Információk, érdekességek

A fogyókúra mindig ugyanakkor kezdődik: holnap!

2022. január 05.

Ez a holnap sokunk számára újév első napját fogja jelenteni miután, kimondjuk az egyik leggyakoribb újévi fogadalmat: "jövőre le fogok fogyni!" A statisztikák szerint azonban a legtöbb szilveszteri fogadalom nem túl hosszú életű.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan legyen sikeres az újévi fogadalom?
Mielőtt a kezdeti lelkesedés hatására belekezdenénk az első fogyókúrás módszerbe, ami a szemünk elé kerül érdemes elgondolkozni. A szakemberek által javasolt testsúlycsökkentő étrend mentes mindenféle szélsőségtől, kiegyensúlyozott, változatos étrendet kínál és a legegészségesebb módja a fogyásnak.

Számtalan buktatója lehet a fogyókúrának, néha csak pár alapinformációt kell tudni ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

Amit feltétlenül tudnod kell, a fogyásról!

  • Mielőtt fogyókúrába kezdesz érdemes egy általános vizelet és - vérvizsgálatot (pajzsmirigyhormonokkal együtt) csináltatni. Ez szigorúan kötelező azok számára, akik 10 vagy annál több kilót szeretnének leadni. Az elhízás hátterében betegség is állhat, ilyen esetben pedig először az alapbetegséget kell kezelni!
    A nagyobb túlsúly esetén pedig érdemes a háziorvossal is konzultálni a dologról.
     
  • A fogyás nem egyenletes, hanem lépcsőzetes! Egy ideig fogyunk, majd ez a folyamat egy időre stagnál. A legtöbben ilyenkor még jobban megszorítják a kalória bevitelt, sőt akár koplalhatnak is vagy elkezdenek többet mozogni, végül sokan feladják, mondván „akár mit csinálok, nem tudok tovább fogyni”. A stagnálás időszakában a diétát továbbra is tartsuk, rendszeresen mozogjunk és legyünk türelmesek!
     
  • Az egészséges fogyási ütem heti 0,5-1 kilogramm. Aki túl gyorsan adja le a kilókat, az nem csak a szervezetét terheli meg, de nagyobb valószínűséggel hízik vissza.
     
  • A koplalás nem segít! Legalábbis hosszútávon nem. A nagyon alacsony kalóriájú diéták (600-800 kcal) a fogyás megindítására alkalmasak (orvosi felügyelet mellet!), egy két hétnél tovább nem alkalmazhatóak, mert hatásukra többek között az anyagcsere csökken, vagyis a szervezet átáll raktározó üzemmódba.
     
  • Ne állj minden nap a mérlegre! Türelmetlenül várjuk az első kilók eltűnését, de elegendő heti 1x a mérlegre állni!
     
  • Ne tűzz ki túl nagy fogyást. Azok, akik sokat szeretnének fogyni és ezt így is tűzik ki célul, tapasztalatom szerint gyakrabban „bukják” el a fogyókúrát. Az nem baj, ha tízen akárhány kilót szeretnél leadni, de próbálj kisebb lépésekben haladni! Ha mindig 1-2 kiló a cél, sokkal sikeresebb lehetsz.

Amit feltétlenül tudnod kell a diétáról!

  • Naponta 4-5x egyél! A legtöbb fogyókúrázó azt gondolja, hogy ha csak 1x vagy 2x eszik egy nap, az elősegíti a fogyást! Ez első hallásra logikusnak tűnhet, de mégsem az. Ha ritkán jut ételhez a szervezeted, elkezd raktározni jobb időkre, ha viszont kb. 3 óránként kalóriához jut, akkor ezt elkerülhetjük, mert mindig van utánpótlás.
     
  • A diétában részesítsd előnyben az alacsonyabb kalória értékű élelmiszereket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezekből korlátlan mennyiségeket fogyaszthatsz. Hiába kerülöd például a magas zsírtartalmú a szalámiféléket, ha helyette olyan sok sonkát fogyasztasz, ami kalóriában ugyan ott van.
     
  • Egy kis bűnözés, baki belefér! A diétát tanulni kell. Hiába olvasunk róla vagy veszünk részt tanácsadáson, azt alkalmazni is kell. Senki ne legyen annyira szigorú magához, hogy az első naptól kezdve tökéletességet vár el. A kezdeti hetekben bizony becsúszik pár baki, ez természetes a tanulás folyamatában. Ahhoz is idő kell, hogy a mindennapi életünk részévé váljon a rendszeres testmozgás és az új táplálkozási forma.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Amit feltétlenül tudnod kell a mozgásról!
Mozgás nélkül nem az igazi! Ha a fogyókúrát igazán hatásossá és egészségessé akarod tenni, akkor, mozogj rendszeresen (legalább heti 3x 40 percet)! A mozgás nélküli diéta hatására nemcsak a zsírt, hanem a tested fehérjéit is égeted (pl. izmok).

Az a jó, ha a végsőkig kitartasz?! Gyakran hallani amint a vörös arcú, erősen lihegő, egymás mellett futó barátnők egymást biztatják: „már nem bírom!” „ne ad fel, gyerünk”.

A zsírt oxigén jelenlétében égetjük, ehhez viszont levegőt is illenék kapni.

Ha nagyon tudományosan akarjuk elmagyarázni, akkor a maximális pulzusszám (220 - életkor) 65-75 %-át kell produkálni és szinten tartani a mozgás során kb 30-40 percig.

Nem tudományosan; ha a mozgás során anélkül tudunk pár mondatot elmondani, hogy megfulladnánk, akkor a kondíciónknak megfelelő a terhelés.

Kreisz Andrea
dietetikus

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu