Információk, érdekességek

Böjti tippek a szervezet nagytakarításához

2020. április 03.

Böjti időszak van, neki is lehet állni a szervezet kipucolásának. Ami télen bespájzolódott, és felesleges, ki vele!  

A böjt jó alkalmat ad a testnek a tavaszi nagytakarításra. Minden háziasszony ismeri, milyen jó érzés túlesni rajta! A szervezet ugyanilyen hálás a kis koplalásért!

Mit tehet az elszánt böjtölni vágyó?

A kúra három fontos eleme: az emésztőrendszer tehermentesítése, fokozott folyadékbevitel, méregtelenítő hatású gyógynövények.

Az emésztőrendszert a belek kiürítésével lehet tehermentesíteni, pl. kitűnő koktél erre a célra 2 evőkanál lenmag 2 dl vízben. Ezután jöhet is másnap az „eredmény”, és a böjt kezdete.

Gyógyszer-szedők orvos tanácsa nélkül komoly diétába ne kezdjenek, de egészségesek is kérjék ki szakember tanácsát, mielőtt nagy fába vágják fejszéjüket.

Általános szabály, hogy a sok folyadékot kell fogyasztani, hiszen azzal távoznak a méreganyagok. A frissen, otthon csavart/préselt zöldséglevek különösen hasznosak: pl. répa, cékla, zeller, és burgonya leve és ezek keveréke. Teaként patikában kapható különféle méregtelenítő és tisztító gyógynövényteák ajánlatosak. A csalán pl. tisztítja a vért, rengeteg vasat tartalmaz.

Fontos továbbá a nyers gyümölcsök fogyasztása, az alma savtartalma például a bél kéményseprője. A koplalás és hagyományos étrend között jó átmenetet jelent a teljes kiőrlésű kenyér, a gabonapelyhek, a cukros édességeket pedig jobb kerülni, vagy mézesre, barna cukrosra cserélni.

Fel a fejjel, az egészséges ételek is lehetnek finomak, pl. a gyömbéres-fokhagymás-szójaszószos párolt vegyeszöldség egyike a legfinomabb ételeknek! S szemre is igen étvágygerjesztő, ha többszínű zöldségből pirosból, zöldből és barnából készült!

Hasznos és sikeres böjtölést!

forrás: Harmonet.hu