Információk, érdekességek

4 tipp, hogy megússzuk a nyaralást fülfájás nélkül

2020. július 09.

Fotó: 123rf.comA nyári melegben szívesen hűsölünk a vízparton vagy a medence szélén, de a strandolás nem csak vidámságot, hanem veszélyeket is tartogat. A fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, ami fájdalommal, sőt akár lázzal járó gyulladást is okozhat. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül!

 Vigyázzunk a sérülésekkel!
 
Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikrosérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. „Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk” – javasolta Dr. Garay Zsolt.
 
Védjük a fület a víztől!
 
A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos – például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos – vagy paraffinos cseppentést alkalmazni. Ily módon védőréteget képezhetünk a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

Fotó: 123rf.comVálasszuk a természetes vizeket!
 
Ha tehetjük, fürdőzésre válasszuk a tavakat, folyókat, tengereket. A medencék vizének magas klórtartalma ugyanis – bár a baktériumok ellen védelmet nyújt – kiszáríthatja a hallójárat hámját, ami berepedezik, és jó táptalajt nyújt a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához. „A klórtartalom emellett az orrnyálkahártyát is izgathatja: orrdugulást és a fülben tapasztalható nyomáskiegyenlítődési zavarokat okozhat. Ebben az esetben hatékony lehet a gyógynövény alapú – pl. aloé verával és Holt-tengeri ásványokkal gazdagított – fülspray-k alkalmazása: ez gyengéden oldja a fülzsírt, és nem irritálja a külső hallójáratot illetve a dobhártyát” – mondta el a fül-orr-gégész szakorvos.
Vízbeugrás: csak óvatosan!

A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószervünk sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Az óriási fájdalom ugyan gyorsan enyhül, vagy egészen megszűnik, de nyomában szédülés, fülzúgás és tompa hallás maradhat. A szakember szerint, ha ezt tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert az ilyen fül víztűrő-képessége csökken, és a gyulladásra is hajlamosabbá válhat a későbbiekben.

forrás: Bébik.hu