Információk, érdekességek

A gyógyszerészt kérdeztük a lázcsillapítókról

2020. december 23.

Fotó: 123rf.comAz egyik pillanatban még semmi baja, majd egyszer csak hirtelen felszökik a gyerek láza. S mindig a legrosszabbkor, bár ez soha nem lehet jó. Mihez is kapjunk ilyenkor?

Amióta óvodás a kislányom, gyakran megbetegszik, és már többször volt lázas. Szeretnék otthon lázcsillapító gyógyszert tartani, hogy legyen mihez nyúlni, ha ismét lázas lesz. Mit tudna ajánlani?

Az óvodáskorúaknak vény nélkül kapható ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szuszpenziókat javaslok. Mindkét hatóanyag csökkenti a lázat, csillapítja a fájdalmat. Emellett, az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású is. Ezek a készítmények gyümölcsös ízűek, a gyerekek szívesen beveszik. Az adagolásuk egyszerű, a betegtájékoztatóban megtalálható, hogy hányszor és mekkora mennyiségeket lehet adni a gyereknek.

 
  • Ha magasra szökik a láz, akkor adhatok többet az előírtnál vagy inkább adjak másik gyógyszert? Esetleg felváltva kapjon a gyerek kétféle lázcsillapítót?

Ezekről az ötletekről lebeszélem önt. Túladagolni semmi esetre sem szabad a gyógyszereket. Cserélgetni sem tanácsos a készítményeket, egyszer az egyiket adni, rá pár órára pedig a másikat. Ha ezt teszi, akkor a mellékhatások valószínűsége nőni fog, ugyanakkor a lázcsillapító hatás nem lesz jelentősebb. Ha úgy érzi, hogy a lázcsillapító adása nem csökkenti a lázat kellőképpen, és 39 °C vagy a fölötti értékeket mér, akkor fizikális lázcsillapításra van szükség. Ez azt jelenti, hogy vagy a gyermek teljes testét vizes lepedőbe vagy törölközőbe kell csavarni, vagy testhőmérsékletű vízbe kell ültetni a gyermeket, és a fürdővízbe folyamatosan hideg vizet csorgatva, annak a hőmérsékletét addig hűteni, míg 31-32 °C-os nem lesz a víz.

  • Én mindig metamizolos tablettát veszek be, ha lázas leszek. Nekem az vált be. Adhatok esetleg abból a gyereknek?

Nem, a gyermeknek ne adjon az ön gyógyszeréből! A gyereknek gyermekgyógyszerre van szüksége. Ha ragaszkodik a hatóanyaghoz, aminek a készítményei egyébként vénykötelesek, akkor a gyermekorvossal írathat fel noraminofenazon tartalmú kúpot a gyermeknek. Bár az óvodások már nem szívesen használnak kúpot, ha a gyermek hány és szájon át nehézséget okoz a gyógyszer beadása, akkor jól jöhet a kúp.

  • Van egy hathónapos kisfiam is. Neki is adhatok az ön által javasolt szuszpenzióból, ha lázas?

Igen. A paracetamolos és ibuprofénes szuszpenziók általában már három hónapos kortól alkalmazhatók. Csak az életkornak megfelelő dózisra kell ügyelni. Sőt, akkor is használhatja ezeket a láz- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket, ha védőoltásokat követően jelentkezik láz a gyermeknél. Mindenképpen megéri őket otthon, a házi patikában tartani. Ezeket a hatóanyagokat többféle gyógyszernévvel megkaphatja a patikában. Ha kérdése van, forduljon bizalommal gyógyszerészéhez!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu