Információk, érdekességek

Ártalmas mennyiségű alkoholt iszinak otthon több millióan

2022. március 03.

Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.

Fotó: gettyimages.comAz egészségügyi fejlesztésekkel és az egészségügyi ellátások terén tapasztalható egyenlőtlenségekkel foglalkozó hatóság (Office for Health Improvement and Disparities – OHID) adatai szerint megnövekedett azok száma, akik már veszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztanak – írja a The Guardian.

Bár az adatok Angliára vonatkoznak, a jelenség Nagy-Britannia egész területén megfigyelhető.

Julia Sinclair, a brit pszichiáterek kollégiumának elnöke szerint a növekedésért részben az a felelős, hogy az emberek a koronavírus-járvány alatt otthon kezdtek inni, az iszogatás pedig ezért órákkal tovább tart, mint ha egy pubban töltenék az időt.

A YouGov brit közvéleménykutató cég felmérései szerint Anglia felnőtt lakosságának 18,1 százaléka növekvő vagy magas kockázatot jelentő mennyiségű alkoholt ivott a 2021 októberéig tartó három hónapban.

Ez jóval magasabb érték, mint a a járvány előtti időből származó 2020. februári adat: akkor 12,4 százalékra, azaz 6 millió emberre volt ez érvényes. 2019 októberében 11,9 százalék, mintegy 5 millió ember ivott ennyit.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) egy felnőttnek hetente legfeljebb 14 egységnyi alkohol fogyasztását javasolja.

Sinclair szerint a legutóbbi adatok alapján kétszer annyi férfi iszik veszélyes mennyiségű alkoholt, mint nő. Emellett azt is sugallják a felmérések, hogy sokan még mindig küzdenek a pandémia okozta bizonytalanságérzettel és szorongással, míg másoknak szokásává vált az alkoholfogyasztás.

Sokan még nem jutottak el arra a szintre, hogy észrevegyék, problémájuk van. Az otthoni ivás órákon át eltarthat, és az emberek nem tartják számon, mennyit ittak, “hiszen az italok nem egységben érkeznek”. Sinclair kiemelte: a páciensek sokkal súlyosabb állapotban kerülnek kórházba, sokan a delirium tremens, azaz súlyos alkoholmegvonásos tünetegyüttes állapotában érkeznek és az intenzív osztályra kerülnek. “Több embert láttam ilyen állapotban a járvány alatt a kórházunkban, mint az azt megelőző hat évben összesen” – fogalmazott Sinclair.

forrás: Patika Magazin