Információk, érdekességek

A nyers kakaó – tele energiával

2020. december 17.

A kakaót nem véletlenül hívták a régi időkben az „istenek eledelének”… Életelixírnek, igazi kincsnek tartották, és többféle módon is felhasználták. A maják és az aztékok többek közt gyógyszerként alkalmazták, felismerve jótéteményeit, és tápláló, ízletes italt is készítettek belőle. Napjainkban a kakaót a „szuperélelmiszerek” közé soroljuk. Ugyanakkor érdemes figyelnünk arra, hogy a nyers kakaó különösen ajánlott a jó egészség megőrzése szempontjából.  

A nyers kakaó termékek többek közt jelentős immunerősítő, energizáló hatással rendelkeznek, és antioxidáns tulajdonságuk, vitamin- és tápanyag tartalmuk is magasabb a feldolgozott, finomított kakaókénál. Amellett a különböző formában fogyasztott nyers kakaó hangulatunkat is kedvezően befolyásolja.

A dél-amerikai eredetű kakaófa gyümölcse a jól ismert kakaóbab, de mi is pontosan a nyers kakaó? Erjesztett és szárított kakaómagot (babot) jelent, amelynek aromája a pörkölés fázisán való áthaladás nélkül is élvezhető, szemben pl. a csokoládégyártásban használt legtöbb kakaóbabbal. Amellett a nyers kakaó háromszor-négyszer magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, mint a pörkölt változat. Bővelkedik olyan ásványi anyagokban is, mint  a magnézium, foszfor, réz, kálium, valamint  A, B1, B2, B6, B12, D és E vitaminban.

Hatóanyagok és jó közérzet

A nyers kakaó a teobromin nevű vegyületet (alkaloidot) tartalmazza, mely a kávéhoz hasonló, energizáló hatással rendelkezik. Hatóanyaga még a kakaóbabban lévő másik vegyület, a feniletilamin (PEA). Ez a triptofánhoz hasonló módon javítja a hangulatunkat (a szervezet szerotoninná alakítja át), és antidepresszánsként is számon tartják.

Tudtuk-e, hogy pl. a „szerelem első látásra” PEA csúcsot idéz elő a szervezetben? 

A nyers kakaó így a kellemes közérzet tápláléka is lehet, de a fáradtság ellen is hat, magas magnézium tartalmának köszönhetően (500 mg/100 g), 

Fogyasztása, feldolgozása

A rágható nyers kakaószem a legjobb! A hámozott kakaóbabot (vagy töretet) ugyanis lehet rágni, hiszen egészséges ropogtatni való. A nyers kakaóbab (raw cacao) egészben, törve vagy por alakban kapható, és halványabb színű, mint a jól ismert, feldolgozott kakaópor.

A kakaószemekből a feldolgozás során (pörkölés és őrlés után) keletkezett masszát a csokoládé alapanyagaként használják fel. Ami a több fázisból álló feldolgozási folyamat eredményeként vaj és por keveréke. A kakaóport a kakaómassza (zúzott kakaóbab) sajtolásával nyerik, amikor kivonják a zsíros anyagot, a kakaóvajat. Emiatt a kakaóban lévő, zsírban oldódó antioxidánsok kevésbé jól asszimilálódnak.

Nyers csokoládé

A nyers kakaó erős aromáját és keserű ízét nem mindenki szereti, ezért a termékek közül csokoládé formájában a legkedveltebb.  Ahhoz, hogy profitáljunk a kezeletlen kakaó jótéteményeiből, az antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok tárházából, minőségi összetevőkből álló nyers csokoládét szükséges választanunk.  Finomított cukor helyett tartalmazzon természetes édesítőt, gyümölcscukrot, pl. datolya, banán pasztát vagy adalékanyag mentes kesudió pürét, melynek zsírsav-tartalma hasznosabb a szervezetünk számára, mint a megszokott tejtermékeké.

Mivel ajánlott társítani a nyers kakaót? 

Ceyloni fahéjjal

A kakaóhoz hasonlóan a fahéj is magas ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity – oxigéngyök elnyelő kapacitás) értékkel rendelkezik Ez a szabványrendszer az adott élelmiszer antioxidáns kapacitását jelzi (100 grammonként), ami a sejtjeinkben a káros szabad gyökök ellen kifejtett hatással egyenlő.

A gyakorlatban: Válasszunk fahéj és nyers kakaó párost meleg csokoládéban, zabkásában, müzliben, banán turmixban.

Kesudióval

Gazdag triptofánban, mely aminosav a szerotonin és a melatonin előanyaga, így elősegíti a jó alvást, továbbá javít a depressziós tüneteken.  A jó hangulat és boldogság tápláléka lehet, ha társítjuk nyers kakaóval.

A gyakorlatban: Ropogtassunk kesudiót és nyers kakaószemeket uzsonnára, vagy bármikor, ha rágcsálni valóra vágyunk. 

Süteményt is tölthetünk kesüdió püré, nyers kakaó, kevés agave szirup keverékével. Az utóbbi alacsony glikémiás indexű GI – édesítőszerként ajánlott (GI az élelmiszerek vércukorszint emelő képessége).

Kávéval

A filteres kávé koffeintartalma magasabb, mint az eszpresszó kávéé. Ha társítjuk nyers kakaóval, az élénkítő hatás biztosított. De ügyeljünk arra, hogy a fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert izgatószer, mely megnehezítheti az elalvást.

A gyakorlatban: Ropogtassunk 1-2 kakaószemet a kávénkban, adjunk hozzá egy kevés kakaóport a filterben (az őrölt kávén kívül), és finom, krémes kávé-nyers kakaó készítményt  kapunk.

forrás: Patika Magazin