Információk, érdekességek

A nyugodt alvás a legjobb fiatalító módszer

2020. október 13.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A jó megjelenéshez elegendő alvásra van szükség. Ha napi 7, vagy 8 óra alvás után sem ébredünk frissen, egész nap fáradtság gyötör, nyúzott külsőnk arra figyelmeztet, hogy az alvás minőségével van probléma. Egy kutatás eredménye szerint az alvási apnoe kezelésével, nem csak egészségre káros hatásait előzhetjük meg, de megjelenésünk is frissebb, fiatalosabb és kipihentebb lehet.

Alvási apnoe

Az alvás közbeni légzéskimaradás tünetei alattomosan jelentkeznek, először rendszerint a hálótárs veszi észre a horkolást, illetve a garat elzáródása miatt kialakult légzéskimaradást követő hirtelen, hangos levegővételt – írja le a betegség tüneteit dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus. A betegek számára sokszor nem egyértelmű, hogy nappali fáradtságukat, koncentrációs problémáikat, teljesítőképességük romlását alvási apnoe okozza. A légzéskimaradások miatt megzavart alvás ugyanis nem pihentető, hosszútávon pedig számos komoly probléma – magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz – előidézője lehet.

Fáradt, kimerült külső

A Journal of Clinical Sleep Medicine folyóirat korábbi számában megjelent kutatás arra is rávilágít, hogy az alvási apnoe kezelése nem csak a súlyos egészségügyi következmények megelőzése miatt fontos, de külsőnk is fiatalosabb, megnyerőbb lehet. A 20 középkorú, alvási apnoe tüneteit mutató résztvevő külső megjelenését pontszámokkal értékelték a vizsgálat kezdetekor, majd a betegség kezelésére szolgáló CPAP terápia megkezdését követően is. Néhány hónap elteltével a résztvevőknél a következő változásokat észlelték: éberebbnek, fiatalosabbnak tűntek és arcuk puffadtsága is csökkent.

Csodaszerek helyett

A kutatás tulajdonképpen megerősíti azt a régóta ismert tényt, mely szerint a legjobb szépítőszer az alvás, melynek tartós hiányát egyetlen kozmetikai kezelés, vagy készítmény sem képes pótolni – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna. Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsínterápia, vagy CPAP terápia. A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás alatt. A beteg alvása így zavartalanná válik, megszűnnek az éjszakai légzéskimaradások, felriadások. Mindez pedig egészségesebb szervezetet, kipihentebb külsőt eredményez.

forrás: Patika Magazin