Információk, érdekességek

8 remek farsangi tipp a céges bulitokhoz

2022. január 23.

A farsangi hangos mulatság eredete egy ősi hiedelem, mely szerint a tél végén életre kelnek a gonosz szellemek. Ezek elűzéseséért ijesztő jelmezekbe bújva, hangos mulatozásba kezdtek a népek, ezzel ijesztgetve a hideget, a halált és a gonosz szellemeket.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A régi babonák ma már elhalványultak, de a jelmezes, álarcos farsang, a táncos mulatságok szokása máig megmaradt. Hol így, hol úgy, de a farsangot sok helyen és módon ünneplik.

A farsang időszaka Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz "húshagyó keddig", vagy "hamvazószerdáig".

Ha erre az időszakra tervezzünk valamilyen rendezvényt, legyen ez dolgozóknak szervezett csapatépítés, vagy konferencia, vagy partnerek számára szervezett üzleti esemény, akkor javaslom, hogy használjuk ki a farsangot mint alkalom és csempésszük be a rendezvényünkbe, persze nem elfeledve, hogy mi is a rendezvény fő célja.

Tippek farsangi mulatozóknak!
1. Időben foglaljuk le a kiszemelt jelmezt!

Ha egyedi jelmezt szeretnénk viselni, érdemes időben utánajárni és lefoglalni a kiválasztott jelmezt!  Nem szerencsés, ha egy farsangi mulatozáson számos Csipkerózsika, Muskétás, vagy rajzfilm figura találkozik! Számos jelmezkölcsönző, film kelléktár foglalkozik jelmezek bérbeadásával, de egy kis kézügyességgel készíthetünk magunknak aktuális témájú jelmezt is! Rendezhetünk jelmez szépség versenyt is, amelyben a résztvevők egymásra szavazhatnak!

2. Biztosítsunk kellékeket a vendégeknek!

Vannak olyan vendégek, aki idegenkednek beöltözni, „maskarába” bújni. A rendezvényen mégis szeretnének ők maguk is beleolvadni a környezetükbe, így érdemes néhány kelléket biztosítani. Ezek a kellékek nem kerülnek sok pénzbe, de mégis nagymértékben hozzájárulnak a hangulathoz: álarcok, boák, pelerin, kalap, stb. Ezek a kellékek ma már beszerezhetőek dekorációs üzletekben, de a nagy áruházak polcain is megtalálhatók!

3. Játsszunk, űzzük el a rosszkedvet!

Egy rendezvény kiváló alkalom, hogy játszunk a vendégekkel! Mindenki szeret játszani, még akkor is, ha már felnőttként aligha emlékszik gyerekkori játékokra.  A játékok megszervezése nem mindig pénz kérdése, elegendő 1-2 ötlet, pár toll, pár színes papír, vidám tárgy és egy vállalkozó kedvű kolléga, aki levezeti a kitalált játékokat. Próbáljunk meg egyedi, cégünkkel kapcsolatos játékokat kitalálni, így módunk van közvetlenebb hangulatban játszani!

4. A jó helyszín fél siker!

Alaposan gondoljuk meg, hová szervezzük a farsangi mulatozásunkat! Amennyiben bálként hirdetjük meg az eseményt, akkor válasszunk ehhez méltó, elegáns, pompás báli helyszínt! Amennyiben farsangi „buli”-t szervezünk inkább kötetlenebb, családiasabb hangulatú helyre szervezzük! A helyszínhez mérten szervezzünk programot, vendéglátást, dekorációt!

5. Meghívás- de hogyan?

A meghívó a rendezvény előfutárra! Figyeljünk arra, hogy tükrözze a rendezvény hangulatát, átadja azt az üzenetet, amelyet kell. A meghívó nem csak azokat az információkat kell, hogy tartalmazza, amelyek kötelezőek ( helyszín, időpont, alkalom), hanem számos más támpontot is kell, hogy adjon a meghívottaknak (ruházat, parkolás, programterv, stb.). Farsangi meghívás esetén lehetünk bátrabbak, a meghívó lehet önmagában egy felhasználható kellék is (álarc, legyező, stb.), vagy tartalmazhat az eseményre utaló aprósságokat ( confetti, kereplő, stb.).

6. Együnk, igyunk, falatozzunk!

A mai, klasszikusnak mondható farsangi bálok jellemzően kiadós, több fogásos ültetett vacsoráról szólnak. Ezek előnye, hogy igen elegánsak és kiadósak, de hátrányuk, hogy értékes időt rabol el a mulatozásból! Érdemes könnyedebb, kötetlenebb formában megoldani az étkezést, akár egy svédasztalos ültetéses vacsora formájában, amely elegáns, de nem annyira kötött mint egy díszvacsora! Így több idő és pénz marad a mulatozásra!

És ha már farsang, akkor érdemes némi farsangi ízelítőt adni a régmúlt szokásaiból: tyúkhúsleves, töltött káposzta, cibereleves, kocsonya, farsangi fánk! Magyar Elek, a neves ínyenc-mester szerint "A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga"

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

7. Táncmulatság

Régen a farsangi táncmulatságnak igen fontos szerepe volt a párválasztásba, a lányok ilyenkor bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki ha tetszett neki a lány, kitűzte a kis csokrot a kalapjára. Ma már kevésbé él a hagyomány, mivel a bálokra általában kísérővel szokás meghívni a vendégeket. De a táncmulatság kezdetét ezzel a régi szép szokással fel lehet eleveníteni! Biztosítsunk ehhez kelléket a hölgyeknek!

8. Milyen programot szervezzünk?

Minden rendezvényen felmerül ez a kérdés, miért lenne ez másként farsang esetén? A rendezvény jellegétől függően válaszunk programot: egy elegáns bál esetében elegáns télűző nyitó tánc, vagy színpadi előadás illik. Egy kötetlen dolgozói buliba szervezhetünk divatbemutatót a saját kollégákkal, vagy vicces farsangi szokás bemutatót, készíthetünk álarcos, tréfás képeket.

Számos interaktív programmal gazdagíthatjuk az est élményét: megtanulhatunk álarcot készíteni, vagy feleleveníthetünk farsangi hagyományokat, kóstolhatunk szivart, egy jó bort, vagy meghallgathatunk egy népmesemondó által előadott farsangi mende-mondát is. (Ha szeretne konkrét segítséget, hívja rendezvény ötletekért és szervezési segítségért a +36703367444 számot!)

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu