Információk, érdekességek

Az álmok valóra válnak

2020. november 11.

Gyermekkoromban volt egy nagy álmom, egy pici boltocska: tele rengeteg különleges lekvárral, ínyenc édességekkel, aprócska ajtóval, hatalmas felirattal: ÍZ-LIK. A lekvár bolt mellett sokszor gondoltam, belőlem igazán jó bölcsis néni válna, végül matematika – fizika szakos tanár lettem. Álmomban is volt egy gyönyörű kislányom, kisfiam, akik soha nem voltak betegek. Álmomban nem tudtam, hogy mi az a gluténérzékenység, tejfehérje allergia, glutén és tejmentes diéta….

Sára lányom születése sem volt eseménytelen, a pici hölgynek rettenetesen sietős dolga volt a kinti világban, 12 héttel hamarabb született, mint vártuk. A táplálása baba korában nem volt egyszerű, de ma már látom, hogy sok korababa pont ugyanazonon a nehézségeken megy keresztül, amiket mi is végig jártunk. Emlékszem, 8 hónapos volt, mikor egy doktornéni javaslatára elkezdtük bevezetni a glutént, ha esetleg problémát okozna neki, derüljön ki minél hamarabb. Mi csak néztünk egymásra a férjemmel, nálunk ilyen gond biztos, hogy nem lesz, hiszen a családban nincs gluténérzékeny. Sára viszont örömmel fogadta az előírt glutén adagot és fogatlan szájacskájával naponta majszolta jóízűen a kiflicsücsköt. Pár évvel később nekem lett gyanús a lányom: már elmúlt 5 éves, de még nem nőtte ki a kruppot.

A krupp mellé jött az asztma, növésben elmaradt a kortársaitól, naponta többször volt hasmenése, ha valaki tüsszentett a városban, ő lázas lett, nem volt olyan betegség, amit ne kapott volna el. Ráadásul igen furcsa szokásai voltak, mi ezeket csak mizériáknak hívtuk. Folyékony szappannal tilos volt kezet mosni, mert csúszós maradt, a cipő tépőzárnak kötelezően ugyan addig kellett érni mindkét oldalon, a nadrágok két madzagja is mindenképpen egyforma hosszú kellett, hogy legyen, és persze az sem volt mindegy, hogy mit vett fel. Hát álmomban soha nem gondoltam, hogy nekem egyszer egy ilyen mizériás kislányom lesz.


Légúti fertőzés vagy allergia?

2020. október 24.

Fotó: gettyimages.com

A köhögés, tüsszögés és nátha lehet légúti fertőzés következménye, de okozhatja allergia és allergiás asztma is. Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, az AllergiaKözpont orvosa elmondta, mit tehetünk a tünetek ellen.

Mi okozza a tüneteket?

Az őszi és téli időszakban sokszor a lakáson belüli allergének okozzák a panaszokat. Zárt térben az allergiás tüneteket kiválthatja háziállat jelenléte, a háziporatka és a penészgomba is. Mivel ebben az időszakban több időt töltünk a lakásban, allergia esetén a panaszok felerősödnek. Ezekben a hónapokban a különböző légúti fertőzések is gyakoriak, ezért könnyen azt gondolhatjuk, hogy a gyakori betegeskedés a „gyenge” immunrendszerünk következménye, pedig valójában az elhúzódó tüneteinket allergia okozza.

Allergia, asztma vagy légúti fertőzés? 

  • A légúti allergia tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés. 
  • Az asztmát a köhögés, mellkasi szorító érzés, nehézlégzés, kilégzésnél sípoló hang jelezheti. 
  • A kettő együtt is előfordulhat, ilyen esetben a két betegséget együtt kell kezelni. 
  • A fertőzés okozta légúti betegséget alapvetően az különbözteti meg, hogy a felsorolt tünetek mellett lázzal is járhat (az allergia és az asztma nem), a panaszok pedig általában egy hét elteltével javulnak. Az asztma és az allergia azonban nem múlik el, amíg az allergén jelen van a levegőben.

A lakosság húsz százaléka allergiás

2020. szeptember 15.

Fotó: 123rf.com

 

A magyar lakosság legalább 20 százalékát érinti a pollenallergia, a parlagfű pollenkoncentrációja ezekben a napokban csúcson van – mondta Nékám Kristóf allergológus.

 

A szakember kitért arra, hogy az allergiás nátha asztma kialakulásához is vezethet, ezért fontos az allergia gyógyszerekkel történő tüneti kezelése.

 

Nékám Kristóf kiemelte, aki asztmás, nagyobb valószínűséggel könnyebben lesz koronavírus-fertőzött, az allergia által kiváltott felsőlégúti gyulladás miatt a szervezet vírussal szembeni védekezése gyengébb. Az allergológus hangsúlyozta, a megfelelően kezelt allergia és asztma ellene hat a covid-fertőzésnek.


Parlagfű allergiára gyanakszom, mit tegyek?

2020. szeptember 13.

Fotó: gettyimages.com

Hazánkban továbbra is vezető allergén a parlagfű, évről-évre egyre több a beteg, allergia gyerekeknél és felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyen, aki ebben az évben először gyanítja, hogy a tünetei hátterében allergia lehet.

Milyen tünetekre figyeljünk?

  • A parlagfű allergia szénanáthás tüneteket okoz. Ha huzamosabb ideje tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, könnyezés jelentkezik, forduljunk allergológushoz.

Ha tüneteink vannak, végeztessünk allergiatesztet?

  • Általános tévhit, hogy allergiára utaló tünetek kapcsán az első lépés az allergiateszt elvégzése. Ilyenkor allergiaszezonban nem végzünk Prick-tesztet (bőrpróbát), csak vérvizsgálatra van lehetőség. Ennek során a vérben keringő allergének ellen termelt specifikus IgE antitestek szintjét mérjük. Azonban legyen szó akár a bőrpróbáról, akár a vérvizsgálatról, a tesztek csak a szervezet szenzibilizációját jelzik, önmagukban nem igazolják és nem is zárják ki az allergiát.
  • Az allergia diagnózisához a klinikai tüneteknek is összhangban kell lenniük a pozitív allergiateszttel. Pusztán a lelet alapján tehát senkiről sem jelenthetjük ki, hogy allergiás a parlagfűre és negatív lelettel sem mondhatjuk, hogy nem allergiás, miközben a tünetei egyértelműen arra utalnak.

Nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

2020. augusztus 29.

A kép illusztráció: pixabay.com

A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat – mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

A tapasztalatok szerint az allergiások nem fertőződnek meg könnyebben, mint az egészséges emberek. Az allergia nem szerepel azoknak a betegségeknek a listáján sem, amelyek a koronavírus-fertőzés súlyosbodását okozhatják.

Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az allergiások – mivel gyakrabban nyúlnak a betegség miatt irritált szemükhöz vagy orrukhoz – még nagyobb hangsúlyt fektessenek a kézmosásra és -fertőtlenítésre.

Az allergiásoknak azt is javasolta, hogy ne csak zárt környezetben, hanem kültéren is használjanak maszkot, mert az is véd a pollenektől. Az egyszerű orvosi maszk nem nyújt tökéletes védelmet, viszont az arcra jól tapadó FFP2-es típusú már igen – mondta Szigeti Tamás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...56