Információk, érdekességek

Állami gondozott gyerekeknek indul edukációs program

2020. november 20.

Karriertámogatás, életmentés, a járvány hatásainak kezelése a témák között

A fotó illuszráció: splash.com (Anna Samoylova)Edukációs kampányt indít állami gondozott gyermekeknek a Gyermekhíd Alapítvány, amelyhez vállalatok támogatását kéri. Az ÚTRAVALÓK program keretében többek között Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok közreműködésével indul kurzus a COVID-helyzet mentális kezelésére, de karriert támogató tanfolyam, életmentés, valamint drogprevenció és szexuális edukáció is szerepel a programok között. Az alapítvány az akcióval arra szeretné felhívni a cégek figyelmét, hogy az állami gondozott gyerekek életében is nagy változást hozott a járványhelyzet, és most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra.

Cégek összefogását kéri az állami gondozott gyermekeknek indított programsorozatához a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a pandémiás helyzet okozta bizonytalanság az állami gondozott gyermekeket még kiszolgáltatottabbá teszi, ezért most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra. Az alapítvány a novemberben induló kampányához vállalatok támogatását kéri, akik maguk is részt vehetnek a programok kialakításában. A Gyermekhíd által indított kezdeményezéshez egy külön erre a célra létrehozott online platformon lehet csatlakozni.

A kampány egyik hangsúlyos eleme a pandémiás edukáció, melynek első állomásaként az alapítvány Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok segítségével egy online beszélgetés keretében osztja meg a vírushelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Joó Beatris operatív igazgató az kezdeményezés kapcsán elmondta: „Alapítványunk önkéntesei napi kapcsolatot ápolnak a gyermekotthonok lakóival, és különböző fejlesztésekkel, valamint beszélgetésekkel igyekeznek pótolni a szülői támogatást.” A folyamatos kapcsolattartás szerepe a COVID-helyzet miatt még inkább felértékelődött, emellett pedig az alapítvány szeretné a felnőtté válásra is felkészíteni a gyerekeket. „Erre a célra találtuk ki az Útravalókat, melynek keretében az élet számos területére reflektáló kurzusok keretében edukáljuk a gyerekeket” – tette hozzá.

A cégek adományaikkal egy erre a célra létrehozott weboldalon támogathatják a kezdeményezést, amelyhez pénzbeli támogatás mellett saját programötleteikkel, terveikkel is hozzájárulhatnak.  A magyarországi vállalatok közül elsőként az UNIQA Biztosító járult hozzá az Útravalók programsorozathoz: a vállalat életmentő tanfolyammal támogatja a jövőben a gyermekeket, akik játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg az elsősegélynyújtás, az újraélesztés, valamint a baleset-megelőzés és a lelki segélykérés alapjaival. Emellett az Alapítvány használt digitális eszközök adományozására is buzdít, hiszen laptopokból és tabletekből folyamatosan hiány van a gyermekotthonokban, a pandémiás helyzetben pedig a gyerekeknek ezekre fokozott igényük van a mentorokkal való kapcsolattartáshoz.

forrás: Bébik.hu