Információk, érdekességek

A túlhajszolt életmód akár meddőséget is okozhat

2024. június 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sajnos napjainkban a stresszes, túlhajszolt életvitel már korántsem számít ritkaságnak. Minden egyes nap milliónyi teendőt kell elintéznünk, gyakran pedig a munkahelyünk mellett a magánéletünk is óriási nyomást helyezhet ránk. Ennek az eredménye a számos lelki probléma mellett akár meddőség is lehet. Mi ennek az oka, és hogyan növeljük a sikeres várandósság esélyét? Cikkünkből kiderül!  

A túlhajszoltság és a meddőség közötti összefüggések

A rohanó életmód és az ezzel járó stressz negatívan hat a hormonális állapotunkra. A túlhajszoltság okozta hormonális változások egyrészt megakadályozhatják a peteérést, másrészt pedig a beágyazódást is gátolhatják. Természetesen erről számos orvos és pszichológus is beszámolt már az elmúlt évtizedekben, de az életvitelünk lassítása bizony nem mindig könnyű feladat.

A túlterheltség miatt jellemzően a prolaktin nevű hormonból termel többet az agyalapi mirigyünk, ez pedig várandósság hiányában a nemi hormonok termelődését is károsan befolyásolja. Így elmaradhat a tüszőérés, a nemi ciklus ideje pedig jelentősen nőhet.

TIPP: Egy meddőségi központ segíthet a sikertelen teherbeesés hátterében álló okok felderítésében. Ha pedig az életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelések sem vezetnek eredményre, akkor lombikbébi programmal próbálkozhatunk.

Hogyan csökkentsük a tempót és a stresszt?

Első lépésként próbáljuk megtalálni a túlhajszoltság és a stressz forrásait. Leginkább a munkahelyi feladataink miatt pörgünk szinte éjjel-nappal? Esetleg magánéletbeli problémáink adódtak, amelyek mázsás súlyként nehezednek a vállainkra? Gondoljuk végig alaposan, hogy mi róhat ránk túl nagy terhet a mindennapokban.

Ha szükséges, váltsunk munkahelyet!

Amennyiben a jelenlegi állásunk miatt hajszoljuk túl magunkat, akkor itt az ideje számításba venni a váltást. Ha tehetjük, keressünk minél hamarabb új munkahelyet, amely kevesebb pörgést és akár kevesebb felelősséget is igényel. Előfordulhat az is, hogy egy teljesen új munkakörrel érdemes próbálkoznunk. Semmiképp ne törődjünk bele a kedvezőtlen helyzetünkbe, hiszen a rengeteg stressz nemcsak a várandósságot akadályozhatja meg, hanem számos testi és lelki betegséget is okozhat.

Forduljunk pszichológushoz!

Ha lelki gondokkal küzdünk, ne emésszük tovább magunkat. Inkább kérjük szakember segítségét, és keressünk fel egy pszichológust vagy akár pszichiátert. Így lépésről lépésre, közösen fedezhetjük fel a problémáink pontos okait, majd a megfelelő kezeléssel nyerhetjük vissza a lelki egészségünket. Természetesen ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy hosszú évekig kellene beszélgetésekre járnunk, hiszen lehet, hogy már néhány alkalom után megtaláljuk a számunkra ideális megoldást.

Bizonyos esetekben a szüléstől való félelem is meddőséget okozhat. Ennek leküzdésében szintén a pszichológus nyújthat segítséget, aki a probléma gyökerére derít fényt, majd rendszeres beszélgetésekkel oszlatja el a kételyeinket és az alaptalan félelmeinket.

Csak annyit vállaljunk, amennyit elbírunk!

A mai, teljesítményorientált világunkban mindenki ki szeretné hozni magából a maximumot, de ennek súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért fontoljuk meg alaposan, hogy a munkánk és a magánéletünk területén mennyi feladatot vállalunk magunkra. Tanuljunk meg időnként nemet mondani, és tartsuk szem előtt a saját jóllétünket. Így növelhetjük a várandósság esélyét, és lelkileg is sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Mit tegyünk, ha természetes úton nem jön össze a várandósság?

Célszerű a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz vagy meddőségi központhoz fordulni. Vizsgálatok segítségével kideríthető a meddőség oka a nők és férfiak részéről is. Amennyiben szükséges, akkor gyógyszeres kezelésre kerülhet sor, végül pedig a lombikprogram nyújthat megoldást. Az első és legfontosabb teendőt tehát a szakemberek felkeresése jelenti.

Gyakran a túlhajszolt életmód áll a meddőség hátterében, ezért érdemes minél kevesebb pörgésnek és stressznek kitenni magunkat. Kérjük bizalommal orvosok és akár pszichológusok segítségét is, hogy rövid időn belül búcsút inthessünk a várandósság útjában álló akadályoknak. Tegyünk meg mindent a testi és lelki egészségünk érdekében, hogy növeljük a teherbeesés esélyét!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu