Információk, érdekességek

A testtartást javító és fájdalmat enyhítő stretching

2020. november 27.

Kevesebb feszültség és több mozgékonyság – többek közt ez lehet a poszturális (testtartással kapcsolatos) nyújtás (stretching) eredménye. A nyújtó gyakorlatok korrigálják a rossz testtartást, erősítik az izmokat, enyhítik a stressz okozta fizikai feszültséget  és fájdalmakat.  De hogyan induljunk el, ha még soha nem foglalkoztunk vele, noha szükségünk lenne rá? Íme néhány információ és egy ajánlott gyakorlatsor hozzá.

Fotó: gettyimages.comSzámítógép előtt dolgozunk, és gyakran fáj a hátunk, nyakunk, derekunk? A sok ülés vagy a feszült trapézizom (csuklyásizom) bizony akár hasogató fájdalmat is okozhat ezeken a területeken. A poszturális nyújtás segít kíméletesen „helyre tenni” mindazon részeket, ahol fáj.

Eredetileg az élsportolók sérüléseinek a gyógyítását segítette elő ez a fajta nyújtási technika, de napjainkban bárki alkalmazhatja. Több mint 50 éve fedezte fel Jean-Pierre Moreau francia kineziológus és edző, akinek szakmai útját leánya, Laurence folytatja. Módszerük mára már mintegy 300 célzott, statikus testtartásból áll a mélyhátizmok megmozgatására és erősítésére. Míg a gyakorlatok alatt a fokozatos nyújtásra és összehúzásra koncentrálunk, a statikusan végzett technika azt foglalja magában, hogy a nyújtott pozíciót bizonyos ideig megtartjuk.

Milyen előnyökkel jár?

Testtartásunkat az izomtónus határozza meg. Elegendő fizikai aktivitás hiányában az izmok gyengülnek, testtartásunk megváltozik, krónikus fájdalmak jelenhetnek meg 

A poszturális stretching enyhíti a mély testtartási izmok fájdalmát, javítja az izomtónust, függőleges helyzetben dolgoztat. Biztosítja a test rugalmasságát, mozgási tartományát és növeli a légzési kapacitást. Ezek a hatások már négy-öt gyakorlati óra után megmutatkoznak. Azonnali hatás emellett a teljes fizikai és mentális relaxáció, mivel a szükséges koncentráció arra „kényszerít”, hogy ne gondoljunk másra, mint a pillanatnyi testedzésre.

Ki gyakorolhatja?

Szinte mindenki, kortól és fizikai állapottól függetlenül. Ez a technika minden testhez alkalmazkodik, tekintet nélkül az olyan lehetséges korlátokra, mint pl. csípő probléma, elerőtlenedő térd, nyak-. és hátfájás vagy gerincferdülés. A számunkra nem megfelelő gyakorlatok helyett, mert pl. fájdalmasak, mindig lehet találni egy másik, alkalmas változatot, és így a sérülések is elkerülhetők. A stretching egyébként különösen ajánlott az aszimmetrikus sportot űzőknek (tenisz, golf, squash) az egyensúlyba hozás érdekében.

Hogyan zajlik egy óra?

Egyszerű utasítások sorozata alapján végezhetjük a mozdulatokat: támaszkodjunk a talajra, hajlítsuk a térdet, emeljük fel és tárjuk szét a karokat stb. Semmi bonyolult, de a testtartás lassú és fokozatos kialakulásának folyamatában az egész testrészt vesz, a lábujjaktól a fejtetőig, nyújtva vagy összehúzva az izmokat. A cél az, hogy megvalósítsuk a pontos, a testtartás izmaira nézve hatékony mozdulatot. Azután sajátos (rekeszizom) légzést alkalmazzunk, amely a gerinc stabilizációjáért felelős. Valamivel több, mint egy percig tartsuk a testtartást, mielőtt ellazulnánk, összeszednénk magunkat, és áttérnénk a következő testtartásra. Amihez nem kell különösebb fizikai állóképesség, hanem csak koncentráció és magunkra figyelés szükséges…

Csoportos órán kezdjük el

Ha a testtartások egyszerűek, akkor fokozatosan és pontosan végrehajtandók, kezdetben irányítás és korrigálás szükséges hozzá. Ezért a stretchinget edző irányításával ajánlott elkezdeni, csoportos óra/tanfolyam keretében. 

Ha otthon gyakorolunk

Íme egy ajánlott, nyújtó gyakorlatsor, mely ismételhető tetszőlegesen, sietség nélkül.

1. Mély hátizom erősítése

Alapállás: a lábak párhuzamosan, a medence szélességében támaszkodnak a talajon.

A testtartás beállítása: enyhén hajlítsuk be a térdet, a karok a test mellett legyenek, és álljunk egyenes háttal. A kézfejeket hajlítsuk be, az ujjak előre nézzenek, a tekintet egy fix pontra irányuljon a távolban, a nyakat függőlegesen tartva. Képzeljük el, hogy a kezek két széket nyomnak lefelé, miközben a hátat és a nyakat nyújtjuk, és belégzést végzünk. A vállakat szorítsuk hátra, közben a mellet domborítva, a lapockákat zárva. Éreznünk kell, hogy a hátközepet dolgoztatjuk. Tartsuk a pozíciót 1 percig, majd lazítsunk.

2. Mellkas nyitás

Alapállás: a lábak párhuzamosan, a medence szélességében támaszkodnak a talajon, a térd enyhén behajlítva, a hát egyenes, a tekintet egy fix pontra szegeződik a távolban.

A testtartás beállítása: nyújtsuk ki a karokat vízszintesen, oldalt, a kézfej csuklóban legyen behajlítva. Végezzünk olyan mozdulatot, az ujjakat a tenyérbe nyomva, mintha egy függönyt húznánk szét, miközben a két lapocka zár. Azután csúsztassuk az ujjakat hátra, mintha meg akarnák egymást érinteni. Amikor a váll emelkedni kezd, hagyjuk abba a mozgást, és tartsuk a pozíciót 1 percig, ellazítás nélkül.

3. Felső hát nyújtása

Alapállás: terpeszállás, a lábfejek kifelé mutatnak.

A testtartás beállítása: hajlítsuk a térdet, a hátat tartsuk egyenesen, mintha egy falhoz tapadnánk, a tekintet egy távoli pontra szegeződjön.  Kulcsoljuk össze a kezünket magunk előtt, fordítsuk ki a tenyeret, és nyújtsuk a kart felfelé, a fül mellett, mintha el akarnánk taszítani.a kezet. A térdet tartsuk szilárdan, kifelé nézve. Nyomjuk a tenyeret felfelé, és hagyjuk, hogy a vállak felemelkedjenek, és érezzük a nyújtást a csípőtől a csuklóig.

4. Alsó hát nyújtása hátközépig

Alapállás: háton fekve hajlítsuk be mindkét lábat.

A testtartás beállítása: emeljük a térdet, és fogjuk meg a kezünkkel a lábfejünket, jó erősen, a hátat teljes hosszában leszorítva a talajra, és a fejet is a talajon nyugtatva. A szélesre nyitott térd hajlítva marad. 

Alkalmazzunk kettős nyomást a (húzó) kéz és láb között, miközben a feneket szilárdan a talajon tartjuk, és a vállakat is leengedjük, hogy érezzük a hátközép megdolgoztatását.

forrás: Patika Magazin