Információk, érdekességek

5 illóolaj és 5 gyógynövény nátha ellen, amiről már megkérdeztük a gyógyszerészt!

2020. december 19.

Ahogy véget érnek az enyhébb, melegebb napok és átveszi a helyét az eső, a hideg és a nyirkos időjárás, a szervezetünk sokszor meggyengül és szinte törvényszerű, hogy megfázunk. Nincs ellenszere, de sok mindent tehetünk a megelőzése érdekében.

Fejfájás, köhögés, tüsszentés és bedugult orr… Néhány tünet, ami az esetek többségében akár egy hétig is eltarthatnak. A következő tippek azonban sokat segíthetnek a szerveztünk megóvásában és abban, hogy minél gyorsabban túl legyünk a megfázás okozta kellemetlen napokon!

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Sokan összekeverik a kettőt, hiszen sok mindenben hasonlítanak egymásra. Ám, itt gyorsan hozzá is tesszük, hogy bár a tüneteket tekintve nehéz megkülönböztetni őket, mégis más vírusok okozzák őket. Mielőtt elkezdenénk magunkat diagnosztizálni, már az elején menjünk orvoshoz, hogy minél előbb túl legyünk a betegségen. Ha influenzáról beszélünk, akkor egy igen intenzív és hirtelen jött legyengülést tapasztalhatunk, méghozzá izomfájdalommal, lázzal, étvágytalansággal, amellyel szó szerint pillanatok alatt tudunk az ágynak esni.

Ezzel ellentétben a megfázást kevésbé érezhetjük rossznak, ugyanis itt inkább csak hidegrázást, orr- és torokfájást tapasztalhatunk néhány napig. A magas láz és az izomfájdalom itt nem érzékelhető, ezért általában egy forró fürdő és egy finom tea is segít enyhíteni a tüneteket

Hogyan óvjuk egészségünket a megfázástól?

A munka és a hétköznapok okozta stressz miatt sokunknak nehéz odafigyelni a szervezetünk megóvására, ugyanakkor néhány egyszerű, de annál hatásosabb módszerrel rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy az őszi és a téli időszakot mindenféle betegség és megfázás nélkül átvészeljük. Heti 2-3 alkalom testmozgással levezethetjük a feszültséget és erősíthetjük az állóképességünket is. A szakértők szerint erre a legtökéletesebb a szabad levegőn való futás vagy gyaloglás, amely még pénzbe sem kerül. A téli időszakban pedig igyekezzünk minél egészségesebb és vitaminokban gazdag étrendet követni, zöldségekkel, gyümölcsökkel és fehérjével. Ezeket, ha tehetjük egészítsük ki néhány fontos vitaminnal és étrend-kiegészítővel is. A C- és a D-vitamin külön szedése elengedhetetlen, így mindenképp szerezzünk be a következő hónapokra néhány dobozzal belőlük.

Mit tehetünk a megfázás ellen?

Orvosság nincs rá, ugyanakkor a tüneteket ma már gyorsan és hatékonyan tudjuk kezelni. Kezdve a régi, jól bevált, természetes módszerekkel és napjaink legjobb gyógyszereivel is. A meleg lábfürdő, zöldségekben gazdag erőleves, a gyógyteák mind-mind segítenek az immunrendszerünk helyreállításában, de ami ennél is fontosabb, hogy minél többet feküdjünk és kerüljük a megerőltető feladatokat. Általában 3-4 nap után már rendkívül sokat tud javulni az állapotunk, de azért célszerű teljesen kifeküdni a megfázás időszakát, hogy ne essünk vissza. Akiknek gyorsan kéne lábra állniuk – akár a munka, akár egyéb teendőik miatt – próbálkozzanak meg a meleg italporokkal és az immunerősítő cseppekkel, amelyeknek magas vas és C-vitamin tartalma felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Ami biztosan hat…

Bármennyire is klisés, a bőséges folyadékbevitel gyorsítja a gyógyulást és a vírus ürülését is a szervezetünkből. Ezért naponta 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet kötelező jelleggel igyunk meg. Gyógyteákból kiváló a: 

  1.  hársfa,
  2. csipkebogyó,
  3. kakukkfű,
  4. körömvirág,
  5. kasvirág.

    (A teákba tehetünk mézet, fahéjat és gyömbért.)

Az orrdugulásra használjunk különböző illóolajas inhalálást, ez ugyanis tisztítja a légutakat és megszünteti a köhögést is, illetve fertőtlenít:

  1. borsmenta,
  2. eukaliptusz,
  3. citromfű,
  4. citrom,
  5. menta.

Mire figyeljünk?

A járványhelyzet miatt ma már egy egyszerű megfázás is megijeszthet minket – és a környezetünkben élőket is –, ezért nagyon körültekintőnek és alaposnak kell lennünk, ha a higiéniáról van szó. A kéz és egyéb fertőtlenítőszereknek kötelező kellékeinek kell lenniük az otthonunknak. De, ami ennél is fontosabb, hogy a munkahelyünkön, valamint a bevásárlóközpontokban és az idegen helyeken – ahol a szokásosnál is nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a kórokozókkal szemben – szintén fertőtlenítsük és, amint lehetőségünk van rá mossunk alaposan kezet!

Sajnos biztos módszer még nincs a megfázásra, de a fentebb említett tanácsokkal, mint a rendszeres testmozgás, a vitaminok szedése és a megfelelő, egészséges ételek fogyasztásával sokat tehetünk a megelőzésben.Ha mégis lebetegedtünk, maradjunk otthon és 3-5 napig mindenképp kúráljuk magunkat az alvással és a meleg gyógyteákkal.

forrás: Harmonet.hu