint a sarkvidéki területeken fordul elő. Időszámításunk után 77-ben dokumentálták először gyógyhatásait. Észak-Európában, Szibériában és Kínában évszázadok óta használják a hideg és a fizikai megterheléssel szembeni ellenállóképesség fokozására, a fáradékonyság, a gyengeség és az impotencia kezelésére, és az immunvédekezés javítására.

Szibériában a mai napig az esküvőn az ifjú pár egy csokor aranygyökeret kap, hogy a termékenységüket segítsék. Sportolók és orosz űrhajósok is használták a fáradtság megelőzésére és a teljesítőképesség fokozására.

Az 1960-as évek óta számos klinikai vizsgálatot folytattak az illatos varjúháj hatásának feltérképezésére. Több kutatás kimutatta lehetséges jótékony hatását a munka és stressz okozta fáradtságra, kiégésre, depresszióra, valamint a fizikai és szellemi ellenállóképesség, figyelem javítására. Immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatását állatkísérletekben igazolták.


Teát és gyógyteát a patikából

2020. augusztus 08.

A gyógyteáknak számos betegség kezelésében fontos szerepük lehet, ugyanakkor a patikákban több olyan teával is találkozhatunk, amelyet nem elsősorban gyógyteának tartanak – pedig ha alaposabban megvizsgáljuk őket, kiderül, hogy számos előnyös, egészségvédő hatással rendelkezik a zöld tea és a többi, elsősorban élvezeti céllal fogyasztott tea is. Most induló sorozatunkban a leggyakrabban alkalmazott teákat, gyógyteákat mutatjuk be.

Fotó: pixabay.comA betegek többsége a gyógynövények közül minden bizonnyal a gyógyteaként használható növényekkel találkozik először: a hasfájós csecsemők, kisgyermekek kezelésében a kamilla- vagy édesköménytea a modern gyógyszerek korában is őrzi jelentőségét, és a csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori enyhébb bőrgyulladás csillapításában is máig kulcsszerepe van a kamillateának.

Már az őskorban is…

A gyógyteák történetének kezdetéről nem sokat tudunk, de feltételezhető, hogy már az ősember is készített hideg vagy meleg vizes kivonatot növényi részekből. Az idők során felismerték egyes növények gyógyhatását, és arra is rájöttek, hogy a „hatóanyagok” általában jobb hatásfokkal vonhatók ki meleg vagy forró, mint hideg vízzel. Ma már tudjuk, hogy a forrázás azzal az előnnyel is járt, hogy a teakészítés során elpusztul a növényi alapanyagon és a vízben lévő kórokozók jelentős része.

Míg a modern gyógynövénykészítmények között sorra jelennek meg az olyan termékek, amelyeket az elmúlt évtizedek kutatási eredményei nyomán fejlesztettek ki, a gyógyteák összetételében, alkalmazásában nagyon kevés változás történt az elmúlt száz évben. Ez részben előnyös is: a teáink nagy része évszázadokon át kipróbált és biztonságosnak bizonyult növényekből készült.

A napjainkban forgalomban lévő gyógyteák összetétele, felhasználása jórészt a tapasztalaton, tradíción alapul.

A legjelentősebb változás egyes gyógytea-alapanyagok eltűnésében és az adagolás változásában fedezhető fel. Ma már nem alkalmaznak teaként olyan növényeket, amelyek már kis mennyiségben is mérgezők lehetnek.

  • Így például az évszázadokon át fogyasztott – és sok ember halálát okozó – gyűszűvirág- (Digitalis sp.) tea már csak a történeti munkák lapjain található meg, a modern könyvek még az érdekességek között sem említik.
  • Számos növényről derült ki az elmúlt évtizedekben, hogy hosszú távon károsítják a szervezetet, vagy olyan más nemkívánatos hatásuk van, amelyet a hosszas tradicionális felhasználás dacára sem ismertek fel. Ezek közé tartozik a fekete nadálytő (Symphytum officinalis), amely levelének teáját mozgásszervi panaszok enyhítésére fogyasztották. A nadálytő alkaloidjainak májkárosító hatása ma már közismert, ezért termékeit csak külsőleg, ép bőrön alkalmazzák (így nem szívódnak fel veszélyes mértékben).

A nyári sérülések legjobb ellenszere: árnika

2020. július 21.

Fotó: pixabay.com

A nyár egyik elengedhetetlen csodaszere az árnika, amely a világ egyik legérzékenyebb és legnépszerűbb gyógynövénye – egyre többen fedezik fel maguknak itthon is. Az árnika külsőleg alkalmazva gyorsítja a kék foltok és zúzódások gyógyulását, enyhíti az izomfájdalmakat, míg belsőleg homeopátiás formában többek között műtéteknél a vérzékenység csökkentésére alkalmazzák.

A legtöbb ismert gyógynövényt főként a téli időszakban használjuk immunerősítésre vagy megfázás ellen. Pedig a kánikulában is nagy szükségünk van a természetes megoldásokra, ráadásul. Az arnica montana nevű különleges gyógynövényt tengerszint feletti 2000 méter magasságban kézzel szedik a nyári hónapokban, előfordulása azonban egyre ritkább: rendkívül érzékeny növény, ezért ahol az ember megjelenik, onnan az árnika elköltözik.

A virágzó sárga növényt külsőleg és belsőleg egyaránt használják: a sebészek és a traumatológusok gél vagy kenőcs formájában, külsőleg a sérült területek gyulladásának és duzzanatának enyhítésére, belsőleg pedig homeopátiás gyógyszerként a vérzékenység csökkentésére, valamint a gyógyulás gyorsítására.

plasztikai sebészek szintén kedvelt készítménye: a műtétek utáni külső kék foltokat gyógyítják vele külsőleg és belsőleg egyaránt.

A leggyakrabban a sportorvoslásban alkalmazzák. Ha sportolni indulunk a melegben, érdemes egy tubus árnikát az edzőcuccunk zsebébe rejteni, de a masszázsnál is rendkívül hatékony!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...28