Információk, érdekességek

A hólyaghurut kezelése gyógynövényekkel

2020. március 30.

A hólyaghurut (cisztitisz) sűrűn előforduló fertőzés a nőknél, amely fájdalmas betegség, és még munkaképtelenséget is okozhat. Kezelésére számos gyógynövény alkalmazható „szelíd” gyógymódként. Íme néhány az értékes gyógyfüvek közül, amellett, hogy a hólyagfertőzés ellen több nyomelem, köztük a réz is hasznosnak bizonyulhat.

Fotó: gettyimages.comHanga

Miért hasznos? 
A hanga (Erica carnea) vizelethajtó, húgyúti fertőtlenítő, a vizeletkiválasztó szerveket nyugtató hatású növény. A vizelet mennyiségét növelve gátolja a baktériumok szaporodását, és segít a gyulladás csillapításában.

Ajánlott alkalmazás:
Gyógyteaként: Hagyjunk ázni 2 kávéskanálnyi szárított, hántolt hangát 20-25 cl forró vízben, 10 percen át, szűrjük le, és igyunk belőle 3-4 csészével naponta.

Kapszula formájában szintén kapható, és hangaméz is készül belőle (a fanyar ízű tea édesíthető vele). 

Szegfűszeg és citrom esszenciális olaj

Miért hasznos?
A szegfűszeg (Eugenia caryophyllata) esszenciális olaja fertőtlenítő hatású, tisztítja a húgyutakat anélkül, hogy a bélflóra és a hüvelyflóra egyensúlyát felborítaná. A citrom esszenciális olaj (citrus llimon) segíti a májműködést, serkenti az immunrendszert. A két olaj együttesen még hatékonyabb húgyúti fertőzések, cisztitisz esetén is.

Ajánlott alkalmazás:
Mindkét esszenciális olajból tegyünk 1-1 cseppet egy kenyérbél galacsinra vagy egy semleges tablettára. Vegyük be egy pohár vízzel, étkezés közben, háromszor naponta, 3-5 napon át. 

Mindkét olaj kapszula formájában is kapható.

Ellenjavallt terhes és szoptatós anyák, epilepsziás betegek, 12 év alatti gyermekek és májelégtelenségben szenvedők esetében

Réz  

Miért hasznos?
A réz olyan nyomelem, mely segíti a fertőző és gyulladásos állapotok gyógyulását. Kiváló kiegészítője a gyógynövény alapú kezeléseknek. (Pl. a hüvelyesek, a máj, a búzakorpa, a földimogyoró, diófélék bővelkednek benne.)

Ajánlott alkalmazás: 1-2 réz tartalmú ampulla javasolt naponta, a hatóanyagot a nyelv alá juttatva vagy egy pohár vízben oldva, utasítás szerint.

Kapható még, koncentrált hatóanyag tartalommal, tabletta és kapszula formájában is.

Vörösáfonya

Miért hasznos?
A vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea) kiemelten hatékony mindenféle, de különösen húgyúti bakteriális fertőzések kezelésére és megelőzésére. Antimikrobiális hatásának köszönhetően az Escherichia coli nevű baktériummal szemben képes felvenni a küzdelmet, mely baktérium 90%-ban  a hólyaghurut előidézője Mindez „A” típusú proantocianidin (PAC – antioxidáns flavonoid) tartalmának tudható be, ami védi a nyálkahártyát a kórokozó baktériumok megtapadásától.

Ellenjavallt vesekő, magas húgysavszint meglétekor, vagy véralvadásgátló szedése esetén.

Fotó: pixabay.comAjánlott alkalmazás:
Részesítsük előnyben a koncentrált vörösáfonya őrleményt, mely társítható antibiotikummal, ha ilyen kezelésre van szükség. Por alakban keverhetjük vízzel, joghurttal, vagy akár zabkásával is. Ha teát készítünk belőle, 1 teáskanálnyi áfonyalevelet adjunk hozzá 250 ml forró vízhez.

Vörös áfonya kivonatok sokféle formában (táplálék-kiegészítő kapszulák, zselék stb.) kaphatók. A vörösáfonya bogyójából nyert leve szintén hatékony ital. Lehetőleg bio-áfonyalét fogyasszunk, cukor nélkül, mert a cukor „táplálja” a baktériumokat. Fele arányban vízzel hígítva 3-4 pohárral igyunk belőle naponta.

Masszázs a fájdalom enyhítésére

Az alhasi masszázs szinte azonnal segít a hólyaghuruttal kapcsolatos fájdalom enyhítésében. A masszázsolajban lévő hatóanyagok áthatolnak a bőr barrier (hidro-lipid) védőrétegén, és hozzáárulnak a gyulladás, göcsök, fertőzések mérsékléséhez. 

Masszázsolaj recept:
Keverjük össze a következő összetevőket!
– 1 leveseskanálnyi semleges növényi olaj (sárgabarackmag vagy jojoba olaj) 
– 2 csepp  trópusi bazsalikom (Ocimum basilicum) esszenciális olaj
– 2 csepp citromos eukaliptusz (Eucaliptus citriodora) esszenciális olaj
– 2 csepp esszenciális teafaolaj (Melaleuca alternifolia)
Ezt a masszázsolaj-keverékkel masszírozzuk az alhasi tájékot, és időnként a hát alsó részét, 3-4 alkalommal naponta

Jó tanácsok a gyógyuláshoz

– Igyunk minimum másfél liter vizet naponta.
– Töröljük étrendünkből a savas élelmiszereket, italokat (fűszeres ételek, kávé, szénsavas üdítő, fehérbor stb.)
– A vizeletet ne tartsuk vissza, a vizeletürítés legyen rendszeres és teljes.
– Tartsuk fenn a bélflóra és a hüvelyflóra helyes egyensúlyát pl. rendszeres probiotikum kúra útján. 
–  Ha a tünetek 48 óránál hosszabb ideig tartanak, láz jelentkezik vagy vér van a vizeletben, továbbá hátfájdalom is  kínoz minket a cisztitisz idején, illetve évente több, mint négy alkalommal visszaesünk, forduljunk orvoshoz.

forrás: Patika Magazin.hu