Információk, érdekességek

3 szépségkezelés, amit télen ideális elvégeztetni

2019. február 17.

Vannak olyan esztétikai problémák, amelyeket télen könnyebben lehet palástolni és vannak olyan kezelések is, amelyekre éppen a fénytelenebb, téli hónapok a legideálisabbak. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus ezekből válogatott.

A fotók illuszrációk: pixabay.comBőrfiatalítás, foltkorrekció mélyhámlasztással

A mélyhámlasztásról sokaknak elsősorban a bőr fiatalítására jut eszébe, és valóban, ez az eljárás remek eredményekkel kecsegtet a korai ráncképződésre hajlamos, élettelen, idősödő bőr esetében. Ugyanakkor a kezelés egészen más célokra is hatékonyan bevethető. Beválik a pattanásos, aknés hegek, májfoltok, szeplők eltüntetése, a tág pórusú, seborrhoeás bőr korrekciója, a fakó, sápadt, rossz keringésű bőr élénkítése és akár az ernyedt, feszességét vesztett kar, has és comb bőrének feszesítése.

A mélyhámlasztás történhet kémiai vagy szintetikus hámlasztó hatóanyagokkal és gyógynövények segítségével is. A kíméletes és természetes eljárás során az intenzíven bemasszírozott gyógynövények hatására az anyagcsere-, és regeneráló folyamatok felgyorsulnak, aktivizálódnak. A vérkeringés javul, és ezáltal az oxigén-, valamint tápanyag ellátás is megsokszorozódik. A 28 napos természetes bőrmegújulási ciklus így mindössze 3-5 nap alatt megy végbe.

– A gyógynövényes mélyhámlasztás kétalkalmas kezelésből áll. A kezelés során alkalmazott hatóanyagok és a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövénykeverék bőrbe masszírozásának hatására a régi bőrréteg néhány nap alatt egyenletesen leválik. Ebben az időszakban az arctisztításhoz speciális készítményeket kell használni, amelyek befolyásolják a zajló folyamatot, így mással nem helyettesíthetők – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus. –  Mivel mind a szintetikus anyagokkal, mind a gyógynövényekkel végzett mélyhámlasztás egy korpázó és lemezes hámlást előidéző beavatkozás, fontos, hogy a kezelések alatti néhány hétben lehetőleg ne érje fényterhelés a bőrt, ezért ideálisan éppen ezekben a téli hónapokban végezhető el a kúra.

Rozácea, pattanások eltüntetése bőratka elleni kezeléssel

A bőratka egy szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, milyen fontos szerepet játszik a pattanások és a rozácea kialakulásában. Peterman Krisztina szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított.

A fotók illuszrációk: pixabay.com

Az állapotot egy speciális atka-szűréssel lehet beazonosítani és a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet megszüntetni. A kezelés során a szakember gyakorlatilag ellehetetleníti az atkák életét. Mivel az atkáknak már a felfedezése is speciális tapasztalatot igénylő feladat, az érintetteknek el kell fogadniuk, hogy a kiirtásuk sem működhet házilagos, otthoni kezelésekkel. Ráadásul arra is fel kell készülni, hogy a kozmetikai kezelések hatására átmenetileg romolhat a helyzet, de az eredmények később hétről hétre megmutatkoznak. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végig csinálni, lehetőleg a „sötétebb” hónapokban, hogy a napfény ne befolyásolja a kezelések sikerességét.

Hajhullás kezelése bőratka elleni kúrával

A fokozott hajhullás minden évszakban zavaró lehet, de tavasszal, nyáron, amikor lekerülnek a sapkák, kalapok, még inkább csökkentheti az érintettek önbizalmát. Tehát az állapot ellen lehetőleg még télen tenni kell valamit, hogy a jó idő már javulást hozzon! A hajhullás megfékezésének első lépése a haj és a fejbőr vizsgálata, a páciens kikérdezése, a probléma körüljárása.

– Amennyiben minden más kizárható, és a vizsgálat során is arra jutunk, hogy a bőratkák jelenlétének tudható be a hajhullás, ennek megfelelően kell megkezdeni a kúrát. Ha a hajhulláson túl a korábban egészséges haj elveszti a fényét, töredezetté válik, viszketni kezd, korpás, érzékeny lesz, esetleg gyulladásos foltokat is felfedezünk, rendszerint kiderül, hogy ez szintén az atkáknak „köszönhető” – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus. – Az atkák egyik csoportja ugyanis, a Demodex folliculorum, amely a szőrtüszőkben él, elszaporodva fokozott hajhullást, a fejbőr viszketését, hámlását, érzékenységét, gyulladását, a fejbőr pici pattanásait és a hajszerkezet romlását okozhatja. A jó hír, hogy meg lehet szabadulni az atkáktól és ezáltal a kellemetlen tünetektől is, de ennek feltétele a gondos, kúraszerű kezelés otthon és a kozmetikai szalonban is.

forrás: Patika Magazin