Információk, érdekességek

9 konkrét tanács kamillával

2021. április 09.

Ha meg vagy fázva, igyál kamillateát. Ha le kell mosni egy sebet, mosd le kamillateával. Eddig oké - még a legádázabb módon természetgyógyászat ellenes körzeti orvos is tudja ezeket, hát még egy HarmoNet olvasó! Ám van 9 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a kamilláról. Figyelj!

1. Öblítsd le vele a hajadat!  A kamilla főzete gyönyörű csillogást kölcsönöz a hajnak, különösen akkor, ha egy fél citrom levét is elegyíted a teáddal! Visszaállítja a fejbőr természetes olaj-víz egyensúlyát. Erősíti és revitalizálja a haj külső rétegeit, csökkenti a toxikus vegyi anyagokat tartalmazó hajápoló termékek hatásait és véd a nap káros sugárzásától is. Az irritált, igénybe vett fejbőrt is megnyugtatja, ezért érdemes a hajunkat egy kicsit felkötni a kamillás öblítés után, majd utána szárítani. Főzheted filteres kamillateából is, ami ugyan nem annyira jó minőségű, de erre a célra kiválóan elegendő. A filtert ne dobd ki, hanem lépj a kettes pontra!

2. Borogasd a szemeidet vele! A kihűtött, enyhén kinyomkodott tea filtert helyezd néhány percre a szemedre. Akár be is kötheted a szemedet egy picikét, de csak úgy, hogy ne nyomja a szemgolyódat! Csillogó tekintetet kölcsönöz, megnyugtatja a fáradt szemeket és a szemek alatti karikákat is halványítja! Ha végeztél, akkor már kidobhatod a filtereket. (Azonban ha aranyered van, ugyancsak jól jöhet egy filter odalentre is!)

3. Egy kemény igénybevétel után idd meg! – Könnyű főzete, mely legfeljebb 2 percig áztatott, minőségi (bio) kamillából készül, kb. 40 fokra hűtve és mézzel keverve isteni roboráló hatást ér el! Csökkenti az izomlázat és segíti a szervezetet, hogy visszaálljon a működése! Egy hosszabb kirándulás végén, vagy erőteljes testi igénybevétel esetén érdemes kipróbálni!

4. Szorulásra is kamilla! – Erős főzete kíméletesen hajtó hatású. Áztassuk akár negyedórán keresztül a kamillát, majd ízesítés nélkül igyunk meg belőle egyszerre körülbelül 2 decit. Erős dózisban hajtó hatást érünk el vele, ám gyulladáscsökkentő hatóanyaga miatt kíméletes lesz a beleinkhez. (Azoknál, akik gyakran végeznek hashajtó kúrákat nem mindig válik be.)

5. Illóolajban is tarts odahaza! Vásárolj nagy tisztaságú olajat a gyógyszertárban (ez elég drága, de megéri!) és ezt a bőrre kenve és belsőleg is használhatod. Ha nem ilyen az olajad, akkor KIZÁRÓLAG külsőleg használd! A Kamilla illóolaj idegesség, álmatlanság, stressz, szorongás ellen alkalmas elsősorban. Jó nyugtató, elalvást segítő. A kamilla közismerten kiváló gyulladáscsökkentő így mindenféle égésre, fekélyes sebekre, belső gyulladások esetén illetve gyomor-, és bélproblémára jól használható.

6. Ülőfürdő kamillásan! A kamillás vízben akár üldögélhetünk is. Pláne akkor, ha aranyeres panaszaink vannak, ha felfáztunk, vagy egyéb altesti gyulladás lépett fel szervezetünkben. A kamillás ülőfürdő ugyanis ezekre a gyulladásokra kiválóan hat. Érdemes azonban figyelni a bőrünkre! Ha hosszasan ücsörgünk a kamillás vízben, a bőrt szárító hatása lehet. Éppen ezért, ha pattanásos bőrű kamasszal találkozol, lépj a 7-es pontra!

7. Arclemosónak csak mértékkel! Sokan tanácsolják, hogy a kamillás arclemosás jótékony hatású. Igen, ha erősen zsíros, pattanásos bőrű kamasz, vagy felnőtt tüneteit akarjuk enyhíteni, de semmiképp ne használja az a felnőtt, akinek a bőre száraz! A kamilla ugyanis szárító hatású – tehát a lemosás csökkenti ugyan a gyulladásokat, de utólagos hidratálást igényel. A kamillás lemosás után jótékony lehet egy jó minőségű calendula (körömvirág) tartalmú kenőcs.

8. Epegörcsök után kamillateával! Az epegörcs nagyon fájdalmas. Ha nem szeretnénk, hogy (túl gyakran) visszatérjen, a kamillatea akkor is segítségünkre siethet. Az epe kímélő diéta mellett fogyasszunk rendszeresen kamillateát. Az epe panaszok így csökkenthetők. (Ha módunk van rá, kérjük ki tapasztalt fitoterapeuta véleményét, és készíttessünk kifejezetten magunknak teakeveréket!)

9. Kamilla, a fogyókúrázók barátja! A fogyókúra időszakában reggel, éhgyomorra fogyasszuk, ízesítés nélkül. Helyre teszi a bélflórát, ha szükséges, erősebb főzetét alkalmazhatjuk a bélműködés fokozására, vagy gyengébb főzetét a belek megnyugtatására. Könnyebbé teszi a kúra megtartását az is, ha minden ízét kiélvezzük relaxáló, békés teázással.

+1 tipp, amire NE használd a kamillát: A kiscicák szeme gyakran becsipásodik, és a régi hiedelem szerint ezt kamillával el lehet mulasztani. Sajnos a veszélyes cicabetegségek többségének ez az egyik tünete, és egy halálos betegséget soha nem tudsz meggyógyítani kamillás borogatással. Fordulj állatorvoshoz, ha egy csipás szemű cicát találsz, aki injekció kúrával és gyógyszerekkel lehet, hogy meg tudja menteni. A cicák szemének amúgy árt a kamilla, ha minden áron ragaszkodsz a borogatáshoz, akkor a szemvidítófű nevű gyógynövényt használhatod erre a célra.

A kamilla egyes embereknél allergiás reakciókat is kiválthat. Amennyiben ezt tapasztaljuk, forduljunk fitoterapeutához. Odahaza „a szomszéd néni javallata” alapján, vagy ötlet-szerűen ne alkalmazzunk tea kúrákat, mert a teákban található hatóanyagok azonosak a gyógyszerek hatóanyagaival: rosszul alkalmazva károsak lehetnek. A fenti kamillás módszereket körültekintő módon azok alkalmazhatják, akik nem allergiásak a kamillára!

forrás: Harmonet.hu