Információk, érdekességek

Amikor semmi nem jön össze – túlélőtippek

2024. július 12.

Reggeli veszekedés, a mosógéphiba, a beteg gyerek és kimondhatatlanul rossz hangulat… Amikor csőstől jönnek a gondok, és még a munkahelyen sem lehet megúszósan csinálni. Egy nehéz napon pozitívan?

1. A problémák viszonylagosakNem érdemes túldramatizálni. Végül is egy rossz nap nem más, mint várhatóan kedvezőtlen kimenetelű, kisebb jelentőségű események sorozata. Vannak ennél sokkal nagyobb csapások, amik akár meg is történhettek volna, mégsem ütöttek be.

2. Egyszerre csak egyet lehet megoldaniHa mindent egyszerre kell megoldani, akkor az aktuális problémaegyüttes tutira betemet. Külön-külön viszont kezelhető kis csomagokká válnak. Innentől már csak a kezelés helyes sorrendjét kell kialakítani. Mennyire súlyos ez a gond? Ennyire sürgős? Hátha mégsem – hogyan tudnám megoldani?

3. Néhány lépéssel messzebbre menni a problémátólHa pár lépés távolságról szemlélik az adott problémát (nem azonnali felháborodással, hanem kissé mérsékeltebb érzelmekkel gondolkodva), könnyebben jön a megoldás. S ha megoldódott a probléma, akkor utána könnyebben lehet a jó feszültséglevezetőket is megtalálni.

4. Problémamegoldás szüneteltetése: néha segít, elvonjuk a figyelmetElvonhatja a folyton az adott problémákra irányuló figyelmet egy rövid séta a szabadban, némi egyéb testmozgás, telefonálás egy megértő baráttal, társsal, esetleg egy kellemes zeneszám meghallgatása. Ezek az apró momentumok segíthetnek elűzni a sötét gondolatokat, legalábbis egy rövid időre – de lehet, hogy épp eközben keletkeznek „mentő gondolatok”.

Egy másik egyszerű technika: csukjuk be a szemünket, és gondoljunk életünk egy kellemes pillanatára, eseményére, és koncentráljunk egy darabig arra. Ez a módszer azon felül, hogy nyugodt perceket szerez számunkra, és a lelki nyomás alól pillanatnyilag felszabadít, jobb közérzetet biztosít a későbbiekben is. A leggyakrabban lehetővé teszi, hogy ne érezzük magunkat beszorítva a negatív gondolatok által meghatározott lelkiállapotba.

5. Félig tele, félig üresA problémák megoldhatók, és sokat lehet tanulni megoldásából, még ha nagyobb erőfeszítést is igényel. Ennek szellemében érdemes ismételgetni, és meggyőzni az elmét arról, hogy „egy kis erőfeszítéssel túljutok rajta” vagy „nagyobb az esély, hogy sikerrel járok, ha teszek az ügy érdekében valamit, mintha csak folyton arra gondolok: nem fog menni, túl nehéz számomra megoldást találni”

6. Fel a fejjel! (A szó szoros és átvitt értelmében is)A testtartás és lelkiállapot nagy hatással van egymásra. A rossz testtartás nagyobb veszély a balszerencsés napokon, nyomott hangulatkor. Ám a testtartás megváltoztatásával befolyásolni lehet az érzelmeket. Egyenes hát, felszegett fel, nyílt tekintet és fürgébb mozdulatok megnövelik a hatékonyságot, és javítják a hangulatot. És nem szabad megfeledkezni a mosolyogásról sem, még ha a napi gondokkal van tele. Mosolyogva könnyebben jönnek a megoldások, könnyebben lehet segítséget kérni, ráadásul ugyanannyi jót teszünk vele magunknak, mint másoknak…

forrás: Bébik, kicsik és nagyok